Sobna alokacija ljeti na licu mjestaU zbirkama ruskih amaterskih vinogradara, svake godine sve više i više egzotično, nepoznato sve do nedavno, biljke. Zahvaljujući razvoju prometnih veza između zemalja, trgovine nude sorte i biljne vrste iz različitih dijelova svijeta. Postoje ove vrste i nevjerojatna alokacia soba, lithopses, violets, spathiphyllums.

Botaničari danas je otkrio i opisao više od sedamdeset originalne vrste Alokaziya u prirodi zajednički u vlažnim tropskim i subtropics azijskog i pacifičkoj regiji. A ako velike biljke, kao što su Alokaziya krupnokornevaya i mirisne, otkriveni su u prvoj polovici XIX stoljeća, mali primjerci, koji uključuju Alokaziya bakar-crvene ili maglovit, tek počinju otkrivati ​​njegove tajne i čari cvijet uzgajivači u Europi, Americi, i, naravno, Rusija.

Kako alocasia cvijet?

Cvjetnica alokazijeČak i uz takav drugačiji izgled, sve vrste alokaza imaju mnogo zajedničkog. Sve biljke preferiraju slične uvjete održavanja, čine prilično velike lišće i slične cvjetove.

Cvjetovi alokaziju kod kućeZa neke cvjećare, koji ne znaju kako cvjetaju alokazija, stvaranje stabljike je pravo iznenađenje. Ipak, izgled guste bijele ili krem-žute cib-cvjetanje moguće je kako u velikim vrstama tako iu minijaturnim prostorijama.

Cvat, koji se sastoji od mnogo malih cvjetova, zamotan je u perianth leaf. Ovisno o vrsti, takav pokrivač može biti zelenkasta, bijela ili čak smeđa.

Do oprašivanja, perianth ostaje svjež i privlači pažnju insekata, zatim se grebena, a na mjestu cvjetova pojavljuju se crvene ili narančaste male plodine.

Alocasia cvijet uzima puno hrane i vlageKada su u divljini, gdje je prašuma ne manjka vlage i prehrane, cvjetnica ne uzrokuje ozbiljnu štetu, soba Alokaziya doživljava ozbiljne poteškoće. Dok formira i raste stabljika Alokaziya pate od nedostatka prehrana može izgubiti sve lišće i cvatnje 6-10 dana trajanja i sve odvodi u sobi kulturu.

Stoga, kada se uzgaja alocacia, preporučljivo je ukloniti veliki pupoljak ili dati cvjetnicu da se slavi samo nekoliko dana. Koji drugi uvjeti trebaju biti stvoreni kako bi tropska biljka bila udobna u običnom gradskom stanu?

Značajke uzgoja alokacije

Ostavlja alokaziju mora biti povremeno obrisana vlažnom krpomUobičajena staništa za sve vrste Alokaziya, sada narasla kao zatvoreni kulture su tropske šume, plaže i močvarna nizinske rijeke, vlažna gusta grmlje. U tropskoj klimi, biljke rastu i razvijaju se dobro. Stoga, i kod kuće, rastuću alokaziju, kućni ljubimac treba stvoriti sličnu situaciju.

U proljetno-ljetnom razdoblju kultura koja voli toplinu bit će udobna na temperaturi od 18 do 26 ° C. U zimi i jesen, tijekom relativnog odmora za alokaziju, zrak je zagrijavan na temperaturi od 16-20 ° C prihvatljiv. Ali čak i uz poštivanje režima temperature ne možemo isključiti bolesti i smrt biljaka ako je zrak suši od 60-65%. Podupiranje takve vlage može biti uz pomoć tehničkih i improviziranih sredstava, kao i redovito posipanje i trljanje lišća prostorije alokazije.

Navodnjavanje zelenog dijela postrojenja ne provodi se samo zimi i dovoljno hladnim zrakom.

Najbolje mjesto za rast alokacije je na istočnim ili zapadnim prozorima, gdje postoji dovoljno svjetla, ali neće moći spaliti ukrasne listove uobičajeno za vlagu. Ako u ljetnim mjesecima na južnim prozorima biljke trebate umjetnu sjenu, a zimi će alokacia biti potpuno udobna.

Staza alokazije u odjeljkuU proljeće, ljeto i ranu jesen, kada temperature dopuštaju, biljke se zalijevaju često i obilno. Zalijevanje je bolje provelo nekoliko puta, čekajući vlagu da potone kroz zemljani kvržicu i uklanjajući suvišak koji je bio ispran u paletu. Soba alocacia treba navodnjavati kada je gornji sloj podloge dovoljno suh.

Transplantirati sobu alocacia u rano proljeće, lagano gura zemljani u veći lonac i dodavanje svježe hranjive podloge u kontejner. Ako se uzorak mladog uzorka u kući, postupak se provodi jednom godišnje. Biljke odraslih transplantirane su dva puta ili tri puta rjeđe.

U proljeće, a zatim ljeti, kada se biljka aktivno razvija, alocacia se hrani sa složenim spojevima, uključujući i dušične i mineralne dodatke.

