membuka papakUntuk merapatkan plot negara, diperlukan bukan sahaja perladangan dan elemen hiasan, tetapi juga susunan laluan. Pasaran pembinaan menawarkan pelbagai pilihan salutan, di mana keutamaannya dipegang oleh paving slabs.

Jenis papak membuka

Teknologi moden membolehkan anda memilih papak membuka untuk memberikan pelbagai bentuk, saiz dan warna. Kelebihannya telah dihargai oleh ramai pengguna:

 • daya tarikan;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • berkualiti tinggi;
 • penentangan terhadap cahaya matahari dan pengaruh luaran.

Ubin kilang dihasilkan dalam dua cara:

 1. bergetar – produk yang dihasilkan sesuai untuk pembentukan kawasan kecil dan jalan taman, di mana tidak akan ada kebangkitan gerakan rakyat;
 2. vibrocompression – jubin yang terbentuk lebih ditujukan untuk meletak kereta atau memasang jalan, iaitu, untuk tempat yang dikenakan beban berat.

Di samping itu, anda boleh membuat jubin kaki lima untuk memberikan tangan anda sendiri. Di sini adalah perlu membuat keputusan mengenai beberapa pilihan yang lebih bergantung pada reka bentuk kawasan pinggir bandar:

 • dari papan kayu atau balak;
 • dari papak konkrit;
 • penuh dengan konkrit;
 • batu konkrit;
 • batu semulajadi;
 • plastik dan plat getah.

lorong

Apa yang perlu dilakukan untuk membuka sebuah papak?

acuan untuk jubinJubin buatan siap untuk laluan taman tidak murah. Oleh itu, jika terdapat sekatan dalam cara itu, maka dapat dibuat oleh diri sendiri. Slab pembukaan buatan sendiri akan menjadikannya eksklusif dan tahan lama. Dan semasa kerja tuannya akan menerima laut yang positif dan menyenangkan. Ini mudah, tetapi proses yang panjang bahkan dikuasai oleh seseorang yang tidak mempunyai kemahiran dalam pembinaan.

Untuk pengeluaran anda perlu:

 • gred simen tidak lebih rendah daripada M400, pasir sungai bersih dan air;
 • Bar kayu dan asas untuk membuat acuan atau acuan plastik siap pakai;
 • menguatkan jaring atau bar keluli;
 • pelincir apa-apa untuk acuan;
 • pengadun konkrit kecil;
 • untuk ubin warna – pigmen pewarna;
 • untuk mencipta corak – tikar getah dengan corak.

Untuk menyediakan penyelesaian, perlu menyediakan simen (M400), pasir dan air dalam nisbah 1: 3: 0.5. Jika simen M500 digunakan dalam pengeluaran jubin, maka ia perlu diambil dalam bahagian 1: 4: 0.5.

Konkrit pertama kali direndam di dalam pengadun konkrit, maka, tanpa menghentikan simen putaran, air secara beransur-ansur ditambahkan. Masa pencampuran adalah 10 minit.

Output tidak boleh menjadi penyelesaian yang terlalu cair, tetapi likat dan tidak rosak. Tuangkan campuran yang dihasilkan semasa putaran dram, dengan lembut memiringkannya. Jika anda bercadang untuk membuat jubin warna, pigmen mesti ditambah kepada campuran selama setengah minit sebelum simen diberi makan.

Papak buatan sendiri dibuat

Bentuk pengeluaran jubin dari bar kayu dan pangkalan rata dapat dibuat dari konfigurasi yang berbeda dan dimensi apa pun. Perkara utama yang perlu dipertimbangkan ialah satu peraturan: dimensinya tidak boleh melebihi 30×50 cm, jika tidak ada kemungkinan retak. Sempadan antara satu sama lain adalah terbaik dijamin dengan skru. Ini akan memudahkan proses melepaskan jubin, kerana ia akan cukup untuk membuka skru dan membuang acuan.

