tulipani različitih sortiTulipani su već dugo bili predmet divljenja na Istoku, udarajući u Europu, prouzročili su pravi žurnu strast, postajući jedan od najdražih i najčešćih vrtnih biljaka. Danas su dostupni cvjećari raznih tulipana, fotografije i nazivi kojih će nužno izazvati želju za ukrašavanjem vašeg vrta s tim cvjetovima.

Veliki broj divljih i kultiviranih sorti prisiljavali su botaničare i znalce tulipana na stvaranje i stalno poboljšanje posebne klasifikacije, koja uključuje više klasa i skupina.

Povijesno gledano, Nizozemska je svjetsko središte za uzgoj tulipana. Dolaskom ovdje prije mnogo stoljeća, kugla kulture postala je ljubav i djelo života cijelih dinastija. Stoga su i dokazani stari i nevjerojatno spektakularni novi nizozemski tulipani još uvijek temelj svake zbirke.

Do vremena cvjetnice biljke su podijeljene na rano, srednje i kasno. Prema obliku cvijeta i podrijetla, tulipani su podijeljeni u petnaest klasa, od kojih su najveći dio hibrida tuljana Gesner i Foster.

Bieberstein tulipanBudući da su i divlje vrste ukrasne, kao što je tulipan Bieberstein, posvećena je i posebna klasa. Njezini dijelovi se također nalaze u biljkama vrsta, na kojima uzgajivači aktivno rade. To su tulipani Kaufmana, Fostera i Greigovih.

Grupa ranog cvjetanja tulipana

Fotografije tulipana i imena sorti ranog cvjetanja uvijek su od velikog interesa za cvjetnice. To ne čudi, jer u prvim toplim danima želim svijetle boje. Među proljetnim žaruljama, tulipani imaju najveće cvijeće. Međutim, rane sorte jednostavnih i frotičkih tulipana u visini i raznolikosti su inferiorni prema njihovim kasnijim kolegama.

Pink Tulip Božićni biserJednostavni rani tulipani ili Tulipa jednobojno ujedinjeni su u klasi 1. Biljke do 40 cm visoke s relativno malim korodama odnose se na tulipane Gesner i Schrenk. Ovisno o sorti, veličina cvijeta sličnog staklu doseže 5-7 cm. Crvene i žute tonove prevladavaju u obojenju cvjetova. Iako postoje više originalnih boja, na primjer, na slici je prikazan nježan purpurni tulip Purple Prince.

Tulip ranog cvatnje Purpurni princNedavno se povećava popularnost ranih tulipana od sredine travnja, što je olakšano mogućnošću destilacije cvijeća, ali jaki, ali kratki kotači nisu uvijek prikladni za rezanje.

Rana cvjetnica breskve u ranu Terry TulipOblikovanje Klase 2 Tulipa Double Rani ranopisni tulipani prvi put su dobiveni ubrzo nakon pojave kulture u Starom svijetu. Engleski naziv skupine doslovno prevodi kao “dvostruki”, što točno opisuje strukturu cvijeta, kao da se sastoji od dva uglađena međusobno dogovorena uglova.

Danas uzgajivači cvjetnjaka nude nevjerojatno bujne cvjetove s dodatnim laticama. Biljke ovog tipa su kratke, jake, cvatu do dva tjedna i izvrsne su za uzgoj u loncima, kao i za proljeće.

Vrste, fotografija i naziv tulipana srednjeg razdoblja cvatnje

Druga grupa biljaka ujedinjuje najpopularnije i najpopularnije tulipane Darwina i Triumfa.

Tulip Triumph Indijsko ljetoUključeno u klase 3 Triumph tulipani. – Ova momčad skupina biljaka s jednostavnim velikim cvjetovima kruna cvjetnih stabljika do 70 sorti cm, vodeći svoju povijest od početka prošlog stoljeća, i nove sorte su izvrsni za masovnu obradu. Uzgajivači cvjetova privlači čvrsti cvjetni pupoljci tulipana i savršeno zadržavaju cvijeće, oblikovane poput elegantnih čaša vina. Cvjetanje počinje u zadnjem desetljeću travnja i traje 7-12 dana.

