Pčele su osjetljive na različite bolestiPčele, poput ostalih insekata, osjetljive su na razne bolesti. Pored negativnog utjecaja okoliša, hladnoće, visoke vlažnosti i drugih čimbenika, postoje opasne bolesti zaraznih pčela. Ako je uzrok nezaraznih bolesti često previdi je pčelar, izvor infekcije su bakterije, virusi, patogenih gljiva, protozoa, grinje i insekti različitih vrsta parazita.

To je od zaraznih, širi od insekata do insekata bolesti, najveći broj odraslih pčela i odraslih umrijeti. Kako bi se pravodobno poduzeli mjere za liječenje i ako je moguće kako bi se spriječio problem, važno je znati postojeće bolesti pčela i njihovih znakova.

Varroatoza pčela

Pčela je pogodila krpeljUzročnik je varroatosis pčele su paraziti insekata i grinja u košnici, na uzgoj ličinki i kukuljica od pčela radilica i trutova, a zatim, nakon što su insekti jedu i žive na račun pčela. Kada ozbiljan stupanj zaraze grinja napora može vidjeti i na stanovnike u košnicu, i legla, kao i stanica u pčele otpada.

Kukci zaraženi krpeljima oslabljuju i umiru, ali izvor variatoze pčela najčešće postaju:

 • zaražene osobe uhvaćene u košnicu kada su kukci zasađeni u oslabljenoj obitelji ili kada se pčelinjak premješta u područjima gdje se širi zaraza;
 • Leće lišene ili grinje sami saće.

Da biste spriječili razvoj bolesti u pčelinjaku, važno je da preuzmu odgovornost za kupnju novih obitelji, kraljice i legla prati stanje epidemije na području pronalaženja farmama i pratiti čistoću košnica i saća.

Varroatoza pčelaVaroe pčela – karantenske bolesti na prvi znak od kojih zahtijeva donošenje strogih sanitarnih i restriktivnih mjera, kao i drži nekoliko sesija fumigacija s ovim pripremama za pčele kao folbeks i fcnotiazini. Kao terapeutsko liječenje aktivnosti provedeno košnice, a njihov sadržaj sumpora i pročisti varroatinom.

Za liječenje pčela koriste se akaricidni i antibakterijski lijekoviKorisno za protjerivanje zlonamjernih grinja će prema ApiMaxovim uputama za pčele. Prirodna priprema posjeduje ne samo akaricidno, ali i antibakterijsko, stimulirajuće djelovanje. Nakon njegove primjene, obitelj se oslobađa od parazita i dobiva prirodnu sigurnu hranu biološki aktivnim tvarima.

Nosematosis pčela

Nosematosis pčelaKarakterističan znak bolesti pčela je proljev. Smeđe od tekućeg izmeta s nosematosisom lako se mogu vidjeti na svim mjestima boravka insekata. Osim toga, bolest uzrokovana najjednostavnijim organizmima manifestira se u iznimnom padanju, pa čak i smrti kraljica.

Korijen uzrok nosematosis pčela ponekad postaje loša briga za insekte neprihvatljive nečistoće u hrani, loše kvalitete zimovanja ili premalo mladih pojedinaca u košnici.

Svi ti čimbenici slabe obitelj, a patogeni koji prolaze kroz vodu u košnici ulaze u hranjivi tlo i počinju destruktivno djelovanje. Pacijent može prepoznati izrazito povećani abdomen. Ako se ne poduzmu hitne mjere, bolest pčela ugrožava gubitak većine od sedam i oslabi preostale insekte.

Nocematosis se tretira sa šećernim sirupom s fumagilinomKao metoda liječenja bolesti, pčele se nude šećerni sirup pomiješan s fumagilinom. Na 25 litara sirupa treba računati za 20 grama lijeka. Ova količina lijeka za pčele je dovoljna za pet obitelji.

Ne manje od liječenja, prevencija bolesti je važna. Što se tiče Nosema brigu mora utvrditi insekte, a kada je bilo koji sumnja provedena temeljita mehaničko čišćenje košnice, okviri, ukupan inventar za dovršetak dezinfekciju svega, što pčele imaju kontakt.

Acarapidoza pčela

Acarapidoza pčela - poraz od grinjaDruga bolest koju uzrokuju zlonamjerni novčići je akarapidoza pčela. Paraziti utječu na respiratorni trakt insekata, a zbog postupnog povećanja problema neposrednog otkrivanja bolesti pčela i njenih znakova je teško.

