Simbol muške dugovječnosti je cvijet guzmanije

Soba GusmaniaPod krošnjama tropske šume u Srednjoj i Južnoj Americi može se vidjeti izlaz bujni zeleni lišće, nad kojima se dignu jarko crvene, žute i narančaste perjanicama – to Guzman. Biljka nazvana po A. Guzman, slavni putnik i prirodoslovac iz Španjolske, naseljavanju na plodno tlo pod baldahinom biljke su epifiti života, penjanje korijena i grana, nalaze se na otvorenim stazama.

Guzmania, koji su usko povezani s ananazom, pripadaju obitelji Bromeliev.

Između njih se biljke razlikuju po veličini, boji lišća i načinu života. Među 120-130 vrsta tih zelenih zelenih biljaka postoje mnoge vrste koje cvjetni uzgajivači imaju za držanje i uzgoj u sobnim uvjetima.

Koje su karakteristike cvijeta? Što guzmania donosi u kuću, i da tako privlači pažnju cvjetnih uzgajivača cijelog svijeta?

Značajke i neobične sposobnosti biljke guzmania

Svijetlo cvjetanje gusmanijeZanimljivo je da je u Rusiji i nekim drugim zemljama biljka poznata pod krivim imenom. Činjenica je da na latinskom jeziku naziv južnoameričke biljke piše kao Guzmania. Ako uzmete u obzir izgovor imena španjolskog znanstvenika, ispravno imenovanje kulture je gusmania. Ali među cvjećarima, iu mnogim književnim izvorima, roda se zove sobni cvijet guzmania.

Odgovor na pitanje privlačnosti biljke vrlo je jednostavan. Naravno, ljubitelji kućne cvjećarstva prvenstveno obraćaju pažnju na svijetle sultane formirane na vrhu rozete. Mnogi početnji cvjećari pogrešno vjeruju da je cvijet guzmanije. Zapravo, ovo nije cvjetanje, već samo modificirani lišće – svijetlo bract, osmišljen kako bi privukli pozornost insektnih oprašivača. Takva prilagodba biljke pojavila se zbog činjenice da su pravi cvjetovi izuzetno mali i gotovo nevidljivi.

Cvijet gusmanijeOčigledno je da se tijekom tisućljeća postojanja vrste guasmana više puta pojavile na rubu razaranja, preostale bez oprašivanja. Da su sjemenje još uvijek vezane, pojedina biljka guzmanii se pribjegla lukavstvu. Neke vrste čine kleistogamnye cvijeće, koje se gotovo ne otkrivaju, a pelud dišinjava unutar pupka i, samostalno uzimajući na pištolj, dovršava proces oprašivanja.

Nažalost, cvatnje u životu gusmanije samo je jedna stvar. U većini vrsta s blijedi nakon oprašivanja bracts, stara rozeta umire.

Guzmania u unutrašnjosti zgradeRastuća popularnost cvjetnih zatvorenih guzmania dovela je do rasadnika razmišljanje o proširenju opsega tih zeljastih biljaka. Danas, na raspolaganju hibridima i sortama cvjetnih cvjetova, ne samo s grimiznim sultanim braštima već i ružičastim, tamnocrvenim, narančastim i žutim vrhovima utičnica. Postojali su i raznoliki hibridi, u kojima se zelena boja na lišću kombinira s kontrastnim bijelim ili ružičastim prugama.

Guste rozete spiralno rastućih listova vrlo su dekorativne, ali takvu strukturu biljke nije diktirana ljepotom gusmanije, već isključivo nuždom.

Epifite koji žive na korijenima i debla stabala, uz pomoć utičnice u obliku lijevka, ne prikupljaju samo vlagu koja izravno dobiva korijen, već stvara i vlastito hranjenje. Zajedno s vodom, lišće lišća i korijena prima čestice organskih ostataka u obliku:

  • mali insekti;
  • komadi uskog lišća;
  • slomiti koru;
  • mala količina tla transportirana vjetrom.

Budući da su donji listovi mnogo dulji od gornjeg lišća, skupljanje vlage vrši se s maksimalne moguće udaljenosti od središta utičnice. Ovo je još jedna nevjerojatna prilagodba gusmanije, koja omogućava biljku s malim korijenima iu uvjetima gotovo potpune nedostatka nutrijentnog tla da bi uspješno rastao i cvjetao. Doista, epifite ne trebaju moćni sustav korijena, ali guzmania “izumio” izvorni zahtjev za svoje korijene.

Guzmania u divljiniBudući da je na osvijetljenoj strani stabla ili se u drugim nepovoljnim uvjetima za rast, biljke vrlo sporo i samo nekoliko centimetara može se preseliti na mjesto gdje će biti bolje.

Važnost gusmanije i njegov utjecaj na atmosferu u kući

Simbol muške dugovječnosti je gusmaniaZa one koji imaju samo biljke, zanimljivo je vidjeti što se događa i što to cvijet znači. Kada je riječ o tropskim biljkama, često se u literaturi fasciniraju legende ili znakovi koji se odnose na svojstva ili povijest određene kulture. Pa mi znamo samo jednu stvar: kod kuće biljaka Guzman priznat simbol muške snage i biti s predstavnikom jači spol, okrepljuje i aktivan je u muškim dugovječnost. Nažalost, nema više informativnih priča o guzzmaniji, no bioenergetika, koja proučava utjecaj biljaka na ljude, može puno reći o ovom kućnom cvijetu.

Kultura s sjajnim izduženim lišćem i svijetlom bract na vrhu je savršen ukras za dom i ured, i učinkovit pročišćivač zraka.

Pozitivan utjecaj na ljude energije i tonova osjećat će se posvuda, ali kod kuće, takav utjecaj je najizbirljiviji. Kao sobi cvijet guzmaniya pomoći da biste dobili osloboditi od bolne depresije, poboljšati san i imat će blagotvoran učinak na opće stanje tijela. Ne samo da vrsta svijetle žive lišće pozitivno utječe na emocionalnu pozadinu i kvalitetu sna, smiruje i tonizira radno raspoloženje. Voljeti “cvjetanje” guzmanije pridonosi priljevu energije i buđenju kreativnih sposobnosti.

Neobična cvatnja gusmanije – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector