Koze na pašuKoza se smatra jednim od prvih pripitomljenih životinja. Pasmina koza koje su do sada izlučene imaju mliječni, mesni, vuneni i plameni smjer. Također u svijetu postoje mnoge međufazne sorte, koje omogućuju stočarima da postignu stado visoke produktivnosti u dva ili tri smjera.

Najpopularniji među ruskim vlasnicima privatnih farme i farme su pasmine specijalizacije mliječnih, mesnih i mliječnih proizvoda te mesa i mesa, a više od polovice ukupne populacije podiže se za proizvodnju mlijeka.

Koza različitih pasminaFotografije i opisi kozaćih pasmina koji su dobili najveću popularnost u zemlji pomoći će početničkim stočarima da se kreću u postojećoj raznolikosti i uravnoteženijem pristupu sastavu svoga kozjeg stada.

Zaanen pasmina koza

Zaanen pasmina kozaEuropski lider u popularnosti i produktivnosti je Zaanenova pasmina koza, nazvana po području u švicarskim Alpama, gdje je uzgojena. Švicarska je postala rodno mjesto nekoliko poznatih pasmina koza, što ne iznenađuje. Regija povoljne klime i sočne trave je kao stvorena za uzgoj mlijeka, ali planinski teren nije uvijek prikladan za ispašu glavnog dobavljača mliječnih krava. Stoga, brzo raste, nepretenciozan i za hrpu trave, lako penjanje na najnerazvijenijih strmih koza postalo je bogoslužje za mnoge švicarske seljake.

Zaanenova vrsta koza rođena je kao rezultat narodne selekcije. Velike, od 50 do 90 kg u težini, tvrde životinje pokazuju izvrsnu produktivnost mlijeka. Ženke su izuzetno plodne, a koze koje dolaze u život su jake i pretežno su održive. Ako je prosječna težina djeteta pri rođenju 1,5-3 kg, onda do godine koza ili koza teže 10 puta više.

Tijekom godine, odrasla žena daje oko 650 litara mlijeka s masnim udjelom od oko 4%. Dojenje traje do 300 dana.

Zaanen koza na izložbiRuski koza od Zaanenove pasmine dobila je gotovo stotinu godina. Za to vrijeme životinje su potvrdile svoju nepretencioznost, jednostavnu prilagodljivost prema različitim klimatskim uvjetima i najvišu proizvodnju mlijeka. Na temelju najboljih predstavnika ove kozje pasmine dobivene su brojne linije pasmine i nove pasmine.

Related  Fotografie kôz s krátkym popisom charakteristík

Međutim, čak i ova vrsta, dugo poznata ljudima, sposobna je predstaviti iznenađenja. Bijele koze u Zaanen pasmini ponekad imaju sive ili smeđe koze. Taj je fenomen povezan s pojavom recesivnog gena, čiji nositelji su neki čistokrvni predstavnici. Takve koze nisu manje produktivne od svojih bijelih majki, ali nisu uvijek uzgajane.

Koze Toggenburške pasmine

Koze Toggenburške pasmineJoš jedna drevna švicarska kozja pasmina dobila je ime po kantonu Toggenburg, gdje je osnovano i održavano povijesno od XVIII stoljeća. Mliječni Toggenburg koza od tada je izazvao nekoliko europskih pasmina. I njezina krv je u broju ruskih, britanskih i čeških kozlića.

Mliječni Toggenburg koza na izložbiAko usporedimo životinje ove pasmine koza s Zaanenskih, potonje su mnogo veće. Težina, primjerice Toggenburška kozja je 60 kg, a njegove rođake iz Zaanentala 15-30 kg teže. Boja koza je pretežno smeđa u različitim nijansama s bijelim oznakama na nogama, ušima i glavi.

Opisane švicarske životinje se odnose na pasmine mliječnih koza bez mirisa, što je važno za dobivanje ne samo korisnih, već stvarno ukusnih proizvoda.

Toggenburška kozja pasmina pokazuje pristojnu proizvodnju mlijeka. Koza za 260 do 300 dana laktacije godišnje može dati do 1000 litara mlijeka.

Ruska bijela kozja pasmina

Ruska bijela kozja pasminaJedna od najpopularnijih pasmina jaraca u Rusiji, dobivena na osnovi zaanenskih životinja, bila je ruska bijela. Predstavnici ove sorte gotovo uvijek imaju bijelo odijelo, velike veličine, izvrsnu plodnost i visoki prinos mlijeka. Za godinu dana koza traje do 300 dana, a odustaje od 500 litara mlijeka s masnim udjelom do 5%. Koza je uglavnom komola. Vuna životinja je kratka, ukočena, gotovo bez podnaslova.

Anglo-Nubijane koze

Anglo-Nubijane kozeIndustrija mesa i mlijeka mogu predstavljati anglo-nubijske koze. Drevni, povijesno oblikovan na kamenitim pustinjama sjevernog Sudana, pasminu su uvijek koristili lokalni stanovnici kao univerzalni i izuzetno nepretenciozni. Interes Europljana po prvi put je bik pokazao francuski i engleski kolonizatori.

