Violet se razbolioLjubičice, mnogo ljubio po mnogim uzgajivačima u našoj zemlji, kao i ostale biljke, nažalost, skloni štetočina napada, pate od nepravilne njege i prilično teško nositi gljivične bolesti, bakterijske i virusne prirode.

Da ne izgubite biljke koje ukrašavaju prozor, važno je, što je prije moguće, prepoznati problem. Opisi ljubičicama bolesti, njihove obrade i slika koje se mogu spasiti od smrti Saintpaulia pomoći da brzo shvatiti situaciju, utvrditi brigu o biljkama i povratak utičnice zdravlje i ljepotu.

Zašto ljubice ne prolaze kod kuće?

Violet hitno treba pomoćSuočeni s problemima razvoja Senpolije, dugog izostanka cvjetanja ili kršenja razvoja izlaza, proizvođači amaterskih cvjetova trebaju tražiti razloge:

  • u pogrešnoj njezi zatvorenih biljaka;
  • u štetnicima koji su se naselili na ljubičicama ili u tlu;
  • u bolestima ljubičica, s različitom prirodom i opasnošću za biljke.

Kućni ljubimci neiskusnih početnika često pate od nepismenih organiziranih skrbi. Osobito ubrzo na stabljici su vidljivi tragovi nepravilnog navodnjavanja, nedostatka rasvjete i oplodnje ljubičica.

S nedostatkom svjetlosti, nove generacije lišća izgledaju slabije i manje u odnosu na stare. Peteljice su izdužene, rubovi listova su savijeni prema gore. Postrojenje se brzo uobičajeno, ako se stavlja na osvijetljen prozor, zaštićen od skice.

Prekomjerno vlaženje tla dovodi do smrti biljkeJedan od razloga zašto ljubičice u kući ne cvjetaju, može postojati pretjerana kiselost ili salinizacija tla, nepravilni odabir sastava tla. U ovom slučaju, ne samo da je oblikovanje pedunki usporeno ili potpuno zaustavljeno, ali lišće su upletene. Slični simptomi se mogu vidjeti iu neravnoteži sastava minerala, na primjer, u slučaju nedostatka dušika ili u slučaju pretjeranog zalijevanja.

Ljubičaste ljubičice reagiraju vrlo osjetljivo ne samo na količinu vlage koja ulazi u tlo, već i na temperaturu.

Čini se da svijetle mrlje na listovima podsjećaju cvjećaru kako ispravno voditi ljubičice. Ova reakcija postrojenja signalizira pretjeranu hladnu vodu ili opekline uzrokovane izlaganjem suncu na mokroj površini listova. Zato iskusni proizvođači cvijeća preporučuju samo toplu vodu i zalijevaju grad samo u večernjim satima, kada je vjerojatnost opeklina minimalna.

Bolesti ljubičica: trulež lišća i korijena

Propadanje stabala i lišćaNajveći rizik od propadanja stabljike ljubičica djeluje na odvajanje biljke, rezanje i transplantaciju apikalnog dijela rozete ili odvajanje djece. Uzrok ovog problema može biti i štetočina i prekomjerno zalijevanje nakon dugog razdoblja relativne suhe tla. Na oštećenim tkivima bakterije koje se stavljaju u trbuh brzo se podmiruju, a šteta korijenu i stabljici postaje najdestruktivnija.

Simptomi ove ljubičaste bolesti mogu se uzeti u obzir:

  • gubitak turgora;
  • gubitak prirodne boje utičnice;
  • gušenja peteljki i listova.

Uz sveobuhvatnu prirodu ljubičaste bolesti, kao na fotografiji, liječenje može biti hitno i kardinalno. Oštećena tkiva se uklanjaju, senpolija je ukorijenjena zdravim listom, što može dati nove rozete.

Related  Njega kod kuće za neobičnu brugmansiya

Vrlo mlade rozetice, djeca i korijenje lišća utječu smeđi propadanje. U potonjem slučaju, stabljika u podlozi postaje smeđe-smeđa, omekšava i omamljuje. Na tlu pod rozetom nalaze se bjelkaste niti micelija. A ako ne poduzmete hitne mjere, ljubičasta bolest se širi na susjedne biljke.

Kao profilaksa ukorjenjivanje biljaka tretirani fungicida koji djeluje kontaktom, ne povećavati i zatim provesti pod povratnim dijelom matične fitosporin ili slično kemijskim djelovanjem.

Root propadanjeUzgojna i nejasna boja lišća također se promatra s razvojem korijena korijena. Kada ekstrahiraju biljke s tla, nalaze se mekani smećkasti korijeni, pod utjecajem spora štetnih gljiva, koji se brzo razmnožavaju i raspršuju u vlažnom okolišu. Istodobno, niska kiselost tla doprinosi razvoju takve infekcije opasne za senpolis.

