Проучавамо расе крава са фотографија и описа

Краве на пашуТелацхким или бикова телета су живела до очекивања одгајивача, није довољно добити прве животиње које су их привукле. Неопходно је да се раса крава изабраних за узгој мора прилагодити клими у одређеном локалитету и култивисати у приватној фарми.

Одредити избор и сазнати више о постојећим сортама помоћи ће вам описима и фотографијама расе крава, најпопуларнијих и популарних у Русији и земљама у иностранству.

Све расе крава, од којих има неколико стотина на свету, подијељене су у три врсте: месо, млеко и месо и млеко. Руска сорта је много мања. Број врста које се сусреће у земљи је ограничено на седам туцета, а највећи дио су млечне расе крава. Овај избор се развио историјски. Производња добрих поврћа од месних животиња била је ометена кратким летом у многим регијама и хладном зимом која је лишавала краве сочне хране која им је потребна. Трошкови држања животиња у хладној сезони учинили су производе много скупљем од других врста сазревања меса.

Иако су данас млечне расе крава у Русији такође популарне и једноставно потребне, многе фарме, користећи искуство из иностранства и сопствено искуство, започеле су култивацију савремених месних животиња.

Холандска врста млечних крава

Холандска врста млечних краваМеђу млечним животињама, краве холандске пасмине, с једне стране, могу се сматрати практично предником у правцу, а са друге, његових најбољих представника.

Краве и бикови из Холандије били су предники таквих раса који су данас познати у Русији као Холмогорск, црни и шарени. А сада се животиње активно користе у узгоју и оплемењивању у многим земљама света.

Краве млека су изузетно популарне у Европи, а за протекли век услед неумољног узгајања, продуктивност животиња се значајно повећала. Холандске краве црне и беле боје постале су компактније, мишићаве и чврсте.

Током календарске године бурбот даје до 4,500 литара изврсног млека, који садржи до 4% масти.

Представници ове врсте крава брзо сазревају, одрасли бикови могу да досегну тежину од 1200 кг, а краве – 800 кг. Телета се рађају са масом од око 35-40 кг, али сваки дан постају тежи, повећавајући се за 800-1200 грама.

Симентална врста крава

Симентална врста краваШвајцарска је постала место рођења не једне од раса крава, што није изненађујуће, имајући у виду изврсне природне услове ове земље, обиље соковитих алпских трава и довољно малу климу. Месородна врста крава, звана Симментал, савршено одговара не само масним швицарским косинама, већ иу руским условима.

Краве Сименталне расе су прилично непретенциозне, лако се прилагођавају различитим врстама крме и стога се лако могу држати на засебним кућама. Животиње се одликују добрим приносом млека, дајући просек од пет хиљада литара годишње, а одличан квалитет млијека, чији садржај масти је близу 4%. Буренок рекорди млечних приноса су чак 12 хиљада литара. Продуктивност млека није једини плус расе крава. Пошто су универзални, животиње пружају власнику добро месо.

Тежина одрасле добро храњене краве износи око 600 кг, а бикови – више од 800 кг.

У Русији, Симментал раса краве могу се наћи у јужним регионима, на примјер, у регији Чернозем, у регијама Саратов и Ростов.

Аиширијска раса крава

Аиширијска раса краваМлечна раса крава изворно из Шкотске има завидну издржљивост и одличну продуктивност. Немају тако велику тежину, као и многи њени савремени рођаци, црвене крајеве краве Аишира доследно дају више од 5.000 литара млека са садржајем масти до 4,2% годишње. Аклиматизација је боља у подручјима са умереном климом, гдје животиње неће бити изложене напорној љетној врућини.

Посебна карактеристика ове врсте је прилично велики рогови у облику лира, чак иу женама. Животиње имају широку груди, широко размакнуте равне ноге и витак, кратки врат. Хармонично тело са мало мишићавим мишићима одмах даје молекуларну оријентацију расе. Животиње су ране и могу дати потомство већ две године.

Јајсерова врста крава

Јајсерова врста краваДруга млечна пасмина крава из Велике Британије се сматра једним од најстаријих, али већ дуги низ година постојања није изгубила значај. Ово су краве Јерсеиа, познате не толико због њиховог богатог мужења, што се тиче рекордног садржаја масти у млеку, који достигне 7%. Овај квалитет производа на почетку је негативно утјецао на дистрибуцију животиња у свијету. Британски законодавци забранили су извоз крава из земље, како не би мешали расу са другима. Али постепено је озбиљност забране ослабљена, а животиње су се појавиле у фармама суседних и удаљених држава.

