hortenzija u vrtuHortense pripada obitelji grmlja, poznata po lijepim sfernim cvjetovima. Raste u azijskim zemljama, Kini i Japanu. Postoji više od 70 vrsta ukrasnog drveća i lianama. U Rusiji najčešće uzgajaju kompaktne vrtove velikih listova.

Vrste hortenzija za prigradska područja

uređenje vrta - hidrangeaNisu sve vrste i sorte prikladne za ruske vrtove. Biljke su podijeljene na listopadno i zimzeleno. Potonji rastu samo u područjima s toplom klimom.

Listopadne vrste razlikuju se od velikih ovalnih listova s ​​šiljastim vrhom. Rubovi lišća su ravni ili zupčasti, ovisno o vrsti biljke.

Cvjetovi su podijeljeni u vrste:

  • s finim laticama obaju spolova, stvarajući sjeme;
  • s 4-5 velikih latica neplodnih.

Briga za hortenzija uključuje redovito navlaženje tla, gnojidbu i obrezivanje mladica. Bolje je biljka mladih biljaka u rano proljeće kako bi se mogli ukorijeniti i bolje nositi prvu zimu. Repice usjevne u jesen mogu umrijeti.

Oblik cvjetova se razlikuje ovisno o vrsti cvijeta: u obliku piramide, kugle, polutke ili ravne. Voćne cvjetnice nalaze se u sredini, a uz rubove su sterilni cvjetovi. Postoje sorte u kojima svi cvjetovi tvore sjeme ili obratno, neplodni su.

Hladnoća paničariti

hidrangea panikeHortenzija panike došla je s nama na Dalekom Istoku. Grm je visok oko 150 cm, a ova vrsta dobro raste na područjima središnje Rusije, često se koristi za uređenje i ukrašavanje vrtnih ploha.

Cvjetne hortenzije dostižu veličinu promjera do 30 cm. Biseksualne latice male veličine, nakon oprašivanja brzo pada. Ljepljive latice rastu do 3 cm, cvjetaju dugo, postupno mijenjaju boju od svjetla bež do zelenkaste ružičaste boje s crvenkastom bojom.

Za puni rast tla mora biti glina, kisela. Alkalno okruženje dovodi do pojave bolesti.

Biljka voli vlagu, tlo je navlaženo unutar radijusa od 1,5 m od prtljažnika. Potrebna je redovna oplodnja mineralnim i organskim gnojivima.

Stavite hidrangea na panikulate u područjima s dobrom izloženo suncu, zaštićenom od vjetrova.

Krajem veljače ili početkom ožujka grane grma su izrezane. Kako bi izbojci rasti brže, odsječeni su savjeti. Za biljke paperjast cvijet trebate rezati izbojci što je moguće kraće.

Ne možete se slomiti kada postoje pupoljci i lišće. Obrezivanje tijekom kretanja sokova slabi hortenzija, biljka je bolesna i ne cvjetaju ove godine.

Reprodukcija hladnoće u paniku

zračna hortenzijaOva biljka je teško reproducirati kako bi se postigao pozitivan rezultat pomoću stimulansa rasta.

Plijenom hortenzije uzgaja:

  1. Raslojavanje. Napravite produbljivanje grančice na tlo. Baciti debeli sloj tla tako da se vrh ostavi na površini. Povezan je s vertikalnom podrškom. Godinu dana kasnije, stvara se korijenski sustav i sadnica se može presaditi. Ova se operacija provodi u proljeće ili ranu jesen.
  2. Rezanje. Nakon obrezivanja odabiru se grane s 3 do 5 čvorova. Stavili su ih nekoliko dana u vodenu otopinu slabog mangana. Prije sadnje u tlu, donji dijelovi se tretiraju stimulatorom rasta. Snimke su posađene u prethodno pripremljenom tlu, produbljujući za 2/3 duljine. Možete rezati reznice iz zelenih izbojaka i posaditi ih u lonce. Kapaciteti su prekriveni polietilenskim filmom kako bi se stvorio efekt staklenika.

razmnožavanje hortenzija reznicamaTlo za sadnju reznica priprema se iz mješavine 2 dijela treseta i 1 dijela pijeska. Treset se izlije na dno spremnika i na nju se prelije pijesak. Ručka je umetnuta tako da ne dosegne dno sloj.

