mravIskusni pčelari znaju o problemu s mrava na prvi pogled. Često se borba s mravima u pčelinjoj biljci dugo odgađa, jer je nemoguće brzo se nositi s njima. Postoje mnoge metode za uklanjanje neželjenih stanovnika, ali najprikladnija bi mogućnost trebala biti odabrana u svjetlu specifične situacije.

Ono što se najčešće koristi u borbi protiv mrava

mravi jesti štetnikeDonje preporuke provjeravaju iskusni pčelari. Više puta su pomogli u rješavanju problema:

 1. Neće imati puno vremena za borbu protiv mrava u pčelinjaka ako koristite super-sulfat. Ova metoda ne samo da se plaši mravi, već ih i potpuno uništava.
 2. Dobro uspostavljeni moderni insekticidi, na primjer, DDT i heksakloran. Proizvod bi trebao biti tretiran mravama. Alternativno, smjesa se može pomiješati s različitim mineralnim uljima i obložiti košnicama košnica.

raditi u pčelinjojTijekom posebno organiziranih promatranja otkriveno je da je heksakloran vrlo učinkovit u borbi protiv mrava u pčelinjaku. Ova metoda je dobra, jer vam omogućuje da se radije bavite neželjenim gostima u pčelinjoj. Brzo eliminira mrave i uklanja svoje mjesto potomstva i zimovanja. Metoda često koriste iskusni pčelari, jer brzo ubija mrave, a ne samo ih raspršuju.

mravi su prijetnja pčelamaDjelotvornost toksičnih komponenti heksaklorana dokazana je u smjesi DDT. Nakon korištenja lijekova, pitanje kako se nositi s mravi u pčelinjoj, dugo vremena postalo je nevažno za pčelare, jer su kukci odmah umirali.

Folk metode borbe protiv mrava

mrav uništenjeO tome kako se riješiti mrava u pčelinjoj, napisali mnogo, ali nije lako odabrati učinkovitu metodu u određenom slučaju. Ono što je imalo trenutačni učinak u jednoj situaciji, u drugoj se može pokazati neaktivnim. Stoga pčelari često proučavaju narodne načine. Ponekad su mnogo učinkovitiji od drugih:

 1. Luk. Trebalo bi ga slomiti i raširiti kroz cijelu pčelinjaku. On je kratko vrijeme može ukloniti sve nepoželjne stanovnike
 2. Još jedan dokazani i jednostavan način je sumpor. Uz pomoć, moguće je da mravi ne samo migriraju nego i potpuno uništiti.
 3. Vrlo učinkovite rajčice u borbi protiv mrava u pčelinjoj. Oni bi trebali biti zasađeni u blizini košnica, jer oni uplašuju od neželjenih gostiju.
 4. Da biste dobili osloboditi od mrava, možete koristiti fina stolna sol. Nalazi se u blizini košnice. U pravilu, nakon što se mravi ne vrate.
 5. Najlakši način je da iskopate mravinjak i prebacite ga na drugo mjesto. Ali ima jedan minus: nema puno jamstvo da se riješi maternice, jer se može duboko sakriti.
 6. Korištenje oštrih mirisa za odbijanje mrava vrlo je djelotvorno. Možete staviti pored insekata dimljenog haringa, izrezati na nekoliko kriški češnjaka, rajčice ili lišća od peršina.
 7. Vrući pepeo u borbi protiv mrava u pčelinjoj je dobar.
 8. Širite cimet na miniku i pričekajte dok inseni nestanu zauvijek.
 9. Biljno ulje također pomaže eliminirati neželjene goste iz pčelinjaka. Čak ne morate nositi mamurluk.
 10. Otpustite mravinjak i posipajte duhovnom prašinom.

Opisane metode su najučinkovitije ako se primjenjuju u rano proljeće. Nakon toga možete zauvijek zaboraviti insekte.

Zašto su mravi u pčelinjama štetni?

mravinjakKukci se nalaze u pčelinjaku, jer je to toplo mjesto. Najčešće su raspoređeni u prostor između zidova košnice. Fenomen se naročito često vidi tijekom hladnog udarca. U ovom trenutku mravi kreću do pčelinjaka kako bi položili jaja i donijeli potomstvo na toplom mjestu. Osim toga, insekti se ne moraju brinuti o hrani, jer je u košnici dovoljno za mrave.

Posebno opasni su mravi u pčelinjaku činjenicom da mogu tolerirati razne infekcije i bakterije kada se kreću iz jedne košnice u drugu.

Čak i ako mravi u pčelari ne grade svoje domove u košnici, oni nisu ništa manje štetni. Insekti redovito prenose med u njihove mulja.

Savjeti iskusnih pčelara u rješavanju mrava

zaštita od mravaBorba s mravi u pčelinjoj se može dugo trajati. Pripreme u velikom rasponu prikazane su u trgovinama za kućne ljubimce. Da ne biste potrošili mnogo vremena i napora na uklanjanju neželjenih insekata, možete kupiti poseban alat. To uključuje otrov koji odmah ubija mrave. Moderni lijekovi brzo djeluju na štetnike. U roku od nekoliko dana, neće ostati trag od njih.

Često se borba s mravima u pčelarstvu s narodnim lijekovima daje dobrim rezultatima. Prije toga, jedna od najčešćih metoda bila je benzin. Zbog nedostatka prodaje posebnih lijekova, pčelari su morali početi improviziranim sredstvima. Čak i sada, iskusni pčelari uvjeravaju da je njihova učinkovitost znatno veća od nekih kupljenih. Alternativno, možete koristiti dizel, ako svijetli. Koristite ovu metodu vrlo je oprezan da ne spalite pčelinjak.

borbene mraveTrikovi u borbi protiv insekata u pčelinjoj:

 1. Nakon što je započeo borbu s quirky insekata, važno je zapamtiti da će prije svega spasiti kraljicu. Za to su spremni za uspon u vatru.
 2. Ako koristite više humanih metoda, kao što je na primjer ulijevanje kipuće vode, važno je potpuno isprati mravinjak tako da se maternica kuha.
 3. Ako se mrtvačnica nalazi blizu košnice, njezine noge su korisne za podmazivanje češnjakom ili ljepilom “Alt”. Ovi mirisi brzo odbijaju insekte.
 4. Korisno je napraviti vodu s vodom u području pčelinjaka. Mravi neće moći puzati po njoj, a pčele će piti vodu iz njega.
 5. Možete napraviti slatku lokvu pokraj mravinjaka, u koju biste trebali slomiti slatkiš ili krumpir u njemu. Kada skuplja dovoljno insekata, prelijevaju se kipućom vodom. Ova metoda karakterizira vremenska učinkovitost. Nakon nekog vremena gosti mogu ponovno posjetiti pčelinjak.

Video o prednostima i šteti mravi u pčelinjoj