Bentuk untuk membuka foto

Acuan plastik siap atau siap, serta tikar getah mesti dilincirkan dengan lapisan gris yang nipis. Letakkan stensil pada asas acuan dan tuangkan campuran ke dalam campuran ke ketinggian 3 cm. Kemudian letakkan tetulang dan tuangkan satu lagi lapisan penyelesaian konkrit (3 cm). Kemudian acuan harus diproses pada meja yang bergetar. Proses ini akan mengukuhkan produk dan meningkatkan sifat operasinya. Pada akhir pemprosesan getaran, acuan harus ditutup dengan polietilena dan dibiarkan selama 2 hari.

Apabila campuran konkrit dipadatkan, bentuk pecahan boleh dibongkar, dan dari acuan plastik, perlahan-lahan goncang plat. Slab pembukaan yang dibuat untuk memberi oleh tangan sendiri boleh disusun di laluan taman dalam masa 10-12 hari.

Pengeluaran papak “pine cut” (video):

Gerbang Sidewalk dari batu sungai

Jika pondok terletak berhampiran sungai, maka sebagai hiasan untuk jubin paving anda boleh menggunakan batu kecil biasa. Untuk produk batu yang sesuai saiz kecil bentuk yang menarik. Untuk pemutus jubin, anda perlu membuat kerja kayu. Selepas konkrit dengan bar pengukuh mengambil bentuk, ia perlu meletakkan lapisan atas atas kerikil. Dan kemudian dengan trowel berkuat kuasa menekan batu ke dalam larutan. Selepas konkrit telah kering, jubin hiasan boleh dikeluarkan dari acuan.

jubin batu

Bagaimana dengan betul untuk meletakkan jubin paving?

Sebelum anda menyebarkan jubin di jalan yang akan datang, anda mesti terlebih dahulu menyediakan pangkalannya. Proses ini terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 • Markup. Tapak ini dibersihkan dari sarang, tunggul, runtuhan pembinaan dan diratakan dengan peralatan atau peralatan pembinaan.
 • Penyediaan benteng. Pertama, lapisan atas tanah dibuang sepanjang jalur lebar, maka beacon disisipkan – pasak didorong ke tanah, di sepanjang mana rentetan itu diregangkan. Ini adalah sejenis sempadan kampung.
 • Meletakkan bahan longgar. Di kawasan yang disediakan, batu dihancurkan ditumpuk dan rake dibakar di seluruh tapak supaya permukaan licin diperolehi, tanpa benjolan atau lubang. Untuk meningkatkan kekuatan dan kepadatan asas, batu dihancurkan dipadatkan. Lapisan pasir sungai yang diayak dituangkan di atas, yang juga diratakan dan dipadatkan.
 • Pemasangan sekatan. Sepanjang trek pada satu atau kedua-dua belah menyediakan parit cetek ke dalam mana pasir dituang ke ketinggian 5 cm. Kedalaman Its dikira dari fakta bahawa 60% daripada membendung akan berada di bawah menurap.

Selepas selesai lapisan kasar pasir dan simen dalam nisbah 1: 5, campuran pasir disediakan. Ia dituangkan di bahagian bawah trek kira-kira 2 cm tinggi. Sekarang proses pemasangan trek bermula.

meletakkan jubin

Arah pergerakan adalah lebih baik untuk memilih dari rumah ke pintu gerbang. Setiap plitochki berhubung antara satu sama lain adalah perlu untuk meletakkan sangat ketat, dan memborong meninggalkan jurang kira-kira 0.8 cm. Semasa meletakkan setiap plitochki perlu zatrambovat mallet dan secara berkala memeriksa tahap keserasian pembungkusan. Selepas kerja selesai, untuk kekuatan sendi, seluruh jalan ditaburi dengan pasir, wilayah itu diisi, dan beberapa hari kemudian, disiram.

trek jubin

Video: buatan sendiri paving slabs