Hiasan taman – pemakan burung dengan tangan anda sendiri

pengumpan burung yang indah di taman untuk burungPada musim sejuk, ia tidak mudah untuk bulu untuk mendapatkan makanan untuk dirinya sendiri di bawah salji. Mereka boleh dibantu dengan membuat penyu burung dengan tangan mereka sendiri. Bawa pekerjaan yang menarik ini kepada anak-anak anda. Dalam proses bekerja bersama-sama, kanak-kanak dapat dimaklumkan betapa pentingnya memberi makan burung pada waktu yang sejuk, apa makanan yang harus dituangkan dan burung apa yang tiba di palungan makan pada musim sejuk.

Mengapa penting untuk memberi makan burung pada musim sejuk?

pengumpan kayuPara saintis pakar sains menggambarkan angka tersebut: daripada setiap sepuluh tits untuk musim sejuk, sembilan dibunuh, kebanyakannya dari kelaparan. Metabolisme pada burung direka supaya mereka perlu makan sepanjang waktu siang hari, dan dalam keadaan sejuk, ia memerlukan lebih banyak kalori untuk mengekalkan kehidupan. Burung yang diberi makan dengan baik terus panas sehingga pagi tanpa masalah, dan orang lapar tidak mempunyai peluang untuk bertahan pada malam yang dingin. Terutama makanan sedikit pada separuh kedua musim sejuk, apabila kebanyakan buah dan buah-buahan sudah dimakan atau diliputi salji.

Peranti pengumpan agak mudah, menjadikannya sendiri, anda akan menyelamatkan banyak kehidupan burung, jika anda tidak lupa untuk mengisi masa tersebut.

Burung apa yang boleh dilihat pada musim sejuk di palung

Memakan burung di taman kamiDi bahagian tengah Rusia lebih daripada sepuluh spesies burung terbang ke palung makan. Di bandar-bandar lebih kerap terdapat tits, burung pipit, merpati, gagak. Di taman-taman besar, taman-taman, di pinggir bandar atau di kawasan luar bandar, anda boleh melihat burung-burung, burung emas, waxwings, nuthatches, bullfinches, sap dan banyak burung lain di feeders. Pelawat yang paling kerap ke kantin burung adalah tits – besar dengan payudara kuning dan hitam putih Moscow dan saudara terdekat mereka – azure dan putera.

Palung makanan segera dari botol plastik

pengumpan dari botol plastikWalaupun penampilan yang tidak kelihatan, palet botol plastik paling sering dilihat di atas pokok. Mereka boleh dibuat dari mana-mana bekas, tetapi lebih baik memilih plastik telus supaya anda dapat melihat bagaimana pengumpan mengosongkan. Mereka mempunyai banyak kelebihan:

  1. Pembungkusan plastik yang tidak perlu dijumpai dalam mana-mana isi rumah. Daripada menambahnya dengan sampah, anda boleh melakukan perkara yang berguna.
  2. Untuk menghasilkan pengumpan sedemikian, anda hanya memerlukan pisau dapur atau pisau perkeranian dan sekeping tali. Anda ingin melakukan dengan berhati-hati – tandakan garis dengan penanda dan berikan kepada anak-anak – biarkan mereka menggambar feeder masa depan. Ruang makan burung yang indah itu akan kelihatan dengan jelas di salji putih, dan anda tidak akan ketinggalan apabila anda menambah makanan.
  3. Pengumpan dari botol plastik boleh dibuat beberapa bentuk dan jenis yang berbeza. Berhati-hati menonton burung yang tiba, anda dapat melihat kelemahan dalam reka bentuk dan tanpa masalah untuk membuat yang baru.

Dan, akhirnya, seseorang yang mempunyai kemahiran dapat dengan mudah dan cepat membuat palungan sedemikian. Kanak-kanak remaja boleh diarahkan untuk membuat mereka sendiri.

Baik bilas bekas dari cecair yang sangat berbau. Burung mempunyai rasa bau yang halus dan bau pedas boleh menakutkan mereka. Adalah lebih baik untuk mengambil bekas dari air botol.

