Aloccasia u kućiZdrava alokazija kod kuće ima dobro njegovan izgled, lišće je dobro razvijeno, nema tragova nekroze ili područja žute, smeđe ili crne boje na tkivu listova i peteljaka.

Prilagođen životu u tropskim ili suptropskim klimatskim biljkama i kada se uzgaja kao kulture prostorije, potrebno je stvoriti slične uvjete.

Domaće biljke koje pripadaju opsežnom rodu Alocasia jesu vlažne tropske šume jugoistočne Azije, otočne države Tihog oceana i sjeveroistočno od Australije.

Transplantacija i reprodukcija biljke odrasle osobeOvdje se biljke razvijaju:

 • s malim oscilacijama u prosječnoj dnevnoj i sezonskoj temperaturi;
 • uz visoku vlažnost zraka;
 • u polusjenici, skrivenu pokrovom tropske šume;
 • bez nedostatka hrane i vlage.

Nije iznenađujuće, u takvim, gotovo “rajskim” uvjetima, alocacia aktivno raste, dajući sve nove svijetle sočne lišće, reproducirati i cvjetati.

AloCacia zahtjevi za kućnu njegu

No kako bi stvorili privid prirodne atmosfere i održali kvalitetnu skrb kod kuće za alokaziju, nije vrlo jednostavna. Ljeti, u proljeće i jesen, biljke trebaju temperaturu u rasponu od 21 do 26 ° C. Zimi, kada alokazija ulazi u razdoblje relativne uspavanosti, dopušteno je lagano hlađenje zraka, ali ne niže od 15-17 ° C.

Rezultat nepravilne njegeNajčešće uzgajivači cvjetnice čine pogreške:

 • prekomjerno ili neadekvatno navodnjavanje biljaka;
 • izlaganje lonaca s dozvolama na ravne, zapaljive sunčeve zrake ili nepotrebno guranje biljaka u sjenu;
 • ne uzimajući u obzir zahtjeve postrojenja za sastav i strukturu tla;
 • supercooling kućni ljubimci;
 • omogućujući nacrte u sobi u kojoj se nalazi kod kuće alokaziju.

Vrlo je teško održavati u stanu i vlažnost potrebnih stanovnika tropskih u rasponu od 60-85%.

Kao odgovor na poremećaje u skrbi, alokazija postaje bolesna, što se ogleda u promjeni boje i tonusa lišća. Ponekad je ograničeno na mrlje žute ili gotovo crne boje, nekroze vrhova lišća, ali u nekim slučajevima alokacia gubi lišće i čak i umri. Kako se nositi s mjestima pojavljuju na listovima alocacia? A koji su uzroci tih neugodnih simptoma?

Glavni zahtjevi alokacije su obilje svjetlosti i vode. Ovdje su najčešće pogreške i pogrešne izračune.

Listovi alocacia suhi zbog nepismenih zalijevanje

Na vlažnom listi udaraju vruće zrake sunca, što je dovelo do opekotinaLjeto zalijevanje, kada cvijet alocacia brzo raste i može cvatu, trebao bi biti izdašan i čest. Biljke su navodnjavane toplom destiliranom vodom nekoliko puta dnevno, istodobno osiguravajući da sunčeve zrake ne dođu do vlažnih listova. Ako se to dogodi, kapljice djeluju kao leće, što dovodi do opeklina ploče listova i pojave žutih mrlja na listovima alokazije. Tkivo pod oštećenom površinom postupno se suši, a velikom površinom oštećenja i cijeli list može umrijeti.

Za alokaziju važno je ne samo količina već i kvaliteta vlage. Ako biljka dobije hladnu vodu iz slavine, a ne prethodno vodu, uvijek će reagirati s propadanjem korijenskog sustava, promjenom boje lišća i njegovim uranjanjem.

Uz formiranje žutih mrlja na listovima alokazije, uzgajivači cvijeća također se suočavaju u situacijama kada biljka nema vodu ili, obrnuto, pati od svog višak. Istina, u potonjem slučaju, sušenje listova alocacia posljedica je trulež na korijenima, što sprječava hranjenje zračnog dijela i uništava tkiva.