Prve manifestacije bolesti mogu se vidjeti tijekom proljetne opskrbne kružne navigacije, kada se kod otvora za provlačenje nalazi veliki broj insekata s neprirodno okrenutim krilima. Takve pčele samo puzaju, ne mogu letjeti. Širenje bolesti pridonosi visokoj vlažnosti i nedostatku sustavne skrbi za pčelinjak, a posebna opasnost proizlazi iz zalutalih ili stečenih u neprošivom mjestu insekata.

Poraz respiratornog sustava pčela - akarapidozaZa pčelinjom da ne pate od bolesti pčela, metode njegovog liječenja trebaju se pribjeći pri prvim znakovima akarapidoze. Da biste to učinili, masovne izbijanja pčela jako se potiču. To se može učiniti postavljanjem košnica na jugu. Kao rezultat toga, obitelj će se riješiti starih i bolesnih pojedinaca. Na isti će rezultirati u izobilju gornjeg odijela u trenutku pojave mladih pčela prije zime. Ne bismo trebali zaboraviti na medicinske pripravke za pčele. Iz akarapidoze pčela djelotvorno je korištenje folbskog i apiMax-a na bazi ekstrakta bora za pčele.

Ascosferoza pčela

Ascosferoza pčelaŠirenje varroatoze pčela dovodi do činjenice da insekti postaju lako plijen za druge sekundarne infekcije. Jedna od tih bolesti, koja prati napad krpelja, je ascospenoza pčela uzrokovanih patogenim gljivama. Pojava pčela i njegovih znakova pridonosi visokoj vlažnosti, kišnom hladnom vremenu, kada se patogeni raspršuju i množe najaktivnije.

Boriti se protiv bolesti može biti, strogo slijedeći preporuke iskusnih pčelara:

 • insekti se prenose u čiste košnice, s jakim porazom, ostavljajući voskom sve okvire s znakovima bolesti pčela;
 • mrtva krma i kukci se spaljuju;
 • umjesto starih kraljica, zasađuju se mladi zdravi ljudi, postavljajući sezonu bez pilića kako bi se spriječilo širenje bolesti;
 • pčele se nude zdrava hrana, čista voda, sirup kao gornja odjeća;
 • košnice su izolirane, očišćene;
 • obitelji se smanjuju, a slabe, naprotiv, pokušavaju ojačati mladi rast i snažno piliće.

Ascosan i Unisan se prijavljuju za liječenje askorbicoze pčelaZa liječenje koristite takve učinkovite pripravke za pčele kao askosan i unisan. Uz ove spojeve, ApiMax se koristi za pčele, prema uputama koje su učinkovite u napadanju krpelja i pomažu u borbi protiv infekcija uzrokovanih drugim vrstama parazita. Profilaktički lijek koji se temelji na prirodnim biljnim ekstraktima je koristan i kao preventivna mjera. U ovom slučaju, dodaje se u com u proljeće, odmah nakon leta.

Kada je liječenje osip, sortiranje i uništavanje zaraženih pčela i askosfeozom okviru provedene, moraju se očistiti, oprati i dezinficirati opremu i radne odjeće pčelara.

Foulbroods i druge zarazne bolesti pčela

Popis zaraznih bolesti pčela nije ograničen na gore opisane bolesti. Insekti i njihova pilića na pčelinjama pogođeni su aspergilozom, propadaju od paratifnoidnih i virusnih paraliza. U posljednjim slučajevima, pčele gube sposobnost kretanja. Bez odgovarajućeg liječenja i prevencije, obitelji su oslabljene i mogu potpuno nestati.Poraz pčela pokvarenima

Ozbiljne karantenske infekcije uključuju nekoliko postojećih vrsta prekršaja koje utječu na piliće. Postoje europske i američke vrste bolesti. Ali u oba slučaja, mikroskopski patogeni mogu dugo zadržati svoju aktivnost na opremi, inventaru, u tlu zaražene pčelinjake. Infekcija kod krvarenja dolazi s hranom koja se uzima od medonosnih peludi, u kontaktu sa zaraženim kukcima, upotrebom prljavih lubenica i hranilica.

Vanjski znakovi ove bolesti pčela izraženi su u šarolik boji legla, te u kasnijim fazama njegove smrti pretvara u smeđe-sivu truli mase s odgovarajućim miris.

Ako veterinari potvrde da je prisutnost prljavštine jednog tipa ili drugog, pčelar se proglasi karantenskom zonom. Teritorij se zatvara s promjerom do 15 kilometara. Pčele se prenose u zdrave košnice. Njima se nude tijesto ili sirup s jednim od učinkovitih preparata za pčele. Pogođeno piliće je uništeno, okviri se ponovno zagrijavaju na tehnički vosak.

