Korijen đumbir je dao prve kliceS đumbirom, kao korisnim i ukusnim začinom, ljudi su poznati već tisućljećima. Uzgoj đumbir u kući postala dostupna relativno nedavno, i kao neobična soba kultura i lijepo ukrasiti kuću, pogodivši svih šiljak cvat, i dati malo, ali stvarno zdrav žetve.

Gdje i kako đumbir raste u prirodi?

Đumbir raste u tropimaNa policama europskih trgovinama, te u zbirci cvjećar đumbir dolazi iz vlažnih tropskih područja južne Azije. Svi koji su upoznati s biljke samo na korijene s debelim sočan, ne zna da je u prirodi đumbir – višegodišnja biljna kulture u visini od 50 do 100 cm, s kožast kopljast lišća i visoki šiljak cvata crvenkasto-ružičaste boje.

Za rast, formiranje korijenja i cvjetanja kao što su razgranati gomolji, potomci njihovih tropskih tijela trebaju toplinu, raspršenu svjetlost 12-15 sati, puno vlage i hranjivog tla.

Stoga, rastući đumbir u otvorenom tlu u srednjem pojasu je izuzetno teško. Ali prava prilika za plodnim krevetom za đumbir je za ljubitelje zatvorene cvjećarstva i vlasnici ljetnih vikendica i staklenika. Ovdje je jedino mjesto gdje đumbir raste u Rusiji. Sadnja korijena u tlu je rizična zbog velike vjerojatnosti proljetnih mrazova i ne dugotrajnog ljeta.

Kako uzgajati đumbir kod kuće?

Za uzgoj đumbira kod kuće možete kupiti korijen u trgoviniUzgoj đumbir kod kuće prethodio je stjecanje sadnog materijala. Poslije njega bi znatiželjni uzgajivač biljke trebao otići u trgovinu s cvijećem, ali u supermarket ili trgovinu s povrćem. Ovdje možete jednostavno pronaći svježe rižomes od đumbira, koji ne samo da mogu postati divno začin za meso ili ribu, već i za stvaranje novih biljaka.

Na debelom, razgranatim korijenima đumbira, ako pogledate usko, možete vidjeti spavaće pupoljke. Oni će postati klice nakon sadnje. Kupnjom rizoma za sadnju, obratite pozornost na svježinu, sočnosti i zdravlje sadnog materijala je najbolje dati mladice glatke korijene s elastičnom čvrstu površinu, bez suhe mrlje ili tragovi života kukaca.

Kada je korijen kod kuće prije sadnje đumbira, stavi ga nekoliko sati u toplu vodu. Ova jednostavna mjera ne samo da može probuditi pupave za spavanje na kvalitativnom rizoma, već i da oživljava spor, sušen primjerak.

Related  Phalaenopsis Orchid – Butterfly cvijet treba posebnu njegu

Đumbir kod kućeAko obratite pozornost na to kako raste đumbir, možete vidjeti da iz jednog korijena ostavlja nekoliko tankih uspravnih izbojaka. Činjenica je da s uspješnom stimulacijom svi prisutni bubrezi rastu. Prilikom odabira rizoma za sadnju trebate tražiti uzorak s velikim brojem takvih očiju. U tom slučaju, dijeleći korijen u nekoliko fragmenata, odmah se dobije puno egzotičnih biljaka. Mjesta kriške na sočan korijen pripamoshivayut drobljeni ugljen, koji će pomoći u zaštiti sadnog materijala od truljenja ili gljivica.

Kako saditi đumbir kod kuće?

U tropima, gdje, kao na fotografiji, đumbir raste u prirodi, biljka se smatra izuzetno nepretenciozan i gotovo ne zahtijeva njegu. To ne čudi, jer se čini da su vlažne južne regije stvorene za vlagu i termofilnu kulturu.

Širi đumbir u posudu na prozoruU srednjem pojasu nemoguće je postići stvaranje korijena i cvjetanje đumbira bez pažljive pripreme u sadnji. Trebalo bi početi s tlom, koja mora biti hranjiva, labav, aktivno isušena. Za dobivanje podloge u jednakim dijelovima mješovitog tla, humusa i pijeska. Ovdje možete dodati malo kompleksna gnojiva za korjenaste usjeve. Takav dugotrajni gornji preljev pomoći će biljci da stvori snažan sustav korijena.

Uzgoj đumbir kod kuće je godišnji ciklus. U proljeće proljepljuju rizome, zatim se razvija rozeta velikih lišća, ali se u jesen blijedi, a korijen lišće za zimsko razdoblje odmora.

Cvjetni đumbirStoga, prije nego što uzmete đumbir kod kuće, morate odlučiti o cilju. Ako se biljka sadi kako bi se dobila koristan korijen, uzmite široke, prilično male posude, gdje će biti mjesta za novoformirane rizome.

Kada je cilj ljubavnika zatvorenih biljaka cvjetanje đumbira, korisno je ograničiti prostor za rast korijenskog sustava. To potiče tropsku kulturu da stvara cvjetove. Nažalost, kod kuće, đumbir kupljen u trgovini cvali nevoljko i samo nekoliko godina nakon sadnje.

U oba slučaja, posude trebaju imati otvore za drenažu, a na donju stranu treba uliti 2-3 cm glinenog ulja kako bi se osiguralo odljeva viška vlage.

