cvjetnu klematiku u SibiruUzgoj klematisa u Sibiru – sadnja i njegu, vrste fotografija za odabir prave vrste, obrezivanje i skloništa za zimu i mnoge druge nijanse. Ovaj cvijet savršeno se aklimatizira čak iu hladnoj klimi, prenosi zimovanje na otvorenom terenu, a ljeti se svidi s obilnim cvjetanjem. Nisu sve vrste Clematisa mogu rasti u uvjetima Sibira, ali čak i za stanovnike ovog kraja ostaje velika raznolikost biljnih sorti.

Clematis je opis vrste

Klinaste sorte za SibirRod Clematis sadrži više od 380 vrsta zelene ili drvenaste biljke. Oni pripadaju obitelji Lyutik. Njihova glavna značajka su cvjetovi različitih nijansi i promjera koji mogu ukrasiti bilo koji vrt. U prirodi rastu u umjerenoj i suptropskoj klimi sjeverne hemisfere i savršeno se ukorijenjuju u uvjetima dugotrajne hladne zime.

Za uspješno uzgoj potrebno je odabrati samo vrste klematisa otpornih na smrzavanje – briga za njih neće biti teška.

Clematis ima nekoliko značajki:

 • neke sorte sastoje se od podzemnog dijela i vinove loze: prvi ostaje na zemlji za zimu, a drugi odumire;
 • Oblik bush također je popularan i ne zahtijeva obrezivanje zimi;
 • na jednom grmu može se formirati nekoliko vrsta izbojaka, biljke s novim ili prošlogodišnjim izbojcima uklopit će se u sadnju u Sibiru;
 • cvjetovi mogu biti jednostavni (do 8 latica) ili frotir (do 70 latica), osamljeni ili cvjetovi;
 • divlje biljke nisu pogodne za uzgoj u Sibiru.

Foto clematis u Sibiru, sadnja i njegu za koje nisu teške, ne razlikuje se od biljaka uzgaja u toplim klimama. Glavna stvar je odabrati pravu mješavinu otpornu na mraz i promatrati pravila njegove zaštite za zimu.

Uzgoj klematisa u Sibiru i briga za njih

obilježja uzgoja u SibiruKlememija kultiviranja u Sibiru ima svoje osobine. U prirodnim uvjetima, oni ne rastu ovdje, ali uz pravilnu njegu lako se prilagođavaju klimi i mogu tolerirati zimu na otvorenom. Za reprodukciju ovih biljaka u vrtu potrebno je odabrati sadnice odgovarajućih sorti, koje su bolje uzeti u posebne rasadnike.

Reprodukcija cvijeta

Klice ClematisaSaplings koje se mogu naći na prodaju su mladi izbojci. koji su uspjeli korijeniti i pogodni su za sadnju na otvorenom terenu. Međutim, postoji nekoliko načina kako da se ova kultura uzgoji kod kuće i nekoliko godina da se s jednoga grma postigne svijetlo debelo polje:

 • U tu svrhu ukorijenjeni su korijeni lianama u blizini grudi majke;
 • reznice – mladi izbojci su odvojeni od biljke tijekom intenzivnog rasta, ukorijenjeni i zasađeni u zemlju za iduću godinu;
 • Podijelivši grm, moguće je podijeliti velike, visoko uzgojene grmlje od 4 godine i starije, zbog toga se urezuju u nekoliko dijelova zajedno s rizoma i odmah se stave natrag u tlo.

U prirodnim uvjetima, klemama se također reproduciraju sjemenjem, ali za uzgoj kod kuće ova metoda neće funkcionirati. Biljke proklijane iz sjemena manje su otporne na smrzavanje.

