Nježno cvjetanje anthurijumaAnthurijevi su jedan od najbrojnijih rodova u obitelji Aroida. Sadrži oko osamsto prirodnih vrsta do danas, a uzgajivači su dobivali niz sorti i hibrida od interesa za cvjećare. Kao unutarnji cvijet anthurium postao je popularan potkraj prošlog stoljeća. Od tada, krug obožavatelja samo se proširio.

Anthurium cvijet raste uspjeh među fanovima je omogućeno ne samo zbog relativne jednostavnosti sadržaja, spektakularan cvatnje i ukrasne lišće, ali i prilike u zemlji volio širiti biljke korijena stabljike ili pomladiti postojeću instancu cvijeta.

Najčešće uzgajivači cvijeća koriste metode vegetativne razmnožavanja, a kao sadni materijal uzimaju:

 • reznice sa zračnim korijenima;
 • cijeli vrh biljke;
 • stabla izbojaka.

Anthurium se također može razmnožavati sjemenkama, ali to je dugotrajnije i dugotrajnije.

Prednosti i značajke vegetativne reprodukcije anthurijuma

Vegetativna reprodukcijaGlavna prednost reprodukcije anthurija na vegetativan način jest sposobnost da se u najkraćem mogućem roku dobije snažno, spremno za cvjetanje biljke. U tom će slučaju nove kopije u potpunosti ponoviti svojstva roditeljskih biljaka, odnosno oblika lišća, niti sjene cvjetova, koje se ne razlikuju od onih koji su već prisutni u zbirci anturu. Ovo je iznimno važno ako ćete dobiti potomke iz hibrida.

Anthurium, naravno, najviše su epifiti, brzo proizvesti moćne zračne korijene, koji se koriste na iskorjenjivanje matične reznice i reznice bočnih izdanaka.

Pored toga, tijekom dvije ili tri godine, prolazeći između transplantacija, grm raste ozbiljno, a ako se sadi anturijev cvijet, može se dobiti 2 do 5 neovisnih biljaka. Takvu mjeru ne treba zanemariti, budući da koristi samo anturu i blagotvorno djeluje i na njegov rast i na kvalitetu cvjetanja.

Kako saditi Anthurium?

Multiplicacija odjeljka pasminePomladiti anturu mnogih spektakularno cvjetnih i dekorativnih listopadnih vrsta, kao i održavanje vanjske žalbe dopušta podjelu odrasle biljke. Bolje je vrijeme za ovaj događaj – koji se redovito održava u proljeće, od transplantacije od druge polovice veljače do svibnja.

Related  Fotografije i nazivi sorti zatvorenih ljubičica (5. dio)

Da biste odvojili postrojenje, potrebno je unaprijed pripremiti:

 • Oštar nož, obrađen alkoholom ili jakom otopinom kalij permanganata;
 • labav smjesa tla, prikladna za rast anthurija i pred-dezinficirana;
 • materijal za raspored drenažnog sloja, na primjer, fine ekspandirana gline;
 • posude s odvodnim rupama za mlade sadnice.

Grm je uredno podijeljen u rozetePrije sadnje Anthurium, biljka je neophodna, pokušavajući ne oštetiti korijenje, izvaditi iz lonca. Da biste to učinili, zemlja se zagađuje obilno, tako da vlažnost upija cijelu tlu. Zatim, nakon pranja lonca, anthurijev cvijet ekstrahira se i pročišćava od korijena pomoću supstrata koji se nalazi unutar korijenskog snopa.

Ako anthurium u vrijeme transplantacije i cvjetanja razdvajanja, najbolje se rezaju stabljike cvjetnjaka, olakšavaju razdoblje adaptacije biljke i smanjuju gubitak snage i vlage.

Isto se radi s visokim izbojcima, koji se također mogu koristiti za reprodukciju cvijeta. Ali zračni korijeni anturu trebaju biti čuvani što je više moguće. Oni ne mogu samo postati dodatno sredstvo za isporuku prehrane, već potpuno zamijeniti nerazvijeni sustav soje tla.

Svaka odvojena utičnica mora imati korijeneMožete voziti anturium, postupno razdvajajući i rezanje ruba biljaka mladih izbojaka. Za korijenje i kasniji rast, takav pucanj anthuriuma treba svoju vlastitu točku rasta, par listova i barem par rizoma.

Mjesta od kriške, kako bi se izbjegla pojava truleži ili razvoj gljivičnih infekcija, korisno je tretirati pounded coal. Često, cvjećari koriste mljeveno cimet, koji također imaju blage dezinfekcijske svojstva.

Ako Anthurium cvijet ne pobjegne vlastiti korijenski sustav, a stabljika je samo počeci korijena, biljke prije sadnje u zemlju, korisno je korijen u vlažnom sphagnum mahovine ili perlita. U pravilu, u roku od 7-15 dana nastaju korijeni.

