kaktus različitih vrsta i sortiKaktusi su široko rasprostranjeni biljni materijali koji imaju neuobičajen oblik i izgled. Ali kako ispravno transplantirati kaktus? To pitanje postavljaju mnogi koji nemaju dovoljno iskustva u brigu za članove ove obitelji. Pravilno izvedeni postupak transplantacije jamči da će cvijet uspješno rasti i razvijati. Ovo je također jamstvo da će se u budućnosti pojaviti i pupoljci.

Kaktusi pripadaju obitelji sočica. Unatoč činjenici da oni ne zahtijevaju posebnu njegu i prilično nepretenciozan, jasno biste trebali znati transplantirati kaktuse, tako da biljka nakon toga ne bi umrla. Posebna pažnja zaslužuje one uzorke koji su kupljeni u cvjećarnici.

Kako ispravno presaditi kaktus kod kuće

kaktus će cvjetatiOvaj postupak ima neke nijanse i zahtijeva posebnu njegu. Vrlo je važno ne samo brinuti o vlastitoj sigurnosti, već i samom cvijetu. Čak i najmanje ogrebotine koje su se pojavile tijekom transplantacije mogu dovesti do njegove smrti. Ako oštetite korijenski sustav, a zatim ga stavite u vlažnu zemlju, tada će biljka najvjerojatnije propasti, a proces umiranja će se dogoditi u najkraćem mogućem roku.

Izuzetno nije poželjno odmah voditi samo transplantirani kaktus. Nakon takvog postupka, treba suhi odmor. U tom razdoblju imat će vremena za sušenje i odmor.

Kako presaditi kaktus u drugi lonac: korak po korak

proces transplantacijePrvo, morate odrediti da li biljka zaista treba presaditi. Ako je njegova “kruna” počela stršati izvan rubova kontejnera, tada je signal da je vrijeme da se brine o novom loncu. Drugi pokazatelj je da njezini korijeni izlaze izvan otvora za drenažu spremnika. U nekim slučajevima, kaktus može naborati, usporiti rast, izgubiti boju ili čvrstoću. Sve to i još mnogo toga upućuju na to da je vrijeme za presaditi cvijet.

Jeste li kupili kaktus u trgovini? Zatim morate znati transplantaciju kaktusa u drugi lonac. Gotovo svi predstavnici ove obitelji, postavljeni na prodaju, su nizozemski. Da bi ih izgledao atraktivno, imali su zdrav izgled, uzgojeni su u staklenicima pomoću snažnih stimulansa rasta. Osigurati slične uvjete kod kuće je gotovo nemoguće, a ne poželjno. Vrijeme je za prijelaz iz trgovine u kuću, ostati na mjestu prodaje – za to vrijeme gotovo da svi cvjetovi imaju vremena da “skupljaju” puno štetočina.

Zašto je potrebno kupiti kaktuse nakon kupnje?

Kakva transplantacija nakon kupnjeKako presaditi kaktuse, kupljene u trgovini? Nemojte to učiniti odmah nakon kupnje! Dajte cvijetu da stoji na novom mjestu oko 10 dana. Tijekom tog vremena, njezino će se tlo sušiti. Zatim slijedite sljedeći dijagram:

 1. Kada je zemlja potpuno suha, izvadite biljku iz spremnika i pažljivo ga pregledajte.
 2. Obratite posebnu pozornost na korijenski sustav, osobito na vrat – tu su štetočine najčešće “naseljene”.
 3. Mrtvi korijeni su obrezani.
 4. Ako je na samom trupu pronađeno kvarenje, svakako izvadite zahvaćena područja.kaktus treba transplantaciju
 5. Posipajte malo aktiviranog ugljika na mjestu nastanka rane.
 6. Prije sadnje kaktusa, treba ga oprati pod vodom i vruće. Najoptimalnija temperatura je 50 ºC.
 7. Preporučljivo je dodati malo insekticida u vodu – to će se u potpunosti riješiti bolesti. Morate se okupati ne samo korijenima već čitavim kaktusom.
 8. Nemojte odmah nakon “kupke” staviti ga u zemlju. Dopustite da se osuši na toplom mjestu oko 4 dana. Postrojenje mora biti postavljeno u uspravan položaj.
 9. Tek nakon što se cvijet potpuno osuši, može se presaditi u novo podloge zemljišta. Nemojte koristiti tlo koje je kupljeno u tvornici u trgovini.

pažljivo transplantiranog kaktusa

Koga odabrati tlo za transplantaciju?

kaktusa nakon transplantacijeŠto se tiče sastava tla, onda je za predstavnike sočne obitelji prikladan sljedeći recept:

 • male mrvice cigle, po mogućnosti crvene;
 • šljunčana;
 • loamy earth;
 • ispran pijesak;
 • pounded ugljen.