Ширење ове расе крава је олакшано његовом непристојношћу и успјешном аклиматизацијом у различитим условима, укључујући сушне регионе и тропске просторе. Краве имају лагане кости, малу главу, дугачко тело и велику чашу у облику виме. Боја животиња је често смеђа или браон. Дозвољене су црвене и беле марке различитих нијанси.

Тежина одраслег бика не прелази 700 кг, женке 150-200 кг упаљаче. Краве Јерсеи-а нису разведене за месо.

Холстеинова врста крава

Холстеинова врста краваКраве Милк Холштајн у Европи нису добијене, по свему судећи, по имену расе, али у Новом свету. Узгајивачи из САД-а и Канаде узели су основу црно-бијеле сорте холандских животиња и стотину година су га у великој мјери промијенили, чинећи га најраспрострањенијим на свијету.

Карактеристике холштајнских крава укључују просјечни годишњи принос млијека око 7-8 хиљада литара млијека, релативно ниско масти од 3,7%. На тај начин животиње разликују високе стопе млијека до 3,5 л / мин.

Модерни Холстеинери су велики бикови и краве које расте на 1200 кг и тежине до 700 кг. Представници млечне краве крава имају велико дуго тело, дубоке сандале и јаке равне леђа.

Међу млечним кравама у Русији, Холштајн је једно од водећих места које промовишу сопствене фарме за узгој, које снабдевају изврсне здраве залихе које могу оправдати све наде пољопривредника или власника приватне фармске куће.

Швитска раса крава

Швитска раса краваМесо и млеко високоприносне швајцарске расе крава добијене су у Швајцарској. Ове животиње су претежно браон боје, са танком кожом и густом кратком косом. Тело код високих великих бикова и крава је дуго, леђа је чак и јака. Карактеристике расе укључују широку груди, кратки, густи врат и кратку главу са равним профилом и малим тамним роговима. Одрасле краве расте на 600 кг, тежина бикова може да достигне до 950 кг.

Краве Сцхвитзове расе имају одлично здравље, брзу акцлиматизацију и рану зрелост. Међутим, исправни резултати животиња могу се постићи само уз одговарајућу негу и поуздано одабрану исхрану. Говеда добијају квалитетно месо и до 5.000 литара млека годишње.

Црно-бела врста крава

Црно-бела врста краваКраве холандске расе и домаће животиње постале су преци разноврсне црно-беле боје, које је изведено у Совјетском Савезу. Краве млекаре су широко распрострањене широм Русије иу погледу броја стоке инфериорно само за представнике црвене степпе и Симментал краве. Због популарности расе, на територији земље је формирано неколико врста црно-мотних крава које имају заједничко порекло, али прилагођене различитим стаништима и садржајима. Тако се, на пример, Уралски бори веома разликују од племена из Фар Еастерн, а централни руски од крава који се пасе у јужним регионима Русије.

Црне варијанте расе крава се одликују високом продуктивношћу млека, али квалитет меса животиња није на последњем месту. Као и све блиско повезане сорте са холандским коренима, црна и шарена животиња домаћег узгоја је инхерентна:

  • дуго тело;
  • широк натраг;
  • прилично велике величине.

Рекордне млечне краве црне и мотиве расе могу достици 18 хиљада литара, али просечна бушилица годишње даје више од 6.000 литара млека са просечним садржајем масти од око 3.5%.

Данас, руска узгајивача покушавају да направе животиње да повећају своју продуктивност и постану зеленији производи који су у великој мери потребни потрошачу.

Кхолмогоријска раса крава

Кхолмогоријска раса краваМеђу млађима у Русији, краве сорте Кхолмогори познате су скоро свима који имају барем мало знања о сточарству. Домаћа кхолмогорија рађа крава се добија под условима који нису превише повољни за узгој стоке. Међутим, одгајивачи Аркхангелск су успели да створе сорту не само прилагођавајући тешким условима, већ и одликују одличним млијечним приносом и пристојним садржајем масти у млеку и достигну 4%.