Prilikom presađivanja rada pažljivo, kako ne biste oštetili korijeneIzvediv, spreman za samostalan život biljaka može biti premješteno u pripremljenu tlo za ruže, to je vrijedno zapamtiti da ne možete pokopati rastući točku, ona uvijek ostaje iznad razine mokrog labav tla.

Related  Ono što razlikuje kaladij i njegovu skrb od drugih zatvorenih biljaka

Mlade biljke trebaju nježnu njeguMožete voditi mlade anthuriums kao vlaga isparava iz gornjeg sloja podloge. Važno je osigurati da vlažnost ne zamuši tlo i ne utječe na položaj postrojenja, sve dok nije čvrsto ugrađen u zemlju. Daljnja briga o sadnicama se ne razlikuje od onoga kod odraslih anthurija.

Slično tome, anthurium se propagira ako se mlada lateralna ili radikalna izbojka pojavi na biljci odraslih. Ako anurij ima korijenje zraka, nakon što je odrezao i raspršio oštećene površine ugljevom, sadni materijal se može sigurno zasaditi u tlu.

Za one koji su u toplini i dovoljno svjetlosti biljaka, aklimatizacija neće trajati dulje od mjesec dana, nakon čega je moguće očekivati ​​pojavu novog lišća.

Video o tome s propagandom anturim i sadnice zelene kućne ljubimce pomaže u praksi svladati sve tehnike, ali i reći kako stvoriti sve uvjete za osnivanje i brz razvoj biljke.

Ovisno o dobi i stanju ukorijenjenog biljnog cvjetanja, moguće je očekivati ​​ove ili sljedeće godine.

Reprodukcija anthurija reznicama

Reprodukcija anthurija s reznicama s antenim korijenimaMnoženje mnogih vrsta anthuriuma je moguće, odsječeni oštar nož iz bijega s antenskih korijena i nekoliko internodija. Podijeljen u odjeljke s jednim ili dva čvorova i par lišća, korijen je korijen u navlaženom perlitu. Dubina ugradnje ne smije prelaziti 5 cm, a točka rasta buduće biljke nužno ostaje iznad tla. Reznice anthurija prekrivene podlogom prekrivene su filmom i stavljene u toplinu, gdje moraju potrošiti 15-20 dana.

U vlažnoj atmosferi korijenje se brzo razvija, a reznice koje se koriste za reprodukciju anthurija mogu uskoro biti transplantirane u tlo za odrasle biljke.

Glavna opasnost s ovom metodom reprodukcije je truljenje krajnjih dijelova reznica. Zato je bolje posipati sekcije s ugljenim prahom, a ponekad i sadržaj improviziranog staklenika treba prozračivati.

Kako bi se brzo pojavili korijeni, anthurium treba stvoriti ugodne uvjete, uključujući:

 • svijetle, dugotrajne, ali difuzne rasvjete;
 • konstantna temperatura tla i zraka reda od 23-26 ° C;
 • održavanje vlažnosti zraka i tla, za koju se biljka navodnjava toplom vodom i zrakom.

Related  Kako se nositi s mrljama na listovima anthurium

Prvi list pojavio se u mladoj biljciPojava korijena u krošnjama, duljine oko 3-4 cm, ukazuje na mogućnost transplantacije u tlo.

Mlade biljke ne bi smjele hraniti jer korijenski sustav malog volumena ne može apsorbirati gnojiva koja su pali u tlo. Oni su također sposobni uzrokovati i opekline korijena i razvoj žarišta infekcija u tlu.

Preostala u tlu dio stare biljke s vremenom iz spavanje buds će dati nove izbojke. Mogu se koristiti za formiranje postojećeg uzorka ili, nakon što se pojavljuju na anthurium zračnih korijena, odsječeni za sadnju u zasebne spremnike.

Reprodukcija anthurija po slojevima

Reprodukcija anthurija po slojevimaAko se izbojci znatno produljuju i biljka postupno gubi svoj oblik, vrh stabljike može se koristiti za reprodukciju anthurijuma. Za ovaj dio bijega:

 • bez suhih ljestvica i lišća;
 • uredno umotane u vlažnu šljivu;
 • i preko improviziranog preljeva, tako da vlaga ne isparava, popravlja vrećicu ili film.

Nakon nekog vremena mah počinje probijati korijenje. Takva stabljika iz anturija može se izrezati i ukorijeniti u zasebnom loncu. A preostali dio stabljike uskoro će dati bočne procese.

Ti se sorti anthurium, koji formiraju dugi penjački izbojci, mogu biti ukorijenjeni tako da se mahovina pokriva mahovinom izravno na zemlju.

Majstorstvo svih metoda vegetativne reprodukcije anturu ne zahtijeva posebna znanja. Potrebno je samo zapamtiti o održavanju ugodnih uvjeta za kulturu i redovitu njegu. Pročitajte članak o mjestu na reprodukciji anturu sa sjemenkama i listovima.

Video o reprodukciji anthurija