савршена кокошка кокошкаУ бројним прегледима фармера перади, често се налази инкубатор “Идеал хен”. Неки у њему налазе низ недостатака, други описују врлине. Ипак, модели су на захтеву, детаљније ћемо размотрити конструкцију.

Разлика између “Идеал Хатцх” и сличних модела

инкубатор моделЗа употребу у домаћинству, произвођачи нуде јефтине уређаје у кућишту са густом пеном. Они су јефтинији и лакши од уређаја са вишеслојним тијелом од гријача, пластике или метала. Инкубатор Идеална кокошка је класа буџетских уређаја.

Прва разлика случаја – на дну изнутра налази се 15 жљебова сличних тањирима. Они су дизајнирани да попуне са кувано водом, стварају влагу у инкубационој комори.

Постоје 3 варијанте инкубатора за различити број јаја, њихове димензије су 59 * 54 * 32 цм. Али 90 јаја се окреће ручно, а 63 може бити механички и аутоматски. Најјефтинији инкубатор Идеална кокошка је уређај дизајниран за 35 јаја са ручним ударцем.грејне елементе

Модел разликује локацију грејача на горњем поклопцу. Велика грејна површина обезбеђује једнообразно грејање јаја у сваком углу коморе. У том случају, у горњем поклопцу се монтира прозирна контролна капа.

Друга разлика између инкубатора домаћинстава Идеална кокошка – ако нема напајања за 220 В, додатна батеријска веза није обезбеђена. Неопходно је спасити ембрионе, преклапати кутију са алтернативним хладњацима – бурадима са водом, јастуцима.

Процес инкубације треба проверити 7. и 11. дана. Ако је 11. или 13. дан јаје потпуно затамњено, процес је нормалан. Нежељена јаја треба уклонити из коморе, бактерије се узгајају у биолошкој масти, “бумбар” може експлодирати.

У комплетном сету свих уређаја налази се сензор температуре, дигитални или аналогни и термометар. Температуру подешава регулатор. Контролни уређаји се налазе на горњем поклопцу на приступачном месту. Уређај има уграђену заштиту од квара електричне енергије. Уређаји различите серије разликују се у опреми и броју јаја у језичку:

  • ИБ1НБ – 35 ком., Ручно превртање;
  • ИБ2НБ – 63 ком., Механичка револуција;
  • ИБ2НБ – 90 ком., Ручно превртање.

Са додатком специјалне ЕП1 јединице, ИБ2НБ инкубатор постаје аутоматски, ИБ3НБ, јаје се окреће након 4 сата.електрични погон

Опште упутство за инкубаторе

Упутства за инкубатор Идеална кокош је заједничка за све врсте апарата. Одговарајући одељци наводе правила за руковање различитим моделима:

  1. Избор места за инсталирање инкубатора утиче на квалитет закланости. Ако је простор замагљен, онда је потребно проширење вентилационих отвора у кућишту.
  2. Посебну пажњу треба обратити на сигурност уређаја. Посебно обратите пажњу на интегритет контаката изолације и опреме.
  3. Детаљан опис инкубатора, његових функционалних јединица и њихових карактеристика учинка.
  4. Корак по корак припреме уређаја за пријем јаја. У курзиву, истакнуте су важне тачке, што треба напоменути. У овом одељку је приказана детаљна електрична дијаграм инкубатора за све модификације са тумачењем параметара отпорника, кондензатора и транзистора.отпорни круг
  5. Веома важна тачка је захтев за квалитет јаја, њихову ознаку и правилно паковање. Произвођач гарантује 100% уклањање само одабраних јаја са овластима и њиховим роком трајања не више од 10 дана у одговарајућим условима.
  6. Процес повлачења у инкубатору Идеална кокош мора бити под контролом фармера. Описује како правилно окретати јаја, контролисати температуру и последице неправилне инкубације.
  7. Како очистити уређај након извршења процеса, где га чувати и где га поправити.

Детаљна упутства ће помоћи почетнику да правилно изврши процес.

Када је прегријавање сувих пилића прљаво, пупчана врпца је жута. Исто се дешава ако у комори није било довољно влаге. Ако је дошло до загревања, пупка није зацелила, пупчана врпца је била зелена. У свим случајевима повреде режима, пилиће су споро, одбијају да пеку храну, падају.

Карактеристике инкубатора са механичким превртањем јаја

окрените инсталацију уређајаЗа инкубере Идеални комплет за узгој ИБ2НБ произвођач је обезбедио уређај за истовремено померање 63 јаја глатким покретом полуге уређаја. Али процес мора бити контролисан у прозору за преглед. Јаја положена на мрежу морају имати означену ознаку на површини са једне стране. Када се обрће, ознаке морају бити у истом правцу. Ако није успело, потребно је отворити поклопац и брзо поправити материјал.

Моделна инкубаторска “Наседка” механичка верзија опремљена је електронским регулатором температуре и сензором температуре. Подесите режим окретањем дугмета термостата. Сипајте воду у удубљења кроз решетку. Мрежно напајање је искључено.

За једнако загревање једном дневно, јаја треба глатко померати са периферије до центра. У последњој недељи јаја се не померају, не прелазите, уклоните уређај из фотоапарата.

Аутоматизација процеса инкубације

аутоматизација процеса инкубацијеПуно је погодније водити пилиће, ослањајући се на електронску контролу аутоматизованог процеса. Вреди да се купи поред постојећег механичког модела електронске контролне јединице ЕП-1 и саставите инсталацију, у складу са смерницама за припрему погона, и да аутоматски инкубатор идеално кокошку. Приликом подешавања програма, уз минималну грешку добијамо поштовање услова температуре и влаге. Али да визуелно надзире процес и помоћу овоскопа је неопходно.

У последњим данима инкубације са зрелим параметрима, у комори се може видети активност – при чему се чује благи натпис, на шкољкама се појављују пукотине. У то вријеме потребно је осигурати потпуни мир у соби.

Инкубатор “Идеал хен” није бољи и није гори од сличних уређаја ове категорије цена.