Unutarnji cvijet azalejeAzaleje su lijepe, ali su kapricijske. To je biljka bila zdrava i obilno cvjetićima, njegov vlasnik će imati puno strpljenja, masu teorijskih i praktičnih vještina, kao i stvaranje povoljnih uvjeta za život ukras prag.

Pozornost na azalejski cvijet je potrebna od prvog dana boravka u kući. Često se donosi iz grmlja, prekriven bujnom kapicom cvijeća, samo nekoliko dana ili tjedana počinje sušiti, odbacuje cvijeće i lišće, a potom umire. Neke azaleje se ne mogu oporaviti nakon cvjetanja i odmažu.

Suočavajući se s takvom situacijom, plijenani cvjećar okrivljava sebe ili navodi da je azalea jednokratni cvijet i ne može se držati kod kuće. Ovo je mišljenje pogrešno! S dužnom pripremom i žarom lijepe azaleje aktivno cvjetaju, rastu i čak reproduciraju.

Azalea nakon kupnje: rizici i neophodne mjere

Azalea nakon stjecanja mora biti transplantiranaKako bi se osiguralo cvijet duge i sretne sobi života, odmah nakon kupnje azalea pažljivo se ispituje.

Kennels-producenti domaćih biljaka brinuti malo o razvoju korijena i daljnjem rastu azaleje. Umjetno dovodi do cvatnje i posađene u posude transport s malom količinom smjese treseta grmova dalje obrađeni usporivači, sintetičke tvari koje uvode kulture mirovanja slično. U mješavini tla dodaju se dugotrajna gnojiva, čija rezerva zadržava svježinu i cvjetanje biljke 2-3 mjeseca. Roots, često oštećeni tijekom transplantacije, ne razvijaju se u ovom trenutku. Biljka je izložena riziku od ugovaranja štetnika i gljivičnih infekcija.

Nije iznenađujuće, premještanje iz trgovine na prozor, novi pas nakon nekog vremena slabi i može umrijeti. Početni pregled azaleje nakon kupnje ima za cilj identificiranje postojećih problema u razvoju i odlučivanje o daljnjim akcijama:

 1. Posebnost azaleje je da se oko korijenskog sustava postrojenja stvara specifična mikroflora, čije poremećaj ili uklanjanje ugrožava probleme rastuće kulture.
 2. Jednako je opasno pretjerano vlaženje tla, što dovodi do propadanja malih korijena i korijena vrata azaleje.

Nepravilno zbrinjavanje dovodi do smrti postrojenjaAko se nakon kupnje na Azalea pronađen problema s korijenski sustav, sumnjive uvjeti tlo, postoje tragovi plijesni ili salinitet, biljka je bolje prijeći u drugu posudu, ukloniti oštećeno tkivo i loše kvalitete tla.

Nije potrebno presaditi azaleju, prekrivenu cvjetovima ili pupoljcima. Prebacivanje na drugu podlogu bit će za kulturu koja troši sve napore na mnoštvo boja, s jakim ili nezamjenjivim stresom.

Ako je riječ o spašavanju grmlja, prije transplantacije bolje je pažljivo ukloniti većinu cvjetnih koralja i boja pupova.

Opasno je presaditi azaleju, a zimi, kada je biljka mirna, vitalni procesi, uključujući i restorativne, inhibirani su. Bolje je pokušati pričekati obnovu vegetacije i prenijeti oživljeni grmlje na svježe tlo.

Azaleje transplantata

Transplant azalea je potrebno nakon cvjetanja je završenaRedovita transplantacija azaleja provodi se kada je završena masovna cvjetnica. Takva mjera ne samo da neće štetiti kulture, nego će također pomoći u obnovi, davanju snage i postavljanju temelja za naknadni rast.

Related  Pozivamo cvijeće u galaksiju da upoznamo Iberis

Istodobno, postupak unutarnjih rododendrona ima svoje osobine. Prije svega, vrijedno je paziti na korijenski sustav grmlja.

