Одрасле ћуркеМеђу живину која се узгаја у руским фармама, пурани немају конкуренцију у погледу брзине повећања телесне тежине и величине. Стога, узгајање, одржавање пурана и негу код куће код куће избора је све већи број ентузијаста од живине.

Избор у корист ћорки је лако објаснити. За шест месеци са правилно одабраном исхраном, поштовањем услова притвора и одговарајуће пажње, мала риба претвара се у огромну птицу. Тежина одрасле ћуретине, зависно од расе, може варирати од 8 до 30 кг. Иако су псићи мало мањи, они такође тежину од 6-8 кг до шестог месеца живота. Привлачност се додаје чињеници да у Русији постоји неколико добро доказаних раса које су погодне чак и за узгој ћуретина код куће почевши од фармера перади.

А ипак, не могу сви добити стварно велику здраво птицу? Зашто се пољопривредници и власници домаћих кућа понекад суочавају са високом смртношћу младих животиња, лошим повећањем телесне тежине или болести?

Само уз правилно организовану негу може се развити велика птицаРазлог за већину проблема је један – недостатак или погрешно организована брига за пилиће и гајене птице.

Карактеристике домаћих узраста код почетника

У већини случајева, узгајиваче се узимају да дају нежно месо. Ако купите младе за товаре пролеће и лето, онда у јесен можете јести ћуретину са своје фарме. За личне потребе се користе и јаја која нису нижа од пилетине храњивим вриједностима.

Бела црна ћуркаГлавна невоља за негу ћурки код куће је у време када постоје мале ћурке. У првим данима и недељама живота траже сталну пажњу и специјалну храну до 10 пута дневно. Након достизања мјесечног доба, ћурка постаје јача и прелази на мешовиту храну и мјешавине зрна. Они могу и требају бити изашли на паддоцк, који штеди зелену храну и спречава птицу да акумулира вишак масти.

Код куће, за узгој ћуретина, довољно је да почетници сиреви живине купе једну породицу која се састоји од мушкараца и 4-5 ћурана, за које се припреми једно гнездо.

Related  Ako dlho potrebujeme kačice rôznych plemien na to, aby sme sedeli von?

Турска ћурка са ћуркамаЋурчеви почињу да се окрећу око осам месеци, дајући неколико десетина јајета годишње. Узми потомство птице може бити кроз инкубацију. Младима су истог доба, јаја из гнезда се уклањају и чувају у вертикалном положају на температури од 10-15 ° Ц. Истовремено, дуготрајно складиштење негативно утиче на квалитет ембриона.

Брига о малим пурановимаДетаљи о узгоју домаћинства и особине инкубације могу се наћи у специјализованој литератури и другим чланцима на порталу. Ако се одлучи да се инкубација потомака повери на ћурку, за птицу је изграђено велико гнездо. Изградња је окружена ободом, а на дну се прави мекан лабиринт. После 26-28 дана од тренутка када се слој засија на зидовима, ту су и пурани.

У почетку, пурани се држе под додатним освјетљењем и при повишеној температури:

 • у првих пет дана ваздух треба загрејати до +33 ° Ц;
 • следеће недеље пилиће су на +27 ° Ц;
 • од једанаестог дана температура у соби пада на +23 ° Ц

Са исправном бригом за ћурке, њихово одгајање и одржавање код куће неће бити тешко ни за фармерке перади који имају мало практичног искуства. Осим одржавања жељене температуре, норвешке, све док нису јаче, заштићене су од враћања и влажности, као и од заразних болести. За ово вам је потребно:

 • Врло пажљиво проветрирајте кунићу;
 • Неопходно је очистити легло и очистити неометану храну;
 • опремити место чувања пилића са водом.

Турској је потребна сува топла собаОд првог дана живота, ћуретине добијају избалансирану храну засновану на мокрим штапићима и додатцима витамина. Како одрастете у исхрани, уводи се суве мешавине житарица или специјализоване мешовите сточне хране.

Видео о особености узгој ћурки у кући ће бити од велике помоћи за почетнике и живине пољопривреднике, а за оне који имају искуства у одржавању Остала живина и ћурке само да прижељкују.

