scindapsu u povoljnim uvjetimaU divljini, Epipremnum, to poluepifit-puzavac penjanje na stablo na visini od preko 10 metara. Biljka ima dvije vrste korijena: zračni i vlaknasti podzemni. U Šri Lanki, lokalni stanovnici dolaze u sukob s moćnom lozom koja zauzima previše područja. Kod kuće, scindapsus se uzgaja u podnim loncima, osiguravajući biljku s rešetkom ili u suspendiranim cvjetnim posudama. Ona privlači pozornost vrtlara ili prošarano svijetle zeleno lišće, jednostavnosti održavanja. In vivo stsidapsus cvjeta mali cvat, ali u prostoriji vidjeti cvatu gotovo bez šanse.

Upute za njegu

Vlažnost i zalijevanje za scandaplosU sobi gdje raste Epipremnum ljeta temperatura ne smije biti viša od 20 stupnjeva, au hladnom dijelu godine nije niža od 12 stupnjeva. Vrste zelenog lišća osjećaju se dobro u stražnjoj sobi jer ne trebaju svijetle sunčane boje. Variegated biljke trebaju više svijetle osvjetljenje, tako da list ploče ne gube dekorativnost.

U slučaju nedovoljnog osvjetljenja, scindapsus reagira s obilnom padom lišća.

Kada se briga za postrojenje mora odgovarati režimu navodnjavanja. Umjerena vlažnost tla nakon što se osuši duboko više od 1 cm, omogućit će korijenski sustav uvjeta za razvoj komfora. Obilna i česta navodnjavanja dovest će do propadanja korijena i smrti cvijeta. Da bi se stvorili posebni uvjeti za održavanje postrojenja, povećanje vlažnosti u sobi nema smisla. Dovoljno je s vremena na vrijeme obrišite lišće s vlažnom krpom ili raspršivačem iz pištolja za prskanje. Ljeti možete napraviti topli tuš, koja je imala blagotvoran učinak na državni cvijet.

Zimi, scindapsus ne smije biti smješten blizu radijatora.

Biljni izbojci rastu vrlo brzo. Samo godinu dana grane cvijeta će postati duže za gotovo 40 cm, a formacija krune je sljedeća:

 1. Obrezivanje stabljika i njihova daljnja upotreba za reprodukciju.
 2. Šiljke za rast korijena potiču stvaranje bočnih izbojaka i povećanje razgraničenja.
 3. Postavljanje luka za pričvršćivanje dugih stabljika ili posebne cijevi s unutrašnjom šljunkom. Moss je navlažen, što dopušta zračnim korijenima da dobiju dodatnu vlagu.

Brigu o scindapsu, ne zaboravite oploditi biljku s složenim gnojivima. U razdoblju aktivnog rasta, dva puta mjesečno navodnjavanje se provodi dodatkom gnojiva u tekućem obliku. Zimi, dovoljno je hraniti biljku jednom mjesečno.

Pravila za transplantaciju i odabir tla

mladi scandapousJednom godišnje krajem veljače, presaditi mlade skandapode. Cvijeće odraslih pokušavaju se manje brinuti. Dovoljno je promijeniti lonac jednom u 2-3 godine. Ako ne uzmeš previše duboko, ali širok lonac, moći ćete stvoriti lijepu kompoziciju iz izbacivanja različitih sorti ili ukrasiti bujnu grmu iz stare biljke i ukorijenjene reznice.

Za samostalno pripremanje tla za upotrebu u jednakim omjerima:

 • riječni pijesak;
 • humus;
 • treseta ili lisnatog zemljišta;
 • proširene gline ili perlita.

Scindapsu treba dobar drenažni sloj.

Da biste stvorili prekrasnu grmlju, najprije morate smanjiti izbojke i korijene reznice u vodi. Stara biljka mora provesti ispitivanje korijenskog sustava i ukloniti oštećene korijene.

Reprodukcija stisndasusa

scindapsus dobro čisti zrakStvarno vam se sviđa biljka i poželite vidjeti još nekoliko kopija u blizini. Možete kupiti, ali možete umnožiti već rastuću grm. Obrezivanje odraslih scindapus daje priliku ne samo da mu daje lijep oblik, već i da dobije reznice. Za rezanje koristite čistu škaricu ili nož. Izrežite ispod čvora. Za uspješno ukorjenjivanje na odsječenom pucanju trebalo bi biti tri lišća. Trebate staklenku vode i dobro osvijetljenom mjestu.

reznice stisndasusa s korijenjemMoguće je odmah rezati dršku u tlo, nakon što je prethodno obrađivalo mjesto rezanja s korijenjem. Da bi se postigao željeni rezultat, posuda s ručkom je prekrivena prozirnom vrećicom ili plastičnom bocom. Već nakon najviše tri tjedna, ukorijenjeni nepravilnik može se preseliti u stalno mjesto prebivališta.

reprodukcija matičnihAko stisnete vodi do tla, uskoro će dati korijene. Nakon nekog vremena pojavit će se prva lista. Uklonite mladu biljku uredno iz matičnice i transplantacije.

Nakon rezanja dugog bijega lagano ga razdijelite na nekoliko dijelova. Svaki mora imati lišće. Ovaj vam pristup omogućuje da istovremeno dobijete nekoliko reznica.

Bolesti i štetnici

vrste stisndasusaNepravilna briga o spoznaji može dovesti do njegovih bolesti:

 1. Listovi postaju žuti. Razlog – biljka treba gnojivo.
 2. Vrh listova ploče suši. Razlog – postrojenje je postavljeno preblizu grijanju, bez prskanja.
 3. Padne lišće. Razlog – puzavac nije dovoljno hrane i svjetla, može biti nacrta.
 4. Rotting proizlazi. Razlog je niska temperatura sadržaja i pretjerano vlaženje tla.
 5. Promjene boje lišća i izgled bijelih mrlja. Razlog je višak rasvjete ili nedostatka.

Od štetnika do nepravilnosti, paukovih grinja, lisnih uši, trpaca najčešće su zlostavljani. Dovoljno je provesti obradu od strane actellik da ih poraz.

O pravilima skrbi za scindapsus – video