Након откривања дијареје код бројлера, потребно је хитно започети лијечењеДигестивни поремећаји, често у пратњи течности или пене изметом су веома честе код младих пилића и може бити сигнал опасне заразне болести, цревне глисте, лош квалитет хране. Ако живинара примећује дијареју код пилића бројлера, третман би требало да почне без одлагања.

Колико је опасан овај симптом и како одредити узрок његове појаве? Тачну дијагнозу може урадити само стручњак након лабораторијске студије о леглу. Међутим, морају се предузети прве, хитне мере.

Пилећи бројлери су злостављани, шта треба учинити пре него што добију одговор ветеринара?

Без обзира на разлог за појаву дијареје, овај феномен увек прати иритација слузокоже у цревном тракту. Храна проузрокована дигестивним системом је слабо разређена.

Бела дијарејаЧак и са истим апетитом, пилиће пате од недостатка хранљивих састојака, дехидратације и јаке интоксикације птичјег тела почиње. Ако се третман не започне на време, симптоми других инфекција се додају на дијареју пилића бројлера.

Да би раније започели терапију, искусни произвођачи перади савјетовали су о боју и природи кокошке пиле како би утврдили шта је изазвало проблем. Ако сте пажљиви на болесну птицу, она ће вам рећи вероватну дијагнозу и шта ће се понашати ако бројлери буду заробљавање.

Бела дијареја у бројлерима: третман и могући узроци

Са таквим фецесом птица хитно треба помоћМогући узрок течних честица са беличастом хладом су салмонела. Инфекција је веома честа код живине и, нажалост, може утицати на особу. За пилиће болест пролази од заразних пилића, као и контактом са заједничком опремом или непоштовањем чистоће у кући за живину.

При избору стратегије третмана, поред белог дијареје у бројлерима, присуство салмонеле, обратите пажњу:

 • на депресивном стању птице;
 • неспремност пилића да се крећу, инхибиција;
 • на заостатку у развоју од здравих вршњака;
 • брзо, напорно дисање кроз благо отворени кљун.

У случају дијареје изазване салмонелом, третман пилића бројлера у индустријским фармама сматра се неефикасним, јер курс може трајати око три недеље.

На приватним фармама са узрочним агентом болести, они се боре са препаратима сулфаниламида. Важно је поставити болесне птице и пажљиво пратити добробит преосталих.

Related  Патка се узгаја за домаће узгајање

Броколи имају смеђу дијареју

Пролив браон бојеАко Индигестион кокоши и пилићи изражава у течном, брзу простирке тамни или браон боје, може указати како употреба ниског квалитета хране, а таквих страшних болести као кокцидиозе. Најчешће се ова болест дијагностикује у пролећно-јесен период, а инфекција се јавља кроз контаминирану постељину, храну, воду.

Поред смеђе дијареје, бројлери се могу видети:

 • невољност кретања, они су непокретни, рафали и рафали;
 • смањен или без апетита, повећана жеђ;
 • слуз или знаци крви у леглу;
 • бледо брадом и скалпама, што указује на развој анемије и дехидратације.

Често у кокцидиози, то се може видети у крвљу бројлера. Ово указује на активно уништавање цревне слузнице и потребу за хитним комплексним третманом уз употребу специјализованих лекова који сузбија виталну активност патогена.

Уколико ови симптоми се не види, али је крв у леглу је још увек тамо, вероватно у пилетина клоака приметио повреде или црева због неправилне исхране, недостатка витамина и минерала.

Пилећа болест сигнализира се зеленилом у фецесима или честицама неокрајане хране.Третман перади

Питаоци се пожале: него да се лијече?

Међу приоритетним мјерама које треба предузети за фармера:

 • провера квалитета хране за пилиће;
 • изолација болесних и ослабљених птица;
 • Чишћење и дезинфекцију просторија и сву опрему, укључујући храначе и посуде за пиће.

Када је дијареја у бројлерима, потребно је дезинфиковати целу собу, храначе и пивцеАко је птица, упркос предузетим мерама, виље, него да се бави питером? Шта још може да се уради све док се не исцрпи анализа легла:

 1. Као апсорбент, бројлерима се нуди активни угљен.
 2. Калијум перманганат се додаје у воду за пиће.
 3. Обавезно проверите да ли има довољно креде, шљунка, граната у кориту.
 4. Корисно је користити производе млечне киселине, пробиотике, усмјерене на нормализацију цревне микрофлоре.
 5. У влажном фиду можете додати укус пиринча.

Да би се искључио морбидитет птица услед инфекције с хелминитима, извршено је антхелминтско третирање стоке.

Следећа фаза борбе против дијареје код пилића бројлера је лечење антибиотиком и специјализованим лековима који се боре против бактерија, протозоа, гљивица и других микроорганизама.

Related  Pitná nádoba pre kurčatá môže byť vyrobená vlastnými rukami

Пошто су неке болести, праћене дијарејом код живине, опасне не само за птице, већ и за људе, а њихово лечење је интензивно и дуготрајно, болесна популација је уништена.

Сами бројлери не умиру – видео