pot bunga hiasan luarSetiap pemilik mahu, melihat keluar rumah, untuk mengagumi tapaknya, sama ada rumah persendirian atau pondok. Salah satu teknik untuk menghias dan memperkenalkan kepelbagaian ke laman web ini adalah untuk menempatkan di beberapa tempat pasu bunga luaran yang menarik. Mereka boleh menjadi bunga, pokok kerdil dan sebagainya.

Di bawah ini kita akan bercakap tentang apa jenis periuk, di mana lebih baik untuk mengatur mereka, bagaimana dan dari mana anda boleh membuat bekas itu sendiri.

Apakah pot bunga itu

pot bunga asli di atas plotSebelum ini, bekas, tiub dan pot bunga yang sama hanya digunakan untuk pertumbuhan tumbuh-tumbuhan yang menentu. Di dalamnya diletakkan tanah khusus, berbeza dari komposisi dari bumi yang biasa di dalam bunga.

Kini bekas yang berbeza dan indah digunakan untuk bunga biasa untuk mempelbagaikan tiang dan beranda yang sama.

Jenis

periuk bunga bulatSecara tidak sengaja untuk membahagikan bunga bunga jalan untuk bunga ke dalam beberapa kategori:

 • dalam bentuk;
 • dengan bahan pembuatan.

Mengenai bentuk – kontena boleh jadi apa-apa. Terdapat kedua-dua standard (bulat, persegi, segi empat tepat), dan luar biasa (bentuk yang tidak teratur). Di sini segala-galanya terhad hanya oleh imaginasi pemilik rumah atau dacha. Bahan juga boleh dipilih dalam pelbagai cara – semulajadi (contohnya, tunggul atau kayu balak), konkrit, kain, logam, kayu.

Pilih bahan untuk periuk bunga yang harus dibimbing oleh gaya umum lokasinya.

Setiap bahan mentah mempunyai plus dan minus, ciri penjagaan.

Bahan

Kami akan membincangkan secara terperinci bahan-bahan yang meluas untuk pembuatan pasu bunga untuk bunga dan menjaga mereka:

 1. Bahan semulajadi. Tunggul lama atau balak boleh digunakan untuk menghiasi taman. Untuk memastikan bahawa vas tersebut berkhidmat untuk masa yang lama dan tidak kehilangan penampilannya, rawatan khas harus dilakukan. Di sini, impregnasi dari acuan, dari pereputan dan serangga boleh berguna.pasu tunggul dan kayu hanyut
 2. Konkrit. Bahan plastik dan tahan lama yang membolehkan anda membuat pasu bentuk yang paling pelbagai. Dalam rawatan tambahan tidak perlu, anda boleh cat untuk penampilan estetik.pasu bujur konkrit
 3. Kain. Bahan khas yang tahan terhadap fenomena semulajadi digunakan di sini.kain dan sangkar simen
 4. Logam. Saya maksudkan periuk yang indah. Adalah sangat penting bahawa semua corak diperlakukan dengan cat khas, jika tidak akan ada karat dan rupa akan dimanjakan.bunga dari logam
 5. Pokoknya. Bar perlu dirawat dengan impregnasi yang sama sebagai bahan semula jadi, jika tidak, mereka akan berubah warna dalam masa dan menjadi tidak dapat digunakan.bunga dari pokok

Related  Hiasan dalaman dengan tangan sendiri – bonsai dari manik

Bagaimana untuk memilih tempat untuk pot bunga

pot bunga di teresLokasi periuk bergantung pada keinginan pemilik taman. Tetapi masih, jangan lupa bahawa mereka patut diletakkan dengan sewajarnya dan mudah.

Vas, yang dipasang di setiap sisi anjung, akan memeriahkan pintu masuk ke rumah. Ia juga baik untuk menempatkan mereka berhampiran dapur gazebos atau musim panas.

Jika anda mempunyai kawasan buta yang agak luas, pasu jalan akan sesuai di sepanjang dinding rumah – bunga akan membawa nota meriah melatarbelakangi dinding batu.pot bunga di sepanjang dinding

Potong bunga besar tidak sesuai di taman-taman kecil. Seperti miniatur yang hilang di ruang terbuka taman besar.

Di samping itu, penting untuk mengira terlebih dahulu apa yang akan tumbuh di dalam tangki. Jika anda tidak mengambil kira “hasrat” tumbuhan itu, ia akan mati dan akhirnya vas akan kosong.

pasu konkrit di kawasan terasTempat tetap untuk periuk harus dipilih dengan teliti. Ini adalah produk yang agak berat, dan ia tidak disyorkan untuk mengganggu tumbuhan sekali lagi.

pot bunga tinggi di kawasan tamanBunga bunga dengan bunga adalah baik untuk membezakan pintu masuk ke zon taman, bangunan. Jangan lupa tentang gaya – jika anda mempunyai gazebo yang terbuat dari kayu, maka pasu konkrit tidak sesuai.

Kami menghiasi tapak dengan tangan kita sendiri

Lebih mudah dan lebih cepat untuk membeli vas siap pakai dalam gaya yang betul atau memesan susunan mengikut lakaran anda. Tetapi ia akan keluar daripada perintah magnitud yang lebih mahal daripada membuat pot bunga untuk dacha dengan tangan mereka sendiri. Ini sudah tentu mengambil masa, tenaga dan imaginasi, tetapi ia berbaloi. Mari kita berikan beberapa contoh.

Dari konkrit

bunga bunga terbuka untuk bunga konkritDengan tugas yang seolah-olah sukar, walaupun seks adil akan menanggung. Pot konkrit yang mudah dibuat dari sebarang jenis kain, campuran konkrit dan baldi. Anda boleh menggunakan sisa-sisa mortar selepas kerja pembinaan.buburan simen

Letakkan fabrik dalam campuran cecair dan rendam dengan teliti. Apabila semua kain direndam dalam larutan, kami mengeluarkannya dan menggantungkannya pada setiap baldi.pembentukan pot bunga hiasan

Letakkan kain sebagai hasilnya kelihatan seperti periuk terbalik.

pasu bekuSelepas simen simen, vas yang terhasil hendaklah dikeluarkan dari baldi. Sekarang anda boleh mula menghias – cat di mana-mana atau mana-mana warna. Di sini penerbangan imaginasi tidak terhad.

Untuk memudahkan penanggal periuk dari baldi, yang pertama harus terlebih dahulu dilincirkan terlebih dahulu. Kerja yang sesuai atau apa-apa minyak.

Terdapat pilihan yang lebih mahal – membuat dengan bentuk khas untuk periuk. Ia perlu dibeli. Untuk hasil itu anda akan gembira – anda akan mendapat pasu yang indah. Dan dalam pembuatan tidak ada yang sukar – untuk memecahkan penyelesaian, tuangkan ke dalam acuan dan tunggu pengerasan.lukisan pot bunga hiasan

Related  Cara membuat septik untuk kediaman musim panas dengan tangan sendiri: dari cara improvisasi hingga teknologi moden

mangkuk mangkuk dalam reka bentuk tamanDengan cara ini, walaupun bentuk boleh dilakukan secara bebas. Untuk ini, kadbod dan scotch adalah sesuai. Potong butiran luar bentuk masa depan, kencangkan mereka dengan pita pelekat berkualiti tinggi. Kemudian letakkan bahagian dalam (di mana bumi akan jatuh untuk tumbuhan) dan isikan dengan penyelesaiannya.

menuangkan bentuk pasu konkritCara yang paling susah untuk menghasilkan bunga bunga konkrit jalan untuk bunga adalah mencetak. Di sini anda memerlukan rangka kerja dan beberapa kemahiran pemodelan (sekurang-kurangnya minimum). Untuk itu bentuk pasu tidak bergantung kepada apa-apa. Kerja perlu dilakukan secara bertahap dan penggunaan tambahan dan primer tambahan.

Seperti yang anda lihat, membuat bunga dari simen dengan tangan anda sendiri tidak sukar.

Tayar

bunga tayarBukan yang paling sukar, tetapi tidak seperti pilihan yang mudah. Untuk berfungsi, anda memerlukan tayar lama dengan cakera, kapur dan gergaji besi.

menandakan dan memotong jalanJadi, pertama anda perlu menarik pinggir kontur pasu (ia garis garisan) kapur. Ini dilakukan bukan di tengah-tengah tayar, tetapi lebih dekat dengan cakera di satu sisi.

