Peonies cvjetajuPovijest rastućih pionija ima više od dva tisućljeća, za koje je stvorena velika raznolikost sorti i sorti. Ali bez obzira na to koliko se peonija pretvorila, sadnja i briga na otvorenom terenu iza njih nije odavno doživjela velike promjene.

Iz godine u godinu se diviti veličanstvenom uklesanom lišću i spektakularnim cvjetanjem, seljak će morati svladati sve suptilnosti poljoprivredne tehnologije i naučiti sklonost tih nevjerojatnih ukrasnih biljaka.

Sve vrste pionija koje postoje u prirodi potječu iz Euroazije i iz američkog kontinenta, koje predstavljaju zeljaste perenijalne i poluproizvodi. U ruskim vrtovima, biljke su dugo dokazale svoju skromnost i sposobnost od 10 do 20 godina da rastu i cvate na jednom mjestu bez transplantacije.

Mjesto za sadnju i brigu o peonies na otvorenom terenu

mi sjenčamo peonies iz vrućeg suncaMjesto podnošenja pionira odabrano je tako da je postrojenje bilo što udobnije za ne samo jednu sezonu već i nekoliko godina. Budući da ta kultura spada u svijetlim i toplinu ljubavi, do 3 sata dnevno može napraviti transparentan nijansu vrt, ali se boji hladnog vjetra i propuha, božur odabrani dio prema njegovim zahtjevima i sjenčanje na najtopliji podne.

U samo nekoliko godina, korijenski sustav može ići u pions do 70-80 cm. Kako bi se pojednostavio brigu o peonies na otvorenom polju prije sadnje obratite pozornost na opasnost od poplava područja i zastoj crvena ili podzemne vode. Stalna vlažnost povećava rizik truljenja korijena i smrti cijelog grma.

Aktivno širi peonies trebaju prostor, stezanje dovodi do propadanja cvjetanja, pojave bolesti i štetnika.

Uvjeti za sadnju pion:

 1. Landing jame su na udaljenosti od najmanje 1-1,5 metara od grmlja i drugih trajnica.
 2. Najbliže stablo ostavite prazninu od najmanje 2-3 metra.
 3. Nije potrebno posaditi peonies izravno ispod zidova zgrada i ograda.
 4. Između grmlja, ovisno o vrsti i raznolikosti, ostavite od 70 do 180 cm slobodnog prostora.

Related  Jedinstvena ljekovita svojstva kore vrba i kontraindikacije na njenu primjenu

peonies u kućiciOsvijetljeno je svjetlo zaštićeno od vjetra, vrijeme je da se brine o tlu u kojem će pion rasti. Tlo s neutralnom ili lagano kiselom reakcijom treba biti labavo, gazirano, hranjivo. Pješčano tlo pothranjeno je humusom, tresetom, drvenim pepelom i deoksidizirano dolomitnim brašnom. Po potrebi, pomiješano s vrtnim tlom. Gusta glina tla može biti prozračna uz pomoć riječne pijeska i male količine treseta. Pijesak je strukturiran hranjivim, ali brzo hrskavom crnom zemljom.

Pravila za postavljanje piona za njegu na otvorenom

sadnju gomolja gomoljaZa razliku od mnogih vrtnih usjeva, kada je sadnja točke rasta važno ostaviti na razini tla ili iznad njega, peonije su duboko ukopani. Puplini, od kojih će se stabla kasnije razvijati, ovisno o gustoći tla, utopljeni su u njemu za 3-7 cm.

Ako to nije učinjeno, najosjetljiviji i najvažniji dio biljke bit će bez zaštite na kiši, snijegu i suncu. Međutim, čak i ako je peon je previše duboko posađeno na otvorenom terenu, briga za to ne samo da može biti dugotrajna, nego uzaludna. Takve biljke u proljeće stvaraju bujne lišće, ali cvjetaju slabo ili potpuno odbiju oblikovati pupoljke.

Pravila za postavljanje pion:

 1. Sadnice sadnice za pionije čine dubinu do 80 cm za biljke poput stabala i do 60 cm za uobičajene sorte zeljaste boje. Širina bunarića je 60 i 50 cm.
 2. Dno, kako bi se izbjegla stagnacija vode, prekriva se drenažom.
 3. Jama dvije trećine ispunjena sa supstratom, koji su pripravljeni s miješanim 100-150 grama superfosfat, jedan žlica željeznog sulfata litra posudu i koštanog brašna i prosijanog drva pepela.
 4. Kada ekspandirani korijeni peonice pada u zemlju, oni su još uvijek prekriveni labavom tlu 15-20 cm, tako da su bubrezi sigurno skriveni ispod razine zemlje.

