Pilići u kavezuSve veći broj vlasnika kućnih vrtova uvjeren je da je držanje kokoši jaja ili mesa korisno, a ne kao uznemirujuće kao što se čini. Najodgovorniji i najnapredniji stadij u ovom slučaju je uzgoj pilića, koji zahtijevaju osobito oprezan stav i poseban režim hranjenja.

Kako odabrati hranu i stvoriti uvjete za rast mladih životinja? Kako se brinuti za piliće? A koje su metode sadržaja preferirane kod kuće?

Briga za piliće u prvim danima života

Novorođenčad pilić treba pažljivu brigu vlasnikaBudući razvoj i zdravlje pilića ovisi o mnogim čimbenicima. Ali, čak i stvaranje ptice sve uvjete za rast, teško je čekati dobre rezultate ako su pilići u početku slabi. Stoga, pri odabiru iz inkubatora, mladi su strogo razvrstani, uzimajući samo najodrživije pojedince za daljnje uzgoj.

Prvi dani života najteže su i odgovornije razdoblje za piliće i uzgajivače peradi.

Briga za dnevne piliće, najranjiviji od bolesti i često pate od nepravilno odabranih dijeta, trebala bi biti usmjerena na stvaranje i održavanje:

 • potrebni režim temperature;
 • optimalna vlažnost zraka;
 • način osvjetljenja i ventilacije;
 • uravnoteženu prehranu i dozu.

Suhi sušeni pilići iz inkubatora preneseni su na brooder s uvjetima stvorenim za udoban gnijezdo pilića ili stavljeni pod eksperimentalnu perad.

Uvjeti za držanje pilićaOsnovni zahtjevi za prostoriju, gdje se nalazi pilići, su:

 • suhoće i čistoće;
 • održavanje odgovarajuće temperature i vlage;
 • pravilno odabran način osvjetljenja i ventilacije.

Prije nego što su kokoši će kavez za ptice, njegova čista, dezinficirati, suho postavio labave posteljine, provjerite dostupnost zaštite od glodavaca, dolazi sa svime potrebnim za održavanje života kućnih ljubimaca.

U takvu opremu ne nose samo svjetiljke i uređaje za grijanje, higrometer i termometre, već i hranilice i posude za piće. Njihov dizajn trebao bi biti izabran na takav način da ih je sigurno koristiti, a količina se određuje na temelju broja stoke. Na mjerač područja na održavanju pilića u kućnim uvjetima seljat ne više od 12 kokoši.

Related  Kakva oprema za pčelarstvo je potrebna za početnike pčelara

Kasnije se sobe redovito ispiru, stare posteljine se čiste, dezinficiraju i provode ventilaciju.

Temperatura zraka i rasvjeta pri uzgoju kokoši

Pilići u brooderuPrvi dani i tjedni životnih pilića često pate od hipotermije ili, naprotiv, pretjerano visoke temperature. Činjenica je da do mjesec dana organizam pilića ne može dovoljno brzo i učinkovito prilagoditi promjenjivim vanjskim uvjetima.

Stoga, u skrbi za piliće u prvim danima života nužno uključuje strogo nadziranje temperature u peradi ili broodu:

 1. Prvi dan pilići bi trebali biti održani u blizini atmosfere u inkubatoru. I zrak za to ugrijati do udobnog 35 ° C.
 2. Sljedećeg dana se soba počinje hladiti postupno. U prvom tjednu, zrak može imati temperaturu od 30-32 ° C.
 3. Takvo grijanje potrebno je ne samo tijekom dana već i noću, a posebno pažljiv poljoprivrednik peradi mora biti u oblačno vrijeme i hladne čarolije.
 4. Od drugog tjedna temperatura se spušta za nekoliko stupnjeva, a perad se već dobro osjeća na temperaturi od najmanje 21 ° C.

Prikladno je mjeriti temperaturu pomoću termometra koji se nalazi unutar kuće. Bolje je ako je uređaj pričvršćen malo iznad poda, na razini piletine. To će ptarnici dati točnu sliku dobrobiti ptica.

O tome jesu li pilići udobni kada ih držite kod kuće mogu se suditi i njihovim ponašanjem:

 1. Nerazjašnjeni ispod svjetiljke ili jedni pored drugih pilići se jasno smrznu.
 2. Iz vrućine perja i krila od ptica, postane neaktivna i pada na pod.

Mali pilići trebaju okruglu pozadinsku svjetlostNe manje od temperature, kada se uzgajaju pilići, važno je pravilno osvjetljenje kuće. Prvih nekoliko dana se lampa uopće ne isključuje. Ova peradska gnijezda potiče kućne ljubimce da se aktivnije jedu, kreću i rastu. Tada se pilići počinju postepeno privlačiti mraku, najprije isključujući rasvjetu 15 minuta, a zatim pola sata, povećavajući vrijeme odmora svaki dan.