Odabir sorte za sadnju

klemaža otporna na smrzavanjeU Sibiru je glavna stvar izbor odgovarajuće raznolikosti. Clematis se treba dobro prilagoditi klimi i tolerirati zimu bez oštećenja. Imaju ogroman broj sorti pa su zbog praktičnosti klasificirani u tri velike skupine:

 1. Prva skupina – sorte, u kojima se cvjetanje javlja na prošlogodišnjim izbojcima. U Sibiru se ne uzgajaju jer se izbojci trebaju izrezati za zimu.
 2. Druga skupina su biljke u kojima se cvijeće može pojaviti i na prošlogodišnjoj i mladoj izbojci. Prikladni su za uzgoj u Sibiru, ali trebaju periodično obrezivanje.
 3. Treća skupina je sorte zeljaste boje, u kojima se cvjetanje javlja na mladim izbojcima. Zimi zeleni dio umire, a rizoma ostaje u tlu. Mogu ih uzgajati u Sibiru, ali je potrebno sklonište od mraza.

uzgoj toplih sorti u prijenosnim spremnicimaVrste klematisa otporne na smrzavanje za Sibiru na fotografiji se ne razlikuju od više termofilnih vrsta. Oni jednako dugo i obilno cvjetaju, tvore velike cvjetove i privlače pozornost.

Značajke klemeza slijetanja

sadnica za sadnju u otvorenom tluZa sadnju na otvorenom terenu, sadnice koje su već dvije godine starosti bit će prikladne. Oni bi trebali biti bez oštećenja, s jakim korijenskim sustavom. Biljka se najbolje kupuje u jesen i čuva se tijekom zime na suhom, tamnom mjestu. U proljeće se može saditi u tlu. Tako će imati vremena za korijen i bit će spremna odoljeti mrazu.

Da biste biljke obogatili u tlu, trebate izvesti nekoliko koraka:

 • kopati rupu (60 cm duboko i široko), ležali na donjoj drenaži;
 • pripremiti posebnu smjesu tla koja će se sastojati od tla, dolomitnog brašna i vapna;
 • stavite sadnicu u sadnju, napunite rižoto mješavinom i prekrite pijeskom;stavite sadnicu u jamu
 • organizirati podršku mladim izbojcima.organizirati podršku za izbojke

Clematis radije raste na laganim hranjivim tlima s niskom razinom podzemnih voda. Mjesto treba biti dobro osvijetljeno i zaštićeno od vjetra. Najbolje je saditi biljke iz južnog dijela kuće – tako da će zid poslužiti kao sklonište.

Za uzgoj klemeza, organska gnojiva i treseta se ne koriste – oni su previše teški za ove biljke. Ako ih treba hraniti, bolje je kupiti gotovu mineralnu smjesu.

Briga o biljkama

lijepa podrška za clematisClematis su višegodišnje biljke koje mogu rasti na otvorenom tlu tijekom cijele godine. Ako odaberete pravu vrstu i odaberete prikladno mjesto za sadnju, osjećat će se ugodno. Međutim, zbog bogatog cvjetanja i urednog izgleda cvjetnjaka, malo vremena morate dati cvijeću. Skrb za kompleksnu Clematis uključuje nekoliko faza:

 • zalijevanje;zalijevanje
 • obrezivanje;rezanje klematisa
 • izgradnja podrške;podrška za clematis
 • primjena gnojiva; gnojidba klematisa
 • sklonište za zimu.priprema za zimu zaštita od mraza

Različite vrste klemama trebaju obilnu zalijevanje. Vlažnost koju trebaju izgraditi zelenu masu i formiranje cvjetova. U prosjeku, trebaju samo jedno zalijevanje tjedan dana ljeti, i trebali biste provjeriti da nema stagnacije vode na mjestu. Vlažnost mora prodrijeti u duboke slojeve tla i doći do rizoma.

Tlo na cvjetnom postelju treba povremeno otpustiti i očistiti od korova. Također je korisno napraviti gotova mineralna gnojiva. Možete odabrati složenu smjesu ili koristiti zasebno odijevanje dušika, kalija i fosfora. Također je korisno organizirati podršku za svaki cvijet prema visini rasta. Zato puzanje neće biti oštećeno vjetrom i vlastitom težinom.

