cvatu gloksiniju na prozoruSiningia je lijepa, poznata je kao vinogradari kao gloxinia, već je nekoliko desetljeća uživala u pozornosti ljubitelja unutarnjih biljaka. Što je tako atraktivna gloksinia, fotografije i imena sorti koji su više nego ikad?

Za mnoge cvjećare, ljubav prema ovoj kulturi započela je u djetinjstvu s velikom baršunastom zvonu koja je bila odvedena iz prozora bake. U one dane bilo je gotovo nemoguće pronaći gloxinium, osim guste ljubičaste ili grimizne boje. Danas su uzgajivači stekli stotine nevjerojatnih ljepota, raznolikih oblika i boja biljaka, spremni za rast i sofisticno cvjetanje u sobi.

bogato cvjetanje gloxiniaMalo je vjerojatno da naše bake sumnjaju da proučavanje fotografija i imena vrsta gloxinia može potrajati više od jednog sata. U zbirkama tekućih obožavatelja ovog cvijeta pojavio se:

  • bijele i ružičaste, lila i crvene sorte;
  • sorte s cvijećem u polka točkicama;
  • biljke s zvonima, ukrašene na rubu svijetle kontrastne granice.

Radi jednostavnijeg razvrstavanja, cvjetni uzgajivači uveli su gloxinium podjelu prema veličini grma i karakteristikama krunica.

Razvrstavanje gloksinskih sorti

Ovisno o veličini nadzemni dijelovi i formirana utičnica hibridne gloksinija podijeljena na sličice ne rastu više od 20 cm, a standardna promjera biljka list rozete od kojih može biti duži od 30 cm. Tu su i brojni razreda zauzima srednji položaj u ovoj klasifikaciji.gloxinia Avante bijela

Corollas modernih biljaka može se sastojati od jednog ili više redova latica. Terry gloksini su nevjerojatno popularni, jer njihovi zvonoliki cvjetovi su veličanstveniji od jednostavnih cvjetova, a u obliku najviše nalikuju camelliji ili vrtnoj ruži.

Prema tipu gloxinia, moderne sorte su podijeljene u monofonije, bjeline i tigris.

  1. Jednobijeli cvjetovi ravnomjerno su obojeni u različitim tonovima od bijele, svijetlo ružičaste ili ljubičaste do ljubičaste i gustu ljubičastu. Više svjetla ili bijela mogu biti samo mjesto u dubini vrata.
  2. Corolla s tipom pamuka u boji prekrivene su jednim dimenzijama ili rakovima.
  3. Tigrovi su ukrašeni ne samo elegantnim graškom, već i granicom uz rub latica.

gloxinia Tigrina crvenaVidjevši na pakiranju s gomolji gloksinija natpis „Tigar Red”, plava ili bijela, možete biti sigurni da je proizvođač nudi cvijet da raste s originalnim ruba duboke crvene ili ljubičaste boje. Međutim, nije moguće dobiti istu biljku iz sjemena, jer se hibridi reproduciraju samo vegetativno.

U nekim vrstama gloxinia, cvjetovi su u obliku uobičajenog zvona, a tidea, tj. Cipela koja je češća u drugim biljkama koje pripadaju Gesnerianu.

Related  Soba Abutilone bila je bolesna. Kako pomoći tvornici?

Gloxinia voli svijetle, ali ne izravne zrake sunca, boji se nacrta i naglim promjenama temperature, vrlo negativno reagira na prekomjerno navodnjavanje. Čini se da je gloksinia vrlo hirovita. Ali oni koji gospodari brigu o biljci, neće se požaliti. S dužom pažnjom, od proljeća do jeseni, zeleni ljubimac redovito cvjeta.

Do jeseni, broj pupova se smanjuje, a zatim se nadzemni dio gloxiniuma blijedi. Biljka počinje razdoblje odmora, tijekom kojega se život čuva samo u gomolji.

gloxinia HollywoodKod kuće, biljka gloxinia može se dobiti iz gomolja posađeno u proljeće ili iz sjemena. Možete reproducirati varijetet koju volite ukorjenjivanjem zdrave liste. Zahvaljujući tome, mnoge kulturne sorte sada su dostupnije nego prije.