Tulip Mistress MysticZbog veličine, stabilne cvjeta i prisutnost ne samo crvene, ali i žuta, ružičasta tulipani, biljke s bijelim, tamno-ljubičaste, pa čak bi boje Corolla, srednje rane sorte priznaju među krajolika dizajnera i običnih vrtlare i one koji se brinu za tulipane u buketu. Interes ljetnih stanovnika u skupini ojačava se:

  • nepretencioznost sorti;
  • univerzalnost svrhe;
  • obilje boja;
  • veliki cvjetovi, dugo čuvajući oblik i svježinu;
  • blaga vegetativna reprodukcija;
  • mogućnost korištenja za destilaciju u srednjim i kasnim uvjetima.

Visok otporan na virusne bolesti i lako hlapljiva zbog mutacija nagiba darvinovske hibridi natjecati s jednako tulipana pobjede i tvore klasa 4, isto kao i široko prethodni.

Apeldoorn tulipan's EliteNjihova popularnost je zbog toga što je na slici prikazano svojevrsno tulipano s imenom Apeldoorn, na kojemu se u potpunosti očitovala sposobnost da se vegetativno propagiraju dati potomstvo, za razliku od matičnih biljaka.

Tulipanska paradaDruga varijanta, poznata na području bivšeg Sovjetskog Saveza, je tulipanski parada, dobivena još u 50-ima i još uvijek ukrašava ulice ruskih gradova i cvjetnjaka ljetnih stanovnika.

Srednji i srednji Tulip zlatne paradeŽuti tulipani prikazani na fotografiji usko su povezani s prethodnim kultivarom i zovu se Zlatna parada i s pravom se smatra jednim od najvećih u obitelji ranih sorti.

Za sve Darwinove hibride, crvena ili dvobojna boja velikog, oko 10 cm visokog kora, češća je. Cvjetovi na sunčanom vremenu mogu se potpuno otvoriti, što ubrzava njihov pad.

Kasne boje tulipana: pion-poput, jednostavne i druge klase

Ova grupa je najopsežnija i raznolikija, kako u boji tako iu obliku koralja, ujedinjena u bojama. Tulipani tvore sedam neovisnih klasa, od kojih se neki aktivno razvijaju, a neki će uskoro postati povijest.

kasni jednostavni tulipaniKlasa 5 uključuje vrste kasnog jednostavnih tulipana ili Tulipa Single Late s cvjetnim stabljama do visine 75 cm i kutovima jaja. Latice tih tulipana su zaobljene, a dno cvijeta tvori gotovo redoviti trg. Ova klasa je nevjerojatno raznolika. Ovdje su moguće bilo koje boje i njihove kombinacije.

Vrlo impresivan izgled pored bijelih i crnih tulipana, koji na fotografiji predstavlja Kraljica noći. Sredinom svibnja cvatu, sorte su lijepe u cvjetnom posteljici i u rezu, ali ne odgovaraju za destilaciju jer su predugo u hibernaciji.

Neobično elegantni tulipani Tulipan Lilyflowering stvorili su klasu 6.

Fotografija tulipana MarilynOve biljke potječu iz Turske, zbog niske izdržljivosti širenja u Europi relativno nedavno. Glavna značajka predstavnika šiljastih latica, formirajući rafiniranu, ljiljan poput koru. Visina pedunki je 50 do 60 cm.

White Tulip White TriumphatorU paleti zelenih tulipana, bijela, kao na fotografiji, ružičastu, ljubičastu, žutu i crvenu tonu, kao i njihove brojne kombinacije.

U klasi 7, možete vidjeti cvijeće svih oblika od jednostavnih do ljiljani ili frotira.

Tulip Huis Ten BoschaMeđutim, sve vrste će imati jednu zajedničku značajku – prisutnost igličaste rubove na rubovima latica. Prvi cvjetovi ove sorte bili su vidljivi u prvoj polovici prošlog stoljeća, a od tada su se češće pojavljivale neobične vrste za rezanje i uređenje okoliša.

Fringed tulipan BrestJedan od najnovijih dijelova klasifikacije vrtova – Klasa 8 formiraju zelene Tulipa Viridiflora tulipane, dobivene iz fiksne mutacije jednostavnih biljaka.

Zeleni tulipan s klesanom lišću ChinatownMožete ih razlikovati od svoje braće po širokoj zelenoj traci koja prolazi uz središnji ljiljan svakog latica. Zbog toga, pupoljci tulipana dugo izgledaju zeleno, a njihova prava boja pojavljuje se tek u fazi raspada. Najpopularnije u klasi je bijeli tulip proljeće Green prikazan na fotografiji.

