Zec i zecProfitabilnost zečeva je vrlo visoka u naše vrijeme. Mnogi poljoprivrednici znaju tajnu uspješnih kunića za uzgoj, razumiju specifičnosti slučaja, sigurno dobivaju i bave se već dugi niz godina. Pitanje je jesu li uzgoj zečeva kao posao profitabilan ili ne, relevantan je samo za neiskusne poljoprivrednike.

Uzgoj kunića: pozitivne i negativne točke

Mladi u kavezuMnogi se odbijaju u početnoj fazi poteškoća povezanih s osjetljivošću kunića na određene bolesti, što često dovodi do totalne smrti cijelog stada.

Sljedeća minus smatra se traženjem tržišta prodaje. Meso zečeva nije toliko traženo, ali koža zahtijeva iskustvo u odijevanju.

I treći zastrašujući trenutak u uzgoju zečeva kao poduzeća je velika početna investicija.

Zapravo, uzgoj kunića je prilično brzo otplata poduzeća koja ne zahtijeva dodatna znanja i napore za postizanje stabilne dobiti. Mnogi uzgajivači kunića lako se mogu nositi s tim zadatkom, a mnogo je više pozitivnih čimbenika.

U početnoj fazi važno je odabrati dobru pasminu životinja, dajući visoku dobit, brzo dobivanjem težine, otporne na bolesti.

Zašto se ne boji negativnih aspekata:

 • pravodobno cijepljenje cjelokupne stoke isključit će smrt životinja;
 • Mnoge mesnice, trgovine, tržišni laboratoriji prihvaćaju i daju narudžbe za prehrambene zečje meso;
 • susjedi i rodbini uvijek dobivaju kunić i rado stječu korisni proizvod (nije dokazao jedan uzgajivač kunića);
 • kunić krzno je cijenjen kao prirodni, topao i lijep materijal, dajući oglas lako pronaći redovite kupce na koži;
 • sposobnost učestalosti gnojidbe, cijele godine (jedna žena donosi oko 60 zečeva godišnje), omogućava proširenje proizvodnje bez troškova kupnje pojedinaca;
 • Brz rast zečeva pridonosi neprekidnoj proizvodnji i stabilnim prihodima.

Osim toga, kunići poput zelene hrane, koji obiluju u ljeto-jesen u svakom ruralnom području, također štedi troškove.

Tajne i temelje uspješnog uzgoja zečeva

Pravodobno cijepljenje pomoći će zadržati stokuPozitivni trenuci bit će vidljivi od samog početka, ako su kompetentni za sastavljanje i primjenu poslovnog plana za uzgoj kunića. Bit će potrebno započeti s mogućim i zamišljenim mjerilima na kojima se poduzeće izračunava.

Related  Kako odrediti spol pilića i kada se to može učiniti

Gdje započeti:

 • Utvrditi metode uzgoja stoke;
 • Utvrditi dodijeljeno područje za olovke, bacice (posebne strukture), kaveze, kaveze;
 • pripremiti mjesto za “prebivalište” zečeva;
 • razmišljati i pripremiti radno mjesto za klanje, zamrzavanje i skladištenje proizvoda;
 • za kupnju specijalizirane hrane;
 • odaberite pasmina zečeva;
 • kupiti mlade životinje.

Možete započeti posao svoje mini farme za kuniće iz jednog para životinja, odabirom čistokrvne metode parenja ili prijelaza.

Najbolje je kupiti mlade životinje od iskusnih poljoprivrednika. Zecima za prodaju jamstvo je cijepljenja i prilagodbe na slične uvjete.

Na tržištu možete kupiti nezdrav, a ne cijepljene pojedince. I isto tako napraviti pogrešku s pasminom, pogotovo ako nema vještina. Postoji meso i krzneni pasmini zečeva.

Potrebno je upariti kuniće iste pasminePreporuke za njegu i održavanje zečeva nisu toliko teške. Glavna stvar je osigurati im udobno mjesto, gdje će biti dovoljno svjetla i prostora. Pratite režim hranjenja, pratite čistoću stanica i dovoljnu količinu čiste vode.

Postoje različiti načini držanja životinja, saznaje što možete naučiti – uzgoj zečeva kao posao je koristan ili ne.

Metode i načela uzgoja zečeva za poslovanje

Glavne metode uspješnog uzgoja kunića su održavanje životinja u kavezima, avijarima ili jamama. Svaka metoda ima svoje opravdane pluse i male minuse.

Sadržaj zečeva u stanicama, osobito prijenosnim, vrlo je prikladan, ali skuplji (raspored, materijali). Veliki plus ovog sadržaja je minimalni rizik od širenja infekcija, budući da pojedinci različitih pasmina i pasmina ne kontaktiraju jedni druge. U tom se slučaju susjedne stanice mogu lako izolirati iz opće serije.

Sadržaj zečeva u stanicamaOva varijanta farmi kunića najprikladnija je za prijelaz i uzgoj posebnih pasmina.

Više slobodnog sadržaja zečeva, prije svega, omogućuje vam uštedu prostora, materijala za opremu.

Najdostupniji i najjednostavniji način je uzgajati kuniće u jami. No, potrebno je odabrati pravo mjesto gdje podzemne vode neće doći. Poda je opremljena finom metalnom mrežom i prekrivena piljevinom ili pijeskom radi bolje drenaže i jednostavnog čišćenja gnoja.

Related  Pestovanie krúpy doma – vec starostlivá a zaujímavá

Uzgoj kunića u jamiU tom slučaju uvijek treba pripremiti dobar krov, koji će postati glavna zaštita od lošeg vremena.

Kunići u kavezu s kavezomKunići sadržani u jami, sa zadovoljstvom kopaju jazbine, gdje skrivaju svoje potomke. Oni se slobodno kreću, aktivno uzgajaju i ne zahtijevaju česte hranjenje, budući da vam ovo područje omogućuje da tijekom cijelog dana postavite hranu i piće u dovoljnim količinama.

Ograđivanje zečeva vjerojatno je najprikladnija opcija, kako za farmera tako i za životinje. Ali prvo, kavezi moraju biti opremljeni zaštitnim ogradama od lošeg vremena i mogućih neprijatelja. Kavezi se mogu nalaziti ispod tende ili priključeni na prostorije.

Njuškalo pićeKunići u kavezima istodobno dobivaju hranu i vodu zahvaljujući dugim posudama i pićem duž zidova. Oni se savršeno osjećaju “u cjelini”, rastu i razvijaju se bolje.

Avijacija ili jama trebaju sadržavati zečeve otprilike iste dobi. Učiniti novu stranku treba biti oprezan, jer odrasli mužjaci imaju tendenciju da se agresivno prema strancima ili mlađim pojedincima. Širenje (raspršivanje) na dnu ili podu svježe, mirisne trave, možete mirisati miris novih muškaraca.

Sve metode uzgoja kunića bit će uspješan početak profitabilnog poslovanja s pravilnim poštivanjem sanitarnih i higijenskih standarda.

Osim toga, zečevi se bore od skica, mraza i vlage. Suha, topla soba zimi i čista, prozračna ljeti glavni je uvjet za držanje životinja.

Izračunavanjem ukupnih troškova budućeg poduzeća i izračunavanjem približne godišnje dobiti možete zaključiti je li korisno uzgoj kunića kao biznisa.

Kunići nemaju praktički nikakvu proizvodnju otpada: meso, krzno, unutrašnjost, gnoj – sve to čini dobit. Pojedinci brzo dostižu seksualnost. Osim toga, u budućnosti možete prodavati žive punoljetne kuniće.

Tehnologija uzgoja kunića – video