Dracaena u unutrašnjostiDracaena s vitkim prtljažjem i bujnom kapom dugog tvrdog lišća je vrlo slična drugoj južnoj biljci – palmi. U divljini, i jedna i druga kultura razlikuju se njegovim rastom. Ali ako palma ne ograničava svoj rast prema gore, tada za cvijet u sobi to postaje ozbiljan problem.

Ne samo to, većina domaćih sorti mogu doseći visine do 2-3 metra. Bez restriktivnih mjera biljke gube dekorativnost. Dracaena gnijezda gola, produžuje se, a mali broj lišća ostaje samo na vrhovima nevoljko razgranatog lignjeg mladica.

Kako kod kuće umnožiti dračene?

Suočavajući se s takvom situacijom, početnici često traže da se riješe obrastao kućnog ljubimca. Ali zašto kupiti novu biljku kad već postoji uzorak koji se lako može vratiti svojoj bivšoj ljepoti? Osim toga, to je izvrstan izvor sadnog materijala za razmnožavanje dracaena kod kuće!

Ali kako se Dracaena rodila? U uvjetima zatvorenog tla gotovo da ne cvjeta, kako bi se postigla pojavnost lateralnih izbojaka također je krajnje neugodna, a nove biljke iz korijena pojavljuju se samo u izuzetnim slučajevima.

Dracaena u kadiPostoji nekoliko načina dobivanja potomaka iz Dračena, a većina njih neće zahtijevati posebna znanja i velike napore cvjećara. U stanu se biljka može razmnožavati sa:

 • apikalne reznice;
 • korijen stabla;
 • zračni slojevi;
 • sjemenke.

Najpovoljnije su prve dvije metode razmnožavanja dracaena kod kuće. Oni su lagani i daju gotovo zajamčeni rezultat.

Kada je bolje propagirati dracaenu kod kuće i kako pravilno pripremiti sadni materijal? U praksi je moguće provjeriti jednostavnost reprodukcije dracaena u proljeće. Trenutno se aktiviraju ne samo procesi rasta, već i zaštitne sile biljaka. Stoga je i najduža metoda dužna dati rani rezultat. No, pokušaji ukorjenjivanja reznica zimi ili jeseni često ne uspijevaju.

Reprodukcija dracaena pomoću apikalnih reznica

Odrežite krunicu dracaenaAko kuća ima odraslu dracaenu, koja je izgubila svoju bivšu žalbu, vrijeme je da je ažurirate i uz nju prenesete mladu kopiju.

Pokriven lišćem, vrh pucanja s dijelom stabljike rezati se oštrim nožem. To je optimalno ako se smičak okomito na prtljažniku nalazi na udaljenosti od 15-18 cm od posljednjeg listova. Iz stabljike uklonite sve ostatke lišća i starog lišća. Nakon toga, budućnost sadnice dracaena osuši se 2-3 sata u sobnim uvjetima.

Korijen drenzena koji se uzima za razmnožavanje u kući, stablo može biti:

 • u običnoj vodi s malim dodatkom stimulansa korijena i ugljenom;
 • u smjesi drobljenog ugljena, pijeska i treseta;
 • u vermikulitu ili perliti po izboru cvjećara;
 • U vapnena tla za dracaenu ili ukrasne vrste palmi.

Korijene reznice bi trebale biti postavljene u uvjetima staklenika ili pod filmskim skloništem, vlaga unutar koje se može regulirati zračenjem. U tu svrhu sklonište se otvara dva puta dnevno 15-20 minuta.

Treba imati na umu da se dracena, koja se domaćin reznicama, ne sviđa prekomjernoj vlagi u tlu.

Kako bi se spriječilo truljenje korijena ili sušenja, potrebna je redovita, ali vrlo uredna navodnjavanja i održavanje temperature unutar 20-22 ° C. Sadnice su dobre za prskanje. Samo je voda bolje uzeti tople i nužno suzdržane. Na isti način, uz pomoć sprej, biljke mogu primiti prvu gnojidbu u svom životu.

Detaljna studija o procesu i dobivanje odgovora na pitanja od interesa pomoći će video, kako umnožiti dracene kod kuće.