Tulipna proljetna zelenaProsječna i velika visina pedunki učinila je tuljane ove klase dostupne i za ukrašavanje mjesta i za rezanje.

Ako je osmi razred nova, tada Klasa 9, namijenjena raznobojnim tulipanima Rembrandt, nema izglede za razvoj. Ova zajednička raznolikost, poznata na slikama nizozemskih i flamanskih slikara 17. i 18. stoljeća, sada je praktički ukinuta, a ostali kultivari klase preneseni su u druge skupine.

Tulip s fiksnom raznolikošćuRazlog tome je fiksacija u biljci opasnog virusa raznolikosti, što uzrokuje na laticama pojavu bendova i poteza kontrastnih nijansi.

Tulip rokokoza, jedna od prvih i najpopularnijih vrsta papigaPapagajni tulipani s petljavim laticama nalik na perje egzotičnih ptica čine Klasa 10. Biljke ove sorte razlikuju se ne samo bizarnim oblikom corollas, već i njihovim veličinama.

Nevjerojatno spektakularni tulip Green WavePromjer cvijeta može doseći do 20 cm, što nameće svoje zahtjeve na snagu pedunki. Proizlazi iz papiga tulipana stvarno jaka, ali ne previše visoko, raste do 40-60 cm. Kako bi spriječili gubitak boje zbog vjetra ili jaka kiša, biljke pružaju pouzdanu zaštitu, a ponekad i podršku.

Bijeli tulip Super ParrotTerryovi kasni tulipani koji tvore klasu 11, analogno ranijima, zovu se Tulipa Double Late. Međutim, ova grupa ima još jedno ime, uzrokovano lijepim oblikom velikih cvjetnih tulipana u obliku pionaste.

Tulipna dvostruka ljepota ApeldoornU usporedbi s dvostrukim cvjetovima, pull-down u posljednjim danima travnja, u kasnim sortama Nastavci za miješanje mnogo teži i deblji, kao potomak Tulip Apeldoorn, Terry sorti Double ljepotu Apeldoorn.

Crni Tulip crni herojKao papagajni tulipani, kasnijih frotirskih sorti s teškim glave trebaju podršku i sadnju na mjestu zaštićenom od vjetra. S redovitom pažnjom i pažnjom, ove biljke sa stabljikom do 60 cm stvaraju tepih na krevetu nevjerojatne ljepote i svjetlosti.

Sladoled Terry TulipPosebna pozornost cvjećara nedavno je dobila tulipan sladoled s površinskim laticama sočan bobičastog sjena i snježne bijele jezgre nalik na rog s omiljenim ljetnim tretmanom. Iako je sorta relativno nova, fotografije sladoleda od tulipana danas su ukrašene ne samo katalizatorima proizvođača žarulja, već i mjestima ruskih ljetnih stanovnika.

Vrste tulipani: četvrta skupina u vrtnoj klasifikaciji

Četvrta skupina je vrsta tulipana korištena u izboru kultivara i uzgaja se kao nezavisna ukrasna biljka.

Tulip Kaufmana JeantineKlasa 12 cast Kaufman tulipani koji cvatu u ožujku, može doseći visinu od 30 cm, a njezini cvjetovi sa šiljastim latice različitih boja su uvijek organski na niskim rubnici i stjenovitim brdima.

Uzgoj tulipana, najviših vrsta biljaka, razlikuju se ne samo to, već i veliki cvjetovi, što je omogućilo da biljke budu korištene za dobivanje mnogih modernih sorti koje pripadaju drugim skupinama i klasama. Pupoljci Foster tulipani otvoriti u travnju i odmah privući pozornost s neobičnim laticama savijen u gornjem dijelu.

Botanički tulip GreigGrahamove vrste tulipani i njihovi hibridi, koji oblikuju klasu 14, lako se razlikuju po uzorkovanim listovima prekrivenim obojenim prugama i potezima. Iako biljke ove vrste nisu od visokog rasta, zbog svoje visoke dekorativnosti i dugog cvjetanja, uvijek su dobrodošli gosti na mjestu.

U klasi 15 divljači rastu tulipani. U usporedbi s njihovim vrtnim potomcima i rodbinom, ove vrste, koje se često nazivaju botanički, kratkotrajnije su, bolje prilagođene teškim uvjetima. Osim toga, puni šarma, mali cvjetovi manje su pod utjecajem bolesti ili potpuno otporni na njih.

Video o ocjenama tulipana