anemona u rano proljeće u šumiSamo prve proljetne zrake sunca pogodile su zemlju, a snijegovi cvjetaju. A kad stalno dolazi do vrućine, pod imenom se pojavljuju lijepi cvjetovi – anemoni. Gledajući ove nježne stvorenja, vidite kako graciozno ljuljaju, čak i uz lagani udar vjetra. Snježni bijeli pupoljci nalikuju proljetnom snijegu na zelenu travu.

Njegovo ime bilo je skroman cvijet zahvaljujući posebnoj osjetljivosti na vjetar. Njezine velike latice odmah reagiraju na bilo kakve promjene u zraku, dok su ostale otporne na jake vjetrove. Prevođen s grčkog, naziv cvijeta znači “kći vjetrova”, koja pokazuje njegovu nezemaljsku veličinu. U hortikulturi raste veliki broj vrsta anemona i različitih nijansi.

Nježna ljepota na proljetnom odmoru cvijeća

snježno bijelo cvijećeKad proljeće dođe na zemlju, a zemlja stavlja na veličanstveni odijelo cvijeća, jedan se nenamjerno želi osmijeh i uživati ​​u životu. Gledajući petljave latice anemona, čini se da je ova Pepeljuga pala na odmor cvijeća. Ali vrijedi razmotriti to bliže, nemoguće je proći tako skromnom ljepotom.

žuti cvjetovi anemonaVetrenica pripada obitelji “Lyutikovye” i jest višegodišnja zeljasta biljka. Raste na cijeloj sjevernoj hemisferi, gdje se nalazi relativno blaga klima. Može se vidjeti na šumskim rubovima i golemim livadama, na planinskim padinama iu riječnim dolinama. Gdje god se pojavio anemon (drugi naziv za cvijet), daje proljetnu toplinu i osmijeh ljudima.

Ova skromna biljka može narasti u visini od 10 do 100 cm. Buds dolaze u različitim bojama. Evo nekih od njih:

  • bijela;snježno bijelo cvijeće
  • plava;plavo cvijeće
  • plava;plavo cvijeće
  • žutožuto cvijeće
  • ružičasta;ružičasto cvijeće
  • lila.ljubičasto cvijeće

Cvijeće se sastoji od pet (ponekad 7 ili 8 komada) delikatnih latica, koje mogu biti polu-dvostruke i dvostruke. Nalaze se na dugim solitnim kavezima. Bloom anemones u rano proljeće (na hladnijim mjestima u travnju ili svibnju), što privlači pozornost ljubitelja vrtnih biljaka.

Zahvaljujući mukotrpanom radu uzgajivača, uzgojene su nove vrste anemona. Neki od njih su otopljeni u srpnju ili rujnu. Uz mudar pristup uzgoja cvijeća na mjestu, možete biljka različite vrste anemona. Kao rezultat toga, cvijeće će trajati cijelu sezonu.

Biljni anemon skraćuje lišće s tri petiolje. Nalaze se na kratkim peteljkama od 3 komada zajedno. U blizini korijenskog sustava ponekad je jedan list ili ni jedan. Zanimljivo je da glatki cilindrični rizomi mogu brzo izbaciti izbojke. Stoga, cvijeće često čine cijele kolonije, pretvarajući mjesto u šik sag.mirisni tepih anemona

Related  Sadnja i briga za bajkovitom irisom nizozemskog luka

U lipnju, kada bujna cvatnja leti, fetus se pojavljuje kao plod. Oni su duguljasta vrećica s velikim brojem sjemena. achene anemonaSjeme sjajanog vjetra često se nalazi u novim područjima gdje se mogu pojaviti prozorska cvjetova.

Uzgoj anemona u vrtnom zemljištu

anemona u vrtuAnemon cvijet obično cvjeta mnogo ranije nego lišće i listovi pojavljuju se na drveću i grmlju. Zato je bolje posaditi ih najprije na sjenovitim mjestima ili u polusjenici. Uostalom, njihovi su drevni kongeneri rasli u gustim šikarima veličanstvenih šuma.

Anemones skladno gledaju u pozadini gusjeničasti grm žutice ili špijuna. Njihova nježna odjeća lijepo se razlikuje među tulipanima ili pansies. Šarmantan šikare mogu ukrasiti bilo koji prigradski prednji vrt i dati puno pozitivnih emocija.

Sadnja i briga za anemone uključuje provedbu jednostavnih pravila:

  1. Prikladno tlo. Anemoni preferiraju lagano humusno tlo, koje mora biti vlažno. Čak i nakon smrti cvjetnih izbojaka, potrebno je umjereno voditi područje. Neke vrste anemona u tlu zahtijevaju dodatne tvari – dolomitni brašno ili drveni pepel.tlo za vjetrovite
  2. Redovito održavanje cvjetnih tepiha. Budući da su nježne anemone sposobne brzo rasti, stvarajući guste zelene pokrivače, potrebno je zadržati svoju dekorativnost. Zbog toga je biljka transplantirana na nove lokacije. Proces transplantacije je bolje početi prije no što biljka gubi lišće i priprema se za zimu. U nekim slučajevima cvjetni anemoni također mogu biti transplantirani.redovitu njegu
  3. Kompetentno navodnjavanje postrojenja. S obzirom na činjenicu da anemon cvjeta u rano proljeće, postaje jasno – ona voli vlagu. Ako se proljeće pokazalo suhom, važno je stalno navlažiti tlo pod cvjetnim anemonom. Ljetne i jesenske vrste također ne bi trebale ostati bez dodatne vlage.redovito zalijevanje
  4. Razmnožavanje. Za uzgoj anemona uz pomoć rizoma, ne treba ga potpuno iskopati iz tla. Dovoljno je izdvojiti male elemente s bubrezima da se smjeste na novo mjesto. Također možete umnožiti cvijeće sjetvom sjemena.rizoma anemona

Prilikom sadnje komada rizoma, vrat korijena ne može biti prekriven tlom. Morat će ostati na zemljištu kako bi uspješno klijala.

