Chick je bio bolestanMladi peradi su izloženi mnogim opasnostima. Jedna od najtežih bolesti je kokcidija kod pilića, liječenje kod kuće zahtijeva puno gorljivosti, strpljenja i pozornosti poljoprivrednika peradi. Kakva je manifestacija ove bolesti, koji su njezini simptomi i načini liječenja?

Uzroci i znakovi kokcidioze kod pilića

Uzročnici bolesti su jedanaest vrsta protozojskih mikroorganizama, čiji prodor u tijelo uzrokuje slične, u većini slučajeva, teške posljedice.

Oocisti uzročnika kokcidioze kod pilića inficiraju tijelo, prodirući u njega kontaminiranom vodom i hranom, iz smeća u peradi ili iz tla. Razvijajući se, mikroorganizmi počinju množiti, a nova hrpa oocista već u roku od četiri dana s legla pada u vanjsko okruženje.

Kokcidioza u piletinuU toploj sezoni uzročnici kokcidioze ostaju održivi već nekoliko mjeseci. Ako su mikroorganizmi zaštićeni vegetacijom ili unutar kuće, oni mogu, ako ih prenose životinje, na inventuru ili na noge neke osobe, ostaju prijetnja zdravlju pilića tri puta duže.

Kokcidoza kod pilića događa se u akutnom ili kroničnom obliku, a bolest je podložna i mladim mladim životinjama i odraslim pticama.

Bolest utječe na sluznice gastrointestinalnog trakta, uzrokujući ih da iritiraju, poremetiti cjelovitost i slabi pticu. Bolest je popraćena proljevom u pilićima, čije liječenje treba biti sustavno. Inače, zahvaćena tkiva pretvaraju se u lako plijen za druge vrste patogenih mikroflora koje uzrokuju sekundarne infekcije.

Kokcidoza je popraćena proljevomAko je broj patogena koji su ušli u tijelo mali, bolest se nastavlja premazati. Pilići se često oporavljaju, dobivaju imunitet na kokcidiozu, ali oko godinu dana ostaju nositelji i širenje infekcije. Akutni oblik prijeti oštrom pogoršanju pernate države, slabljenju zbog probavnih poremećaja, iscrpljenosti i smrti.

Simptomi kokcidioze kod pilića

Simptomi kokcidioze - pospanost, letargijaKokcidioza u pilića teško je identificirati u ranim fazama. Perad-farmer može sumnjati u krivu stvar, samo primijetiti kućne ljubimce:

 • neobična mamurluk;
 • letargija, apatija;
 • nedostatak apetita;
 • gubitak tonusa i boje u naušnicama i pramenovima;
 • znakovi plave boje na koži u blizini očiju;
 • stalno razbijanje;
 • nečistoća, izražena neprestano prljavim obodom u blizini cloaca.

U kasnijim datumima, postaje očito da je piletina guza iscrpljena i napunjena tekućinom, a izmet postaje tekućina, s tragovima krvne pjene. Ne isključuje se djelomična paraliza ili nestabilni hod. U pilića pasmina mesa simptom je povećanje hrane koju jede bez dobivanja težine.

Bez liječenja, proljev u kokoši i drugi znakovi kokcidioze raste, što dovodi do smrti ptice u trajanju od 4-7 dana.

Liječenje kokcidioze kod pilića

Korištenje samo simptomatskog liječenja kokcidioze u pilićima ne daje potpuni oporavak. Stoga se koriste specijalizirani lijekovi, na primjer, furazolidon, furacilin i norsulfazol. Do sada su sredstva namijenjena uništavanju i uklanjanju iz tijela upravo uzročnicima kokcidioze.

Za liječenje bolesnih pilića koriste se posebni pripravciZa prevenciju i uspješno liječenje kokcidioze kod pilića kod kuće koristi se koktsiprodin, koji izravno utječe na patogene mikroorganizme i oduzima im mogućnost da štete ptici. Lijek je namijenjen mladim životinjama i pilićima i daju se vodom dva dana.

Isto ubrzano, ali vrlo djelotvorno tijek je predviđen za liječenje kokoši po Baikoxu, prema uputama koje agens može koristiti za prevenciju, kao i više puta za relaps bolesti.

Upute za uporabu za kokoši amprolium hidroklorida navodi da je droga štetna za patogene kokcidioze i namijenjen je za tretman ne samo mlađi, ali i stočarstvo odraslih. Amprolium se daje pićem ili hranom i otkazuje se pet dana prije klanja.

Pilići su prokuhani amproliumZajedno s hranom pilića i mladim rastom pasmina broilera, daje se još jedna učinkovita kod kokcidioze – Avatek 15%. Ptica bi trebala primiti lijek od prvog dana početka simptoma anksioznosti do 4 mjeseca starosti. Četiri dana prije klanja pilića lijek je otkazan.

Liječenje kokcidioze u pilićima provodi se do potpunog oporavka stoke, a ne zaboravljajući na mjere prevencije.

Preventivne mjere protiv kokcidioze kod pilića

Patogeni lako podnose fluktuacije temperature i vlažnosti, dugačka preostala aktivna i opasna. Stoga, kao preventivna mjera protiv kokcidioze kod pilića, redoviti tretman inventara i prostora s antisepticima, i vatrostalne površine s puhaljkom.

Kod identifikacije znakova kokcidioze kod pilića, liječenje kod kuće obavlja se izoliranjem od ostatka stoke zaražene ptice.

Pravovremeno razdvajanje bolesnih pilića pomoći će u spašavanju stokeKontinuirano, ona bi trebala biti:

 • mijenjati leglo;
 • za praćenje čistoće pića i hranilica;
 • ne dopuštaju nakupljanje gnoja i tla u peradnoj kući;
 • cijepiti stado jajeta;
 • odvojiti piliće i piliće različitih dobi.

Izuzetno je važno ne dopustiti prevelik sadržaj, što dovodi do rane infekcije i teških posljedica širenja kokcidioze i drugih bolesti pilića.

Prevencija kokcidioze u pilićima – video