Hranjenje pilića kod uzgoja kod kuće

Dnevni pilići mogu odabrati vlastitu hranuUravnotežena prehrana, odabrana prema dobi i potrebama, jamči dobro zdravlje i aktivan rast pilića. Prvo hranjenje pilića kod njege i uzgoja kod kuće provodi se ubrzo nakon pojave pilića na svjetlo. Što će mladi biti ponuđeni hranom, prije se aklimatiziraju.

Related  Пролећни рад у пчеларству (видео и опис)

Obično sposobnost samostalno odabira hrane od pilića pojavljuje se u dobi od 8 sati. Do tog vremena, oni mogu ponuditi zdrobljeno, tvrdo kuhano kokošje jaje. Uključuje se u izbornik 3-4 dana, postupno dodavanjem dijeta sve nove korisne proizvode.

Prvi aditiv je zobene mljevene jabučine, a zatim u izborniku pojavljuje se drobljeni pšenica i zdrobljeni kukuruz. Izbor ove dvije žitarice je zbog dobre probavljivosti, što se ne može reći o zobi ili ječmu. Grube školjke sjemena uzrokuju iritaciju probavnog trakta i dovode do proljeva u pilićima.

Za hranjenje pilića kukuruz i pšenica su zdrobljeniUzgoj pilića u kući znači da je hranjenje treba koristiti ne samo suhu hranu, kao što su žitarice, ali i lišće, mliječnih proizvoda, mineralnih dodataka, krumpir. Zeleni svijet, koji ima blagotvoran učinak na probavu, pada u hranilice već u prvim danima. Može biti:

 • djetelina;
 • nagrizanje i sjeckana kopriva;
 • zeleni luk koji sadrži, pored vitamina, mineralnih soli, vlažnosti i vlakana, a također je koristan za fitonide;
 • korijenski povrće mrkve, koje se daju pilićima u zgnječenom obliku.

Nezadovoljavajući izvor bjelančevina u ranoj dobi je sir, sirutka, smotano mlijeko, mlaćenica. Oni se dodaju mokroj hrani i smjesama zrna.

Udoban pomagalo za ptice za pilićeČetvrtog dana, na mjestima kokoši kod kuće staviti posude s finim šljunkom, školjke i krede dodati u meso hrane i koštanog brašna ili ribe, odličan su izvor životinjskih proteina.

Kada se uzgaja kod kuće, piletinu umjesto brašna može se ponuditi fino usitnjeno suho meso ili sjeckani gliste. Potrošnja proteina je osobito važna kada je u pitanju uzgoj pilića mesnih pasmina.

Kada se brinete za dnevne piliće, hranjenje se obavlja u intervalima od dva sata, postavljajući hranu na ravne ploče ili palete. Zatim se količina obroka smanjuje na 6, a nakon 2-3 tjedna do četiri. Podvodna ptica hrani ujutro i navečer.Dijeta pilića

Related  Časté ochorenia dospelých prepelíc a mladých zvierat

Kako uzgajati piliće kod kuće, ako su rođeni u hladnoj sezoni, kada nema dovoljno zelene krme? U ovom slučaju, ptica se nudi germinated sjeme žitarica, uključujući i veliku količinu biljnih proteina, vlakana i vitamina. Biljni brašno također će biti dobra pomoć.

Izvrsni rezultati kod uzgoja pilića pokazuju da se hrane sa gotovim spojevima. Češće takva miješana krmiva podijeljena su na početak, rast i doradu te se razlikuju po veličini frakcije i sastava.

Osim hrane i dodataka mineralima, u kući se mora uvijek nalaziti čista voda na sobnoj temperaturi. Također, pilići redovito dobivaju otopinu kalijevog permanganata, što je neka vrsta prevencije crijevnih bolesti. Tekućina se mijenja svakodnevno uz temeljito ispiranje spremnika. Pilići za piliće trebaju biti sigurni. Budući da je hipotermija puna smrti pilića, ne bi smjelo dopustiti da se ptica popije ili pojede u vodi.

Značajke držanja pilića kod kuće

Pilići na traviTijekom uzgoja pilića kod kuće, posebna pažnja posvećuje se pticama koje zaostaju u razvoju, slabe težine i manje aktivno od hranjenja njihovih vršnjaka. Kako bi se izbjeglo još veće ugnjetavanje od strane jakih suparnika, takvi pilići su posađeni i pružaju im osobnu njegu.

Od tjedan dana starosti, kada držite piliće kod kuće, mogu se pješačiti. Boravak na suncu važan je dio prevencije raka i drugih bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina i metaboličkih poremećaja.

Prve šetnje traju ne više od sat i pol vremena, ali uzgojni pilići s vremenom mogu ostati duže u zaljevu. Glavna stvar je da je prostor za šetnje siguran, dobro prozračen i osvijetljen. Za pticu, bolje je osigurati baldahin i pijenje zdjelice i hranilice za to.

Pravilno ishrana i sadržaj pilića – video

1. dio

Dio 2