У просјеку, дрилл Кхолмогори, који је добро одржаван и правилно храњен, даје годишње више од 6.000 литара производа. У овом случају, одрасле женке тежине око 550 кг, а бикови расту на 800-950 кг. Животиње ове расе имају јаке кости, добро развијену мускулатуру, средњу ширину груди и широку леђа. Волуменски вименик говори о млечној оријентацији крава.

Јарославска врста крава

Јарославска врста краваКраве јарошке брескве, које се сматрају једним од најбољих међу домаћим сортама млека, разликује:

  • претежно црне боје;
  • невероватна способност прилагођавања различитим условима;
  • одличне перформансе.

У поређењу са месом и млечним производима, а још више месних рођака, јарославски буренки не може да импресионира савршено развијене мишиће. Они су угаони и прилично мали. Краве млијечне расе имају максималну тежину од само 500 кг, а бикови расту на 800 кг. У овом случају, млеко Јарославске краве може имати садржај масти већи од 4,5%, што је одличан показатељ за руске животиње.

Кострома рађа краве

Кострома рађа кравеМесо и млечна крава крава, која се појавила у веку пре задње, постала је континуирана линија јарославских, швицких и алгијских буррокова. У Совјетском Савезу, Костромаова крава крава је регистрована и прихваћена за узгој 1945. Ове велике, углавном сиво-смеђе животиње, чије чврсто тело и тежина, бикови до 1200, а код жена до 800 кг, одмах говоре о могућности добијања не само финог млека, већ и меса.

Просечан годишњи принос млијека је 4,5-6 хиљада литара при садржају масти од око 4%. Краве доносе квалитетно потомство, одлично се прилагођавају различитим врстама хране и условима притвора.

Данас животиње ове врсте могу се видети на фармама многих региона средњег дела Русије, као иу Републици Белорусији.

Црвена степенаста врста крава

Црвена степенаста врста краваЗа јужне регионе земље, потребне су животиње које лако толеришу не само топло суво лето, већ и одржавање на пашњацима који нису превише богати свежом травом. Ова врста била је сорта црвене степе, која са правом заузима друго место у популарности и на великим фармама, као и на малим приватним фармама.

Црвена степенска врста крава може се препознати карактеристичним светлим бојама од светле до тамно црвене боје. У неким случајевима, краве имају беле ознаке, често груписане у доњем делу тела, на удовима или на глави. О млечном именовању животиња говори њихов релативно мали, до 550 кг у тежини крава, а такође и врло добар развој мускулатуре.

На годину дана шверц обично даје од 4 до 6 хиљада литара млека, а носиоци записа скоро два пута премашују овај бар. Данас се ради на повећању садржаја масти крава црвених степена, као и на побољшању њиховог устројства.

Херефордова раса крава

Црвена степенаста врста краваВрсте говеда које су присутне у Русији могу се класификовати као Херефорд. Карактеристична карактеристика ове врсте крава:

  • невероватна за моћне животиње непристојност;
  • брзи раст;
  • велика потрошачка својства сочне са малим масним слојевима меса.

Бреба крава Херефорда је међу најпопуларнијим на свету и вреднује се, између осталог, за мирно контролисану природу, брзу акцлиматизацију и могућност конзумирања широког распона хране.

Маса великих, широких груди и равних леђа крава достигне 650 кг, бикови расту до 1000 кг.

Белгијска плава крава

Белгијска плава краваПочетак рада на добијању крава белгијске плаве пасмине постављен је у КСВИИИ веку у Белгији. Тада се претпостављало да ће животиње бити универзалне и да заједно са месом дају власницима квалитетно млеко. Али од прошлог века, да би се побољшао квалитет месних крава редовно прелазио са биковима Цхаролаис. Од средине прошлог стољећа формирана је нова врста животиња, у којој је фиксирана спонтана мутација, која узрокује убрзани раст мускулатуре.

Уз недовољно масивну структуру костију, дугачак труп и кратке ноге, краве досегне тежину од 1000 кг, а бикови су масивни један и по пута већи.

Боја, како је јасно из имена белгијске плаве краве, претежно је сива, готово бела, смеђа. Постоје места различитих нијанси и величина.

Прекомерно развијени мишићи не дозвољавају крави да се ослободи од терета, код младих животиња након 6 недеља старости, када почиње формирање мишића, можда постоје проблеми са удовима. Дакле, фармер мора размотрити ове карактеристике расе крава и бити спреман да их реши.

Изаберите краву за вашу фарму – видео

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector