Iris Nizozemski bulbousJedna od najljepših i najromantičnijih biljaka je irski nizozemski bulbous iris. Sadnja i briga za to je malo uznemirujuće poslovanje, ali će isplatiti s interesom lijep cvjetnjak za cvjetnu gredu. Izvana izgleda poput tropskog leptira koji se naselio na stabljici da se odmori i leti na svijetu. Zahvaljujući svojoj ljepoti, iris je odmah potisnuo vrtlare. Bez nje gotovo ništa od cvjetnih gnijezda ne može.

Opis i sorte

jedinstven iris nizozemskiKao temelj, uzmimo Iris Hollandica (Iris Hollandica).

Za početak, krenimo dalje od teme i spomenimo da termofilne šarenice imaju tri glavne vrste:

  1. Junona. Karakteriziraju kao biljke koje vole topline. Uglavnom, oni se uzgajaju kao godišnja doba.
  2. Iridodiktiumy (oni se također nazivaju mreža, na primjer, Iris Dutch ash Jem). Najpretupatljiviji i manje zahtjevni. Njihovo cvjetanje događa se odmah nakon taljenja snijega.
  3. Ksifiumy. Ova vrsta ima svoje vlastite kategorije: španjolski, američki i nizozemski. Ova vrsta je najčešća u našoj regiji, pa je predmet rasprave upravo to. Ljubitelji ih rastu kao godišnji cvjetovi ili zatvoreni. Utvrđivanje pripadnosti vrstama može biti posljedica prisutnosti gustih ljusaka na žaruljama koje nakon cvatnje treba kopati, osušiti i slati na hladnom mjestu do zime.ksifiumy

Iris Dutch je xifij, a odnosi se na hibridne sorte nizozemske kategorije, izvedene u zemlji istog naziva. U cvjećarnama se prodaju u obliku žarulja, prekrivene višestrukim slojevima ljestvice. U obliku odraslih, visina biljke je u prosjeku 0,6 m, ali sve ovisi o sorti. Na primjer, irski nizozemski Blue Diamond, Casablanca, Blue Magic i drugi variraju u visini od 0.45 do 0.7 m.

Ako nađete irise na mjestima nedostupnom vjetru, neće vam trebati podršku.

Sam biljka je zima. Ipak, u teškim mrazima, moraju biti pokriveni na neki način, kako bi se spriječilo zamrzavanje. Irisi su pronašli široku primjenu. Ne samo da ukrašavaju cvjetne krevete vrtova i cvjetnih gredica, nego i rastu ispod rezana za izradu buketa i cvjetnih skladbi.

cvjetovi iris nizozemskiCvjetanje nizozemskog irisa (slike su prikazane u nastavku) dolazi u zadnjem tjednu svibnja i traje do početka lipnja. Što se tiče spektra nijansi pupova, oni mogu biti vrlo različiti od bijele do plave do narančaste i ljubičaste. Nakon cvatnje, biljka počinje sušiti lišće, a do kraja kolovoza potpuno se suši.

Iris Dutch Bulbous: Sadnja

sadnju nizozemskih žarulja irisaU principu, sadnju žestokih irisa identično je korijenima. Ipak, postoji niz nijansi koje je potrebno slijediti nenametljivo:

  1. Vegetativno razdoblje bulbusnih irisa je vrlo kratko. Cvatnja dolazi kasno, ljeti i brzo prestaje. Stoga je važno odabrati pravi materijal za sadnju. U ovom slučaju, vrijedi obratiti pažnju na zlatnu boju žarulja, odsutnost tamnih mrlja ili mekih zona. Točnost izbora ovisi o razvoju postrojenja i stanju.
  2. Prije sadnje cvjetne žarulje, obvezno je spustiti u otopinu fungicida i stajati nekoliko sati. Ovaj postupak ga štiti od truljenja u tlu. Nakon što je staro žarulje temeljito osušeno.
  3. Bulbous Dutch iris je posađeno u proljeće.
  4. Tlo na krevetu ili na mjestu gdje će biti zasađeno šarenice Mole se ore, a zatim dezinficirati s kalijeva permanganata (samo zaliti.). To će vam pomoći da se riješite mikroba, bakterija koje mogu oštetiti žarulju i uništiti biljku.
  5. Stavite žarulje kada počnu prikazivati ​​korijene. Tako su bačena na dubini od 10-15 cm, a razmak između promatračke primjeraka 15 cm. Ova udaljenost će pružiti dobar rast i razvoj biljaka i neće dopustiti da se međusobno zasjeniti grupu jedni s drugima.
  6. Posađene žarulje su posute tlima i dobro navodnjele.

Glavna pravila skrbi za bulbous Dutch iris

briga o irisu nizozemskiZa biljke razvijene bez komplikacija i dugo zadovoljan cvjetanjem, morate promatrati niz pravila za njegu cvijeća.

rasvjeta

Irisi su biljke blago voljene pa morate odabrati suhe i dobro osvijetljene prostore za sadnju. Ali istovremeno moraju biti zaštićeni od izravne sunčeve svjetlosti. Idealno mjesto za cvjetni krevet je penumbra s dovoljno osvjetljenja.

tlo

Što se tiče supstrata, hranjiva i labav tlo su važni za irise. U tom slučaju, pH mora biti alkalni ili neutralan. Ako su podaci su različiti ili gline supstrat prevladava u tom području, pravilan položaj će pomoći da se dodati pijesak, sprečavanje zastoj vode, kao i uvođenje hidratiziranog vapna za podešavanje pH na željenu vrijednost.

Irisi preferiraju labavo tlo, tako da nakon sadnje redovito rastresite. Dovoljno je 1-2 puta tjedno.

zalijevanje

Kao šarenice je vrlo osjetljiva sakupljanja vode u tlu (što dovodi do truljenja korijena i daljnji gubitak svih žarulja), prije sadnje treba da se brine o dobrim drenaža, tako da voda može „ići” i ne nakupljaju na mjestu slijetanja.

Rusija se odlikuje kišnim godišnjim dobima, pa se nakon cvjetanja žarulja preporučuje iskopati, sušiti i staviti na suho mjesto za pohranu.

Dodatno oplodnje

zavjesa irisa u nizozemskomTakođer, biljka ne podnosi učinke kemikalija. Stoga, s gornjim presadom morate biti vrlo oprezni. Bolje prestati braniti na kompost ili humus, u iznosu od 1 iverka / m 2. Nakon sadnje žarulja, biljke se mogu “hraniti” drvenim pepelom.

Često u trgovinama prodaju iris nizozemski mix. Sadnja i briga za takve žarulje identična je. Samo će boja pupova biti “iznenađenje”.

Sada znate kako i kada podižete nizozemski šarenice. Pridržavanje svih pravila omogućit će vam da rastvore nevjerojatnu ljepotu biljke i osvijetlite svoju stranicu svijetlim bojama.

Video o žaruljama irisa