Nepravilno navodnjavanje može dovesti do smrti postrojenjaPosipanje alokazije kod kuće trebao bi biti kada se gornji sloj tla poče isušiti, a dubina tla još zadržava vlagu. Kada zalijevate biljku, važno je temeljito upijati cijeli volumen posude, ali je neophodno ukloniti višak vode iz posude. U ljetnim danima, zalijevanje se povećava, ali uz smanjenje temperature zraka, trebali biste odmah smanjiti učestalost i volumen navodnjavanja.

Ako to nije učinjeno, moguće je izbjeći ne samo stvaranje mrlja na listovima alokacije, izbacivanje biljke i slabljenje, već i razvoj gljivičnih i bakterijskih bolesti. Osim toga, slabe primjerke češće utječu kukci.

Mjesta na listićima ostavlja zbog slabe rasvjete

Ostavlja alokaziju suhomIdealna rasvjeta za domaće alokaze je svijetla, ali difuzna svjetlost, bez dodirivanja listova izravne sunčeve svjetlosti. Sunce, koje pada na biljke, dovodi do gušenja lišća i žućkasto-smeđe opekline na njemu.

Nedostatak svjetlosti se izražava istezanjem petiola, sjeckanjem listova i njihovim bljedilicom.

Sastav tla i nužnost transplantacije alokacije

Biljka zasađena u nižem tluNeugodne posljedice uzrokuju sadnju alokacije u gusto tlo koje apsorbira vlagu, gdje korijeni pate od stagnacije vode i od manjka kisika. Ovo nužno utječe na stanje listova i cijele biljke. Preporučeni su uzgajivači savjetovati da dodaju tlo šljunku mahovine, sjeckanu koru od četinjača, treseta, kokosovog vlakna i perlita kako bi se tla raspršila.

Kako bi se smanjio rizik od mogućih bolesti kada se brine o alokaziji kod kuće, smjesa tla je prethodno dezinficirana, a dan nakon sadnje tropskog usjeva.

Uz dobru njegu, alokacija brzo raste, tako da su svake proljetne godine transplantirani mladi uzorci, a odrasli malo manje vjerojatno.

Najlakši način je da prođe zemljani kvržicu u novu posudu veće veličine i napunite prazan prostor svježim podlogama.

Da biljka za odrasle izgleda dobro, presadnica jeBez presađivanja, listovi rastu u blatnom loncu alocacia suhom. A u nekim slučajevima, biljka je u stanju izgubiti sve lišće. Isti učinak nastaje zbog nedostatka dodatne oplodnje koja je potrebna u proljeće i ljeti. Uz aktivnu tvorbu lišća, biljke se hrane sa složenim spojevima za dekorativne listopadne usjeve, lagano smanjujući preporučenu koncentraciju. Zimi, gnojiva nisu potrebni.

Poremećaji u temperaturi i niska vlažnost

Kršenje temperature i vlažnosti uzrokovalo je smrt postrojenjaSpuštanje temperature ili propuha u prostoriji gdje se nalazi biljka vodi do činjenice da lišće alokacije postaje crno i suho. Temperatura ispod 12-13 ° C je fatalna za stanovnike tropskih šuma, pa čak i kratki boravak u takvim uvjetima ubija još zdrava lišća jučer.

Što trebam učiniti ako su svi listovi osušeni na alocacia? Je li moguće da se zeleni ljubimac vraća u život i kako da se ponovno razvije lišće?

Ako je alokacija duže vrijeme na suhom zraku ili je lonac smješten blizu radijatora, možete promatrati kako lišće najprije postaju žute, a zatim, počevši od vrhova i rubova ploče listova, osušite.

Ako ne poduzmete hitne mjere, alokazija odbacuje lišće, a intenziviranje zalijevanja samo će pogoršati situaciju i dovesti do propadanja korijenskog sustava i gomolja.

Što da radim kad Alocasia odbaci sve lišće?

Biljka koja odbacuje lišće može se obnovitiPrvo, u ovom slučaju, ne morate žuriti na dio s biljkom. Često uzimajući osloboditi od lišća alokazija reagira na cvjetanje, što zahtijeva puno truda i truda iz postrojenja. Ako je alokazija izblijedjela, cvjetni šiljak je uklonjen iz njega, očišćen je od ostataka suhog lišća i “zima” je uređen za biljke. S rijetkim zalijevanjem u sobi s hladnom svjetlošću, gomolja će se odmarati i proljeće će početi formirati nove limene ploče. U ovom trenutku mora se transplantirati u svježu podlogu i hraniti.

