Rantaian rantaian rantaianOperasi dan penyelenggaraan yang betul amat menjejaskan kualiti dan produktiviti alat tersebut. Untuk kerja yang selesa, anda perlu mengasah rantaian Chain Chainsaw pada waktunya. Rantai Blunted boleh dikaitkan dengan pakar atau mengasahnya dengan tangan mereka sendiri, terutamanya kerana keseluruhan prosesnya tidak begitu sukar. Ia hanya perlu untuk memperoleh kemahiran tertentu, kerana gigi di atasnya mempunyai bentuk yang luar biasa.

Bila hendak mengisar dan bagaimana untuk mengetahui

Masalah yang mungkin timbul disebabkan oleh penyelenggaraan rantaian yang tidak matang:

 • lengkung saw;
 • beban berat;
 • peningkatan penggunaan bahan api;
 • memakai lebih cepat bahagian-bahagian utama rantai melihat dan memendekkan hayat perkhidmatannya.

Apabila beroperasi di semua gergaji, gigi rantaiKelajuan membosankan gigi bergantung kepada kekerapan alat dan keadaan. Ia cukup beberapa kali untuk mengikat di tanah atau batu, dan anda sudah perlu mengisar rantai gerudi.

Tanda-tanda di mana anda dapat mengetahui bahawa rantaian itu tumpul:

 • instrumen cuba melarikan diri dari tangan, terjebak;
 • Cip krim, boleh dikatakan habuk;
 • Buah gergaji itu lebih dalam hanya dengan usaha yang besar;
 • meningkatkan masa pemotongan.

Dengan mengasah rantaian yang betul, ia lebih cepat tumpahanDi samping itu, gigi tumpul boleh diperiksa dengan mudah. Malah mata tanpa bantuan akan menunjukkan tanda-tanda membaling.

Sebelum ini rantaian gergaji diasah, logam kurang kotor, yang bermaksud ia boleh bertahan lebih lama.

Bagaimana dan bagaimana untuk mengasah gigi rantai

Rantai gigi untuk saw mempunyai bentuk tidak standard. Mereka terdiri daripada asas, bilah dan tolok kedalaman. Bilah mempunyai pisau menegak dan bilah mendatar yang cerun pada sudut. Ini adalah terima kasih kepada bilah-bilah ini yang menyaksikan kayu gergaji. Mereka bekerja pada prinsip kapal terbang, kepingan cukur, dan pelarasan menyesuaikan ketebalan mereka (perbezaan ketinggian di antaranya dan bilah mendatar dan akan ada ketebalan cip). Rantai melihat rantaian boleh diasah secara manual atau dengan bantuan mesin.

Sets for sharpening

Rantai mengasah failSalah satu kaedah yang paling biasa adalah menggunakan satu set fail bulat dan rata, pemegang, templat untuk limiter dan cangkuk yang digunakan untuk mengeluarkan habuk papan. Untuk kedudukan kedudukan pemegang yang betul, tanda khas diletakkan di atasnya, membolehkan anda menentukan sudut yang tepat untuk mengasah. Ia dipasang pada bahagian atas gigi dan limiter, manakala fail bulat kekal di bawahnya dan terletak berdekatan dengan pisau. Terima kasih kepada pemegang, fail pada ketinggian yang betul, atau lebih tepatnya, 1/5 menonjol di atas bilah. Untuk mempertajam gigi pemotong, hanya berkas bulat yang digunakan, kerana kontur gigi mempunyai bentuk bulat.

Set perlu dibeli, memandangkan saiz rantaian rantai. Anda tidak boleh menggunakan set yang sama untuk mengasah rantai yang berbeza.

Sebelum anda mula mengasah rantaian gergaji di rumah, tayar perlu diamankan dengan najis atau dengan pengapit, perkara utama adalah bahawa gergaji tidak bergerak semasa rawatan. Setelah menubuhkan pemegang mengikut tanda, mulailah dengan lancar dan tidak terlalu menekan, gerakkan fail itu dengan ketat dari sendiri 2-3 kali. Tindakan serupa diulangi dengan semua gigi lain. Fail mestilah dihidupkan dari semasa ke semasa supaya tidak ada pakaian satu sisi. Kekuatan tekanan dan jumlah pergerakan untuk semua harus sama, ini perlu untuk mengasah semua gigi. Jika mereka berbeza, rantaian boleh membentuk retak, yang akan mengakibatkan pecahnya.