Related  Korisna svojstva i preporuke za korištenje gljive

Postavlja pitanje: “Kako saditi đumbir?”, Cvjećar bi trebao znati kada je to najbolje učiniti. Uz održavanje pravih uvjeta pritvora, a osobito rasvjete, đumbir kod kuće može se saditi u bilo koje doba godine. No, nakon što je to učinio krajem zime, do proljeća dobivaju se najjači izbojci.

Ispravno korijenje đumbiraKorijeni đumbira položili su se na površinu vlažnog podloge tako da su bubrezi usmjereni prema gore. Zatim su dijelovi rizoma lagano gurnuti u zemlju, ostavljajući točke rasta pucanja iznad nje. Začinsko đumbiće nije potrebno, ali dodatno zalijevanje toplom vodom bit će korisno.

Ako je soba suhi zrak, lonac može biti pokriven paketom. U slabom svjetlu, u toplini u dva tjedna iznad površine tla čine bogati zeleni šiljasti šlag đumbira.

Video o tome kako se biljka đumbir kod kuće, bit će vjerni pratilac za početnike i iskusne uzgajivača, koji je odlučio završiti svoju kolekciju egzotičnih i to je vrlo korisno kultura.

Njega za đumbir kad raste kod kuće

Prve kliceGovoreći o tome kako uzgajati đumbir kod kuće, ne možete zanemariti pitanje brige o biljci. Uz pojavu izbojaka, đumbir ne samo da treba održavati toplinu i visoku vlažnost, već i redovitu oplodnju, kao i zalijevanje.

Biljka dobro podnosi toplinu, ali je izuzetno osjetljiva na izravnu sunčevu svjetlost i hladni vjetar. To je važno uzeti u obzir prilikom odabira mjesta za lonac s zasadenim rizomi đumbira. U toplim danima kontejner je koristan za prenošenje u vrt, na balkon ili verande, pružajući zelenim kućnim ljubimcem sjenčanja i zaštitu od skice. Ako nema opasnosti od noćnog mraza, dovoljno zalijevanje i njegu đumbira može ostati ovdje 24 sata dnevno:

  1. Što je topliji zrak, češće i obilnije tlo je navlaženo.
  2. Smanjenje temperature signalizira da zalijevanje treba smanjiti.

U vrućim danima, kada raste đumbir kod kuće, biljka je dobra za navodnjavanje lišća s toplom mekom vodom. Hranjenje se provodi svaka dva tjedna, alternativno organskim gnojivima i mineralnim dodatcima. Dodavanje:

  • dušik stimulira rast lišća;
  • kalij će pomoći postrojenju da oblikuje pupoljke;
  • fosfor ima blagotvoran učinak na rast rizoma.

Na kraju ljeta, otprilike mjesec dana prije zelenog lišća, zalijevanje se smanjuje, a hranjenje se potpuno zaustavlja. Ova mjera će potaknuti đumbira da poveća korijensku masu.

Međutim, nije dovoljno uzgajati đumbir kod kuće, kako ga spasiti dugo vremena?

Related  Je li istina da akonit Dzhungar liječi rak?

Nakon smrti zelenog dijela, biljka, čiji su korijeni namijenjeni potrošnji, može se ukloniti iz supstrata. Rizome se isperu, ostaci izbojaka se uklanjaju. Nakon sušenja na suhom posjetu, đumbir se može skladištiti. U hladnjaku ili u suhom podrumu, korijenje ostaje svježe do 3-4 mjeseca.

Ako cvjećar želi vidjeti cvjetanje đumbira, ne treba izvaditi rizome iz podloge. U suhom obliku s laganim padom temperature, oni se odmaraju do proljeća, tj. Dok se budni nozi ne probude. U proljeće, đumbir je koristan za hranjenje kalijskog gnojiva i vraćanje ljetnog rasporeda navodnjavanja.

Uzgoj đumbir u zemlji

Đumbir uzgaja u staklenikuIako su đumbirski biljci ljudima iz tropskih oblika koji vole topline, za neka ruska ljetna stanovništva više nije potrebno otići na oštre aromatske korijene u trgovinu. Ako na zemljištu ima staklenika ili staklenik, možete naučiti kako uzgajati đumbir u kućici.

Budući da klima središnje trake i prekratko ljeto ne dopušta prinos na otvorenom terenu, prije sadnje đumbira u vrtu, mora biti germinated kod kuće. Učinite to kasno zima ili početkom ožujka.

Rhizomes, podijeljeni na područja s ocelli, posadeni su u hranjivi supstrat. Čim se đumbir kreće u rast, prenosi ga u stakleničke uvjete. Morate to učiniti vrlo pažljivo, pokušavajući ne ometati korijenski sustav koji se počinje razvijati.

Prije sadnje đumbira, priprema se bogata supstrata bogata humusom, obilno se navlaži i pusti da se zagrije. To će osigurati brzu i jednostavnu aklimatizaciju i gurnuti biljku na snažan rast. Organizacija redovnog zalijevanja i hranjenja osigurat će aktivno povećanje mase korijena. Njihova zbirka se provodi krajem rujna, kada se pojavljuju znakovi letenja.

Uzgoj đumbir – video