Sadržaj pataka na farmiUzgojne patke kod kuće imaju mnoge prednosti, budući da ova ptica ne samo da može dobiti meso, nego i jaja, pahuljice i vapno kao gnojivo. Gotovo sve pasmine brzo dobivaju težinu, a nije potrebno stalno ih hraniti posebnim mješovitim sirovinama. Ako ptica ima slobodno kretanje po otvorenom spremniku, potrošnja kupljene hrane se smanjuje za 30-40%, budući da sami mogu dobiti vlastitu hranu.

Pozitivni aspekti i uzgojne osobine pataka

Meso patka ima sljedeće prednosti:

  • u kvaliteti superiorniji od piletine;
  • sadrži ogromnu količinu korisnih i lako asimiliranih elemenata u tragovima;
  • postoje stijene s niskokaloričnim prehrambenim mesom.

Udobni uvjeti za peradJoš jedna prednost uzgajanja pataka – svejedi, može jesti i biljke i insekte. Oni brzo udebljaju i čista su ptica. Za stoku nije potrebno izgraditi kuću jer se može držati u kavezima. Na kraju, lakše je voditi brigu o njima i očistiti ih. Još jedna prednost uzgoja domaćih pataka je da ptice savršeno čiste vodu od suvišne trave u ribnjacima. To ne samo da poboljšava stanje faune rezervoara, već i stoka postaje zdrava i otporna na bolesti, a također brže dobiva na težini.

Ako se patke drže samo u kavezu, njihova se produktivnost može značajno smanjiti zbog sjedilačkog načina života i pretilosti. Prema tome, kvaliteta mesa također se pogoršava.

kuća peradi

UtyatnikPrije nego što rastu patke, trebate izgraditi kuću za njih. Visine od jednog i pol metra su dovoljne. Za gradnju možete koristiti gotovo sve materijale. Glavna stvar je da su ekološki prihvatljivi i sigurni, kao što je drvo. Jedan od osnovnih uvjeta za uzgoj patke – soba bi trebala biti čista, suha i bez skica. Iako su ptice močvarice, ne mogu živjeti u vlažnosti i blatu, osobito u takvim uvjetima postoji opasnost od izbijanja infektivnih ili virusnih bolesti. Pod je izrađen od drva ili gline.

Vlažnost u kokoši ne smije biti veća od 65-70%, inače se perje počnu ispirati iz pataka, a imunitet se smanjuje.

Područje kuće izračunava se na način da za 1 m2 nije smješteno više od tri odrasle osobe. Dupe ne trebaju perches i druge visoke uređaje. Sve bi trebalo biti na podu ili u blizini.

Poda kuće mora biti podignuta najmanje 20 cm iznad tla. To je neophodno tako da se glodavci ne mogu penjati unutra, jer ne samo da jedu hranu, nego i nositelji opasnih bolesti.

Patka na gnijezduNa podu u peradskoj kući za održavanje pataka treba uvijek postaviti slamnato slame, piljevinu ili sijeno. Zimi, sloj postaje debeli, debljine do 40 cm, tako da ptica može kopati i zagrijati. Promijenite ga po potrebi ili jednom tjedno. Ljeti se posuda u potpunosti uklanja ili pretvori u tanak. Zimi, temperatura u kući mora biti iznad 0 ° C. Vrlo je važno da u konstrukciji za patke postoji ventilacija, na primjer, prozor, jer se opasni plinovi oslobađaju iz stelje.

Zimi, kad je ptica većinu vremena da se nalazite u peradnoj kući, to bi trebalo biti svjetlo ne manje od 12-14 sati dnevno. Inače, oni se prestanu nositi, a njihova se aktivnost znatno smanjuje.

U peradnoj kući, uz patke, možete držati i druge ptice (piliće, guske, purice), što je najvažnije, podijeliti ih s pregrada koja nije niža od 70 cm, inače će se mužjaci boriti jedni s drugima.

Nest i hranilice

Čarape za patkeGnijezdo za patke kod kuće čini visinu od 30 do 50 cm, širinu i dubinu od 50 cm. Instalirajte je na tamno mjesto. Budući da patke imaju kratke noge, prag je napravljen ne više od 8 cm. Jedno gnijezdo dovoljno je za dvije ili tri osobe.