Related  Baykox i drugi lijekovi za liječenje pilića

Stoga, kad vidite opis ili fotografiju pasmine Nubijskog kozjeg, trebate znati da je govor očito o modernim životinjama anglo-nubije. Kao rezultat križanja nepretencioznih afričkih koza s produktivnim britanskim osobama dobivena je nova sorta. Anglo-nubijske koze imaju neobičan izgled, velike veličine i zanimljive podatke o mesu i mužnji.

Horn-nosed, s visećim ušima, ženke mogu narasti do 80 kg, a slično i veliki muškarci – do 130 kg. Rast odrasle koze često doseže 90 cm u grebenu.

Nubijska koza nisu hirovita o hraniŽivotinje su nepretenciozne prema vrsti i sastavu krmne smjese, dok se godišnje daju do 800 litara vrlo masnoga mlijeka. Pogodno za piće i proizvodnju mliječnih, kurdskih i sira sirovina sadrži do 8% masti.

Kameronske patuljaste koze

Kameronske patuljaste kozeMali kameni koza širili su se ne samo u svojoj domovini već iu brojnim europskim zemljama zbog njihove skromne veličine, rekordne skromnosti i pristojne kvalitete mlijeka i mesa. Ako mislite da je legenda, a zatim u Starom svijetu, patuljaste koze došle na brodove ribara i gusara. Životinje su bile toliko nepredvidljive da su lako podnijele mjesecima plivanja, a također posredovali mlijekom i svježim mesom.

Danas, popularnost životinja podupire činjenicu da je ova pasmina mliječnih koza i bez mirisa. Nemaju neugodan okus i meso koza ove pasmine.

Alpske jareće pasmine

Alpske jareće pasmineU alpskim područjima europskih zemalja, povijesno je formirao vlastite vrste mliječnih i mesnih i mliječnih koza. Sve ove životinje karakteriziraju brza prilagodba novim uvjetima, nepretencioznost, visoku produktivnost i karakterističnost za gracioznost stijena. Početkom prošlog stoljeća, američki uzgajivači počeli su dobivati ​​kozu pasminu koja kombinira sve pozitivne aspekte alpskog stanovništva domaćih koza.

Prema fotografijama i opisu alpskog koza, životinje iz Švicarske, Francuske, Italije i drugih zemalja kontinenta sudjelovale su u njenoj formaciji. Kao rezultat toga, koze su dobile ogroman skup gena, izražen, na primjer, u raznolikoj boji beba rođenih u alpskim koza.

Boer koza

Boer kozaDanas, koze se uzgajaju ne samo za mlijeko i vunu, već i za meso. Takve pasmine lako se prepoznaju razvijenom muskulaturom, jačom strukturom kostiju. Primjer može poslužiti kao Boer koze, prije otprilike sto godina, preuzetih s juga Afrike.

Related  Uzgoj pilića kod kuće za početnike – zanimljiva i korisna lekcija

Težina odrasle koze ove pasmine doseže 130 kg, ženka je 30-35 kg lakša. U izgledu Boerova pasmina ima mnogo sličnosti s različitom afričkom raznovrsnošću – anglo-nubijskim koza.Boer koza pasmine

Suvremeni Boer koze su rani, imaju visoku stopu rasta i izdržljivost. Oni su rijetko obolijevaju, što je najvažnije, imaju vrlo ukusno meso, bez najmanjeg znaka karakterističnog mirisa.

Smeđe češke koze

Smeđe češke kozePovijest čeških kozjih pasmina traje već stoljeće, iako mu je službeni status dana samo 70-ih godina prošlog stoljeća. Prilikom stvaranja čeških koza sudjelovali su proizvođači najboljih alpskih sorti. Rezultat selekcijskog rada premašio je sva očekivanja. Životinje ove neobvezatne, izdržljive pasmine jarka brzo se obnavljaju iz jednog uzgoja u drugu, mogu dugo ostati na pašnjaku i lako podnositi dugo prijelaze uz planinski teren.

Muškarac češke pasmineČeška kozu doseže težinu od 50 kg, mužjaci su 1,5 puta teže. Godinu dana prinos takve kozice doseže 800 litara. U tom slučaju, mlijeko nema neugodan miris ili okus, a pri sadržaju masti od oko 3,5% ima gustu konzistenciju i visok sadržaj laktoze.

Angora koza

Angora kozaIako se Angora kozu smatra jednim od najmanjih predstavnika roda, oni su cijenjeni u skladu s drugim popularnim vrstama. Ova drevna pasmina dolazi od Bliskog istoka, iz Turske i Kurdistana. Životinje, navikle na planinu koja dramatično mijenja klimu, prekrivene su tankom dugom kosom s valovitom kosom. Težina odraslih osoba varira od 35 do 55 kg, ovisno o spolu. I koze i koze imaju rogove.

Vuna je poznata po sjaju, čvrstoći i kvaliteti vlakana. Glavna boja je pasmina koza – bijela. Takva vuna je najvrednija, iako možete vidjeti i sive, pa čak i crne Angora koze.

Zanimljive činjenice o pasmini Boer koza – video