Dnevni stari pilićiKad se novo rođeni pilići rastiru, gotovo se nemoguće međusobno razlikovati. Ali kako se u ovom slučaju nositi s vrlo važnim zadatkom, kako odrediti spol pilića?

Za iskusne poljoprivrednike peradi ovo je pitanje nekoliko sekundi, ali oni koji tek počinju uzgajati perad moraju se praktično prakticirati kako bi stekli ovu vještinu.

Najprecizniji rezultat dobiva se metodom određivanja spola DNA i proučavanjem kromosomskog seta ptice. Međutim, malo je vjerojatno da će u bliskoj budućnosti biti dostupne učinkovite, ali iznimno skupe i tehnički sofisticirane metode običnim poljoprivrednicima i vlasnicima kućanskih zemljišta. Stoga se u svojoj praksi većina od njih pridržava starih, dokazana velikim brojem generacija pilića i pijetlova, koji se temelje na vanjskim razlikama i ponašanju pilića.

Već u dobi od dvadeset godina, iskusni uzgajivači peradi mogu razlikovati spol pilićaDobiti najtočniji odgovor na pitanje: “Kako razlikovati piletinu od piletine od piletine?” Doista je izuzetno važno. Kada kupujete piliće ili nakon njihovog rođenja u inkubatoru, uzgajivač peradi treba točno predstavljati sastav formiranog stada. Ako govorimo o uzgajalištima mesa, kokoši će biti sretni s pijetlovima i dobiti jaja – ne možemo bez zdravih, jaki pilići.

Najlakši je način podijeliti piliće u vlasnike pasmina, pijetlovi i pilići koji se razlikuju po boji. U tom slučaju, čak i osoba koja prvi put vidi perad po prvi put s zadatkom je pogođena.

Ali kako razlikovati pijet od piletine ako su pilići “jedno lice”?

Kako odrediti spol pileta po veličini?

Mnogi početnici poljoprivrednika peradi vjeruju da veći cocks, kao pilići, također imaju više ženki. Doista, ta razlika postoji, ali je samo 1-2 grama, au nekim slučajevima pravilo uopće ne funkcionira.

Želeći znati odrediti spol pilića, mnogo je učinkovitije promatrati ne zbog svoje težine, već zbog vanjskih znakova. U muškaraca, na primjer, već u dobi od dvadeset četiri sata, noge su jače i šire. No, iskusni uzgajivači peradi imaju veću vjerojatnost da vjeruju kako pilići izgledaju poput letećih pera na svojim krilima.

Related  Choroba ošípaných je nebezpečná nielen pre zvieratá

Kako razlikovati penis ili kokoš na krilima pilića?

Pilićev seks može se odrediti repom krilaOva je metoda uspješna za vlasnike malih privatnih gospodarstava, kao i za stručnjake velikih poljoprivrednih gospodarstava. Rast perja i njegovih značajki vidljive su već prvoga dana nakon rođenja, pa se zaključci o seksu mogu pojaviti pojavom krila.

Kako razlikovati piliće od seksa ovom metodom? Peradovi muškarci su duže u muškaraca, a krilati su širi nego u budućim kokoši iste dobi. Ženke na krilima mogu vidjeti perje različitih duljina. Točnost sortiranja po ovim značajkama iznosi od 60 do 80%, što omogućuje upotrebu metode čak iu industrijskim uvjetima, podržavajući rezultate s drugim mogućnostima potvrde.

Kako prepoznati penis ili piletinu prema refleksnim reakcijama pilića?

Pileće podiže noge, a pijetao crpiDosad je napomenuto da pilići i pijetlovi drukčije reagiraju na različite intervencije. Prije određivanja spolova piletine na taj način, pilići su nježno podignuti šapama, okrenuti okrenutom za glavu ili položeni na leđa. Cure djevojke obično protežu svoje vratove, a budući pilići, naprotiv, grupirani su zajedno.

Slična se reakcija može primijetiti ako se nešto uznemiruje, uplašite mlade. Kurochki odmah sjedne na smeće, a muškarci žele pobjeći i pokušati uzeti prijeteću pozu.

Japanski način kako razlikovati piliće po seksu

Među stručnjacima koji rade na velikim farmama, uobičajena je tzv. Japanska metoda pronalaženja spolova pilića. Iako točnost definicije doseže 95%, nećete moći koristiti ovu tehniku ​​bez dovoljno vještine.

Prije određivanja pilića ili piletine, u rukama, potrebno je razumjeti strukturu genitalnih organa u pilićima i znati njihove razlike.

Japanski način određivanja pilećeg podaMužjaci se mogu odvojiti od ženki otkrivajući u anusu seksualni grumen koji budućim kokošima nema:

  1. Najprije biste trebali očistiti dječju čašu s stolca.
  2. Zatim je piletina uvučena u dlan vaše ruke, okrenuta i šapice se uzgajaju tako da je pileća plašt na polju gledišta istraživača.
  3. Rupa se treba pomicati, a pritiskom na abdomen, tako da unutarnji uređaj postane jasno vidljiv.

Related  Vrijednost temperature u inkubatoru za inkubaciju kokošjih jaja

Što se tiče izgleda pilećeg cloaca, pijetao ili piletina je u rukama peradi:

  1. U pilićima, cloaca izgleda kao uredan paket bez vidljivih izbočina.
  2. Kod muškaraca, u većini slučajeva, pronađena je seksualna tuberkuloza.

Budući da je s nemarnog ili neustrašivog tretmana ova metoda prijeti ozljedama i infekcijama genitalija pilića, samo iskusni uzgajivači peradi mogu provoditi istraživanja. Inače, bolest se ne može izbjeći i dio stoke može biti izgubljen.

Kako razlikovati piliće adolescenata?

U drugoj polovici prvog mjeseca života, ptica se već može razlikovati po izgledu. Prvo, možete odrediti spol pilića perom. U pilićima se formira ranije i aktivnije nego u cocks, ali veličina muškaraca već u tako mladoj dobi može biti veća.

Cockerel mjesečne dobiU drugom ili trećem mjesecu ukras ukrasne glave postaje vidljiv: češalj počinje oblikovati, brada. U istoj dobi pojavljuju se izbojci, koje mlade kokoši nemaju, oblik i duljina repa mijenjaju se.

Unatoč mnogim postojećim načinima kako prepoznati piliće na podu, ne može se dati sto posto jamstva točnosti. Dakle, ljudi koji dobro poznaju u uzgoju peradi ne temelje se isključivo na jednoj metodi, već podržavaju izbor s rezultatima nekoliko testova.

Video, kako odrediti spol pilića, pomoći će vam pronaći prihvatljive metode za sebe, dobiti teorijsko znanje o ovom pitanju i izbjeći pogreške kada ih koristite u praksi.

Određivanje spolova pilića u dobi od 24 sata – video