Ali što ako su svi listovi na alocacia osušeni nakon zatrpavanja tla ili kao posljedica neke druge cvjetne pogreške? U tom se slučaju stanje korijenskog sustava provjerava kao hitna mjera.

Cormovi u zdravoj biljci gusti, elastični, bez mehaničkih oštećenja i tragova bakterijske ili druge štete.

Ako se na rizome pojave truljenje ili prisutnost štetnika, oštećena područja su odrezana, a dijelovi se obrađuju mrvljenjem ugljena. Kad korijenje osuši, alokcija se sadi u vlažnom sterilnom tlu. Zatim je lonac alocasia prekriven filmom i ostavljen u polumraku na temperaturi od 22-24 ° C.

Alocasia i njihovo liječenje

Postrojenje zahtijeva hitnu intervenciju i pomoćTo je korijen korijen koji se smatra najčešćim bolestima alokazije kod kuće. Početak bolesti može izazvati prekomjerno navodnjavanje na pozadini prethodne duge suhe tla, kao i pronalaženje biljke u pretjerano hladnoj sobi, na prozorskom pragu ili u nacrtu.

Ako je propadanje korijena smješteno u debljini tla teško vidjeti, tada razne točke u obliku i boji lišća alocacia bi trebale učiniti cvjećaru alarmiran.

Kao u situaciji kada se svi listovi osuše na alocacia, ne možete napraviti bez temeljitog pregleda korijena i uklanjanja svih pogođenih tkiva. Istovremeno, oštećeni listovi također su odsječeni. A zdravi dijelovi se liječe fungicidom i presađuju u sterilnu zemlju visoke kvalitete.

Ako je truljenje popraćeno omekšavanjem tkiva stabljike i peteljki, a patološki proces zauzima alarmantnu dimenziju, bolje je dijeliti s biljkom.

Zdravi čvorovi pomoći će da rastu novu biljkuMeđutim, u ovom slučaju potrebno je provjeriti tlo za prisutnost povezanih čvorova, nakon što je posadio, lako je dobiti mlade zdrave alokaze omiljene sorte.

Liječenje bolesti alokacije treba provesti na sveobuhvatan način i ponoviti ako znakovi bolesti ne nestanu. Pored uporabe fungicida, bitno je uspostaviti skrb i osigurati biljci sve uvjete potrebne za razvoj.

Štetnici na alokaziji u kući

Na pločicama koje se nalaze na pločiVažna mjera prevencije alokazije kod kuće je njegu koja se temelji na potrebama postrojenja, a također uzima u obzir potrebu da se zaštiti od štetnika insekata.

Najopasniji od njih su trpjeti, jesti biljke, lisne uši, škrgulje, ždrijela, nematode i paukove grinje. Da biste otkrili insekte, pregledajte ne samo lice lišća, već i stražnji dio, peteljke, stabljike i sinuse.

 • Ispod su osušene ljuske u podnožju stabljike i u vrhovima lišća koji se žele sakriti.
 • Lisnice su češće otkrivene na peteljkama i na podnožju ploče listova.
 • Thrips su opasni jer mogu živjeti na biljkama i tlu u različitim fazama razvoja.
 • U tlu su također nematode.
 • Spider novčići prepoznaju se na tanku mrežu na zelenilu alocacia.

Spider novčići nanose štetu na biljciRezultat vitalne aktivnosti svih tih štetnika je pojava sivkasto-žute ili smeđe mrlje na listovima alocacia. Rasti, takva oštećenja dovode do smrti lišća, a možda i cijele domaće biljke.

Liječenje štetnika je navodnjavanje nadzemnog dijela biljke infuzijom marigolda ili pripremljenih insekticida. Lišće se može isprati otopinom zelenog sapuna i drvenog pepela.

Prilikom izvođenja takvog rada, bolje je pokriti tlo s filmom kako bi se zaštitilo od zagađenja vode.

Ako je alokacija inficirana s nematodom tla, koju je lako odrediti karakterističnim nodulima na rizome, biljka će morati biti uništena. Uostalom, ovaj karantenski štetnik izuzetno je teško uništiti, a ciste se nalaze u tkivima alokazije.

Borite se s koricama na houseplant – video