soba jasmina sambac Jasmine Sambak je veličanstvena biljka koja će ukrasiti sve interijere. Zimzeleni grm u prijevodu znači “mirisni jasmina”. Iskusni vinogradari i jednostavne kućanice fasciniraju svojim mirisom i atraktivnim izgledom. Da biste ga uzgojili kod kuće, trebate znati o karakteristikama tih usjeva. Na fotografiji jasmina Sambak jasno pokazuje ljepotu lišća i cvijet biljke.

Karakteristike jasmina Sambac

Ova biljka pripada zimzelenom penjanju ili penjanju u grmlje. Listovi su jednostavni, trostruki, neparni, ovali, kožni, duge 2-10 cm, koji su nasuprot jedni drugima. Cvjetovi jasmina Sambac imaju redovite, otekline ili polu-dvostruko, izduženi oblik tanke cijevi koja se otapa na rubu. Čaš je približno 1 cm.

Posebnost takvog biljke je da ima gornji jajnik, koji postaje bobica tijekom zrenja. Bijele, crvene ili žute nijanse su koralji jasminskog cvijeća. Stabljici ovog grma su tanke, smeđe boje, nalik na grančice stabla.

Cvjetanje jumbo jumbo Sambac traje nekoliko mjeseci, pod povoljnim uvjetima i pravilna njega može trajati cijelu godinu.

Razni jasmini Sambac

Ova biljka ima nekoliko podvrsta. Među cvjećarima najpopularniji su sljedeći sorti:

 1. Jasmine Ljepota Indije. Ova vrsta je uzgojen od indijskih uzgajivača. Pripada kategoriji brzorastućih grmova ili lianama. Karakterizira cvijeće pravilnog oblika s dva stabla koja se nalaze unutar. Cvjetanje ovog jasmina može se pojaviti tijekom cijele godine.  Jasmine Beauty Indija
 2. Jasmine arapski vitezovi. Ova biljka je brzo rastući grm. Povoljni uvjeti za uzgoj su sunčani i sjenoviti. Zalijevanje treba biti umjereno. Cvatnje ove sorte pojavljuju se u razdoblju od ožujka do listopada.jasminskih arapski vitezova
 3. Jasmine Indiana. Ova vrsta je prvo uzgojeno u Indiji. Izvana, biljka je slična grmu i uzgajivača. Promjer mirisnog i dvostrukog cvijeća iznosi 1,5 cm, a može cvjetati na sunčanoj strani iu hladovini tijekom cijele godine. Zalijevanje treba biti umjereno. U usporedbi s drugim sortama, ova biljka treba višu temperaturu zraka za cvjetanje.Jasmine Indiana
 4. Jasmine Mali Chat. Odnosi se na polagano rasteće grmlje. Promjer gustog dvostrukog cvijeća iznosi 1,5 cm. Uzgoj i briga za njim zahtijeva određena znanja i vještine. Kao i većina vrsta jasmina Sambak, cvjeta cijele godine kako u sjeni tako i na sunčanoj strani.jasmin mali chat
 5. Jasenina djevojke iz Orleansa. Smatra se brzorastućim grmom. Ova vrsta uzgajaju indijski uzgajivači. Cvjetovi pravilnog oblika u stanju cvjetanja jedan su dan, nakon čega padnu, umjesto da padnu novi. Kada uzgajate takvu vrstu, ne smijete dopustiti prekomjernu vlagu tla.Jasenina djevojke iz Orleansa

Prije uzgoja bilo koje vrste u stanu, potrebno je pažljivo proučiti značajke biljke i kako se brinuti za jasmin Sambac kod kuće.

Jasmine Care Sambac

Transplantacija jasmina

Kako bi se rastila zdrava i lijepa soba jasmina, trebate osigurati pravilnu brigu o tome, i to:

 1. Odaberite pogodno mjesto za uzgoj. Ova svijetla ljubavna kultura. Zimi, za dobar rast i cvjetanje, potrebno je osigurati dodatnu rasvjetu, tako da dan svjetlosti traje ne manje od šesnaest sati. Inače, jasmin može umrijeti.
 2. Napravite optimalnu temperaturu zraka. Širi i brine za jasmin Sambac bi trebao biti u sobi u kojoj će temperatura biti u rasponu od 16-20 stupnjeva zimi, a ljeti ne prelazi 25-30 stupnjeva.
 3. Osigurajte redovito zalijevanje. Ova biljka ima potrebu stalnog i umjerenog zalijevanja. U hladnoj sobi često ne trebate vodu, a u slučaju suhog zraka potrebno je intenzivno navlaživanje.
 4. Obaviti obrezivanje, oplodujući biljku. Kako bi jasmin boja prerastao lijepo i uredno, potrebno ga je posipati s početkom proljeća. Slabe i tanke izbojke moraju biti potpuno uklonjene, a duge treba skratiti za dvije trećine. Nakon završetka prvog vala cvjetanja, stabljike moraju biti nagnute ili lagano odrezane. Na taj će način započeti novi rast cvjetnih izbojaka. Jednom mjesečno oploditi biljke s posebnim sredstvima, što uključuje fosfor, kalij, dušik.obrezivanje i štipanje jasmina

Mladi jasmin Sambac treba biti transplantiran jednom godišnje u posude većeg promjera. Grmlje odraslih treba presaditi svake dvije godine.

Mnoge kućanice suočavaju se s pitanjem – što ako jasmina ne cvjeta? Razlozi za to mogu biti nekoliko:

 • nedovoljno vlaženje tla;
 • suhi ili hladni zrak u sobi;
 • nije dovoljno kiselog tla;
 • korištenje klorirane vode iz slavine za navlaživanje tla;
 • produbljivanje korijena vrata kada je posađeno u tlu veće od 3 cm.

Related  Prednosti i štete bresaka za zdravlje

Uklanjanjem tih uzroka i osiguravanjem odgovarajuće njege takav grm cvjetati će više od godinu dana.

Cvjetni jasmina Sambac – video