Related  Korisna svojstva naranče

pion izbojakaBriga za peonies na otvorenom polju u proljeće ili jesen počinje odmah nakon sadnje. Tlo je lagano zbijeno i zasićeno brzinom od 8-10 litara vode po grmu. Ako jesenje korijenje i zimovanje ispred biljaka, oni su gusto obrisani s 10 cm sloj treseta. S početkom proljeća, briga za trajnice nastavlja se.

Sadnja piona u tlu: proljeće ili jesen

Najprikladniji za cvjećara i povoljno vrijeme za sadnju peonice je početak jeseni. Do tog vremena, korijenski sustav višegodišnje raste i obnavlja se nakon cvjetanja i nakuplja snagu.

Ako se u jesen plati na otvorenom i skrbi za peonies, to treba provesti 30-40 dana prije početka stabilne hladnoće. U tom slučaju zasadena biljka ili mlada sadnica odraslih dobivenih od podjele grma zasigurno se smiri i ne zaleđuje.

rezanje boje peoniceVremena sadnje ukrasnih trajnica ovise o specifičnoj klimi određene regije. Što je kraće ljeto, prije je potrebno voditi brigu o pripremi jama i sadnog materijala.

Datumi sjetve:

 1. Sadržaj pionira na otvorenom terenu u Sibiru je u kolovozu, rujnu i listopadu, a na sjevernim područjima završava 1,5-2 mjeseca prije nego na jugu.
 2. U Urala, gdje je vrijeme izuzetno promjenjivo sadnice u tlu izdržati od druge polovice kolovoza i do sredine rujna.
 3. Tjedan dana kasnije, možete biljku cvjetati trajnice u srednjem pojasu i na sjeverozapadu zemlje.
 4. A na jugu Rusije peonije bez straha za stanje biljke mogu se saditi od rujna do sredine listopada.

Pri kupnji sadnica iz vrtića ili zbog ranog dolaska hladnog vremena, slijetanje se prenosi na proljeće. Nažalost, ako biljke imaju otvoreni korijenov sustav, oni ne toleriraju takav postupak previše dobro. Smanjene nakon zimovanja, peonija se dugo vremena aklimatiziraju, a ponekad čak i cijelo ljeto ne mogu oporaviti.

Da bi se uklonile neugodne posljedice, sadnja piona u tlu u proljeće provodi se vrlo rano, na vlažnom tlu nakon taljenja snijega, sve dok se vruće vrijeme ne pojavi, a same biljke nisu ušle u rast.

Iznimka su pioni s zatvorenim sustavom korijena u spremnicima. Mogu se sigurno sijati od proljeća do jeseni.

Related  Šarmantna Mirna ljepota vrtova: sadnja, njegu i fotografiranje

Peonska skrb nakon sadnje na otvorenom terenu

usitnjavanje pionaVegetacija pionira počinje od početka svibnja i završava kasno jesen. Briga za peonies na otvorenom u proljeće počinje s vrlo točnim labavljenjem tla, zalijevanje, ako je potrebno i primjena gnojiva.

Zalijevanje peonies rijetko, ali vrlo obilno, u potpunosti potopiti zemljani oblak i korijena koji su ga pletenice. Budući da biljka raste lišće i priprema za cvatnju, pion treba puni mineralna gnojiva i dušik.

briga o peonies u vrtuTopovsko odijevanje peonies na otvorenom terenu se obavlja na vlažnom tlu. Da bi smjesa brzo pogodila usisavanje korijena, plitka rupa je napravljen oko grmlja, na udaljenosti od 10-15 cm, u koje je otopina izlivena. Ljeti, posebno za mlade biljke koje nisu dostigle dob od 3-4 godine, korisna je oplata folijarne uree. Izrađuju se tri puta s periodicnošću od 15-20 dana od trenutka pojave izbojaka.

U suhim razdobljima, peonies zalijevaju po stopi od 10-15 litara po grmu. Posebno je važno održavati vlažnost tla u prvom mjesecu nakon sadnje proljetnih.

Na cvjetajućim peonies, cvjetovi cvjetaju se redovito uklanjaju. Kod mladih biljaka starijih od 3 godine uklanjaju se svi slabi pupoljci. Sva ljeta mjesto pod perennials je korov, a jesen, prije početka hladnog vremena, izbojci su odsječeni, a zemlja je mulched. Ako je sadnja ispravno, a biljke dobivaju kompetentnu i dovoljnu skrb, prvi cvijet peonice započet će 2-3 godine, postupno postaje svjetliji i veličanstveniji.

Biljka sadnja u jesen – video