Jedna od učinkovitih mjera za borbu protiv ove ljubičaste bolesti može se smatrati smanjenjem učestalosti navodnjavanja. Iako biljke rijetko dobivaju vlagu, dijelovi bi trebali biti u izobilju. Za sprečavanje i liječenje ljubičaste bolesti, kao na fotografiji, koristite radikalni tretman s fitosporinom. Smanjite rizik širenja pomoću tla koja nije previše mokra.

Slojevito trušenje također dovodi do ukapljivanja i slabljenja zelenih dijelova biljke, a na zahvaćenom površinu jasno je vidljivo sive pahuljaste prevlake. Sva lišća s znakovima ljubičaste bolesti, kao i mrtve listove lopatica i reznice, uklanjaju se, a ne puste da padnu na tlo. Da bi se smanjio rizik od infekcije tijekom hladne sezone, iznimno je važno:

  • ne dopuštaju prekomjernu vlažnost zraka;
  • odbiti od prskanja poslovnica;
  • pravilno zalijevanje ljubičica, sprječavajući stagnaciju vlage i kondenzaciju.

Od kemijskih pripravaka za obradu otvora i njihove zaštite, odabiru se skorija i temelj.

Praškasti plijesni u gradovima

Praškasti plijesniJedna od najčešćih bolesti uzrokovanih štetnim gljivicama je također udario ljubičice Mozambika. Vanjski izgled manifestacije ove bolesti ljubičica nalikuje na brašno rasute po pločama i korabama cvjetova, a infekcija senpolije javlja se uz pomoć gljivičnih spora koje se nalaze u tlu.

Zalihe oslabljene nakon presađivanja, nedavno izblijedjele primjerke, mlade i, obrnuto, stare, biljke su najosjetljivije na bolest.

Kao preventivna mjera, mjesta su zaštićena od fluktuacija temperature, ljubičice su pravilno zalijevane i gnojiva se koristi. Ako se infekcija pojavi, grad treba liječenje fungicidom.

Fusarium kao ljubičasta bolest

Fusarium ljubičiceOpasno po prvi ljubičice bolest utječe na korijenje biljaka koje omekšavaju i truleži, a potom infekcija širi na plovila matičnih, peteljkama i list ploča donjih listova. Kada se bolest u ovoj fazi većina starih lišće u niskom blijede, stabljike i rubovi postaju suzne, a zatim potpuno umrijeti.

Brza smrt biljke doprinosi slabljenju nakon cvatnje, nedostatku gnojiva za ljubičice, kao i temperaturama ispod 16 ° C.

Borba protiv fuzarioze sastoji se od hitnog uklanjanja bolesne biljke s prozorskog krila, koja sadrži i druge ljubičice. Najbolje je uništiti zahvaćeni uzorak s tlom i dezinficirati posudu bakrenim sulfatom ili dostupnim fungicidom. Kao preventivna mjera, uspostavljen je režim navodnjavanja, au ovom slučaju također je ispravno voditi ljubičice otopinom fitosporina. Ovaj se postupak provodi mjesečno.

Related  Upoznavanje s vrstama washingtonija za uzgoj kuće

Kasni phytophthora od senpola

Phytophthora ljubičicaPhytophthorosis na biljkama senpolije očituje se u obliku smeđih, isušujućih mjesta na lišću. Kako se bolest razvija u ljubičicama, takva se mjesta šire, zahvaćeno tkivo prolazi nekrozom, rozeta se grebena. Vraćanje elastičnosti lišća nije dobiveno nakon navodnjavanja.

Možete spremiti biljku odabirom zdravih listova za korijenjeAko se apikalni dio utičnice ne ošteti, može se odrezati i pokušati korijeniti, prethodno liječiti antifungalnim lijekom i uklanjanjem svih zagađenih tkiva. Zdravi rez mora imati svijetlo zelenu nijansu. Za korijenje, možete uzeti zdravo lišće.

Ostatak otvora je uništen, preventivno liječenje podvrgnuto je svim ljubičicama koje su uz bolesni uzorak.

Bronze i listovi virusa uočenih

Bolesti virusne prirode mijenjaju izgled listova, opskrbu tkiva i razvoj biljaka. Ove bolesti mogu uzrokovati zašto kod kuće ljubičice ne cvjetaju, a potom se potpuno prestanu razvijati.

Brončani virus, na primjer, dovodi do pojave ružnih listova s ​​promijenjenom bojom. Takve biljke ponekad nisu održive i uništene. U apartmanima i štetnicima može doći do širenja ljubičica. U ovom slučaju to je trpe.

Štetnici na biljkama umburanskih ljubičica

Pobijanje nametnika od senpolije može uzrokovati ozbiljnu štetu kulture prostorije, budući da sfera njihovih interesa uključuje i zelene dijelove biljaka i korijene. Osim toga, oni nose najpoznatije bolesti ljubičica.

