stromanta u unutrašnjosti Danas mnogi obožavatelji obične cvjećarstva obraćaju pozornost na egzotične biljke. Za ukrašavanje stana, stromantne vrste koje su najprikladnije za uzgoj u kući bit će izvrsna opcija. Sposoban izbor biljaka, pridržavanje pravila za njegu, pomoći će revitalizirati unutrašnjost uz pomoć jakih boja i zelenila.

Opće informacije

Stromanta je višegodišnja ukrasna biljka roda Maranthovy. Stranac s južnoameričkog kontinenta razlikuje se od spektakularnog i nestandardnog izgleda. Prekrasni, dobro obojeni listovi izgledaju kao stilski ukrasi ili svijetle ptice. Postoji oko 15 različitih vrsta stromanta koje se uglavnom uzgajaju u divljini. Za dekorativno uzgoj koristite samo neke od njih.

stromantno u sobnim uvjetimaVisina biljaka koje rastu u sobi ne prelazi 100 cm. Zbog niske lokacije razgrananih izbojaka čini se da se grm sastoji samo od lišća. Oni su najvažniji ukrasni dio biljke. List je oblika ovalnog oblika i doseže duljinu do 35 cm. Zelena boja ploče može biti različita zasićenost. Na cijeloj površini lista su rasute asimetrične mrlje ružičaste, bijele, kremaste boje, ovisno o sorti. Tekstura lišća je također neobična, podsjeća na saten ili baršun.

Za sve vrste stromanta karakteristično je za sposobnost promjene položaja lišća u ravnini. Zahvaljujući osobinama petiola, oni se mogu okrenuti u smjeru sunca. U tom je slučaju grm pretvoren, postajući umjesto smeđ-zelenih smaragda-burgundija i stekao neobično elegantan izgled. Iako su pokreti biljke sami nevidljivi, amplituda lišća tijekom dana vrlo je vidljiva, što cvijet daje sličnost živom organizmu.

nevjerojatna stromantna

Neobično ponašanje cvijeta jednostavno se objašnjava. Temelj ploče sadrži pigment koji može kontrolirati položaj ploče listova, ovisno o stupnju intenziteta sunčevih zraka.

Uvečer i ujutro kako bi dobili dovoljno svjetla za proces fotosinteze, stromant pretvara lišće na sunce. U podne, kada sunce postaje sjajnije, odvija se na rubu kako bi izbjegla opekotine i smanjila gubitak vlage.

Za takvu zanimljivu značajku, predstavnici Maranthova također se nazivaju “molitvenim biljkama”. Listovi, koji se uspravljaju, nalikuju rukama osobe koja se formira tijekom molitve.

U sobnim uvjetima stromantno cvjetanje može se vidjeti u rijetkim slučajevima. Dugački cvjetni šiljak prekriva mnogo malih bijelih cvjetova s ​​jakim crvenim bradavicama. Soba ispunjava neobičnu ugodnu aromu.

Takva ljepota ima jedan nedostatak – nakon što cvjetne lišće gube atraktivnost. Biljka traje dugo vremena da se obnovi bivša ljepota.

Vrste i ocjene stromanta

Od postojećih prirodnih biljnih vrsta u kućanstvu, samo stromant je ugodan i proždrljiv krvav, uključujući nekoliko različitih sorti.

Stromant je ugodan

lijepa stromantnaUkrasno zimzeleno, visina od 15 do 30 cm. Ovalni lišće se nalaze na dugim peteljicama. Njihova veličina je oko 20 cm. Vanjska površina listića ima osebujno bojanje. Svijetlo zelena pozadina obilježena je smaragdnim prugama koje se izmjenjuju s upaljačima. Oni se protežu od srednjih žila u obliku božićnog drvca, što ostavlja lišće izvanredno lijepom. Zbog ovog ukras biljka je lako prepoznati među ostalim vrstama stromanta. Stražnja strana listova nije ništa manje lijepa – grimizno-zelena boja s ružičastom bojom.

Oni koji žele rasti stromanthe amabilis u svom stanu trebaju biti pažljiviji pri kupnji. Često pod tim imenom, raspodijeljena je ctenant ugodna biljka (ctenanthe amabilis), koja nije povezana sa stromantima. Njegova visina obično ne prelazi 25 cm, listovi su široki, ovalni, sa svijetlom vanjskom površinom i srebrnom unutarnjom stranom.

Stromantno krvavo

stromantno crvenoČesto je pronađena biljka pod nazivom stromantno crveno-crveno (Stromanthe sanguinea). Mjesto podrijetla je brazilska prašuma. Biljka je znatno veća od drugih stromantnih vrsta koje se uzgajaju u sobnim uvjetima. Listovi su u obliku elipse s blagim oštrenjem u gornjem dijelu. Uz pravilnu njegu rastu do 40 cm duljine. Ornament na površini lista podsjeća na slovo V. Njena je boja tamna smaragda, koja izgleda vrlo lijepo na svijetlo zelenoj općoj pozadini. Na stražnjoj strani, boja lista nije ništa manje lijepa – od trešnje do bogatih bordeauxa. Ova vrsta uključuje nekoliko sorti, vrlo sličnih obliku lišća i razlikuju se samo u bojama i uzorcima:

  1. Stromant Triostar. Još jedan od njegovih imena je trobojnica. Tamno-smaragdno lišće boje ukrašeno je ružičastim, bijelim, svijetlo zelenom razvodom. Obratna strana obojena je s Bordeaux bojom.stromanta triostar
  2. Stromanta Multicolor. Slika na vrhu listova predstavlja brojne svijetle točke, pruge na tamnozelenoj pozadini.stromantno višebojno
  3. Stromanta Marun. Na svijetlo zelenoj površini, jasno se razlikuje srednja vena, koja ima svjetliju boju. Biljka se ne može pohvaliti visokim ukrasnim, stoga, budući da se lončarski usjev rastao rjeđe od drugih sorti.stromanta kesten
  4. Stromanta Hortikolor. Listovi ove vrste su obojeni raznim prugama i mrljama – maslinama, žutom, različitim nijansama zelenila.stromanta horticolor
  5. Stromant Stripe Star. Opća pozadina listova je svijetli zelena. Svjetlosna pruga je jasno vidljiva duž srednje vene. Donja površina listića ima bogatu boju tamnocrvene boje.stromanta pruga je stara

To su najprikladnije vrste i sorte za uzgoj u zatvorenom prostoru, koji, unatoč raspoloženoj prirodi biljke, dobro se uklapaju u urbane apartmane. Uz pravilnu njegu, pravilno odabrano mjesto, biljka stromanta može postati ornament svakog doma.

Zanimljive činjenice o stromantu – video