Kada je azaleja pažljivo uklonjena iz lonca, cvjećar najčešće otkriva gustu, zemljani kvržicu sličnu crno-smeđoj spužvi. Mnogo velikih i malih korijena potpuno je prodrla, a preostali ulomci tla pokazuju tragove soli i mrtvog tkiva. Dakle, azalealnu transplantaciju uvijek prethodi liječenje, što uključuje:

 • uklanjanje starih supstratnih ostataka;
 • obnavljanje obrezivanja korijena;
 • korijenski sustav tretman stimulansom rasta i cirkon.

Svi alati, bez obzira radi li se o noži, prigušivaču ili škarama, koji se koriste za orezivanje koma, prethodno su obrađeni tekućinom koja sadržava alkohol ili kalcinirana preko plamenika.

Zbog prekomjerne gustoće korijenskog sustava unutar azalealnog lonca, izgubljeni su dijelovi hranjivih tvari, a gubitak vlage i kisika pogoršava. Kako bi se ispravila situacija, korijen azaleje je odrezan oko centimetara odozdo, na korijenskom ovratniku i duž bočne površine. U prolazu uklonite ostatke tla.

U ovom obliku, azaleja cvijet se stavlja u posudu s čistom toploj vodi kojoj je dodano po stimulatora rasta i uputa korijena cirkonijeva oksida imaju imunomodulacijski i fungicidnim djelovanjem. Tijekom vremena kada cvjećar priprema hranjivu mješavinu tla, korijeni azaleje postat će zasićeni vlazi, a poticajni pripravci će pokazati svoj učinak.

Priprema mješavine tla za azalejeZa razliku od mnogih unutarnjih biljaka, azaleje radije rastu u kiselom tlu. Stoga je za njih posebno pripremljena smjesa. Da biste to učinili, poduzmite:

 • specijalizirani premaz za azaleje;
 • zgnječena pariška kora;
 • pijesak;
 • sušeni mahovani sphagnum;
 • ugljen;
 • perlit i vermikulit.

Biljka zahtijeva transplantaciju na drugo tloDobivena smjesa mora biti labav i prozračna. Posuda za azalejsku transplantaciju nije potrebna duboko, glavna stvar je da ima dovoljno mjesta za moćan sloj drenaže od malog ekspandiranog glina i ugodno postavljanje korijenskog sustava:

 1. Na ekspandiranu glinu ulijeva se mali sloj supstrata.
 2. Azalejski cvijet nalazi se u sredini posude, oko koje se posve napuni svježe tlo, tako da ne utječe na korijen čunka grma.
 3. Supstrat se zbije i nakon transplantata azalea se lagano izlije otopinom u kojoj je njegov korjenov sustav natopljen.

Related  Kako se brinuti kod kuće za alokazu Amazonika Polly

Najbolje mjesto za grmlje nakon postupka – dobro osvijetljena, ali ne pod direktnim suncevim zrakama prozora, gdje biljka neće dobiti nikakve nacrte i nije blizu ureñaja za grijanje.

Azaleja nakon presađivanjaSljedeće nakon transplantacije azalea, 3-4 dana tla se ne navlači, a zatim se voda postepeno obnavlja filtriranom ili stajaćom vodom na sobnoj temperaturi. Za 1-2 mjeseca biljka mora proći kroz aklimatizaciju i nadoknaditi gubitak korijenskog sustava.

Budući da je stanje azaleovog cvijeta još uvijek nestabilno, bolje je da ga ne hrani, a ponekad se cirkon se dodaje vodu za navodnjavanje.

Reprodukcija azalealnog grma po slojevima

Reprodukcija azaleje po slojevimaZa reprodukciju azaleja kod kuće, možete koristiti slojeve, ukorijenjene u proljeće. Da biste to učinili:

 • izbojci u nižim redovima grmlja su savijeni na tlo;
 • Oštar nož na drvetu izrađen je poprečnim rezom u koju se umetne šibica ili čačkalica, tako da rez nije povezan;
 • Mjesto rezanja je pričvršćeno s žičanom šipkom na slobodnu podlogu;
 • apikalni dio pucanja se podiže tako da se traži u uspravnom položaju i pričvršćuje se s klinom.

