Uz pravi izbor hrane, prasadi brzo dobivaju težinuMješovita hrana za svinje je homogena smjesa koja se sastoji od pročišćenih i zgnječenih sastojaka, dodataka vitamina bjelančevina, premiksa. Omogućuje punu prehranu za životinje različitih dobi i pasmina. Pravilno uravnotežena hrana povećava produktivnost svinja za 30% u odnosu na krmnu smjesu. I također poboljšava imunitet i povećava nekoliko puta dnevno povećanje težine. Granulirana hrana može hraniti svinje od ranog doba do klanja.Granulirana hrana pogodna je za hranjenje malih svinja i odraslih svinja

Vrste mješovitih sirovina i aditiva

Kombinirane smjese proizvode se punom snagom i koncentratima. Prvi tip je punina hrane i ne zahtijeva dodavanje bilo koje druge formulacije. Koncentrat je aditiv osnovne hrane za svinje. Sadrži veliki broj proteina, minerala, vitamina i drugih sastojaka. Koncentrati stimuliraju rast, usklađivanje sjemenki i produktivnost svinja. Oni se proizvode uzimajući u obzir broj već dostupnih proteina i drugih hranjivih tvari u glavnoj hrani.

Svaka vrsta mješovitih krmiva mora se koristiti samo za određenu skupinu svinja (prasadi, sisanja, svinja, mladih).

Prema obliku, kombinirane smjese su podijeljene u slijedeće vrste:

  • granulirani;
  • žitarice;
  • nalazište;
  • beba.

Sastav mješovitih krmnih smjesa varira od starosti životinjaOsim koncentrata za brz i pun rast, sadrži premiks. Ova homogena smjesa može sadržavati od 2 do 40 komponenata, ovisno o svrsi. U premiksu postoje različite soli, vitamini, antibiotici, preventivni lijekovi i još mnogo toga. Zbog njihove uporabe, glavna potrošnja hrane smanjena je za 30%.

Dodavanje premiksa smanjuje unos hrane za životinjeU sastavu miješanih krmnih smjesa za svinje može biti do 12 sastojaka. Glavni volumen (oko 50%) je 2 usjeva. Može biti pšenica i zob, ili ječam i kukuruz. Također su uključeni krmni kruh, sol, krede, masnoće, obrok (kolač), kost (riba) i brašna od lucerne, premiks. Količina sastojaka u kombiniranoj mješavini varira ovisno o dobi životinje i njegovoj svrsi (sijanje ili tov za klanje).

Norme i pravila hranjenja

Stopa potrošnje miješanih krmnih smjesa ovisi o dobi svinjeKako biste utvrdili koliko će krma dnevno jesti svinja, trebate uzeti u obzir njegovu pasminu, dob, spol i težinu. Piglets-suckers dobivaju 100-200 grama po glavi, a 1,5 mjeseca 1,5 kg. Trudna svinja jede do 3,5 kg i hrani do 6 kg. Prosječna stopa za odraslu osobu je 2 do 4 kg. Mačke, koje su bile odvedene samo iz svinje, hranjene su s peletama veličine do 8 mm. Mali praščići se hrane do 5 puta dnevno, a odrasli – 2 puta.

Davanje svinje je bolje nego jesti koliko može odmah jesti u jednom pokretu.

Ako se krmna smjesa za svinje i svinje vrši rukom, tada se žitarice i ostali veliki sastojci moraju mljeti u drobiliku. Zatim dodajte sve ostale aditive i sve temeljito izmiješajte.

Za djecu je hrana natopljena životinjama u obliku kašePrema konzistenciji, smjesa može biti sljedeća vrsta:

  • Tekućina – 1 dio vode do 3 dijela kombiniranog hrane;
  • debeli – 1 do 2,5;
  • tekuća kaša – 1 do 2;
  • debela kaša – od 1 do 1,5;
  • mokro plaver – tekućina i mješovita hrana u jednakim dijelovima;
  • suhi placer – 0,5 do 1.

Ne smijete kuhati kukuruz jer onda gubi većinu hranjivih tvari.

Mali praščići dobivaju vlažne pladnjeve ili debeli kašu, jer se u ovom obliku bolje apsorbira. Temperatura krmne smjese za svinje ne smije biti manja od + 30 ° C. Može se miješati s krumpirom, mrkvom, repom, kruhom ili graškom. Razrijedite tekućinu tek prije hranjenja, te u takvom volumenu da se jede jedan put. Inače, to će se pogoršati, a to može uzrokovati uznemirenost želuca u životinji. Smjesa u obliku tekućeg kaša je hranjena odraslim osobama. Za razliku od praščića, zrno za njih se slomi na srednju ili veliku veličinu, a dodaje se i premiks. Za 1 kg suhe miješane krme doda se do 100 grama premiks.

Posijajte sa svinjama na hodanjuZa krmače za njegu preporučuje se kupnja posebnih kombinacija mješavina. Jer oni sadrže više minerala i vitamina. Ovo je iznimno važno jer samo rođene svinje dobivaju sve što im je potrebno od mlijeka.

Preporuča se uzgoj suhe hrane sa mliječnom sirutkom ili vodom, jer to potiče bolju probavu hrane.

Ako je kombinirana smjesa suha, svinja treba stalno imati pristup čistoj vodi. Doplate koje sadrže antibiotike zaustavljaju se tjedan dana prije klanja.

 Trošak stočne hrane

Od prvih dana prasadi dobivaju mješoviti krmivi StarterCijena krmne smjese za svinje varira ovisno o namjeni. Dakle, “Starter” za prehranu svinja od prvog dana košta oko 1000 rubalja za vreću težine 40 kg. “Grover” za osobe starije od 90 do 130 dana – 900 rubalja, a “finiser” za svinje od 130 dana – 800 rubalja. Poseban feed za tov, na primjer K-58, košta od 600 do 800 rubalja. Također, moguće je koristiti univerzalne mješavine hrane za svu stoku koja ne sadrži sol. One se hrane pticama, kunićima, svinjama i konjima. Cijena je od 500 do 650 rubalja za 40 kg.

S obzirom na količinu hrane za svinje, mnogi proizvođači to kupuju spreman. Budući da je smjesa u potpunosti uravnotežena i ne zahtijeva dodatke. Izrada hrane sa vlastitim rukama je profitabilnija, ali ne mnogo, osim toga, potreban vam je stalni pristup svim sastojcima.

Pravilno hranjenje svinja – video