Redovita obiteljska revizija i dezinfekcija košnice - sprječavanje prljavštineKao preventivna mjera takve opasne bolesti, predlaže se provoditi redovite preglede obitelji, čiste i dezinficirati košnice, okvire i svu potrebnu opremu. U ovom slučaju, pčele trebaju ponuditi samo kvalitetnu zdravu hranu, koristiti čistu vodu za piće.

Pripreme za pčele

Od bolesti, pčele se liječe celandinomPrimjer učinkovito sredstvo borbe se može smatrati već spomenutih ApiMaks. Alat kombinira sve blagotvorno svojstva ekstrakta borova iglica za pčele, kao i ekstrakata ljekovitog bilja kao što su češnjak, Echinacea, papar, eukaliptus i pelina.

Pokušavajući ne koristiti kemikalije, neki pčelari pribjegavaju prirodnim pripravcima, na primjer infuzije celandina. Ova biljka pokazala se djelotvornom protiv svih vrsta gnijezda, varroatoze, nosematosisa i ascospenoze. Obrada pčela s celandinom provodi se po potrebi, a preventivna košnica, okviri s insektima i pederom navodnjava se u proljeće i dva puta u drugoj polovici ljeta.

Za povećanje imuniteta pčela koristi LozewalDobra protuvirusna, antibakterijska zaštita je gubitak pčela. Ovo je ruski lijek učinkovit protiv uzročnika takvih opasnih bolesti pčela kao:

 • imobilizacija radnika insekata filamentoviroz;
 • prekršaji europskog i američkog tipa;
 • paratifnoidnih i drugih bolesti, čiji je znak teška proljev;
 • paraliza pčela, otkrivena kada je sadržaj košnica u neprimjerenom obliku, praćen masovnom smrću i pojavom osoba s nerazvijenim krilima;
 • vreća, što prijeti masovnoj smrti ličinki.

Prema uputama za uporabu, prašak za pčele može se koristiti kao terapeutski i preventivni agens koji povećava imunitet medonosnih insekata.

Značajke nepripadljivih bolesti pčela

Kršenje pravila ponašanja pčela koje dovode do njihove bolestiPčelarstvo ne može živjeti u potpunosti ako insekti na njoj ne daju potrebne uvjete. Kršenje pravila ponašanja pčela podrazumijeva ne samo slabljenje obitelji, već i razvoj prvih ne-zaraznih, a potom i zaraznih bolesti.

Uzroci bolesti neinfektivnih pčela su:

 • nezdravu hranu i prljavu, neprikladnu za potrošnju vode;
 • nepoštivanje pravila higijene, nedovoljna kontrola nad stanje košnica, okvira i količina potkopavanja;
 • sakupljanje na teritorijama koje su tretirane pesticidima ili drugim kemikalijama;
 • Nedovoljno zagrijavanje košnica ili, obrnuto, njihovo parenje;
 • nedostatak mita u nedostatku dodatnog hranjenja.

Toksoze uzrokovane jastučićem i kemikalijama mogu dovesti do smrti pčelaMeđu zajedničkim bolestima insekata izazvanih vanjskim uzrocima možemo nazvati pelud i toksikozu nektara. Ove bolesti pčela uzrokuju činjenica da se prikupljanje na teritoriju provodi iz opasnih biljaka. Insektima koji nose med i znakove trovanja su nemirni, imaju konvulzije, te u teškim fazama i smrti. Bez pomoći pčelara, sve obitelji mogu biti ozbiljno pogođene. Otrovne za kulturu pčela su uništene, dodatne biljke su posađene, ako to nije moguće, košnice će morati biti prevezeni na drugo mjesto.

Opasne su za pčelinjske kolonije toksikoze uzrokovane kemikalijama i kapi. U ovom slučaju, potrebno je poduzeti sve mjere za poboljšanje prehrane i zaštitu pčela od izvora opasnosti. Kao metoda liječenja bolesti, pčele se nude čisti šećerni sirup i voda.

Uterus napuni stanice s jajašcimaPočetnici su često zabrinuti kada maternica počne početi polagati nefertilizirana jaja. Ovo stanje nije znak bolesti, ali samo znači da je vrijeme da se pojavi u košnicama drveta. Zahvaljujući partenogenezi u pčelama dolazi do formiranja muških pojedinaca, koji naknadno gnječuju maternicu. Međutim, u nekim se slučajevima valja podizati. Ako se maternica popuni s stanicama jajašaca, namijenjenih radnicima, to može ukazivati ​​na potrebu zamjene.

Bolesti pčela i njihovi znakovi – video