Slatke vrste skromnih cvjetova

nevjerojatna vrtna cvijećaAnemon prikazan na fotografiji je lijep cvijet koji je korišten u vrtu za nekoliko stoljeća. Posebno se cijeni tijekom bujne cvatnje u rano proljeće. U prirodi, postoji više od 150 vrsta slatka “proljetni osmijeh”. U Rusiji raste oko 46 sorti. Detaljno upoznavanje s nekima od njih omogućit će upoznavanje ove slatke, skromne osobe.

Related  Kako spasiti ljepotu azaleja kući

anemona sylvestris

šuma pjegaOvaj slatki cvijet otapa svoje pupake u rano proljeće. Raste u visini od 20 do 50 cm, voli da raste u šikarima niskih grmlja i u šumskim proplancima. To se događa u sjevernim prostranstvima Europe, u Sibiru, na planinskim obroncima Crime i Kavkaza.

Korijenski sustav šumskog anemona sastoji se od moćnog vertikalnog rizoma crne boje. Iz nje u rano proljeće, rastu listove bazalnih listova, veličine oko 20 cm. Sredinom svibnja iz rozeta pojavljuju se cvjetni pupoljci s velikim bijelim pupoljcima. U rijetkim slučajevima, leđni cvjetni obojeni su ljubičasto. Jezgra poniznog cvijeta u boji je žuta, koja izgleda izvorno u pozadini bujnog zelenog tepiha.

Ledeni lišće biljke obično su zeleni. Ploča je izrezana, sliči zelenom mrkvu, ali malo veću. Cvjetovi rastu velike kolonije, potpuno pokrivaju tlo.

Hrast od hrastovine

drvo anemonaKada topla zraka proljetnog sunca rastopi zadnji snijeg, hrastovo groblje raste iz tla. Visina vitkog cvijeta doseže samo visinu od 20 cm. Listovi su dugo petiolate, izvorno su odvojeni na tri mjesta. Buds su često bijeli, ali ponekad postoje purpurne i svijetlo ružičaste uzorke. Razdoblje cvatnje – travanj ili početak svibnja. Voće se pojavljuje u obliku duguljastog achena, u kojem ima mnogo sjemena. Biljka voli rasti pod širokim krovom stabala ili grmlja.

Altaj Vetrenica

anemone AltaicNeke vrste oštećenih vjetrova navedene su u Crvenoj knjizi. To je vrsta koja se smatra ovim. To je cvijet s cilindričnim rizom žute ili smeđe boje. Zahvaljujući njemu, biljka raste brzo, potpuno pokriva tlo zelenilom. Stabljike biljke su gole, rastu do 20 cm. Lišće se razgoni, crenate. Pedunke soltičnoga anemona. Pupoljci su obojani bijeli. Na podnožju čaše, izvana vidljiva je ljubičasta boja.

Vein lenticum

bijesni anemonMirno zelenilo ove vrste anemona pojavljuju se u rano proljeće na sjenovitim rubovima šume. Pupi žute boje otvaraju se u travnju ili svibnju i cvjetaju se 12 dana. Kalcificirani listovi izmeta nalaze se ispod pupova. U tlu na 5 cm dubokoj površini nalazimo rižoto gmizavne prirode, tako da biljka brzo raste.

Na osobnim parcelama, bolje je uzgajati ukrasne sorte anemona, s cvjetnim smeđim cvjetovima i ljubičastim lišćem.

Mlinogradilište vjetrenjača

anemona ljutićMinijaturna višegodišnja biljka razlikuje se od dobro razvijenog vertikalnog rizoma. Nekoliko lišća na izduženim peteljkama ga ostavlja. Iz središta rozete dolazi erektična cvjetna šiljka na kojoj cvjetaju žuti pupoljci. Često, mamac zalogaja zove se meduza ili napitak žabe. Ali to ne utječe na njezinu nježnu ljepotu. Biljka cvjeta u zadnjim danima ožujka tijekom 4 tjedna.

Chickenwort se smatra vrlo otrovnim biljkama. Stoga, nakon svakog kontakta s njom, temeljito operite ruke.

Bajkalina divljina

gležanj BaikalAko pogledate jezero Baikal iz svemira, izgleda kao plavo oko planeta. Ništa manje atraktivna je priroda ovog šarmantnog mjesta. Među mnogim biljkama ovdje u rano proljeće, cvjetaju snježne bijele ljepote – anemone Baikal. Na temelju opažanja botaničara cvijet će uskoro nestati iz biljnog kraljevstva. Zbog toga je naveden u Crvenoj knjizi i pod zaštitom je.

Related  Kako uzgajati limun iz kosti kod kuće

Cvijet je ukrašava cvatove bijele boje. Izgledaju izvorno u pozadini mnogih listića s trećim listovima baršunastog tepiha na zemlji. Tvornica voli sjenovita mjesta i bogato tlo. Blago anemone Baikal je poželjan za zimu.

Detaljan opis anemona pokazuje da se ova biljka savršeno uklapa u kućni krajolik jedne seoske kuće. Ne zahtijeva posebnu njegu, lako se množi i može dugo moliti oči svojim cvjetovima. Možda je vrijedno saditi ove skromne cvjetove u vašoj dači? Neće razočarati.

Video o djevojci