Lijep asplenium kod kućeZbog mnogih razloga, paprati su postali vrlo popularni u unutarnjem uređenju krajolika. Zelena boja smiruje, rezbareni vayi su slikoviti i privlače oko, odvodeći misli iz negativnog. Postoji 800 vrsta starih paprati. Asplenium je niz tropskih biljaka, od kojih su mnogi epifite koji rastu u simbiozi s drvećem i na njima. U kulturi su identificirane tri vrste asplenija, čija je skrb dostupna kod kuće iu staklenicima.

Agrotehnika asplenija

Velika lijepa biljkaNajvažnije za sadržaj cvijeća u domu je stvaranje uvjeta za njihovo razvijanje. S obzirom na to da postoje ljudi u sobi koji su navikli na određene uvjete, potrebna je ravnoteža između interesa. Briga za aspleniumom kod kuće treba osigurati:

  • ispravno osvjetljenje;
  • dovoljna vlažnost zraka;
  • razmjena zraka bez skica;
  • temperaturni uvjeti ljeti i zimi;
  • zalijevanje, gnojivo i tlo.

Ako rađamo dijete, mi ga rastu, i na kraju to može učiniti bez pomoći, tada će kuća biljka uvijek biti bespomoćna, zahtijevajući njegu i pažnju. Koristit će njegovu prisutnost samo s pažnjom. Zelena prozorska prag s bolesnim biljkama neće stvoriti ugodnu državu.

Asplenium ne podnosi izravne zrake suncaStvaranje kućnog vrta potrebno je pronaći svaku biljku mjesto za okus. Asplenium u svjetlu ne voli izravnu sunčevu svjetlost. A ako stan nema sjevernih prozora, onda bi trebao biti smješten u dubini, ne manje od 3 m od prozora. Znamo da zdravi listovi apsorbiraju štetne tvari iz zraka čime se pročišćava. Stoga je toliko važno imati zdravu želju. U tamnom kutu cvijet će prestati rasti i razvijati se. U svjetlu list ploče ići blijedo. Samo zlatno značenje u skrbi i održavanju aspleniuma dovest će do uspjeha!

Kako bi dobili odgovarajuću vlažnost za biljku, postoje posebne tehnike. Idealna vlažnost zraka je 60%, to je ugodno okruženje za osobu. Stvaranje takvih uvjeta u apartmanima s centralnim grijanjem je nemoguće. Potrebno je koristiti lokalno hidratiziranje.

Related  Šareni gaylard – elegantan ukras vrtova

Tehnologija asplenija skrbi zahtijeva česte prskanje listova s ​​finom raspršivanjem. Čak i zimi, ovo vlaženje treba obaviti 2 puta dnevno. Ljeti se listovi češće navlače, a broj pristupa ovisi o temperaturi okoline. Redovito isparavanje treba biti raspoređeno u blizini. Postignuto je isparivačem, pelenama na grijanju baterija ili obližnjim paletama s poroznim navlaženim materijalom – mahovinom, ekspandiranom glinom. Prilikom prskanja potrebna je samo konstantna meka toplana voda, možete koristiti kuhanu vodu.

Održavanje asplenijaU hladnoj sobi, prekomjerna ovlaživanje asplenija zimi može dovesti do plijesni. Za razliku od ostalih ukrasnih biljaka, vaze vole duše, ali štite svoje vayas od dodirivanja. Zato je bolje da ih više ne dodirnete i ne stvarate stres za biljku. Posljedice nedovoljne vlage bit će sušenje lišća, obezbojenje i izgled lisnih uši. Smeđa boja oštrice listova ukazuje na lisne uši. Lisnato lisnato lisnato lice ne okreće se.

Uzgoj mladog asplenijaZalijevanje asplenium voli sparing, bez zaljeva. Zemljina površina mora biti vlažna. Čak i ljeti vode 2-3 puta tjedno, zimi, kao što zahtijevaju. Ali prije oplodnje zemlja mora biti navlažena. Fertilizirajte biljku tijekom vegetacije svaka 2 tjedna s posebnim sastavom za paprati. Sadrži više organskih ekstrakata i manje mineralnih soli. Gnojivo za fikuse prikladno je, ali u pola doze. Pretjerana salinizacija zemlje će dovesti do smrti biljke. Voda za navodnjavanje se odstranjuje, ili mekana po prirodi s malom količinom karbonata.