Lonci s zasadenim izbojcima staviti u podrum, redovito navlažiti tlo. U proljeće, izbojci se pojavljuju mladi izbojci, a zatim su zasađeni na stalno mjesto rasta.

Prve tri godine zahtijevaju ozbiljniju brigu za hortenzija. Mlade biljke se bere za zimsko razdoblje. Postupno se otvrdnu, postaju otporni na minus temperaturu.obrezivanje hidrangea s panicle

Ako je hortenzija zamrznuta, ostavlja dovoljno dobro i oslobađa nove izbojke u proljeće.

Hrastnjače

Rodno mjesto hortenzije je sjeverna Amerika. Biljka je grm koji doseže visinu od 1 do 3 m. Odlikuje se velikim cvjetovima u obliku kugle ili trokutaste panike. Boja je često bijela, ali može biti kremasta, ružičasta, plava, ovisno o stupnju i stupnju kiselosti tla.

Hortensia stablo ima mnogo vrsta. Njihove vrste, karakteristike i fotografije prikazani su u tablici:

razred karakteristike foto
Anabel Dobro podnosi hladne zime. Raste na visinu od 1,5 m, ima krem-bijele cvjetnice i šiljaste lišće. Cvjetno razdoblje od kraja srpnja do rujna.  vrsta anabela
Sterilis Ona voli vlagu, ali voda ne smije stagnirati u tlu. Zahtijeva uređaj za odvodnju i redovno navodnjavanje.  sterilis razred
frotir Odlikuju ga zelenkasto-bijelim cvjetovima nalik na krzno poput pahuljica. vrsta friška
Pink od Pinkiesa Cvjetovi crvenkaste boje u obliku nalikuju piramidi.  ružičasti cvijet
nagrada Bujna cvjetnica sastoji se od mnogo malih bijelih cvjetova.  nagrada razred
Hyers Starburst Ima velike bijele cvjetnice. Razdoblje cvatnje traje do prvog mraza. Dobro podnosi teške zime.  raznovrsna hijerarhija starberst
Inkredibol Tijekom cvatnje, boja se mijenja od zelenkastog do bijelog.  stupanj inkombinacije
grandiflora Volio je vlažnost, loše podnosi žarenje sunca. Uljajte ovu sortu bolje u penumbri. Cvjetne hortenzije karakteriziraju trokutasti oblik.  raznolikost grandiflora
Snažan anabel Ima bujne cvjetnice sfernog oblika.  vrsta žice anabela
Pink Anabel ili Invincible Pink bujne cvjetnice nalikuju na boju jorgovana.  marka roza anabel

Kao što se može vidjeti na slici, vrste hortenzija se razlikuju u sjeni, obliku i veličini cvata.

Uzgoj treelike hortenzija

bujno cvjetanje hrastova u stabluHortensia poput stabla dobro raste u sjenovitim područjima s kiselom kiselom tlom. Za grupiranje hortenzija vrt, prostor je označen tako da oko svake grmlje ima 2 m slobodnog prostora.

Razmnožavanje postrojenja:

  1. Podijelivši grm. Morate biti oprezni da ne oštetite čitav grm. Tlo je navlaženo. Na 15 cm od stabljike kopaju zemlju s bušotinama. Grmlje je nagnuto, bez uklanjanja iz rive za slijetanje. Odrežite dio izbojaka zajedno s korijenom oštrim nožem ili oštrim lopatom.
  2. Rezanje. Odrezana stabljika stavi se u vodu s slabom otopinom kalijevog permanganata nekoliko dana. Zatim je posađeno u dobro oplodeni humus zemljišta i obilno je zalio.

Prilikom sadnje hortenzija u tlu, dno 2 lišće su odsječeni, a gornji izbori rezani na 2/3. To će spriječiti pretjerano isparavanje vlage i biljka će brzo uzeti.

mulching hydrangea u stabluZa bržu prilagodbu, mali staklenik izgrađen je od metalnih ili drvenih štapova na kojima se proteže gusta polietilenska folija.

Vrtni hidrangea je ukrašen u jesen i proljeće, sve rezove obrađuju se otopinom mangana, a vrh je prekriven voskom.

hortenzija u krajolikuHortenzija je postavljena na stalno mjesto za treću godinu.