Clematis u vrtuGlavni uvjet za uzgoj klematisa u Sibiru je njihov utočište za zimu. Svake godine obrezivanje puca nakon cvatnje, a tijekom godine možete dodatno ukloniti suhe oštećene grane. Skloništa čine suhi pijesak ili treset. Da biste to učinili, travnati izbojci su odvojeni od potpore i položeni u obliku kruga. Na vrhu, pokrijte lišće i stavite ih u drvenu kutiju.

Klinaste sorte za uzgoj u Sibiru

Clematis ElegyClematis Elegy – odnosi se na treću skupinu slika. Biljka tvori dugu puzavicu, svaka od 3 do 3,5 m. Cvjetanje je bogato, traje cijelo ljeto. Na jednom bushu nastaju veliki broj jednostavnih cvjetova plavo-ljubičaste boje, od kojih svaka može doći do promjera 12-14 cm.

Clematis Luther BurbankClematis Luther Burbank – opis ove sorte može se naći u asortimanu različitih vrtića. Pripada trećoj skupini obrezivanja, vrlo mračna. Odrasla biljka doseže 2-3 m visine, tvori vrlo velike ljubičaste cvjetove (do 25 cm u promjeru). Razdoblje cvjetanja traje od lipnja do rujna.

klema Anastasia AnisimovaKlematis Anastasia Anisimova Je li biljka u obliku grma. Cvijet doseže visinu od 1-1,5 m, praktički ne treba podršku. Na jednom bushu formiraju se do 20 izbojaka, a na njima – svjetlo plave cvjetove do promjera 14 cm. Razdoblje cvatnje traje tijekom ljeta.

Clematis predsjednikClematis predsjednik fotografija izgleda sjajno i impresivno. Odrasla biljka doseže 2-2,5 m, dobro je pričvršćena na potporu. Ova je sorta popularna za vertikalno uređenje lukova i lukova. Cvjetovi se pojavljuju na mladim i prošlogodišnjim izbojcima, svijetlo plave, promjera do 15 cm.

Clematis Multi BlueFotografija i opis Clematisa Multi Blue može se naći u gotovo svim katalozima – sorta je vrlo popularna. Njegova značajka je frotir ili polu-dvostruko cvijeće, koje mogu biti obojene u različitim nijansama plave i ljubičaste. Oni su veliki, mogu doći do 18 cm u promjeru, nastaju tijekom ljeta.

Clematis Miss BatemanClematis Miss Bateman Je li velika cvjetnica, otporna na mraz. Ono se razlikuje od snježnih bijelih cvjetova do promjera 15 cm. Biljke su otporne na mraz, odrasli grmovi dostižu visinu do 2,5.

Clematis gospođa CholmondeliClematis gospođa Cholmondeli Ovo je velika biljka čiji puci mogu dosegnuti 3 m. Oni čine cvjetove do 18 cm promjera. Oni su plavi, mogu imati ljubičastu boju. Postoje razlike u boji latica unutar jedne sorte.

Clematis Madame de KultreClematis Madame le Cultre Je velika cvjetnica. Tijekom ljeta biljka tvori svijetlo bijelo cvijeće s žutim jezgrama, promjera do 18 cm. Grmlje dostiže visinu od 3 m, au jesen im je potrebno djelomično obrezivanje zimi.

Clematis Warsaw NikeClematis Warszawa Nyk (Varšava noć) – spektakularni cvjetovi koji su slični uređenju cvjetnih gredica, lukova i lukova. To je poljska sorta, ali se odlikuje visokom zimskom snagom i može rasti u hladnoj klimi Sibira. Cvijeće su velike, bogate vinom, s kontrastnim svjetlosnim jezgrama.

Clematis Liječnik ReppelClematis Liječnik Ruppel – jedna od najneobičnijih sorti. Brzo raste, dok su njegove vina dobro pričvršćene na bilo kakvu podršku. Može se penjati na zidove zgrada. Cvjetovi su vrlo veliki, do 20 cm u promjeru, latice su obojene svijetlo ružičastom bojom sa svijetlim rubovima.