Untuk berfungsi, ia lebih mudah, pertama mengasah gigi di satu sisi, dan selepas itu saw telah diserahkan dan gigi bersesuaian dengan yang lain.

Untuk mengasah bermula dengan gigi terkecil supaya panjang semua yang lain sama dengannya. Selepas kerja-kerja pemprosesan bilah selesai, pergi ke pembatas. Di atas rantaian set template dari kit dalam kedudukan sedemikian sehingga limiter berada di dalam lubang. Bahagian protruding dijahit oleh fail yang rata.

Related  Petua praktikal untuk ukiran kayu untuk pemula

Video ini menunjukkan contoh bagaimana untuk mempertajam rantaian gergaji dengan satu fail:

Terdapat set lain, yang bukannya pemegangnya, mempunyai satu templat, kedua-duanya untuk mengasah bilah, dan untuk mengisar pembatas. Pasangnya supaya rantaian masuk ke dalam lubang. Kemudian fail pusingan ditapis di atas penggelek dan dibawah bilah. Semasa pengisaran, anda perlu memastikan bahawa ia sentiasa selari dengan bahagian-bahagian template.

Cengkaman tangan rantai gergajiBagi limiter terdapat 2 lubang berasingan, dengan tulisan Praset, yang bermaksud untuk kayu lembut, dan Keras untuk keras. Bahagian menonjol dari slot dijahit dengan fail yang rata.

Mengasah dilakukan hanya dari dirinya sendiri dan pergerakan lancar, jumlah yang kedua harus sama untuk semua gigi.

Sistem PowerSharp

Sistem PowerSharpSistem ini membolehkan anda mengasah rantaian dalam beberapa saat, walaupun tanpa mengeluarkannya dari bas. Set termasuk rantai PowerSharp, rasuk kasar, bar gergaji dan peranti pengisar. Untuk mengasah rantai, anda perlu melakukan 3 langkah berikut:

 • Pasang bas dan litar PowerSharp;
 • Untuk menetapkan bar di dalam peranti pengisar, selepas itu ia dipasang pada tayar;
 • Akhir gergaji terletak pada objek dan dipecat selama beberapa saat.

Video di bawah menunjukkan lebih terperinci bagaimana untuk mempertajam rantaian gergaji dengan tangan anda sendiri menggunakan sistem ini:

Mesin manual dan elektrik

Manual mesin pengisar untuk gergajiSekiranya giginya sudah haus, dan pisau pemotong telah kehilangan bentuknya, maka menjajarkannya dengan tangan akan mengambil banyak masa. Dalam kes ini, biasanya mesin manual atau elektrik dengan roda pengisaran digunakan. Jenis peranti pertama mempunyai bentuk gergaji bulat dengan fail bulat. Mesinnya tidak bergerak dan mudah alih, yang boleh dipasang secara langsung di dalam bas.

Laraskan parameter yang diperlukan dari gigi terkecil. Selepas semua gigi diasah dan diselaraskan, fail pusingan digantikan dengan yang rata untuk mengisar batas.

Related  Bagaimana untuk membina sebuah sumur di rumah negara anda dengan tangan anda sendiri

Mesin pengisaran elektrik untuk mengikat hubungan rantaiKelebihan mesin elektrik ialah pemacu diberi makan terus di bawah bilah tajam. Di samping itu, kualiti mengasah dalam kes ini dijamin dan semua gigi akan mempunyai saiz yang sama.

Video di bawah menunjukkan contoh mengasah gergaji dengan tangan anda sendiri menggunakan mesin elektrik.

Pada mulanya, bilah sentiasa diasah, dan hanya kemudiannya adalah pembatas.

Sudut mengasah boleh diubah – ia bergantung pada tujuan pelantikan. Untuk memotong kayu keras menggunakan sudut yang lebih kecil, dan untuk yang lebih besar lembut. Walau bagaimanapun, ia mestilah dari 25 ° hingga 35 °. Sudut 10 ° digunakan untuk rantai yang dimaksudkan untuk seksyen membujur.