Zimi, nije potrebno oploditi alokaziju. Osim toga, u hladnoj sezoni smanjiti intenzitet zalijevanje i pokušati zaštititi kućne ljubimce iz skice.

Alocasia u unutrašnjosti sobeTlo za alokaziju je jednostavno, hranjivo i labavo. Kod kuće je prikladno miješati pripremljenu zemlju za orhideje s dobro zrnatom tresetom. U loncu nužno organizirati pouzdano odvodnje, osiguravajući odljevi viška vlage i štite korijenje biljke od propadanja. Ako se pridržavate svih zahtjeva i pravila, rastezanje alokacije neće biti teško čak ni za početnike cvjećara.

Uzmite novu biljku kod kuće, koristeći se za sadnju sjemena dobivenih iz postojećeg uzorka reznica i malih kvrnih čvorova. Također, rizomi uzorka odraslih često se koriste za reprodukciju.

U ovom slučaju, cvjećar treba zapamtiti da je većina kuća alokacije hibridi, tako da kada se umnažanjem sjemena, nije uvijek moguće sačuvati roditeljske osobine.

Reprodukcija alokacije provodi se metodom polaganja djeceBudući da sok sobi alocacia, bez obzira na vrstu i raznolikost, sadrži kaustične oksalate otrovne ljudima, onda svi rade s cvijetom troše samo u rukavicama.

Što donosi Alocasia u kuću?

Alocasia u kući poboljšava opće stanje stanovnikaStručnjaci u bioenergetici tvrde da je prostorna alokacija u stanju izdržati štetno zračenje.

Alocasia u ureduPod utjecajem aktivne energije cvijeta alokazije normalizirani su rad živčanog sustava i hormonska pozadina, poboljšava se ton osobe i njegovo opće dobro. Posebna korist biljci može donijeti predstavnike znakova Vodenjaka i Riba. Ako je soba alagacia stavljena u ured takve osobe, lakše će mu se koncentrirati, sakupiti svoje misli, braniti svoja uvjerenja i stvoriti nešto novo.

Alokazija koja je dovedena u kuću pomoći će da se odupre napadima neprijatelja, postat će neka vrsta, zelena zaštita obitelji. Najbolje mjesto za takvu biljku je prostrana dnevna soba ili studija. U ovom posljednjem slučaju, razumno je da se preferiraju male sorte alokacija, na primjer, da se obratite pozornost na crnu slamu ili kožu zmaja.

Alocasia u dvorani javne zgradeNa mjesto sobi dozvola se javljaju u interijerima javnih zgrada, u dvoranama i dvoranama za sastanke.

Jedino mjesto staviti Alokaziya ne isplati, a za spavanje za djecu, jer biljke sadrže štetne, iritantan sluznice spojeva koji su sposobni za kontakt štetno za zdravlje.

Što je korisno o alokaziji?

Alocasia u zimskom vrtu zimskog vrtaPostoji mišljenje da su prve uzorke s lišćem u obliku slonova ušća rasle u zimskim vrtovima koje pripadaju Ruskoj carskoj kući. Moguće je da je tako. Pogotovo u prijevodu i tumačenju drevnoj kineskoj knjizi o prednostima bilja, proslavila Peter Badmaeva na prijelazu iz XX stoljeća, mnogo pažnje posvećuje blagotvornim svojstvima neobičan te pritom Alokaziya.

Ako staklenicima na Zimski dvorac i uzgaja Alokaziya, to je kopija obrasca odorata ili makroriza, dostižući visinu od 2-3 metara, s sočan gusta stabljike, veliki, okrugli, srcolika lišće zelene i moćnih uspravnim peteljkama. Ove biljke s pravom se nazivaju medicinska alokacija.

Ali danas je teško staviti takve velike kulture u stan, tako da patuljaste ili minijaturne sorte postaju sve zanimljivije. Soba alocacia je vrlo raznolika, visina varira od 40 do 60 cm, češće takve vrste imaju obrisano ili ovalno lišće s neobičnom dekorativnom površinom. Ove biljke, iako lijepe, ali ne donose zdravstvene prednosti.

Alocasia u divljiniŠto je korisno o alokaziji? Ispada da je biljka jaka imunostimulirajuća tvar. Kod kuće se koristi kao anestetik i lokalno iritirajući lijek.

Kineska tradicionalna medicina smatra tinkturu iz korijena i stabljika alokazije kao velike medicine za vaskularne i reumatskih bolesti.

Sokom Alocasia, masti i dekocija na osnovi preporučuje se za tumorske bolesti. Iako je službena medicina koja je provela dugo, duboko istraživanje svojstava postrojenja nije postigla niti jedan zaključak, koja je upotreba alokazije?

Nemojte zaboraviti da je uporaba biljaka u medicinske svrhe moguća tek nakon savjetovanja s liječnicima, kao i sa svim mjerama opreza. Inače se ne mogu izbjeći teški opekotine i komplikacije postojećih bolesti.

Video o sobi alocacia