Pilihan yang paling mudah ialah memotong lubang besar di dinding sebelah botol. Ia tidak boleh dilakukan terlalu tinggi, supaya pengumpan tidak menjadi perangkap. Ke bahagian bawah harus tetap beberapa sentimeter. Tudung pada botol perlu ditinggalkan untuk mengelakkan salji dan air hujan daripada memasuki leher. Pilih tempat untuk feeder supaya kucing dan haiwan lain tidak boleh melompat ke dalamnya dari tanah atau mendaki melalui cawangan tebal. Pada masa yang sama, botol harus diperbaiki dengan baik.

Selalu ada pelbagai makanan di palung makanan. Pastikan makanan tidak berhenti.

penyu burungMenarik dan mudah adalah reka bentuk beberapa botol terbalik, dipasang pada palet kayu. Ia membolehkan anda pada masa yang sama memberi makan lebih banyak burung dengan suapan yang berbeza.

Cara membuat manger dari pokok

pemakan burung rumahSesungguhnya anda sudah membuat beberapa keping botol plastik dan meletakkannya di taman atau taman anda. Sekarang anda boleh mengambil satu tugas yang lebih rumit dan membuat pemakan burung dengan tangan anda sendiri yang terbuat dari kayu. Bahan mudah dan paling mudah untuknya ialah papan lapis. Ia tahan lama dan tahan kelembapan. Untuk kerja anda perlu:

  • sekeping papan lapis saiz sesuai;
  • selat kayu;
  • pensil;
  • jigsaw;
  • tukul;
  • kuku atau skru;
  • pemutar skru atau pemutar skru.

Papan lapis perlu dipotong menjadi jigsaw mengikut dimensi yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Untuk pemakan burung seperti itu, wajar di sepanjang perimeter bahagian bawah untuk mengalahkan laths supaya suapan itu tidak melimpah. Papan lapis boleh digantikan dengan fiberboard, OSB atau hardboard.

lukisan pemakan buatan sendiriPerhimpunan itu hendaklah dijalankan dalam urutan yang sama di mana rumah itu didirikan. Bahagian bawah disisir ke bahagian bawah, maka pedimen. Bumbung dipasang pada mereka. Menyediakan pengikat kepada pokok, tiang atau struktur lain yang tinggi.

Dimensi dalam gambar adalah anggaran, dan anda boleh menukarnya, tetapi tidak diingini untuk membuat feeder besar dengan satu jawatan di sudut, supaya ia tidak berubah seperti gambar di bawah:palung makan yang tidak disambungkan dengan betul

Atas sebab yang sama, anda tidak boleh melampirkan karya seni anda secara langsung ke batang pokok atau cawangan tebal.

Makanan apa yang perlu burung musim sejuk?

Sekarang anda boleh membuat pemakan burung dengan tangan anda sendiri. Ia masih belajar bagaimana untuk mengisi dan bagaimana menyediakan makanan agar burung gembira.

palung yang dipenuhi jagungMengumpul makanan untuk burung boleh bermula seawal musim panas. Kumpulkan dan keringkan benih tembikai, tembikai, bunga matahari, labu, rami. Semua benih tidak boleh digoreng. Dalam kes itu akan dihancurkan kering roti putih, keju kotej dicampur dengan roti kering supaya ia tidak melekat bersama, lemak unsalted, acorns, kelompok abu gunung, viburnum, elderberry. Untuk burung-burung yang memakan biji-bijian dari musim gugur kering rumpai bunga – nettles, angsa, burdock, kuda merah.

Sekiranya anda tidak dapat menyediakan makanan terlebih dahulu, campuran biji-bijian siap pakai untuk burung kakak tua dan burung hiasan lain akan dilakukan.

Anda tidak boleh mencurahkan makanan yang asin dan manja ke palung, termasuk memasukkan daging asin, roti berjalur, bijirin, biji bunga matahari goreng. Roti hitam, pai, biniasha dan pizza juga tidak sesuai.

Setelah membuat pemakan burung dengan tangan anda sendiri, anda akan menyelamatkan banyak burung, dan anda akan bertemu musim semi untuk nyanyian ceria mereka. Dan di taman-taman dan taman-taman mereka akan membantu menghilangkan banyak perosak di pokok-pokok.

Feeder buatan sendiri – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector