cvjetove alstroemerijeAlstroemeria su cvjetovi koji zbog vanjske sličnosti nazivaju peruanski ljiljan ili ljiljan inkaksa. To je višegodišnja zeljasta biljka koja se razlikuje od svijetlog cvjetanja i neobične boje lišća. Alstromery se dodaje buketima i najčešće se uzgaja u staklenicima u velikim količinama. Ova biljka zahtijeva posebne uvjete skrbi i održavanja, ali po želji se može uzgajati kod kuće.

Opis i vrste biljaka

Prije nego što ovaj cvijet uzmete kod kuće, vrijedi upoznati sa opisom i fotografijama alstroemerije, odabrati odgovarajuću sortu. To su visoke biljke koje mogu narasti do 80-150 cm ili više. Sve se vrste razlikuju u boji latica, ali imaju karakterističan oblik lišća. Pojedinačno lišće rotira oko svoje osi tijekom rasta i može se usmjeriti s donjom pločom prema gore.

Među najpopularnijim vrstama cvjetova alstroemerije su:

 1. Alstroemeria zlatno je svijetlo žuti cvijet koji u prirodnim uvjetima raste u Peruu. Ova se sorta smatra visokom i može doseći 150 cm. Njegova glavna značajka je da može izdržati smrzavanje do -13 ° C.alstroemeria zlatno
 2. Brazilska alstromerija je visoki cvijet koji može rasti do 2 m. Peteljice cvjetova su obojene brončanom ili crvenom bojom.
 3. Alstroemeria nano je peruanska sorta. Ovo je mala biljka koja raste do 10 cm. Alstroemeria cvjetovi ove vrste su obojene žutim s tamnim mrljama.alstroemeria nano
 4. Cvjetanje krvi Alstromerije je vrsta koja raste u prirodnim uvjetima u Čileu i Peruu. Zahvaljujemo na činjenici da se na jednoj biljci može pojaviti do 15 velikih svijetlih boja. Svi su obojeni u intenzivnoj crvenoj boji.cvjetanje cvjetnice alstroemerije

Postoje i druge sorte, od kojih su mnoge umjetno uzgajane od uzgajivača. Na primjer, Kosmo sorta razlikuje se od snježne bijele boje latica. Virginia je druga vrsta s bijelim cvjetovima, ali rubovi njihovih latica su valoviti.alstroemeria virginia Ljepota sorte (sa lila i ljubičaste cvjetove), Harmony (brončane boje sa crnim prugama) i Canaria (Cvijeće s dozom Canary i crne mrlje) može cvatu dva puta u sezoni.alstroemeria ljepota

Da biste rasti alstroemeria u vrtu, trebali biste odabrati samo one vrste koje podnose mraz.

Canary Alstroemeria

Značajke uzgoja kod kuće

Alstromerija je egzotična biljka pa će morati stvoriti najudobnije uvjete. Može se uzgajati u vrtu, u stakleniku ili u posudama na prozorima. Uz pravilnu sadnju i njegu alstroemeria oduševit će u velikim cvjetovima i postati svijetle ukrase u vrtu.

Metode širenja alstroemerije

bujni grm alstroemerijeBiljka se može reproducirati na dva glavna načina: sjemenke i dijeljenje rizoma. Prva metoda je prikladna samo za vrste, jer hibridi mogu izgubiti svojstva matičnih biljaka. Možete prikupiti sjeme od onih cvjetova koji već rastu na mjestu, ali morate uzeti u obzir da su plodovi vrlo krhki. Na najmanji dodir, njihova se koža prekida, a sjeme se raspršuje u svim smjerovima od cvijeta. Prije sakupljanja sjemena, biljka bi trebala biti prekrivena gazom. Dalje, sjeme mora proći kroz nekoliko faza:

 • stratifikacija – sjeme se šalje u hladnjak 2-3 mjeseca;
 • Na kraju zime i ranog proljeća sjeme se može klijati;
 • na kraju slojevitosti postavljaju se u male spremnike u zemlju na dubinu od 1 cm.

Sjeme klija pri temperaturi od 18 ° C. Od njih će se dobiti sadnice koje se mogu presaditi u otvoreno tlo. Kada raste alstroemeria cvijeće iz sjemena, mogu cvjetati samo treću godinu nakon sadnje.

Druga metoda je reprodukcija alstroemerije dijeljenjem rizoma. Također je pogodan za hibride, jer nove biljke zadržavaju sva svojstva majke. Rižoto se mora podijeliti u jesen, na kraju razdoblja cvatnje. Biljka je pažljivo iskopana, pokušavajući ne oštetiti korijene, a zatim ih podijeliti na 2-3 dijela. Svaki od njih mora imati potpuno oblikovani korijenski sustav. Sekcije se obrađuju sredstvima za dezinfekciju, a grmlje se vraćaju u tlo.

Vanjska kultivacija

alstroemeria na otvorenom terenuSadnja alstroemerije na otvorenom terenu i briga za njega zahtijeva vrijeme i pažnju. Biljka mora stvoriti najudobnije uvjete u kojima može rasti i razmnožavati:

 • učestalost navodnjavanja – 1 puta tjedno, u uvjetima suše, možete voditi 2 puta u 7 dana;
 • nakon svakog navodnjavanja zemlja popustiti;
 • gnojivo – kompost tijekom sadnje, zatim organski ili mineralni gornji obrok tri puta mjesečno;
 • prije početka hladne sezone, zeleni dio biljke je odsječen, a rizoma je prekriven lišćem, tresetom ili pokrovnim materijalom.

Ako nije planirano daljnje sakupljanje sjemena, na kraju cvjetnice treba smanjiti pupoljke. Tako se na njihovom mjestu brže formiraju novi cvjetovi.

Uzgoj u stakleniku

rastuća alstroemerija u staklenikuU stakleniku alstroemerija pogodno je rasti na industrijskoj razini. Ovdje možete stvoriti najudobniju klimu čak iu nedostatku odgovarajućih vremenskih uvjeta. Tlo mora biti od pijeska, lišća, treseta i humusa. Mora se zalijevati stalno, ali ne dopustiti da se vlaga stagnira. Završno odijelo vrši se dva puta mjesečno, za tu upotrebu dušik-kalij gnojiva.Alstroemeria Shear Zimi, također cvjeta alstroemerija u stakleniku, ali će trebati dodatno osvjetljenje. Regulacija temperature je oko 15 stupnjeva na dnevnom svjetlu, a 13 noću. Tijekom intenzivnog cvatnje, poveća se na 18-20 stupnjeva.

alstroemerija u loncuAlstroemerija može rasti i kuće u loncima. U sredini spremnika potrebno je napraviti rupu kako bi se spriječila stagnacija vlage. Hrana i gnojidba biljka nije nužna. Za dovod vode dovoljno vremena za 3 dana, a lonac se nalazi na najvijetljenijem mjestu.

Alstroemeria je veliki broj različitih sorti koje se razlikuju po veličini, boji i obliku. To je egzotični cvijet, ali je moguće rasti u uvjetima srednje klime. Najčešće je posađeno u staklenicima, što vam omogućuje prilagodbu uvjeta osvjetljenja i temperature. Na otvorenom terenu, uzimajući velike svijetle cvjetove može biti teško zbog temperaturnih promjena i vlage u tlu. Kod kuće u loncu alstroemerije će se osjećati ugodno, ali zraka odabrati nisku raznolikost.

Uzgoj alstroemerije u loncima – video