Oprezno primjenjujući dušična gnojiva, s velikim sadržajem u tlu slabi stabljiku, smanjuje otpornost biljke na minus temperaturu, dovodi do bolesti grmlja.

Locust Hortensia

hortenzija petiola u pejzažnom dizajnuZanimljiva raznolikost grmlja je hortenzija petiolate. Razlikuje se po tome što nema prtljažnik, odnosi se na vrste kvrga. Popularna je u dizajnu krajolika.

Postoje mnoge vrste koje se razlikuju u obliku lišća, u boji i visini. Sadnja i briga za hortenzija petiolate u predgrađima provodi se u skladu s općim pravilima. Biljka voli vlažnu zakiseljenu tlu, ne podnosi sunčeve zrake, pa je bolje da ga posadite u penumbru.

U tablici su prikazane najpopularnije vrste hortenzija, njihove fotografije i osobine:

razred karakteristike foto
Petiolaris Najviša hortenzija s sjajnim zelenim lišćem. Može putovati do 25 metara visine. Ako nema potpore, širi se po tlu, a kad dostigne visinu stvara privid grma. Cvjetovi u promjeru 20 cm, svjetlosna vrhnja, korymbose. Izgleda lijepo u obliku živice.  razni petiolaris
Kordifoliya Varijabla patuljaka, izbojci mogu doseći visinu od 1, 5 m. Godina raste od 10 cm. Cvjetovi bijele boje imaju oblik panike. U sredini su manji cvjetovi, a na rubovima veći. Boja se razlikuje od izražene arome meda.  stupanj cordifolia
Zavojna liana Dolazi do visine od 3 m. Bijele cvjetnice imaju oblik kišobrana. Cvjetanje započinje početkom lipnja. Koristi se za uređenje sjenica, niskih zidova, balkona.  stupanj kovrčava vino
Miranda Dolazi do visine od 10 m. Odlikuje se širokim listovima, sa šiljastim vrhovima ukrašenim žućkastim ili kremnim rubovima. U sredini lišća su blijedo bijele vene. Bijelo cvijeće ima slatki miris.

Liane se može širiti po tlu ili omotati okomite površine. Koristi se za ukrašavanje lukova, ograda, fasada seoskih kuća.

Mjesto iskrcaja odabire se vrlo pažljivo, nakon nekoliko godina bit će vrlo teško srušiti izbojke iz nosača duž kojih se kreću.

Optimalno tlo za petiolate hidrangea sastoji se od miješanja u jednakim omjerima:

  • treseta;
  • pijesak;
  • kopnenog zemljišta.

Kao i gore navedene sorte, petiolirana hortenzija umnožava se sa reznicama i granama.

petiolarni hortenzija u blizini stabla

COF

Da biljka nije zamrznuta, a ne priboylo, to je zaštićeno zimi. Dobro ukorijenjene biljke prilično su dobro podnijele hladnoće, ali na vjetrovoj strani može biti zamrznuta. U ovom slučaju cvjetanje neće biti tako veličanstveno. Da bi se ispravila situacija, oštećeni izbojci su izrezani na kraju zime ili ranog proljeća.

Korijenski sustav biljke nije sposoban samohraniti pa je potrebno oploditi tlo mineralnim i organskim spojevima 4 puta godišnje. Za zakiseljavanje tla, izlivena je mulcirna sloj trulog lišća, kora stabala, igala, piljevina.

Učinak sastava tla na bojanje hidrangeja

Boja cvjetanja ovisi o kiselosti tla. Pink prevladava u biljkama koje rastu na niskom kiselom tlu, što je veća PH, to je više plava boja prisutna u cvatovima.

Ako dva puta mjesečno dodate alum ili željezne soli, cvatovi će promijeniti sjenu na plavkasto ili plavo.

Da bi se postigla promjena boje hortenzije, trebate povećati pH na 6,5. S kiselinom, manje PH 6, nedostatak željeza nastaje u tlu.

Hortensia se uzgaja za ukrašavanje kuća i parkova. Ova biljka je neophodna u dizajnu krajolika. Dekorativni grm izlučuje čudesnu aromu meda i uživa u okruženju s veličanstvenim velikim cvjetovima. Briga za hidrangea nije komplicirana, moguće je izraslo lijepo grmlje čak i za početnik vrtlar.

O popularnim vrstama hortenzija – video