Zadovoljava svojim izgledom AglaonemaUzgoj u tropskim regijama jugoistočne Azije, Aglaonema su zimzelene zime, vrlo nepretenciozne i atraktivne. Vrste otkrivene i opisane krajem stoljeća prije posljednjeg izvozile su se u Europu, gdje su biljke Aglaonema uspješno uzgojene u staklenicima.

U ovo doba Europljani su pripitomili mnoge egzotične biljke, što impresionira maštu sa svijetlim cvjetanjem ili neobičnim izgledom. Bogatstvo tropske flore neizbježno je izazvalo interes botaničara i cvjećara, ali ono što ih privlači Aglaonemu?

Postrojenje Aglaonema: opis kulture prostorije

Dekorativna biljka u unutrašnjostiAko pročitate suhi opis kulture u imeniku, može se činiti da biljka nije izvanredna. Aglaeones su podignuti stabljike ili lože dok rastu. Kada je biljka Aglaonema mlada, stabljika je gotovo nevidljiva, a zatim se produžuje, a lišće na malim peteljama ostaje samo na vrhu. Ovisno o vrsti i raznolikosti, pločice za listove mogu biti šarene, rubne ili ravnomjerno obojene. Ovalni, srčani ili šiljasti listovi su prilično gusti, sa sjajnom gornjom stranom i depresivnim središnjim venom.

Cvjetovi AglaonemaAko je privlačna cvatnja anthuriuma bila razlog za pojavu ove biljke u zbirkama ljubitelja unutarnjih biljaka, cvjetanje Aglaonema ponekad je čak teško primijetiti. Na vrhu ili u sinusima razvijaju se i pedunke, okrunjene malim cvjetovima s bijelom ili kremastom kugom i svijetlim ili zelenkastim brojem.

Nakon cvjetanja aglaonemije umjesto uha, formiraju se male sočne narančaste ili tamnocrvene bobice s kremom ili smeđim, ovalnim sjemenkama.

U prirodi, reprodukcija Aglaonema prolazi kroz korijenje ili sjemenke, a kod kuće često se koriste vegetativne metode dobivanja novih uzoraka.

Aglaonema plodineČak i kod kuće, aglaonema cvjeta često i voljno, što razlikuje ovu kulturu od bliskih srodnih vrsta – dienenbachia. To je ta Aglaonema biljka koja najviše sliči. No, ovaj dojam je varljiv i nastaje samo s površnim znanjem kulture.

Glavna prednost kulture je svijetla, kombinirajući sve nijanse od guste zelene do karamenskog lišća. Svake godine Aglaonema biljka daje svijetlo ukras bilo kojeg prozorskog pragova, a održavanje vanjske žalbe ne zahtijeva posebna znanja i napore.

Uvjeti za postrojenje Aglaonema

S nedostatkom svjetlosti, postrojenje se proteže prema goreAglaonema, kao stanovnik tropskih, preferira ostati u toploj sobi. Ako ljeti temperatura zraka može varirati od 21 do 26 ° C, zimi, kada je rast neznatno inhibiran, biljka se čuva na 18-20 ° C.

Važno je da se u bilo koje doba godine zrak ne ohladi ispod 12-15 ° C, jer takve temperature mogu nepovoljno utjecati na stanje biljke.

Posebno opasno:

 • nacrt i tok hladnoće koji dolazi iz prozora ili balkona;
 • topli suhi zrak iz uređaja za grijanje.

Ljubav aglaonemije na vrućinu uzbuđenja i uzgajivača. Stoga je u proizvodnji suvremenih sorti i hibrida posebna pažnja posvećena sposobnosti biljke da prenosi niske temperature. Primjer takve vrste može služiti Srebrnoj kraljici – Aglaonema biljkama sa srebrnastim zelenim lišćem, koja zaslužuje nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za dekorativnost i izdržljivost.

I zimi i ljeti Aglaoneme zahtijeva dugi dan, ne manje od 11-15 sati. Prisiljavanje zelenog kućnog ljubimca, raste s nedostatkom svjetlosti, možete ga uzrokovati prekomjernom istezanju dok:

 • međusobno se produljuje;
 • lišće se stišće i izgubi dekorativnost;
 • biljke Aglaonema sporije apsorbiraju vlagu i mineralne dodatke.

