dahlias godišnje na ljetnoj rezidencijiDahlias biljke, sadnja i briga za koje su jednostavnije nego za višegodišnje sorte, ovo je najbolje rješenje za početak vrtlara. Ove sorte su također prikladne za hladnu klimu kada nema načina za uzgoj biljaka u stakleniku. U ljepoti i bogatstvu cvjetanja, oni nisu niži od višegodišnjih dalija i imaju veliki broj sorti i sorti.

Značajke sadnje godišnjih sorti dalija

Sadnja i briga za godišnja dalija nije teško. Ove se biljke množe sjemenkama, koje se mogu kupiti u trgovini ili prikupljati neovisno nakon cvatnje. Nema posebnih zahtjeva za sastav tla – biljke su dobro uspostavljene i cvjetaju pod gotovo svim uvjetima.

Odabir sjemena

sjemena godišnjih dalijaTrgovine prodaju različite vrste dalija i njihovih kombinacija. Prije kupnje potrebno je utvrditi svrhu za koju će se uzgajati cvijeće. Postoji mnogo vrsta biljaka koje se razlikuju po visini i formi. Na prodaju možete naći ogrlicu godišnjih dalija, kao i kaktus i druge sorte. Optimalna opcija za uređenje vrta je zbirka s oznakom “Mix”. Sadrže sjemenke različitih sorata, otprilike jednake visine. Ako ih posadite na otvorenom terenu, cvjetni kreveti su bujni i svijetli.

U višim dahlias postoji jedna osobitost – oni počinju oblikovati pupoljke kasnije od sorti niske proizvodnje. Ako se visoki predstavnici počnu cvjetati u srpnju, tada možete pričekati cvjetanje niskih grmlja početkom ljeta.

Slijetanje na otvorenom terenu

klijanje sjemena godišnjih dalijaSjeme godišnjih dalija može se zasaditi na otvorenom terenu bez prethodne pripreme. Postupak se provodi u svibnju, kada se tlo dovoljno zagrijava. Ako se sjeme sadi prije nego što se temperatura zraka podigne i ostaje stabilna na 20-25 stupnjeva, oni se možda neće uskrsnuti.

Obnavljanje godišnjih dalija i briga za njih provodi se u nekoliko faza:

 • tlo je pre-loosened, mala količina organskih gnojiva može biti dodan;
 • sjeme se nalazi na udaljenosti od nekoliko centimetara jedna od druge;
 • Nakon 7-10 dana pojavljuju se prvi izbojci, a kad se počne intenzivno rasti, osloboditi se najslabijih predstavnika, kako ne bi ometali rast zdravih biljaka;
 • Dahlias povremeno zalijevaju u uvjetima suše.

Related  Upoznavanje sa šarmantnim delphinium u vrtu

Glavna je poteškoća kada biljke biljke godišnje dahlias kada se uzgajaju iz sjemena. Svibanj je optimalno vrijeme u umjerenoj klimi, ali vrijedno je kretanje temperaturama zraka i tla. Osim toga, s ovom metodom sadnje, izgled pupoljaka se pomiče. Prve cvjetove počinju cvjetati u kolovozu, kada preostale ljetne biljke već počnu blijedjeti i ostati sve dok ne dođe do mraza.

Uzgoj sadnica

uzgoj dalmatinskih sadnica godišnjeViše radno intenzivan način uzgoja dahlija – uz pomoć sadnica. Odlučio je imati prve svijetle cvjetnice već krajem svibnja ili početkom lipnja. Za to je potrebno pripremiti zasebne lonce ili kutije za sadnice, tlo i sjeme već početkom proljeća.

Kada raste godišnja dalija, sadnice bi trebale djelovati prema određenom algoritmu:

 • u travnju, sjeme se raspršuje po površini tla u jednoj velikoj kutiji, prekrivene su zemljom odozgo i malo se utisnu;
 • Prvi izbojci počinju se pojavljivati ​​za tjedan dana, a biljke mogu postati skučene u jednom spremniku;
 • kada prvi par lišća raste, svaki cvijet stavlja se u zasebnu malu posudu;
 • već odrastao dahlias su posadeni u zemlju na kraju proljeća, i vrlo brzo se prvi cvjetovi počinju pojavljivati ​​na njima.

U svibnju, kada temperatura zraka postaje stabilna visoka i da neće pasti noću, sadnice se mogu saditi na otvorenom terenu. Srednje vrste dalija nalaze se na udaljenosti od 30-60 cm jedna od druge, ali ovaj pokazatelj ovisi o biljnim vrstama. Prije sadnje u tlu, sadnice godišnjih dalija trebaju biti otvrdnute. Da biste to učinili, potrebno je ostaviti posudu s mladim cvijećem na otvorenim balkonima ili ih predradžirajte na ulici tijekom dana.

Briga za godišnje dalije

mini cvjetni krevet godišnjih dalijaGodišnje dahlias lako se brine. Za razliku od višegodišnjih vrsta, oni ne trebaju redovitu nadopunu jer nemaju vremena konzumirati rezerve tla. Ako su na ovoj zemlji ranije rasle druge biljke, tijekom sadnje dalija može se uvesti organska gnojiva (humus, kompost), kao i mineralne kalijeve ili mješavine natrija. U razdoblju cvatnje, drveni jasen će biti koristan.

Related  Učenje da se brine za nježnu bolest kod kuće

Postoji nekoliko pravila za brigu o godišnjim diletima:

 • zalijevanje cvjetova je samo kad pate od teške suše;
 • ako povremeno odmaknete vrhove izbojaka, grm će sve više bujati;
 • tlo na krevetu je redovito popušteno, dok pokušava ne oštetiti rizoma;
 • Nakon cvatnje, možete skupljati kutije sa sjemenkama i posaditi ih iduće godine.

Za ukrašavanje vrta vrijedi odabrati jednogodišnje vrste dalija. Osim jednostavnosti skrbi, karakterizira ih dulje cvjetanje. Prvi pupoljci pojavljuju se početkom lipnja, a posljednji pupoljci blijedi samo s početkom mraza.

Koju vrstu odabrati?

cvjetnjak godišnjih dalijaPrije sadnje trebali biste provjeriti vrste godišnjih dalija s fotografijama i imenima. Neki od njih neće rasti više od 20 do 20 cm (ispod površine), tako da nisu prikladni za obradu buketa. Visoke sorte mogu doseći do 70-90 cm visine i mogu stvarati stvarnu živicu. Može se identificirati među najpopularnijim vrstama godišnjih dalija:

 • Figaro je mali grm (do 45 cm) na kojem nastaju bujne, šarene cvjetnice;dahlias Figaro
 • Piccolo – još jedan mali grm (do 40-45 cm), čije cvijeće jasno izdvajaju jezgru i latice;Piccolo razred
 • Unvins Patuljak – viša biljka, može doseći 60 cm.raznolikost oslobađa patuljak

 

Uzgoj godišnjih dahlias je jednostavan način da dobijete svijetle cvijeće bez puno troškova i pripreme. Od visokih biljaka dobivaju se prekrasni buketi ili živice, a patuljaste godišnje dalije oblikuju sitne rubnike. Mogu se brinuti, ne zahtijevaju pripreme za zimu i oplodnju. Osim toga, biljna sjemenke se mogu samostalno sakupljati i ostaviti za sadnju u sljedećoj sezoni.

Godišnje dahlias u zemlji – video