Za suhu hranu, hranilice su izrađene od drveta, i za vlažne mješavine od metala ili plastike, kako bi ih lakše očistili. Budući da su patke ljepljive ptice i uvijek bacaju hranu, onda u sredini spremnika mora postojati stalak ili bilo koji drugi stup koji ne dopušta da se penju odozgo na krmu.

Za jesti suhu hranu, dovoljno je dodijeliti 6 cm za jednog pojedinca, za mokre grudice 15 cm. Glavna stvar je da svaka ptica može slobodno doći i jesti. Ako nema dovoljno mjesta, slabi pojedinci uvijek će ostati daleko i jesti manje hrane, što će dodatno usporiti njihov razvoj i rast.

Za mineralne dodatke napravite različite odjeljke. Posuda za pijenje mora imati takvu dubinu da ptica može potpuno umočiti svoj kljun, na primjer 20 cm. Ducks piju puno vode, pa stalno trebate pratiti njegovu prisutnost i svježinu.

Gdje i kako napraviti zonu za šetnju i kupanje

Patke na šetnjiUzgoj domaće patke bit će jeftiniji i lakši ako ptica može hodati izvan kaveza. Osim toga, to će eliminirati mogućnost pretilosti. Svakako uzmite mjesto za kupanje. Može se raditi vlastitim rukama, ali na takav način da postoji mogućnost promjene vode i čišćenja prljavštine. Još bolje, ako patke imaju pristup prirodnom tijelu vode, onda mogu jesti insekte i travu. Kupanje potiče brz rast i razvoj ptica.

Uz prirodnu šetnju, patke mogu pronaći i odabrati hranu koju trebaju, što ima pozitivan učinak na probavu i zdravlje.

Za pticu ne pluta, u otvorenom spremniku napraviti ogradu. U vodi, to bi trebalo biti oko 70 cm, a iznad vode se podiže na 50 cm. Ako to ne učinite, ptica, ronjenje, će plutati iz ograde. Osim toga, takva olovka će štititi paket od grabežljivaca. Ogradu za štafete najbolje je smjestiti odmah na ulazu u peradarsku kuću na južnoj ili jugoistočnoj strani. Ograda s mrežom ili ogradom s visinom od najmanje 1 m.

Ducklings na traviPodručje za uzgoj patke izračunato je tako da se cijela ptica može slobodno kretati, ili s izračunom da jedna osoba treba 1-1,5 m2. Laz za izlazak od piletine izrađen je trg sa stranama od 40 cm, a zasun je instaliran izvana.

Nemoguće je zadržati previše ptičjih glava u kući ili kavezu, jer to negativno utječe na njihovo stanje i zdravlje.

Videozapis pokazuje primjer kako možete uzgajati patke kod kuće zimi.

Hranjenje pataka

Ducks u ljetnoj olovciKako bi se osiguralo da su patke u potpunosti hranjene i brzo rastao, ne bi trebali biti samo hrana, ali i svježa trava, mineralne dodatke i vlažne mash-up bi trebali biti prisutni u svojoj prehrani. Kombinirana hrana može se kupiti gotovim ili ručno izrađenim. Da biste to učinili, potrebni su žitarice: ječam, pšenica, kukuruz, kao i obrok od suncokreta, masti, meso i kosti ili riblji obrok, sol, mliječni prah, premiks i školjke. Nemojte pretjerivati ​​pticu, inače će meso biti previše masnoće.

Hrana treba uliti koliko god patke jedu jedno vrijeme.

U zimi i proljeće, kada je još uvijek previše hladna i nema trave s insektima, patke se kod kuće hrane najmanje tri puta dnevno. Ujutro i poslijepodne daju se vlažni mashkini, a navečer kombinirana krmna smjesa. Ako se patke već mogu hraniti šetnjom, dovoljno je dati hranu 2 puta dnevno, ujutro i navečer.

Patke vole travuAko se među cijelim stadom pojavila mlado ptica, ona bi se odmah trebala razdvojiti u drugu kavez i otkriti uzrok slabosti. Nakon toga potrebno je temeljito očistiti i dezinficirati krpice kako bi se izbjeglo širenje bolesti.

Kako hraniti patke – video