Probudi se bočni izbojciStablo s korijenskim sustavom ostavljeno nakon rezanja ne vrijedi ga baciti! Ako prekrivate gornji sloj s pakiranjem i stavite biljku u lonac u toplinu i umjereno zalijevati, a nakon otprilike mjesec dana na stabljici će postati vidljivi budni bočni izbojci. Dati će budućem životu obnovljeni, višekratni dračeni.

Reprodukcija dracaena reznicama iz stabljike

Rooting reznice dracaenaAko je stabljika predugačak čak i nakon rezanja i šteta je odbaciti, moguće je kod kuće širiti dracaenu reznicama koje nisu dobivene od vrha, već usred pucanja. Ista tehnika će biti korisna ako je u zdravih korijena gornji dio biljke sušen ili trulo.

Za dobivanje reznica, zdrava stabljica je izrezana na ulomke od 10-15 cm tako da se rez prenese točno na mjestu prethodnog presavijanja listova. Mjesta za rezanje trebaju biti glatka i čista, bez pukotina ili odvajanja tkiva.

Rooting je sličan prvoj metodi propagiranja dracaena reznicama. No, kako bi se u ovom slučaju dogovorili dijelovi izbojaka u podlozi, moguće je ne samo vertikalno, produbljivanje za nekoliko centimetara već i vodoravno, lagano pritisak na vlažnu smjesu tla.

Ako ukorijenjenost apikalnih reznica proizvodi samo korijene, a tijekom uzgoja dracaena iz rezova stabljike, osim korijena, proklija iz preostalih bubrega također nicati. Obično se korijenski sustav razvija nakon 1-1,5 mjeseci, a prvi izbori na reznicama prikazuju se i nakon 2-4 tjedna.

Razmnožavanje dračena zračnim slojevima

Razmnožavanje dračena zračnim slojevimaKada je biljka malena, i dobiti reznice za kuću dracen kod kuće, dok je nemoguće, koristite neki drugi način:

 1. Na stabljici biljke, pod bivšim listom, označeno je mjesto budućeg stvaranja korijena, a mali poprečni rez u sredini prtljažnika.
 2. Da biste ga ne pretrpjeli, umetnite ga ili čačkalicu u utor.
 3. Oko utora, prtljažnik je omotan sa šljamom i prekriven paketom
 4. Važno je da se mahovina pod filmom ne osuši, umočen je s pištoljem za raspršivanje.
 5. Kad korijenje raste kroz šljunak, štap se uklanja i neovisna sadnica izrezuje iz majčine biljke.

Često, na mjestu ispod rez, u prošlosti, počinju izbojci, koji postaju novi dracaena debla.

Odvojena klica ukorijenjena je u tlu za odrasle biljke, a tjedan dana je korisno staviti je u staklenik ili pokriti s velikim staklenjem za ubrzanu aklimatizaciju.

Na mjestu rezanja nastao je novi pucanjOva metoda je složenija od razmnožavanja dracaena reznicama koje se uzimaju iz stabljike ili s vrha pucanja, ali uz pravilnu njegu mlada sadnica uzima korijen i raste mnogo brže.

Širenje Dracaena sjemena

Kod kuće, uzrokovati cvjetanje, pa čak i više uzimajući sjemena je vrlo teško. Ako postoji takav rijetki sadni materijal na raspolaganju cvjećaru, ne biste trebali oklijevati.

Uzgoj dracena sjemenaSjeme dracaena ugrađeno je u zemlju samo u svježem obliku, ali prije toga se temeljito očisti od ostataka fetusa i 10-15 minuta uronjen u otopinu stimulans rasta:

 1. Osušeni sjemenki sije na površinu vlažnog pijeska, dezinficirane smjese.
 2. Lagano posipano tlo, prekriveno filmom ili stavljeno u staklenik za klijanje. Glowing sjemena zahtijeva svjetlo i konstantnu temperaturu od oko 25 ° C.
 3. Dok se sjeme ne ustaje, vruće je prozračno ventilirano, pokušavajući ne dopustiti da hladni zrak i kondenzacija padnu ispod filma.
 4. Nepovoljni izbojci trebali bi se očekivati ​​nakon 25-30 dana.

Malo se dračene postupno daju navikavanju na unutarnji zrak. A onda su biljke uronjene i prebačene u zasebne lonce.

To je najteži i neobičan način za uzgoj dracaena kod kuće, ali također može donijeti plodove i napuniti prtljagu cvjećarnice o zanimljivoj sobi kulture.

Video o propagiranju dracaena kod kuće