Ulovljavanje pilića u inkubatoru kod kućeRazdoblje inkubacije odgovorno je vrijeme, morate svakodnevno nadzirati temperaturu i vlažnost zraka, te pravilno provjetravati i pretvoriti jaja. Početnici se uplaćuju zbog ove odgovornosti, tako da predstavljamo skup pravila koja opisuju povlačenje pilića u inkubatoru kod kuće. Skrećemo pozornost na činjenicu da su sve preporuke obavezne za provedbu, inače će dio pilića umrijeti u zametku.

Izbor jaja

Izbor jaja za inkubaciju Uspjeh u poslovanju ovisi ne samo o naporima vlasnika, već io kvaliteti jaja. Stoga, prije ispravnog uklanjanja pilića u inkubatoru, obratite pažnju na njihov odabir. Zanimljivo je da se postupak uzgoja pilića treba započeti s piletinom. Doista, morate biti sigurni da nije bolesna i nema genetske bolesti. Inače, genetika pilića također će biti poremećena. Zatim, obratite pozornost na jaja, pokazatelji kvalitete su kako slijedi:

  • bez mirisa, moguća odstupanja – pljesniva, kaustična, grožđa, truljenje i drugi mirisi;
  • svježina – rok trajanja od najviše 5-7 dana;
  • ispravno skladištenje – na temperaturi od najmanje 10-12 ° C, koji su bili u hladnjaku, podložni su zbrinjavanju;
  • optimalni oblik – za kokošje jaja malo je sužen s jedne strane ovalnog oblika, bez izrasline, udubljenja. Sferni ili pretjerano izduženi također podliježu braku;
  • bez oštećenja – pažljivo provjerite ljusku za pukotine i udubine, prljave mrlje su dopuštene samo u malim količinama;
  • optimalna težina (50-60 g) – od malih često postoje slabi pilići, a velike su s dva žumanjka.

Kuhinja jaja je porozna, tako da zrak prodire kroz njega, a također ima i vlastitu mikroflora. Strogo je zabranjeno pranje ili brisanje jaja.

Prilikom provjere jaja obavezno ih je pregledati posebnim uređajem – ovoskopom. Kada je proziran, obratite pozornost na razlike u nijansi sadržaja. Morate pronaći žumance i zračnu komoru. Žumanjak treba biti u sredini ili malo bliži tupom kraju. Ne možete uzeti jaje u kojem je žumance u susjedstvu iznutra ljuske. Komora za zrak mora biti na tupom kraju. Normalna za njezin volumen – s čajnom žlicom. Jaja s malom komorom zraka nije prikladna.

neispravan

Kod odabira i tijekom povlačenja pilića u inkubatoru kod kuće, potrebno je pregledati sadržaj i raspolagati jaja s patologijama razvoja. Prije uklanjanja pilića u inkubatoru, sjetite se mogućih poremećaja u sazrijevanju embrija.Neispravne jajne stanice

mrlje

Obično se pojavljuju ispod ljuske ljuske, uzrokovane su raznim bakterijama. Točke mogu imati različite nijanse i veličine.

Tuff Bacterial

Raznolikost poraza putrefaktivnih bakterija, u kojima se protein ukapljuje i postaje zelenkasto. Jaje je neprozirno.

Prisushka

Ovom patologijom, žumance se lebdi i suši u unutrašnjost ljuske. Jaja može imati oštar miris.

bloodstain

Istodobno, krvne sprege su prisutne na površini žumanjka ili u proteinu.

Krasyuk

Kada oligoskopija, sadržaj izgleda monotono s hrđom boje. Žumanjka i zračna komora nisu vidljivi.

tekla

Patologija se razvija nakon oštećenja ljuske ljuske tijekom skladištenja dulje od jednog dana.

U bilo kojoj od tih patoloških postupaka, jaje se treba odložiti, prženje ili kuhanje za gutanje nije dopušteno.

Razdoblje inkubacije

Inkubacija kuće kokošjih jajaOd trenutka položaja jaja, započinje inkubacija. Razdoblje inkubacije završava nakon posljednjeg pilića. Izlučivanje pilića u inkubatoru razlikuje se od uzgoja guskova u razdobljima inkubacije, održavanja temperature i vlažnosti.

Uvući jaja u inkubator

Prije nego što ostavite jaja u inkubatoru kod kuće, pripremite ih i kameru za inkubatore. Unutarnja komora uređaja temeljito je dezinficirana i prozračena. Tijekom pripreme inkubatora za povlačenje pilića kod kuće, najbolje je ostaviti jaja na sobnoj temperaturi 8 sati, tako da se postupno i ravnomjerno zagrijavaju. Blank i oštar kraj, poželjno je obilježiti olovkom križ ili nožni prst. To će vam pomoći u nadzoru prevrtanja ziđa.

Kontrola uvjeta inkubacije

Temperatura i vlažnost u inkubatoru za kokošje jaja treba pratiti svakih sat vremena. Čak i mala promjena (0,5-1 ° C) usporit će rast ili smrt embrija. Nakon utovara jaja, temperatura bi trebala porasti na 37 ° C u 3-4 sata. Tijekom cijelog perioda inkubacije, temperatura i vlažnost će se mijenjati nekoliko puta.

Raspored inkubacije

Grafikon inkubacije kokošjih jajaSazrijevanje zametaka podijeljeno je u 4 faze, ukratko se daju u tablici inkubacije kokošjih jaja u inkubatoru.

1 stupanj – od 1 do 7 dana. Stvoreni su srce, cirkulacijski sustav i početci unutarnjih organa. Tijekom tog razdoblja nije potrebna ventilacija, ali do kraja embrija već treba kisik. Najoptimalnija temperatura je 37,8 ° C. Vlažnost se održava oko 55%. Jaja treba biti okrenuta svakih 6 sati, to jest 4 puta dnevno. Istodobno se ne preporučuje otvaranje inkubatora.Razvoj embrija na 7. dan zagrijavanja

Inkubator je bolje opremljen s ladicom s automatskim okretanjem jajašaca.

Faza 2 – od 8 do 14 dana. Tijekom tog vremena, embrij stvara kostur i kljun. Temperatura je ista kao u prethodnom razdoblju, ali vlažnost se smanjuje u fazama od 3-4 dana do 45%. Promijenite položaj jaja bi trebao biti svaki 4 sata – 6 puta na dan. Također, potrebno je zračiti jaja za opskrbu kisikom, to bi trebalo biti učinjeno 2 puta dnevno za 5 minuta.Jaje 14. dana zagrijavanja

Faza 3 – od 15 do 18 dana. Okrenite jaja također treba biti 6 puta dnevno, dok je ventilacija povećana na 15-20 minuta, također, 2 puta dnevno. Vlažnost se povećava na 50%, temperatura je jednaka. Na kraju razdoblja, uz uspješno uzgoj, pilići počinju emitirati jedva zvučne zvukove i preokrenuti u jaje.Piletina na 18. dan razvoja

Faza 4 – od 19 do 21 dan. Prvo zaustavite okretanje jaja, pilići su dovoljno jaki i to sami. Smanjite vrijeme ventilacije na 5 minuta dva puta dnevno. Vlažnost se povećava na 65%, temperatura se smanjuje na 37.3 ° C Na kraju ovog razdoblja, pilići izlegu u inkubator.Pilić na 21. dan razvoja

Pilić je izbacioAko slijedite sva gore navedena pravila i pratite rad instrumenata, tada će se piliće pokazati brojnim. Od malih jaja, najprije se odabiru pilići. Nakon izlijeganja pilići su dopušteni da se osuše, dobiju jačinu, nakon čega se pilići iz inkubatora kreću pod kokoši ili grijačem. Uvjeti za njega za piliće ne odgovaraju. Nakon izlijeganja svih pilića, inkubator se čisti i dezinficira.Osušeni pilić

Kontrola i vjerojatne komplikacije

Čak i najkvalitetniji inkubatori i odgovorni vlasnici nisu imuni od hitnih slučajeva. Da biste zaštitili sebe i jaja od prekida napajanja, dobijte inkubatore rezervnim izvorom energije. Kada pregrijate potomstvo, neko vrijeme morate otvoriti inkubator i ohladiti jaja. Kada je super-hlađenje, fotoaparat možete staviti na 2-3 sata s bočicama s toplom vodom. Manja promjena temperature i vlažnosti neće ubiti mlade, ali sve te postupke moraju se odmah provesti.

Naravno, mora se promatrati raspored udvaranja za jaja, i također pažljivo pratiti koliko su dana pilići izlegli u inkubatoru. Križevi i prsti na jajašima trebali bi se usmjeriti na okretanje jaja.

Također je potrebno kontrolirati razvoj pilića uz pomoć oligoskopije. Sva neispravna jaja moraju se odmah odložiti. Translucencija se preporuča 6 i 11 dana. Šesti dan bi trebao biti vidljiv krvne žile i srce. Jedanaestoga dana jaje s akutne strane trebalo bi potamniti.

Pilići u jednostavan inkubator – video