Što treba uzeti u obzir prilikom transplantacije kaktusa kod kuće?

presaditi kaktus u prostrani lonacPitanje kako transplantirati veliki kaktus obično se javlja svakih 2-4 godine, au nekim slučajevima traje svih 5 ili 6 godina. Sve ovisi o određenoj vrsti postrojenja, uvjetima u kojima se razvijao i razvio. Ovaj postupak uključuje nekoliko koraka:

 • priprema pogodnog tla;
 • izbor lonaca;
 • proces transplantacije;
 • skrb za novo presađenu biljku.

Za kaktus, postupak transplantacije je prilično preventivan u prirodi i omogućuje da se zaštiti od opasnih čimbenika – čireve, štetnika.

Kako presaditi kaktus, kako ne bi ubio?

pažljivo transplantiranog kaktusaZaštita od oštrih kliješta prva je stvar koju treba razmotriti prije samog postupka. Da biste to učinili, možete koristiti rukavice izrađene od guste tkanine, kože ili gume. Možete obložiti kaktus s nekoliko slojeva papira. Neki savjetuju da koriste obične spužve. U slučaju kulinarske pincete ili velikih pinceta postoji opasnost od oštećenja samog postrojenja i njegovih šiljaka. Stoga se preporuča kupiti posebne pincete opremljene silikonskim krajevima.

Mali primjerci s vrlo tankim trnjem mogu se presaditi u obične rukavice ili čak golim rukama. Međutim, s mladim kaktusima treba biti oprezniji jer su skloni oštećenju, a ne već formirani primjerci.

Kako saditi kaktus bez korijena?

trebate posaditi kaktus bez korijenaRazdvajanje malih komada od biljke odraslih omogućava dobivanje izbojaka ili takozvanih “beba”. Često se korjeniti puno više od kopija kupljenih u trgovini. Ako ste zainteresirani za ispravno transplantaciju kaktusnog procesa, trebali biste znati da je najuspješnije vrijeme za ovo ljeto ili proljeće. U tom razdoblju možete postaviti temelje za razvoj zdravog kaktusa.

Da biste odvojili “djecu” od velikog grma, poželjno je koristiti oštar nož. Postupak treba biti vrlo oprezan da ne ošteti cvijet odraslih i sam proces. Nakon toga mora se ostaviti na tamnom mjestu gdje je temperatura dovoljno niska. Tijekom tog vremena, on će imati vremena da se osuši i pripremi za slijetanje u zemlju. Vrlo je važno da rez bude suh, ako je na njemu prisutna vlaga, najvjerojatnije će propasti.

Kako saditi kaktus?

možete sjesti kaktusReprodukcija reznicama jedan je od najlakših načina da se osigura reprodukcija kaktusa. Za to su prikladni samo elastični dijelovi postrojenja. Međutim, postoje slučajevi kada je ova metoda reprodukcije jedina koja sprema dio cvijeta. Kada odrasla grma već umire ili bolestan, vrijedi odvojiti stabljicu od nje i pokušati uzgojiti zdravu biljku.

Izrežite samo dio cvijeta. Rez treba izoštriti, a zatim osušiti najmanje 10 dana. Takvo rezanje je zasađeno u tlu kao “tele”. Proces stvaranja korijena je sličan. Mlijeko možete posuti tek nakon dva tjedna. Prije toga, dopušteno je rijetko prskanje iz prskalice, tako da samo biljna prašina dobiva finu prašinu. Reprodukcija po sjemenu smatra se najtežim procesom. Istodobno, potrebno je provoditi grijanje, kao i održavanje potpune sterilnosti.

Kako presaditi veliki kaktus – video