Iako aglaonemi su tolerantni za hlad, rasprostranjena svjetlost izuzetno je važna za raznolike biljke, održavajući sjaj i kvalitetu boje lišća. Ljeti u podne, lonci s aglone su zasjenjeni, štiteći od izravnih zraka, a zimi, ako je potrebno, pružaju umjetnu rasvjetu.

Postrojenja za navodnjavanje ovise o sezoni, temperaturi zraka i stanju biljke. U toplom vremenu navlažite tlo puno više nego zimi ili u jesen. Ako je soba hladna, količina vode se također smanjuje. U ovom slučaju, nije potrebno voditi široko rasprostranjeno, ali pogrešno mišljenje o bezuvjetnoj ljubavi prema vlazi svih tropskih domorodaca. Aglaonemu je lakše nositi suhoću tla nego njegovo stalno preopterećenje.

Aglaonema voli navodnjavanje i pranje lišćaZa navodnjavanje potrebno je uzeti samo konstantnu toplu vodu. Podloge u loncu s aglaonemom između navodnjavanja moraju se osušiti na dubini od 2-4 cm. Aglaonema dobro se odnosi na navodnjavanje s vodom i pranje listova toplom vodom. Ovaj postupak pomaže:

 • vratiti žalbu lišća, čistiti je od prašine;
 • zaštiti biljka od štetnika;
 • osigurati disanje Aglaonema;
 • povećati vlagu.

Ne zaboravite da Aglaonema tijekom vegetacije zahtijeva redovito hranjenje. Od početka proljeća do listopada izvode se skladbe za ukrasno-listopadne usjeve.

Transplantacija Aglaonema

Prilikom presađivanja grma aglaonema, nekoliko je djece odijeljeno furrenim da rastu novu biljkuPosebnost biljke Aglaonema je da mladi uzorci rasti prilično brzo, a zatim rast usporava. Stoga, po prvi put, cvjećar će morati presaditi Aglaonemu svake godine. A odraslog uzorka obično se transplantira u veći lonac ne više od dvije ili tri godine kasnije.

Postupak se najbolje obavlja u rano proljeće, pažljivo prenose biljku zajedno s tlom u novi lonac. Paralelno s presađivanjem odrasle biljke često se provodi grmovoda – jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih načina razmnožavanja Aglaonema.

Od svih aroid Aglaonema vjerojatno je jedan od najneobičnijih usjeva. U ovom slučaju, nema posebnih zahtjeva za tlo za transplantaciju Aglaonema. Glavna stvar je da je podloga za punjenje lončanice lagana, strukturirana, lako dopušta zrak i vlagu, ali ne zadržava prekomjerne količine vode.

Ako je gustoća supstrata visoka, to će negativno utjecati na razvoj korijenskog sustava, oslabiti ga i eventualno izazvati razvoj gljivičnih ili bakterijskih korijena korijena.

Kao tlo za grafting aglaonemy uzeti smjesu:

 • 2 dijela kopnenog zemljišta;
 • 1 dio humusa;
 • 1 dio treseta;
 • 1 dio perlita.

Kada sami ne možete miješati sastojke, možete koristiti gotove podloge za orhideje i ukrasne usjeve. One se miješaju u jednakim dijelovima, dodaju se malo sjeckani ugljen.

Uzmu Aglaonemu u sitne posudePosuda za aglaonema, biljke s površinskim korjenastim sustavom, prikladnije je odabrati ne previše voluminozne. Što je veći kapacitet za biljke, to će dulje korijene pletenati podlogu, što će odgoditi razvoj i cvjetanje Aglaonema.

Prilikom odabira lonca za aglonaemiju nužno uzeti u obzir potrebu za stvaranjem snažnog drenažnog sloja, ali duboki kapacitet još uvijek nije potreban.