Najbolja metoda navodnjavanja je dno, a biljka s posudom spušta se u spremnik i čeka, kada je posve zasićena vlagom. Polje nekoliko sati stvara uvjete za filtriranje viška tekućine. Prekoračenje i suša jednako su opasni za postrojenje.

Asplenium treba pomoćVelika je važnost u skrbi za asplenium čist zrak bez skica. Poput drugih biljaka ove vrste, asplenium ne tolerira duhanski dim u sobi. Nacrti na paprat ploda također su kontraindicirani. Reakcija na pogrešne uvjete pritvora je jedna – sušenje letaka. U tom slučaju, biljka se može osloboditi suhih lišća i stvoriti konstantnu vlažnost zraka. Nakon nekog vremena lišće će početi rasti ponovno. Samo zato što se zdravo lišće ne preporučuje.

Related  Elegantni raznobojni anemoni – sadnja i sposobna skrb

Transplantacija se rijetko transplantira kada postoji potreba:

  • rast novog lišća prestaje;
  • vayi počinju žućkati;
  • intenzivno sušenje lišća u uvjetima održavanja;
  • Spremnik je gusto nabijen korijenima.

Za dobar razvoj biljke potreban vam je poseban temeljni premazTlo za asplenium sastavljeno je u jednakim omjerima treseta, listova i travnjaka, pijeska. Korisni aditivi bit će nasjeckani šljunak, drveni ugljen. Kada presađivanje odabrati veću veličinu lonac, ali neugodno. Dok korijeni ne ispunjavaju zemlju, nadzemni dio biljke neće se razviti. Transplantacija mladih biljaka provodi se svake godine, a za odrasle se mijenjaju, ako je potrebno. Istodobno, zdrava biljka se prenosi bez uništavanja komete, a supstrat nije kompaktiran.

Neispravno korijenje treba ukloniti i rane su dezinficirane. Za presaditi oboljelu biljku koja vam je potrebna nakon čišćenja u manjem loncu, tako da nema žarenja Zemlje.

Bolesti i štetnici

Biljka ima problemaBriga za asplenium je stalna kontrola stanja postrojenja. Unatoč posebnom sastavu sok od paprene vrste, štetnici i bolesti mogu ući u oslabljenu biljku. Dakle, prekomjerno zalijevanje može uzrokovati septoriosis, siva trulež. Mjesta mogu postati znak prekomjernog hranjenja biljke. Takva mjesta su posljedica bolesti taffina ili fitilne bolesti. Liječenje gljivičnih bolesti koje izazivaju spore su fungicidi. U vrijeme liječenja, zalijevanje se smanjuje i hranjenje se isključuje.

Liječenje gljivičnih bolesti koje izazivaju spore su fungicidiBiljke u suhom zraku utječu na lisne i tetive. Oni se mogu spasiti insekticidima ili narodnim metodama. Ali ako u vina ima nematoda, tada je takva biljka teško liječiti, bolje je da se riješite kako ne biste zarazili sve ostale biljke. Nematode možete pronaći ako je list s smeđim unutarnjim mrljama navlažen i stavljen na tamni papir. Iz tanjur će se pojaviti mali crvi, do 1 mm, vidljivi na crnoj pozadini. Možete otkinuti takve vayi, zaustaviti za vrijeme zalijevanje i prskanje biljke, u nekim slučajevima to pomaže.

Related  Mirisni med na vrtnom krevetu – dugoročni alissum

Ocjene preporučene za održavanje

Aspenium gnijezdaZaključno, vrste asplenija nazivamo najprikladnijima za održavanje i njegu kod kuće. Asplenium gnijezdo je najčešća biljka u kulturi. Fern epifitičan, ima velike lišće do metra, koji rastu iz središta, stvarajući lijevak. Ova biljka treba prostor, aktivno raste u širini. U obliku gnijezda pozvan je na izvorno postavljanje pukotine korijenja i lišća.

Ashlenium cvjetnjakAsplenium, anodolast ima lišće na vrhu, vrlo brzo raste, listovi se jako disekiraju, vise. Na podređenim pupoljcima razvijaju se male biljke koje pada u zemlju i korijenje.

Asplenium anticumulus ili sedgeAsplenium antikum, ili sediment, je manje uobičajen. Ima pernati listovi, valoviti po rubovima.

Video o paprati asplenium