Camellia u loncuU prirodi, kamele su velike grmlje ili drveće s labavom krunom koja raste do nekoliko metara. No, kod kuće, briga za kamelijin cvijet, na fotografiji, nije dana svim cvjećarima. Poznata zimska ljepota cvjetnice ponekad se ispostavlja tvrdoglavost i ne želi se prilagoditi življenju u zatvorenom prostoru.

A ipak, poznavajući tajne postrojenja, stvarajući za njega uvjete najbliže prirodi, može se nadati ljubav kamelije. Iskusni ljubitelji unutarnjih kultura, uz pravilnu njegu, kamelija se osjeća sjajno, oblikuje puno pupova, cvate svake godine za radost drugih.

Značajke camellije i njege cvijeta kod kuće

Soba za cvijet Terry CamelliaDekorativne sorte i vrste kamelija, od kojih je nekoliko tisuća na svijetu, nevjerojatno su lijepe. Ne mogu se miješati s drugim kulturama. I zbog veličine i oblika cvijeta, kamelija se natječe samo s vrtnom ružom. Glatke, kožastog lišća bogate zelene boje imaju šiljasto-eliptični oblik i pričvršćene su za izbojke kratkih gustih peteljina. Cvijeće, ovisno o vrsti, može biti jednostavna ili frotirna, bijela, ružičasta, bogata malinama ili čak raznolika.

Najčešće u kućnim zbirkama nalaze se tri vrste ove biljke:

 • Camellia Japanese ili Camellia japonica;
 • Camellia net ili Camellia reticulata;
 • kamelija ili Camellia sasanqua.

Dali su svijetu najveći broj sorti i hibrida koje koriste cvjetni uzgajivači.

Camellia sorta s cvjetnim cvjetovimaVidjevši ovo čudo samo jednom, teško je odustati od iskušenja. Ali da stečeni cvijet ne umre, morat ćete uspostaviti posebnu brigu za camelliju, kada ga uzgajate kod kuće.

To znači da se domaća ljepota stvara po slici prirodne klime, što znači:

 • umjerene temperature u ljetnim mjesecima;
 • zimi cool;
 • visoka vlažnost zraka;
 • hranjivi ultralight supstrat;
 • zaštita od skica i izravnog sunca.

Briga ljubavnice kamelije reagira bujnom cvjetnjomAko su zadovoljeni svi uvjeti, održava se i njeguje cvijet, kamelija, kao na slici, reagirat će prijateljskim procvatom u trajanju od 2 do 4 mjeseca.

Uvjeti za rastuću camelliju i kućnu njegu

Ako opisati značajke kamelija cvijet, što znači da je biljka može izdržati temperature do -5 ° C, cvjeta na + 10 ° C, gotovo bez odmora i nevjerojatno dekorativne praktički cijelu godinu, možda mislite da je najbolji kultura za kućnu kolekciju br. No, to nije slučaj. Složenost sadržaja kamelije koje stvaraju uvjete u stanu vrlo je teško.

Bez svjetla zatvorene balkone, lođe, terase ili zimski vrt za uživanje cvatnje kamelije je vjerojatno da će uspjeti, jer je neophodno za zimu otvaranje pupova biljke i zelene rast počinje s dolaskom proljeća.

Kako se brinuti o camelliji kod kuće? Tijekom cijele godine camellija treba dužnost, do 12-14 sati, lagani dan, ali ne reagira dobro na izravnu sunčevu svjetlost. Dakle, u južnim prozorima ljeti, grm je opremljen sjenčenjem. Ali na sjevernoj strani biljke bit će prilično neudoban, jer signalizira izdužene izbojke, blijed i rastrgan lišće. Uz smanjenje prirodnog osvjetljenja, kada jesen dolazi, kamelijama se daje umjetno osvjetljenje.

Camellia bonsaiAko se u proljeće i ljeto, kamelije čuvaju na sobnoj temperaturi, a s početkom jeseni da budu u toploj sobi, biljka će biti štetna. Prebačen je u ostakljenu lođu ili na zagrijani balkon, na terasu ili na drugo mjesto gdje će temperatura biti oko 12-15 ° C.

Related  Kako pravilno zalijevati ananasa i razviti lijepu biljku

Camellia stvara mnogo pupovaUz pravilnu njegu i održavanje kamelije cvijet, kao na slici, veći broj laičkih pupoljaka i cvatnje počinje u zimu, nastavlja čak i na niskim temperaturama ispod nule do -10 ° C

Zalijevanje i gnojivo u brizi za sobu camellia kod kuće

Briga za camelliju izgrađena je s očekivanjem da se u prirodi većina vrsta povećava na područjima s relativno vlažnom klimom koja utječe na potrebe biljke:

 1. U ljetnoj sobi kamelije trebaju česte obilne zalijevanje. To se objašnjava potrošnjom aktivno rastućih grmova i velikim isparavanjem vlage u površini zemlje.
 2. Zimi, pri niskim temperaturama, iako kamelija cvjeta, treba manje vode. Stoga se supstrat vlaži samo kada se zemljani koma osuši u loncu.

Pretjerano mješavina vlažnost tla i ljeti i zimi je neprihvatljivo, jer to dovodi do rasta bakterija, štetočina i tla uzrokuje korijen proklinje.

Mladi biljkaVoda se koristi kao stand-by, odmrznuta ili kuhana. Kada se miluju kamelijama u vodi, povremeno se dodaju limunska kiselina ili octena kiselina kako bi se održala razina kiselosti tla koja je ugodna za biljke. Visoki sadržaj kalcijevih soli i drugih nečistoća nepovoljno utječe na stanje cvijeta.

Pored pismenog navodnjavanja, važno je da kamelije daju sadržaj u vlažnom zraku. Radni uređaji za grijanje uzrokovat će pad lišća i već formiranih pupova, stoga:

 • ako je potrebno, možete upotrijebiti ovlaživač zraka;
 • organizirati prostrani ljepotu topli tuš iz pištolja za raspršivanje, pokušavajući ne dodirivati ​​površinu tla.

Divlja kamelijaS početkom aktivnog rasta, tj. U proljeće, počinju redovito hraniti kućne ljubimce. Ovaj postupak u skrbi cvjetne kamelije provodi 2-3 puta mjesečno do kraja srpnja, hranivši organske gljive i minerale. Zatim, u drugoj polovici kolovoza, gnojidba je zaustavljena, što će pomoći Camellia početi formiranje cvjetnih pupova, a zatim pupoljci.

Transplantacija soba kamelija za kućnu njegu

U prirodi kamele su velike grmlje. U uvjetima čuvanja doma, cvijet također snažno raste, stoga zahtijeva:

 • redovita transplantacija u posudi veće sposobnosti;
 • dodavanje svježeg supstrata.

Related  Sok od jabuka je dobar i loš za prekomjernu upotrebu

Prebacivanje mladih biljaka se obavlja svake godine, a odrasli uzorci – ne više od jednom svake 2-3 godine, budući da korijenski sustav dovršava cijeli volumen posude.

Za razliku od ostalih vrsta koje se prenose na novu zemlju u proljeće, kamilice soba transplantirane su krajem jeseni ili zimi. Bujno cvjetanje – nije zapreka ovom postupku. Buds i već otvorene corollas neće pasti.

Prebacivanje postrojenjaVagaries kamelija ne odnose se samo na temperaturu zraka za vrijeme cvatnje i vlazi, već i o sastavu supstrata. Kako bi se pojednostavio brigu o kamelije cvijet, kao na slici, kod kuće je pokupio najviše strukturirano svjetlo tlo osigurava biljke s dobrom hranom i ne ometati prolaz vode i zraka.

To je izuzetno važno da se poveća kiselost tla pH 4.0-5.5 jedinica. Ako ne možete sami napraviti željeni supstrat jednakim dijelovima lista i bora zemljište, perlit, treset i dodavanjem male količine nasjeckanog kore crnogorice i pijeska dati razuzdanost smjese, moguće je kupiti gotov tlo za azaleja.

Camellia treba primer s visokom kiselinomNa dnu lonca izvodi se drenaža, preko njega se ulijeva malo tlo, preko kojega se grm zasađuje izravnavanjem korijenskog sustava. Podloge zaspaju uredno, lako podvijene oko azaleje.

Nemoguće je da tlo skriva korijensku ogrlicu. Slijedi isto pravilo za brigu o kamelijama ukoliko se površina tla proširi s kiselim čipovima, piljevinom ili lomljenom kore.

Obrezivanje i trljanje kamelije dok se brine za cvijet

U brizi za kamelije potrebno je obrezivanje i štipaljivanje biljkeObrezivanje je sastavni dio skrbi za cvijetom kamelija koje raste u sobi. Pored sanitarnog uklanjanja oslabljenih, oštećenih i osušenih izbojaka potrebno je oblikovati krunu, inače grm gubi svoju zbijenost, raste i postaje neprikladan za održavanje u kući.

Oblikovanje kruna kamelije vrši se u vrijeme kada se masovno cvjetanje opada i biljka ne stvara nove pupoljke. Ovisno o vrsti unutarnjeg cvijeta, kamele su izrezane na polovicu duljine izbojaka. Mjesta velikih dionica obrađuju se vrtnim umakom.

Related  Učenje rasta afričke prekrasne gerbere u vrtu iu sobi

Iskusni cvjetni uzgajivači uz pomoć obrezivanja i oblikovanja primaju od kamilijama elegantne stabljike ili minijaturnih bonsai. Obrezivanje i prischipka pomažu aktiviranju grananja, tako da možete očekivati ​​da će nakon ovog odlaska kamelija cvjetati mnogo svjetlije i obilnije.

No, u fazi oblikovanja pupka, kulturalni bi trebao procijeniti snage biljke i prilagoditi broj budućih cvjetova na izbojcima. Ako su pupoljci previše, oni će oslabiti kamelija, a grm će još uvijek ne moći držati velike korone otvorene duže vrijeme.

Suptilnost brige za camelliju – video