Садржај патака на фармиРазнородне патке код куће имају многе предности, јер ова птица не може само добити месо, већ и јаја, пухице и креч као ђубриво. Готово све пасмине брзо добијају тежину, а није их неопходно константно хранити специјалним мјешавинама. Ако птица има ходање слободним дометом на отвореном резервоару, потрошња купљене хране се смањује за 30-40%, пошто они сами могу добити властиту храну.

Позитивни аспекти и узгојне карактеристике патака

Дуцк месо има следеће предности:

  • у квалитету супериорнији од пилетине;
  • садржи огромну количину корисних и лако асимилованих елемената у траговима;
  • постоје камење са нискокалоричном дијеталном месом.

Удобни услови за живинуЈош једна предност одгајивих патака – свеједноста, може јести и биљке и инсекте. Брзо добијају тежину и чисте птице. За стоку није неопходно градити кућу, јер се она може задржати у кавезима. На крају, лакше је бринути о њима и очистити их. Још једна предност одгајивања домаћих патака је да птице савршено очисте воду од вишка трава у језерима. Ово не само да побољшава стање фауне акумулације, већ и стока постаје здравија и отпорнија на болести, а такође и брже постаје тежина.

Ако се патке држе само у кавезу, њихова продуктивност може бити значајно смањена због седентарног начина живота и гојазности. Сходно томе, квалитет меса се такође погоршава.

Бирдман

УтиатникПрије раста патака, за њих морате изградити кућу. Висине од једне и пол метра ће бити довољне. За градњу можете користити готово било који материјал. Најважнија ствар је да су заштићени од околиша и сигурни, као што је дрво. Један од основних услова за гајење патака – просторија треба да буде чиста, суха и без гурања. Иако су водени птица, не могу живјети у влажности и блату, посебно зато што у таквим условима постоји опасност од избијања заразних или вирусних болести. Под је израђен од дрвета или глине.

Влажност у пилетини не би требала бити већа од 65-70%, у супротном перје почињу да падну из патке, а имунитет се смањује.

Површина куће се израчунава на такав начин да за 1 м2 није било смештено више од три одрасле особе. Паткама не требају шунке и други високи уређаји. Све би требало да буде на поду или близу ње.

Под кући се мора подићи најмање 20 цм изнад земље. Ово је неопходно тако да глодари не могу да се попну унутра, јер не једу само храну, већ и носаче опасних болести.

Патка на гнездуНа поду у кунићој кући за одржавање патака увек треба поставити легло сламе, пиљевине или сена. Зими, слој постаје дебео дебљине до 40 цм, тако да птица може ископати и загрејати. Промените је по потреби или једном недељно. У лето, легло је или потпуно уклоњено, или је танко. Зими, температура у кући мора бити изнад 0 ° Ц. Веома је важно да у конструкцији за патке постоји вентилација, на пример, прозор, пошто се опасни гасови ослобађају од легла.

Зими, када је птица већина времена да буде у кућици за пилиће, требало би да буде светло не мање од 12-14 сати дневно. У супротном, престану да се преносе, а њихова активност се значајно смањује.

Поред куће, можете задржати патке и друге птице (кокоши, гуске, ћурке), што је најважније, деле своје висине зида од не мање од 70 цм, у супротном мужјаци ће се борити међусобно.

Нест и хранилице

Утичнице за паткеГнездо за патке код куће чини висину од 30 до 50 цм, ширину и дубину од 50 цм. Поставите га на мрачно место. Пошто патке имају кратке ноге, праг је направљен не више од 8 цм. Једно гнездо је довољно за два или три особе.

За суву храну, храначи су направљени од дрвета, а за влажне мјешавине од метала или пластике, како би их олакшали чишћење. Од птица патка неуредан и увек шири кроз храну, средњи контејнери морају бити раке или било који други даска која их не даје да се попне на врху хране.

За исхрану суве хране довољно је издвојити 6 цм за 1 појединца, за влажне комаде 15 цм. Главна ствар је да свака птица може слободно доћи и јести. Ако нема довољно места, слабе особе ће увек остати даље и једити мање хране, што ће додатно успорити њихов развој и раст.

За минералне додатке направите различите одељке. Појилице треба да имају такву дубину да је птица у потпуности могла да потапати кљун, на пример, 20 цм. Патке се пије пуно воде, тако да је потребно да стално прати његову доступност и свежину.

Где и како направити зону за ходање и пливање

Патке на шетњиУзгајање домаће патке биће јефтиније и лакше ако птица може изаћи из кавеза. Поред тога, ово ће елиминисати могућност гојазности. Обавезно узмите место за пливање. Може се урадити самим својим рукама, али на такав начин да постоји могућност промјене воде и чишћења прљавштине. Још боље, ако патке имају приступ природном воду, онда могу да једу инсекте и траве. Купање промовише брз раст и развој птица.

Са природном шетњом, патке могу пронаћи и одабрати храну коју им треба, што позитивно утиче на варење и здравље.

Птици не плутају, у отвореном резервоару направите ограду. У води треба да буде око 70 цм, а изнад воде се попне до 50 цм. Ако не успете, птица, роњење, плутиће из кућишта. Осим тога, такав оловак штитиће паковање од предатора. Простор за паддоцк је најбоље постављен одмах на улазу у кужицу на југу или југоисточној страни. Оградите га мрежом или оградом висине од најмање 1 м.

Дачице на травиОбласт растућих патака израчунава се тако да се цела птица може слободно кретати, или уз израчун да 1 особу треба 1-1,5 м2. Лаз за излазак из пилетине направљен је квадратом са странама од 40 цм. Реза за њега је постављена споља.

Немогуће је задржати превише глава птица у кући или кавезу, јер то негативно утиче на њихово стање и здравље.

Овај видео приказује пример како можете зими узгајати патке код куће.

Храњење патака

Патке у летњем оловкуДа би се обезбедило да су патке биле потпуно храњене и брзо расле, не само да се хране, већ и свеже биље, минералне суплементе и влажне масх-упс морају бити присутне у својој исхрани. Комбиновани феед може се купити готово или ручно. То ће захтевати усеве: јечам, пшеница, кукуруз и сунцокрет оброка, масти, меса и гриз од костију или рибе, соли, млеко у праху, премикса и гранате. Немојте превлачити птицу, иначе ће месо бити дебело.

Феед треба сипати толико колико патке могу једити 1 пут.

Зими и пролеће, када је и даље превише хладно напољу и нема траве са инсектима, патке код куће храњене су најмање три пута дневно. У јутарњим и поподневним данима се издвајају мокре мачкине, а увече комбиновани крм. Ако се патке већ могу хранити шетњом, онда је довољно дати храну 2 пута дневно, ујутру и увече.

Патке воле травуАко је млађом птицом појавила међу читавим јато, она би се одмах требала раздвојити у други кавез и открити узрок слабости. Након тога потребно је темељито очистити и дезинфиковати лапвинг како би се избјегло ширење болести.

Како хранити патке – видео