Садржај ћурки код куће за почетнике

Ћурченице су смештене у пространим просторијамаТемељ за размножавање и одржавање домаћинства код куће јесте брига о птици, организацији храњења и смештаја. Будући да су у чистим сухим кућама, добијањем довољно хранљивих сточних хране и омогућавањем шетње, изузетно добро расте.

Од великог значаја је одржавање удобне температуре, доброг осветљења и броја глава по јединици површине. У тешким условима, чак и код преосталих негативних мамаца изгледају потлачени, су склонији болести, а још горе.

У просеку, густина садње птице по квадратном метру не би требало да пређе:

 • 15 глава за пилиће до 5 дана живота;
 • 10 глава за младе, достигла старост од 1-2 месеца;
 • 5 глава за ћурке до 4 месеца укључујући;
 • 1-2 особе за одрасле птице, у зависности од расе и тежине.

Related  Kŕmne králiky by mali byť včasné a správne

Ћурка у кавезуСтварање услова за чување ћурке код куће, пупи живине пољопривреднике треба да води рачуна о квалитету вентилационих објеката, уклањање влаге и неизбежна када сте у кући великог броја становника, као и погодна температура лети и зими:

 1. Влажност зрака треба одржавати у распону од 65-70%.
 2. У топлој сезони у кући не би требало бити топлије од горе плус 18-20 ° Ц.
 3. Зими, уверите се да се кућа за пилиће не замрзне, а температура у њој не пада испод -5 ° Ц.

Ако се режим температуре не поштује, гурање шетње око куће за пилиће, птица се не осећа добро, ако је влажност превисока, она се хлади или, напротив, пати од прегријавања. Као резултат тога, журци лоше брину, млади раст скоро не добија тежину.

Турска са ћуркама на шетњиКада држите и узгајате ћуретине код куће, брига укључује обавезно чишћење или замену лешева, водећи рачуна да је увек сува. Влажни слој се мења, а ако су пурани држани на дубоком кревету који се шири преко гашеног лимуна, лежи се. Промијенити такав премаз би требао бити у пролеће и јесен, истовремено проводити комплетно чишћење и дезинфекцију просторија.

Код домаћег узгоја птица често пати од недостатка кретања. Журци имају проблема са зглобовима, трака за главу не складишти месо, већ дебела. Избегавајте ове проблеме може бити, ако брига за домаћинства код куће укључује паддоцк птице. У ту сврху, ограђене територије са коритима за храњење и контејнерима за заливање су инсталиране на локацији или изван граница.

Нестлингс треба више бити на отвореномБоривање на отвореном простору у комбинацији са узимањем сочних зелених крмних биљака даје добре резултате, изражене брзим развојем младих животиња и повећањем положаја јајета за одрасле ћурке.

Related  Vlastnosti chovných mule kačiek doma

Узгајање ћурки као посао: профитабилно или не?

Главни циљ оплемењивања и чувања ћуретина јесте добијање укусног и здравог меса. До шест месеци у трупову до којег се достигне тежина клања перади, садржи до 80% овог вредног прехрамбеног производа, у бројним индикаторима супериорним од пилетине и зециног меса. И стварно дијететско бело месо у ћурки је више него црвено.

На малим фармама које раде пуране за личну употребу, јаја ове птице се такође користи за храну. За годину дана од кокошке куге могуће је примити до 100 великих јаја, које по укусу и храњивој вриједности нису инфериорне од пилетина јаја, али се боље држе.

Одрасла ћурка у специјалним ћелијамаСа одговарајућом негом код куће, узгајати и придобивати тежину много активније него гуске, пилићи и патке, то су, у ствари, лидери међу живином. У зависности од расе, тежина одраслог мушкарца може да достигне 8-30 кг, а пурани до 12 кг.

Најозбиљнија улагања средстава и рада у популацију ћурке су за куповину јаја, инкубације и првог месеца живота пилића. Затим трошкови пада због укључивања у исхрану јефтиније хране за житарице и бесплатне испаше.

Да ли је профитабилно или не да узгајају ћурке као посао? Све већи број фарми, од којих се чује карактеристичан плен великих птица, доказује да су пурани одлично у пољопривреди и земљишним парцелама.

Како узгајати ћурке – видео