Odabir gloxinis provodi i inozemni i ruski entuzijasti. Široko poznati su industrijske vrste koje amaterskim vinogradarima nude velike cvjetne tvrtke u Nizozemskoj i drugim zemljama. U svom asortimanu jednostavna i frotirna gloxinia, uvjetno ujedinjena u skupinama prema obliku cvjetova, veličina korona i utora.

Grupa sorti globoksinija Avante, Avanti

gloxinia Avante ScarletDobar primjer je gloxinium Avante ili Avanti. Ova skupina sorti uključuje različite boje. Najčešće, gloxinia ove vrste se nudi u obliku sjemenskih setova za samostalno uzgoj. Uzgojene biljke imaju kompaktnu utičnicu za list, na čijem su se polju jednostavni baršunasto cvijeće činili još više spektakularnijim.

Gloxinium Avanti breskve ružeNajčešći Avanti hibridi uključuju gloksiniju:

  • ljubičasta Avanti Light Violet;
  • bogato cvjetajuće bijele, s valovitim rubovima Avanti White;
  • s laganim ljubičastim ili plavim cvjetovima ukrašenim širokim bijelim valnim pojasom Avanti Blue s bijelim rubom, ili plavom čipkom;
  • Grimizno, s baršunastim crvenim cvjetovima Avanti Scarlet.

Gloxinia Esenia

gloksinia YeseniaJedan od nizozemskih hibrida, masivno obrađenih diljem svijeta, nazvan je Esenia. Prosječna ili velika biljka visine do 30 cm formira rozetu zelenog lišća s kratkim peteljkama, iznad kojih se spektakularno dvostruko cvijeće. Pola objavljeni nastavci za miješanje nalikuju ružičaste pupoljke, a kada je potpuno otvoren ljubičasta ili grimizno cvijeće na kratko peteljka, rub latica pojaviti bijela li ružičasto ruba. Za globoksini hibrid Yesenia, kao na slici, dugo je cvjetanje buketa karakteristično.

Gloxinia Hollywood

cvjeta hollywoodLjubičasti cvjetovi gloksiniji Hollywood kao da su izrezani od tankog baršuna. Latice jednostavnog cvijeta mogu biti tamnije ili lakše. Istodobno, duboki vrat uvijek ima svjetlo boje limuna i ukrašen je kontrastnim ljubičastim točkama. Za hibrid se karakterizira bujna masovna cvjetnica, mala ruža zelenog lišća i visoka dekorativna.

Related  Reprodukcija dracaena kod kuće nije osobito teška

gloxinia Black HollywoodMeđu mnoštvom opcija, najživljivija i nezaboravnija je tzv. Crna holivudska s vrlo tamnim, gotovo crnim cvjetovima bez svijetle jezgre.

Gloxinia Kaiser Wilhelm

gloxinia Kaiser WilhelmGlossinium Kaiser Wilhelm izolira jednostavne, bogato ljubičaste cvjetove s neprozirnom jezgrom i svijetlim bijelim resama. U potpunom otapanju rubovi latica postaju izvrsno valoviti. Buds se otvaraju na visokim pedunkama, dižući se iznad curenja rozete baršunastog lišća. Uz pravilnu njegu, biljka uživa u bujnom cvjetanju buketa. U svijetloj svjetlosti, boja gloxinia Kaiser Wilhelm, na slici, postaje manje gusta i duboka.

Gloxinia Prince Albert

gloksini Prince AlbertDruga vrsta gloxinia s jednostavnim, ali vrlo spektakularnim cvijećem, također nosi ime jednog od monarha. Gloxinia Prince Albert oblikuje lisnatu rozetu promjera do 25 cm, preko ljubičaste, ponekad gotovo crne, korule iznad zelenog lišća na srednjim pedunkama. Dodatna milost na cvijeće pričvršćena za valoviti rub. Gusta boja proteže se ne samo na laticama već i na vratu. Svijetlo, žućkasto mjesto s ljubičastim tapkama jedva je vidljivo u dubini koru.

Gloxinia Kaiser Friedrich

gloksin Kaiser FriedrichSvijetla grimizno Corolla s bijelim obrubom i mala svijetla točka u stražnjem dijelu vrata – karakteristike prikazane u foto gloksinija Kaiser Friedrich. Vanjska strana spektakularnog zvona oslikana je bijelom, a latice uz rub nalikuju slatkom tulipanu. Za postizanje masivnog cvjetanja za ovu orta potrebna je pažljiva briga, podrška prehrani i umjerena vlažnost tla.

Gloxinia Blanche de Meru

gloxinia Blanche de MeruPredstavljen na fotografiji gloxinia Blanche de Meru lako se prepoznaje velikim cvjetovima s laticama maline i bijelim grlom. Leaf rozeta biljke promjera do 25 cm, s dobrom skrbi pomaže u održavanju ne samo velike baršunaste listove, ali i potiče dugo, od kasnog proljeća do rane jeseni, raskošnom cvatu.

Ako gloxinia dobiva izravnu sunčevu svjetlost, barem baršunasti lišća i cvjetovi mogu patiti. Oni postaju manji, otvoreni pupoljci su bliži u boji i blijede se brže.

Gloxinia Violacea

gloxinia ViolaceaGloxinium Violacea može se nazvati klasicnim cvijetom. Raznolikost karakteriziraju jednostavni ljubičasti cvjetovi s bijelim, grbavim grlom i valovitim rubovima latica. Biljka gloksinija Violatseya ima standardne dimenzije, u punom raspada Corolla ima promjer od oko 8 cm. Dok su zvona gloksinija sjede na visokim peteljki tijekom masovne cvatnje biljke treba pomoć. Raznolikost se odlikuje dugim cvjetanjem, a ne povremenim od lipnja do kraja kolovoza.

Related  Fotografije Clevelandovog cvijeta i zanimljivih činjenica

Gloksinia Shagane

gloksinia ShaganeNe samo stručnjaci velikih centara za cvjetnice bave se odabirom gloxina, već i entuzijasta amatera. Posljednjih godina takve autorske sorte stekle su nevjerojatnu popularnost od ruskih i stranih uzgajivača.

Danas postoje tisuće vrsta gloxinia, slike i nazivi koji izazivaju maštu, a vrsta cvijeća čini vinogradarima više puta napuniti svoje zbirke.

Terry gloxinium s velikim zvonastim cvjetovima, svjetlosnim listovima i skladnim pedalima uveo je uzgajivač E. Slyusar. Gloxinia Shagane je vrlo lijep tigar ljubičaste boje. Corollas s kratkim zelenkastim vratom ukrašeni su svijetlim ljubičastim plavim rubom. Većina latica u boji su bijela i razbacana ljubičastim pikovima različitih veličina i intenziteta.

Gloxinia Cleopatra

gloksin KleopatraGloxinia calico boje nisu manje učinkovite od tigrova ili monofonskih cvjetova. Terry gloxinia Cleopatra odmah se ističe u pozadini ostalih sorti. Ima velike dvostruko cvijeće bijele boje, bogato ukrašene ljubičastim i ljubičastim graškom. Rubovi latica su valoviti, a modeli na njima postaju manji i lakši. Cvijet ima ružičasti vrat, također priporoshennoe crvene i ljubičaste mrlje i udarce. Jaka biljka s velikim listovima zbog kratkih cvjetnih stabljika je vrlo kompaktna i uz pravilnu njegu podupire bujno cvjetanje buketa.

Gloxinia Zimska višnja

gloxinia Zimska trešnjaNažalost, autor ove veličanstvene sorte nije poznat, ali to ne utječe na prednosti biljke sa svijetlim dvostrukim bojama izvorne boje. Gloxinia Winter Cherry se odnosi na polu-minijature, pa su njegove kore male, ali nezaboravne. Bijelo zvono gusto je prekriveno velikim pjegama trešnje. Pamuk bojanje cvijeća valovitim rubovima postaje nešto lakši. U formi, zvona gloxinia jako podsjećaju na fantasy ruže. Raznolikost karakterizira mali zeleni lišće s fleecy površinom.

Gloxinia Anfisa

gloksinia AnfisaAutor ovog frotir Rosaceae gloksinija grimizne nijanse je Tkachenko. Prema vrsti bojenja gloksinia, Anfisa se odnosi na tigrove. Svaki režanj se rese šuplje bobica svijetlu nijansu na latica cvijeta u vratu i razbacane velike i male mrlje koje uključuju cvijet u pravi remek-djelo prirode. Corollas otvoren na kratkim peduncles, rozeta niska, ne prostran.