Pilić na mjestu njegovog vezivanja na tlo je posuta podlogom i zalijeva. Prije stvaranja korijenskog sustava i odvajanja mladih azaleja od biljke majke prolaze nekoliko mjeseci. Obično se to događa do jeseni, a sljedeće proljeće sadnica će biti spremna da se presađuje u poseban lonac.

Reprodukcija azaleja od strane grmovoda

Na taj način se može razmnožavati azaleja, u kojoj se formiraju mnogi mladunci, korijenski sustav je razvijen i zdrav. Postupak se izvodi u proljeće, kada kultura aktivira ne samo rast, već i zaštitne sile.

Reprodukcija azaleje dijeljenjem grma je rizična s oštećenjem malih, ali izuzetno važnih korijena biljke. Zbog toga je postupak vrlo oprezan pri uporabi akutnog dezinficiranog noža.

Podijeljene azaleje nakon transplantacije u svoje posude vraćaju snagu najmanje godinu dana i zahtijevaju posebnu pažnju i brigu.

Related  Od korisnih grašaka uzgojenih na njihovim krevetima

Reprodukcija azaleje reznicama

Ukorijenjena azalejaKao reznice uzeti apikalni dijelovi prošlogodišnjih izbojaka, duljine 7-9 cm i s nekoliko potpuno oblikovanih lišća. Rez je zakrivljen oštrim nožem ili oštricom. Donja tri lišća uklanjaju, ostavljajući mali dio rezanja. Sve ostale ploče skraćuju se za pola.

Za reprodukciju azaleje kod kuće, bilo je lakše, prije nego što je sadalo u tlo reznice za nekoliko centimetara uronjenih u korijen rasta rješenje rasta. Ovaj tretman traje 4-6 sati.

Ukorjenjivanje sadnog materijala odvija se u labavom supstratu s kiselom reakcijom. Dublja reznica ne više od 2 cm na udaljenosti od 3-4 cm jedna od druge. U uvjetima staklenika i prigušenog svjetla, buduće biljke morat će potrošiti 1,5-2 mjeseca. Cijelo razdoblje reznica je neophodno:

 • držati na temperaturi od najmanje 25 ° C;
 • umjereno zalijevati;
 • posipati toplom vodom;
 • ventilirati kako bi se spriječilo nastanak kondenzacije i plijesni.

Reprodukcija azaleja reznicamaDa bi se formirala jednolika kruna, kapacitet slijetanja se rotira s vremena na vrijeme. Od izrezbarenih cjepanica azalea izvlače se kad se na njima počnu stvarati vlastiti izbojci. Tada se mlade azaleje transponiraju u svoje male posude i pricked, što će postaviti temelj buduće krune biljke.

Nakon korijenja i dok biljka odrasle cvjetnice ne prođe od 2 do 3 godine. Budući da se azaleja znatno slabi nakon cvatnje, bolje je ukloniti prve pupoljke iz mladih primjeraka.

Uzgoj azaleje iz sjemena

Uzgoj azaleje iz sjemenaDobiti cvjetne azaleje iz sjemenja je izuzetno teško i uznemirujuće, ali moguće. Zbog toga se malo sjemenke pomiješaju sa suhim pijeskom i posijano na površinu podloge. Najbolje vrijeme za postupak je proljeće.

Pod filmom na temperaturi od 18-22 ° C i konstantnom vlagom unutar 90-100%, buduće biljke troše tri tjedna. Redovito se prskaju i prozračuju, izbjegavaju isušivanje ili izgled plijesni. Kada se stvarni lišće oblikuju na izbojcima, vrijeme je da ronite azaleje. A sadnice koje su dostigle veličinu od 10-12 cm presadile su se u svoje posude.

Azealna transplantacija pravilno – video