Umnožavanje Aglaonema

Stablo biljaka odraslih koristi se za razmnožavanjeKod kuće, možete dobiti mlade Aglaonema biljke dijeljenjem odraslih uzorka, koristeći reznice iz stabljike, kao i sjemena. Vegetativne metode, u pravilu, manje su intenzivne za rad i omogućuju brzo stjecanje održive neovisne biljke.

Uz činjenicu da se kao rezultat takvog širenja Aglaonema, primjerci kćeri potpuno nasljeđuju roditeljske osobine, oni su već prilagođeni stvorenim uvjetima i lakše podnose aklimatizaciju.

Kada raste aglaonemy iz sjemena, postoji rizik od gledanja na vlastitim prozorima izbojci s lišćem, radikalno različit od roditelja.

Neke biljne vrste gube kompaktnost tijekom rasta u 3-4 godine, prekomjerno su produljene i zahtijevaju obnovu. U ovom slučaju, prikladno je koristiti stabljika za razmnožavanje.

Stablo je dala korijenje i spremno je za sadnju u zemljuReznice su izrezane iz zdrave biljke, tako da je na dijelu stabljike bio par čvorova. Aksijalna staza također se koristi za propagiranje Aglaonema. Svi sadni materijal na odjeljcima obrađuju se mljevenim ugljenom, a zatim se osuše i ukorijenjuju u vodi ili podlogu koja se sastoji od mješavine jednakih dijelova perlita i treseta u roku od 24 sata.

Da bi se brzo oblikovalo korijenski sustav i da se izbjegne propadanje sadnog materijala, reznice se trebaju držati na temperaturi od 22 do 26 ° C i konstantnom vlagom.

Ako su ispunjeni svi uvjeti za reprodukciju Aglaonema, dovoljno korijena za sadnju nastaju nakon 20-30 dana. Transplant Aglaonema može biti u zajedničkom tlu za odrasle biljke, ne zaboravljajući odvod i pažljiv stav prema još slabim korijenima.

Pri transplantaciji Aglaonema, ako se biljka znatno narasla i dao bočne procese, može se podijeliti u nekoliko neovisnih odjeljaka. Kako ne bi oštetili korijenski sustav, postupak se provodi temeljito zalijevanje tla. Nakon uklanjanja lonca, aglaonema se očišćuje od ostataka podloge, korijenje se uklanja i slojevi kćeri odvajaju se oštrim nožem.

Važno je da sve nove biljke imaju svoje korijene i točku rasta. Mjesta za rezanje su izuzetno potrebna za posipanje praha od drva ili aktivnog ugljena.

Korijeni biljke su dobro očišćeni od podlogeOni putuju u aglaonemu u istom tlu kao i kod presađivanja. Prije sadnje tlo je navlaženo, a za vrijeme aklimatizacije biljke su dobivene vlažnim toplim zrakom. Rooting završava kada se novi sjajni listovi pojavljuju na grmlju.

Od sjemena Aglaonema, zrenja čak i na kućnim biljkama, također možete dobiti izbojke i mlade uzorke. Istina, ova metoda će zahtijevati cvjećar zavidnog strpljenja i marljivosti.

Budući da sva sjemena aroida brzo gube klijavost, bolje je koristiti svježe sjeme od zrelih crvenih bobica. Ispiranje sjemenki zatvoreno je u mokrom sphagnumu na dubini od 1-1,5 cm, gdje bi trebale biti na temperaturi od 20-26 ° C. Smanjenje temperature s ovom metodom razmnožavanja Aglaonema izravno utječe na kvalitetu i brzinu klijavosti. Ne smijemo zaboraviti na održavanje domaćeg staklenika i visoku vlažnost.

Ako su sjemenke svježe, pušenja se mogu očekivati ​​za 20-25 dana, inače se postupak proteže na 3 mjeseca. Nakon što je formirana rozeta s promjerom od 5-7 cm, Aglonaonum se uranja nekoliko puta, krećući se od manjeg lonca na veću, i pomoću podloge treseta, univerzalne zemlje i perlita. U tlu za transplantaciju Aglaonema mogu se uvesti male komadiće kora i korova.

Prijenos Aglaonema – video