Na biljku utječu ciklamenskih grinjaKleshchiki kod kuće postati opasni štetnici zatvoreni biljke. Ljubičice su osobito prisutni i štetnih ciklama novčića infekcija koja u početnim fazama je gotovo zanemariv. Tek kad novi listovi postaje vidljivo da je utičnica je naseljena s mikroskopskim insekata, što dovodi do prestanka rasta Saintpaulia, neuspjeh ljubičice cvatu u kući, plitkosti i uvijanje listova u središtu rozete.

Kontrola štetnika provodi se uz pomoć fitoverm ili drugih insekticida, prije izoliranja oboljelog bilja.

Lijesa lišća nematodeNematoda nije ništa manje podmukao neprijatelj ljubičica. Iz tla, crvi prodiru u korjenov sustav biljaka i posuda koje hrane rozetu. Oni sisati sokove, otrovati biljka s toksinima i poremetiti opskrbu tkiva. Kao rezultat toga, ljubičica izgleda slaba, odbija cvjetati, slabo raste. Na zelenom dijelu biljke pojavljuju se lezije nematoda kao zadebljanje stabljike, brušenje i mijenjanje oblika lišća, stvaranje masovnih masa djece.

Nematode na korijenima biljakaIstodobno, vidljivi su čvorovi i zgušnjavanja mjehurića na korijenima, gdje se razvijaju ciste crva.

Uz ovu ljubičastu razumno je ostaviti, ali ako želite s propagandom rijetku raznolikost u svakom slučaju ne može uzeti lišće od nižih razina, gdje postoji žive nematoda. Pogođena biljka uništava se uz tlo. Posudu, lonac i lonac temeljito su dezinficirani.

Related  Ill lijep orhideje – žuto lišće

Oštećenje obroka
Lisnice se najlakše mogu naći ljepljivim izlučevima na lišću i samim kukcima na leđima lišća i na peteljkama, u njihovoj bazi. Štetnik se može isprati sapunskom otopinom, pokušavajući ne prekomjerno navlažiti tlo, kao i preparat Antitlin, fitophythm ili duhanski prah.

Thrips lako kreće od biljaka do biljaka su najopasniji za home-porušene senpolije. Osim toga, štetočina koja se hrani biljnim sokovima, brzo se množi i može se prenijeti na rozete patogena različitih oboljenja ljubičica. Uništiti triazu uz pomoć Aktara ili drugu otopinu slične pripreme. Prilikom prerade je nužno utjecati i zemljani materijal, a osim toga, odrezati pedunke kako bi oduzeli štetu hrane – pelud senpolije.

Oštećenje obrokaPrisutnost kikirikija proizvodi bijele pahuljice na listovima, stablima i peteljicama umjesto njihove veze s stabljikom. U komadi tla pogođene biljke, vidljivi su bjelkasti ugrušci. To su mjesta akumulacije cvjetača, hranjenja biljnih sokova. Zaražene ljubičice brzo blijede, lišće postane mutno, žućkasto.

Ako ne poduzmete hitne mjere, ne smijete umrijeti samo bolesni ljubičasti, već i susjedne rozetice. Liječenje se vrši navodnjavanjem ljubičica Mospilanom ili Regentom, zamrljani dijelovi moraju biti uklonjeni i uništeni.

Scaryidae u ljubičicamaSseridije su dobro poznate svim uzgajivačima koji se bave uzgojem unutarnjih biljaka. Male crne muhe nad loncima također su opasne jer se hrane sokom senpolije, a u obliku ličinki mogu izazvati ozbiljnu štetu podzemnim dijelovima biljaka.

Borba protiv štetnika senpolije je prolijevanje tla s sistemskim insekticidom, kao i uspostavljanje njege biljaka. U ovom slučaju, kao i uvijek, važno je pravilno zalijevanje ljubičica, jer prekomjerna vlaga u tlu potiče umnožavanje i aktiviranje štetnih insekata.

Zaštitne preventivne mjere protiv bolesti ljubičica i njihovih štetočina

Smanjite rizik od infekcije ljubičica ljubičica s opasnim bolestima ove kulture i zaštitite kućne ljubimce od napada na štetnike, pridržavajući se jednostavnih sigurnosnih pravila i postavljanjem prevencije.

U stečenim biljkama uklonite pedale kako biste smanjili rizik od infekcije s triplamaKao što pokazuju iskusni uzgajivači, najveća opasnost za prikupljanje predstavljaju nove rozete kupljene u stakleniku ili trgovini. Takve biljke se nikada ne smiju staviti pored raspoloživih ljubičica, sve dok ne prođu 3-4 tjedna. Takva karantena je neophodna za promatranje ljubičica i aklimatizaciju.

Ako je biljka kupljena u cvatu, bolje je ukloniti pedale. To će smanjiti rizik od infekcije s triplama. Prije sadnje, dezinficirajte ne samo tlo, već i lonce. Od prvog dana za biljke stvoriti prihvatljive uvjete za rasvjetu, prehranu i zalijevanje. Ne bismo trebali zaboraviti na upotrebu gnojiva za ljubičice, osobito nužno nakon cvatnje, kada je biljka iscrpljena.

Video o bolesti ljubičica