Untuk pengeluaran pot bunga tidak sesuai tayar – mereka lebih mudah dipotong.

Selepas membuang, anda perlu memotong. Bersedia untuk fakta bahawa ia tidak akan mudah dipotong.

proses membuat bunga dari tayarApabila tayar dipotong, ia perlu diubah. Jadi ternyata vas akan dibuat dari getah, dan cakera itu akan memainkan peranan kakinya.

Tiub yang diperbuat daripada tayar, yang dibuat oleh tangan sendiri, boleh ditutup dengan cat yang sesuai atau dicat.

Batu

Bunga bunga dengan bunga dari batu semula jadiPenyelesaian yang menarik ditawarkan oleh pereka – pengeluaran pot bunga dan perabot taman yang terbuat dari mesh dan batu. Mereka kelihatan sangat menarik dan luar biasa, kerja itu tidak memerlukan kemahiran khusus, dan yang paling penting, bunga kembang semacam itu boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri.

Untuk bekerja, anda memerlukan mesh logam khas, geotekstil dan batu.

Kami mengumpul dari grid kerangka berongga. Dalam kekosongan dinding kita jatuh tertidur. Akhirnya kami membaiki dinding dari dalam geotekstil – ia tidak akan membiarkan tanah meresap di antara batu-batu dan akan dibiarkan di dalam air.

Related  Teknologi penciptaan dengan arahan langkah demi langkah dari kain dan tenunan tempat tidur dengan tangan sendiri

pot bunga dari kerikilDi bahagian bawah lebih baik untuk mencurahkan saliran – lapisan pasir atau tanah liat yang lebih luas. Pot bunga cantik untuk bunga anda sendiri siap!

Struktur sedemikian tidak dapat dipindahkan lagi, sehingga seratus segera memilih baginya tempat tetap.

Pokok

tiub kayu untuk bunga tamanPasu untuk taman dengan tangan mereka sendiri boleh diperbuat daripada kayu. Sesuai walaupun palet yang tersisa selepas pembinaan.

Anda perlu:

 • papan;
 • kertas pasir atau pengisar;
 • melihat atau jigsaw;
 • kuku atau skru;
 • rolet;
 • pensil;
 • impregnasi.

proses membuat periuk bunga dari pokok-pokokUntuk menghasilkan periuk seperti itu, beberapa kemahiran pertukangan diperlukan. Pertama, anda perlu memikirkan dimensi produk masa depan. Adalah lebih baik untuk melakukan ini di atas kertas.

Seterusnya, potong saiz papan.

Di penjuru, anda boleh mengikat bar yang sempit atau memotong kunci.

Selepas semua papan telah disediakan, adalah perlu untuk merawat mereka dengan kertas pasir dan memohon impregnation khas. Yang kedua akan menghalang pemusnahan kayu dalam semua keadaan cuaca.

bentuk asal pot bunga yang terbuat dari kayu

Apabila salutan adalah kering, ia mungkin untuk mengikat bahagian-bahagian. Pada akhirnya, ia hanya kekal untuk menghiasi pasu yang dihasilkan.

Berbeza

pot bunga plastik di atas pagarKami telah menerangkan pilihan pembuatan yang paling berpatutan dan popular. Juga sebagai periuk jalan untuk bunga, tong, kereta sorong lama, basikal dengan bakul, beberapa periuk tua, tunggul yang disediakan dan sebagainya akan sesuai. Malah, fantasi adalah tempat untuk membersihkannya.

Anda juga boleh mempelbagaikan dan menghiasi taman tanpa pelaburan yang besar. Ia cukup untuk mencari masa dan membiarkan imaginasi anda menjadi liar. Akhirnya, lihat pot bunga bunga palsu untuk bunga – mereka sangat memberi inspirasi:pasu diperbuat daripada logam dalam bentuk pancutan air

pot bunga tunggal di atas kaki

pengangkutan hiasan dengan bunga bunga

pot bunga konkrit dalam komposisi taman

Bunga bunga asal untuk bunga dengan tangan sendiri – video