ovce i kozeRak ovce i koze je infektivna zarazna bolest koju karakterizira groznica i papularno pustularni osip na koži i sluznici. Rak ovce i koze pripada visoko zaraznim bolestima i uzrokuje znatnu ekonomsku štetu. Zahvaljujući preventivnim cijepljenjima, bolest među ljudima je eliminirana, a među ovcama i koza bolest i dalje postoji.

Etiologija bolesti

boginje kod ovce Upala ovaca i koza uzrokovana je virusom koji sadrži DNA koji ima epitelotropnu sposobnost. Bolesne i bolesne životinje (nosač virusa u razdoblju inkubacije) glavni su izvor virusa velikih boginja.

Veliko boginje ovce i koze u prirodnim žarištima jedno je od prvih mjesta na popisu zaraznih bolesti životinja. Distribucija kozje ovce i koze obuhvaća zemlje Azije, Afrike i Europe.

Takozvani prirodni virus velikih boginja patogen je samo za određenu vrstu životinja, uvjeti njihova održavanja, njihova punopravna hranjenja značajno utječu na tijek bolesti.

Ovce utječu na svoj specifični virus, a koze su patogeni, patogeni na njihov izgled.

Specifičnost bolesti je vrsta specifičnost virusa velikih boginja. Ova osobitost dopušta ograničavanje širenja bolesti unutar određene vrste životinja. Mala epizootija ovaca i koza može se pojaviti bez obzira na godišnje doba. Najfinije pasmine ovce sa svojom mladom stočarinom najviše su pogođene.

jatoPileće krupne vune, osim Romanova, su benigne, a bolest se identificira kasnije.

Klimatske uvjete određuju tijek bolesti. U toplom vremenu bolest se lakše razvija, a niske temperature pogoršavaju ozbiljnost bolesti. Sunčeva svjetlost pridonosi brzom rješavanju eritematoznog pustularnog procesa.

Pri identificiranju bolesti treba poboljšati uvjete i prehranu stoke.

Za kozice boginja najčešće su osjetljivi predstavnici mliječnih i finih pasmina vune. Bolest u kratkom vremenu utječe na veliki broj stoke. Ali poraz velikih boginja zaustavljen je unutar granica pojedinaca jednog stada.

Prirodna fokalnost postaje stacionarna.

Mehanizam razvoja bolesti

dijagnoza velikog boginjaVirus velikih boginja prenosi se iz bolesne životinje u zdravo kroz izlaz iz nosne i usne šupljine, izlučuje se izmetom, sline. Sadržano u proizvodima za njegu i gnojivima. Kod regeneracije oštećene kože i sluznice, izgorjele pustule su trajni patogeni izvor patogena.

Related  Úľové včely: zariadenia, odrody, výroba vlastnými rukami

Kako se šalju boginje i ovčji pasovi – može se pratiti u proučavanju načina prijenosa virusa.

Razvrstavanje metoda prijenosa virusa:

 • pin;
 • kroz gastrointestinalni trakt;
 • u zraku;
 • posteljice;
 • prijenosna;

Metoda prijenosa će odrediti daljnji razvoj bolesti.

Prijenosni put infekcije je prijenos virusa pomoću insekata koji krvopiju. U rijetkim slučajevima, prenosi se kolostrum (s mlijekom) ili uterom (kroz posteljicu).

Posljednje dvije vrste prijenosa boginja i ovčjih pasa ne igraju veliku ulogu u širenju bolesti.

Brzi prijenos patogena moguć je uz istodobno održavanje zaraženih i zdravih životinja. Ova vrsta prijenosa je najčešća. Contagiosity s njom je 70-80% među ostalim načinima prijenosa virusa.

Pri prijenosu boginja i ovčjih kozica kapljicama u zraku (respiratorne) pojavljuju se septički pojavi i bolest prolazi u općenitom obliku.

Ako sumnja na bolest odmah drži dio zdravih i zaraženih životinja.

simptomi

oštećenja vimenaVirus velikih boginja ovaca i koza uzrokuje stvaranje malih eksantema kože i sluznice. Zastoj razvoja je karakterističan za proces boginja. Faze su:

 • rozeola;
 • papule;
 • vezikule;
 • pustule;
 • su strme;

Kada proučavate kliničku sliku, obratite pozornost na gubitak treće i četvrte faze. Karakteristično obilježje manifestacije simptoma kod ovce i koze kod velikih boginja je prijelaz papule odmah u šlag (koru).

Infekcija kozjih boginja malih goveda je benigna. Utječe koža vimena, a mlada kozja krupica bilježi sluznicu nosa i usta.

Razlikovati oblike bolesti:

 • aborcijsku
 • odvod
 • hemoragijski.

Za dijagnozu boginja, rezultati kliničke studije su dovoljni, s obzirom na zaraznu situaciju u regiji.

Diferencijalna (komparativna) dijagnoza podrazumijeva isključivanje ovaca i šuga, ne-infektivnog ekcema. Koze isključuju bolesti stopala i ţelja i ektima iz zaraznog podrijetla.

Ispravno dijagnosticirana će omogućiti poduzimanje točnih mjera za zaustavljanje zaraze infekcije.

liječenje

Nema metoda specifične terapije. Bolesne ovce i koze prenesene su u zasebne prostorije. Oni bi trebali biti suhi i topli. One se hrane s laganom hranjivom hranom. U vodu za piće dodaje se malo kalijevog jodida. Nanesite antibakterijske lijekove kako biste izbjegli razvoj sekundarne mikroflore. Prijenos bolesti potiče stjecanje aktivne cjeloživotne imunosti.

Related  Pestovanie kurčiat, chov a kŕmenie doma

Preventivne mjere

cijepljenjePrevencija bi trebala osigurati organizaciju i provedbu rutinskih preventivnih cijepljenja ovaca i koza radi stvaranja pasivnog specifičnog imuniteta.

Kako bi se spriječilo boginje malih boginja i ovaca, potrebno je sustavno provoditi veterinarske i sanitarne mjere. Kada se otkrije veliko boginje, potrebno je ući u karantenski režim za dolazne nove životinje.

Kršenje karantenskog režima izaziva pojavu novih prirodnih žarišta virusne infekcije.

Mjesta za držanje bolesne stoke redovito su dezinficirana otopinom izbjeljivača sa sadržajem najmanje 5% aktivnog klora ili natrijevog alkala. Kako bi se spriječilo širenje infekcije velikih boginja, patološki materijal (leševi malih goveda) je bezopasno od spaljivanja.

Zabranjena je uporaba vune, kože s ovcama i kravama u industrijske svrhe!

Mlijeko nakon pasterizacije koristi se bez ograničenja.

Širenje munje velikih boginja i ovčjih pasa promovira točnost sadržaja i poremećaja u prehrani. Pravovremena provedba mjera karantene omogućava poboljšanje stada iz malog epizootije u najkraćem mogućem roku.

Video o širenju ovaca i prevencije