Clematis Nelli MoserClematis fotografije Nellya Mosera slično prethodnom razredu. Oni su također oslikani u nijansama bijelih i ružičastih, dobro pričvršćeni za potporu, mogu se koristiti za stvaranje živih ograda i živica. Liane su fiksirane uz pomoć posebnih antena.

Clematis JacquemanClematis Jacqueman – bogato cvjetnu raznolikost sa svijetlim ljubičastim laticama. Brzo raste i može se pričvrstiti na različite vrste podrške s antenulama. Cvjetanje se javlja na mladim izbojcima, tako da zimi treba djelomično obrezivanje i sklonište.

Kardinal Clematis RougeOpis Clematis Rouge Cardinal nužno naglašava njegove velike svijetle boje bogatog vina ili tamnocrvene sjene. Petalije su baršunaste, a cvjetovi mogu doseći do 15 cm promjera. U sredini je kontrastna svjetlosna jezgra. Postrojenje pripada trećoj skupini obrezivanja i treba sklonište za zimu.

Clematis HuldinClematis Huldin Jedna od najvećih vrsta. Duljina izbojaka-lian doseže do 5 m, dok su slabe i trebaju podršku. Cvjetovi su neprimirani, pojedinačni, a latice su svijetlo bijele. Cvjetovi su mali, promjera do 10 cm.

klematizam Hegly HybridClematis Hegly Hybrid razlikuje se boja neobičnog oblika, obojana svijetlim ljubičastim nijansama. Ne raste vrlo brzo, ali je obilno obojena tijekom ljeta. Ako ga posadite blizu potpore, lianas će se pričvrstiti na antene i popeti se nad njom.

Clematis John Paul 2Clematis John Paul 2 Ovo je brzo rastuća sorta, koja može doseći visinu od 4 m. Lianas treba podršku i može se koristiti u svrhu vertikalnog uređenja predmeta. Cvjetovi su veliki, bijeli s ružičastom trakom u središtu svakog latica. Traka postaje izraženiji na kraju cvjetanja.

Clematis Ernest MarkhamClematis Ernest Markham – jedna od najučinkovitijih sorti. Polako raste, počinje cvatu kasno (u srpnju), ali vrlo obilno. Njegove vinove loze mogu se pričvrstiti na prirodne i umjetne podloge, ukrašavajući lukove ili lukove. Prije zime, biljka treba jak obrezivanje.

Clematis Purplea Plena EleganceClematis Purpurea Plena Elegance Raznolikost je s malim dvostrukim bojama ružičaste ili grimizne nijanse. Češće se koristi za zatvaranje zidova zgrada, jer je lako pričvršćen na bilo koji nosač. Cvatnja je duga i obilna, nastavlja se tijekom ljeta.

Ministar ClematisMinistar Clematis uzgajali su estonski uzgajivači. Cvjetovi su veliki i grmovi dostižu visinu od 2 do 2,5 m. Latice su plave s ružičastom prugom u sredini, s neravnim rubovima. Biljka je dobro pričvršćena za podupirače s listovima petiola, može se popeti na zidove zgrada.

Clematis Kozmička melodijaClematis Kozmička melodija – Učinkovita i nepretenciozna raznolikost. Grmlje visine 3-4 m, cvjetanje se nastavlja tijekom ljeta. Glavna značajka sorte je njezin svijetlo cvijeće, obojeno u bogatom purpurnom nijansu. Mala su (promjera 10-14 cm), ali se pojavljuju u velikom broju i dugo ostaju na puškama.

Fotografska clematis u Sibiru, sadnja i skrb za koje je moguće čak iu uvjetima dugotrajne zime, razlikuju se po različitim bojama i nijansama. Oni se prilagođavaju različitim klimatskim uvjetima, ali za to im je potrebna stalna skrb i sklonište za zimu. Ako slijedite sva pravila – klematizam brzo raste i bogato cvjeta tijekom ljeta.

Video pregled vrsta klematisa za Sibir