Uzgoj repe u vrtnom krevetuRedovita repa, pronađena gotovo u svakom povrtnjaku, može se nazvati univerzalnim i jednim od najkorisnijih povrća. I to nije samo prednosti tamnoslovih slatkih korijena, već iu sočnim, elegantnim vrhovima ove biljke.

Za razliku od lišća srodnih vrsta, lišće repa dobivenih u rozetama glatka je, bez krutih dlačica, ali s snažnim mesnim stablima.

Pojavivši kada vrt kreveta nema salate, ne rani kupus, repa vrhovima lako mogu zamijeniti ove usjeve i napuniti ljudske kvalitete prehrane vitamina jela.

Punjena kupusna lišćaIzduženi list mladih lišća razlikuje se od svoje svijetle boje, odsutnosti grubih vlakana i izvrsnih okusnih svojstava. Osim toga, izgled jedne vrste lišća uzrokuje estetski užitak i pridonosi izgledu apetita. Ovisno o raznolikosti, pločica s listom može biti ne samo zelena, već i crvena, a peteljka i vene uvijek su zasićene tamnom crvenom bojom tamnozelene boje.

Znali su o koristima vrhova repe i načinu korištenja u Rusiji davno. Nije ni čudo među tradicionalnim jelima ruske kuhinje – hladno botvynya i vruće, bogato borsch s lišća repe.

Sastav vrhova repe

Borsch s vrhovima repeAko naši preci nisu imali pojma o korisnim svojstvima lišća repe, bili su samo površni, a temeljeni na opažanjima, danas biokemijski sastav vrhova dobro je proučen.

Prva stvar koju treba imati na umu je niski sadržaj kalorija u proizvodu. U 100 grama listova repa, samo 28 kcal.

U zelenilu sadrži 1,2% proteina, 0,1% masti i 6% ugljikohidrata, predstavljenih u obliku mono- i disaharida. Vrhovi repe su izvrstan izvor vlakana, mnogo minerala, vitamina i organskih kiselina.

Listovi repe su bogati makro i mikroelementimaU kompoziciji makro i mikroelemenata svježe repe, kalcija, aluminija i molibdena, boja i kalija, natrija, magnezija i kobalta. Osim toga, vrhovi su prilično bogati fluoridom, manganom i željezo, cinkom i bakrom. Postoje jod, sumpor i fosfor u cvjetnim lišćem. Nije iznenađujuće, korisna svojstva repa vrhovima i receptima iz nje ne gube važnost danas.

Sastav vitamina u lišću stolne repe će zavidjeti mnogim modernim lijekovima. Ovdje, osim karotena i askorbinske kiseline, postoje vitamini K, B9 i B6, B2, B1, PP i vitamin U.

Dijelovi vrhova s ​​bogatom crveno-ljubičastom ili tamnoskom bojom bogati su antocijanima – prirodnim antioksidansima.

Korist i štetu listova repe

Cikla u kuhanjuSudeći prema sastavu repa vrhova, takav se proizvod s pravom može smatrati prehrambenim i može se koristiti kao prirodni kurativni i profilaktički lijek za osobe koje pate od poremećaja u različitim organima i tjelesnim sustavima.

Prije svega, repa vrhovi su korisni za one s dijagnozom problema s kardiovaskularnim i endokrini sustav, kao i one s dijabetes melitus.

Salata od vrhova repeKada u svakodnevnu prehranu uključite jela od cvjetnih listića, možete značajno poboljšati metabolizam, olakšati protok gastrointestinalnih bolesti, na primjer, gastritis i peptički ulkus. Vlakna zajedno s pčelinama na vrhovima repe učinkovito čiste crijeva i spriječiti razvoj patogene flore koji sprječava normalne procese probave i dovodi do ozbiljnih bolesti.

Kao dio salate, bočnih jela i juha, vrhovi svježih repa su korisni kao izvrsni profilaktički protiv ateroskleroze, kao i pomažu tijelu u hematopoeziji. Lišće će također pomoći ako se poremeti endokrini sustav.

Korisna svojstva lišća repe, odnosno kolina, zelene boje, mogu štititi jetru od taloženja masti i degeneracije tkiva.

Prisutnost snažnih antioksidansa i velika količina vlakana daje visoku učinkovitost vrhova kao antitumorski, čišćenje i zaštitno sredstvo.

Poput mnogih povrća s bogatom tamnozelenkom bojom, u vrhovima repe imaju mnogo kalcija, magnezija i vitamina K, koji imaju blagotvoran učinak na koštani sustav, zube i hrskavicu. Posude s lišćem repa mogu se preporučiti starijim osobama kao prevenciji od osteoporoze.

Cikla, pogodna za billets i različita jelaIsti vitamin K, već već karoten i željezo, podupire i normalizira sposobnost stvaranja krvi. Ova korisna svojstva listova repe daju značajnu pomoć srcu i krvožilnom sustavu, ima ozbiljnu suprotnost razvoju anemije. Pod djelovanjem vitamina K, PP i U, poboljšava elastičnost žila, rizici unutarnjeg krvarenja se smanjuju, a krvna koagulacija normalizira.

Liječnici su otkrili da vrhovi običnog repa i zelenog zelenila, bjelančevine, pomažu dijabetičarima da kontroliraju šećer u krvi.

Flavonoidi prisutni u vrhovima repe su zaštita srca, a antocijanini u sočnim peteljkama snažno su protuupalno, pročišćavajuće i pomlađujuće sredstvo.

Ukrasite od vrhova repeUočljivo je da na vrhovima postoje tvari korisne za zdravlje očiju, kose i kože. Vitamin C savršeno opskrbljuje tijelo energijom, vitamini B podržavaju rad mozga i živčani sustav. Uz takvu veliku korist od lišća repe, ne mogu štetiti ako ne zloupotrebljavaju ovaj proizvod.

Kulinarska upotreba repa vrhova

Salata od vitaminaDa biste u potpunosti koristili korištenje lišća repe, ne morate kupiti skupe lijekove.

Lijek raste na krevetu i iz nje se mogu pripremiti vrlo ukusna i originalna jela.

Zahvaljujući tome što su recepturi korisna svojstva repa vrhova sačuvana u cijelosti? Budući da lišće stolne repe ne sadrži tvari otrovne za ljude, one se mogu konzumirati svježe. A to znači da na stolu vrijedno mjesto treba uzeti salate sa svijetlim sočnim lišće.

Ashabi prelivene svježe zalogaje sve rajčice slatke sorte, krastavci i sočne sorti bundeve, sve vrste salate, orašasti plodovi i bobice, rotkvice i paprike. Ovakvu poslasticu možete napuniti biljnim uljem, vrhnjem ili majoneznim umakom. Okus pikantnog mirisa naglašava sok od limuna ili mirisni balsamski ocat.

Ocat i sol pomoći će očuvati lišće cvjetnjaka za zimu. Iako je u sol i mariniranoj formi korištenje listova repe je manje, a zlo se osjeća s bolestima probavnog sustava i bubrega.

Upotreba repa vrhova umjesto bijeli kupusOsim salata, listovi repe se koriste kao dio ukrasa za različita mesna jela i perad. Elastična lišća mogu se poslužiti s tjesteninom i krumpirom, grahom i rižom.

Jedno od jela s vrhovima repeU valjcima za kupus, kao iu borsku, vrhovi savršeno zamjenjuju bijeli kupus. Leafna repa i vrhovi stolnih sorti su vrlo lagani, ukusna punjenja za domaće pite, limenke i pecivo.

Ako želite napraviti koristan juhu s cvjetnjom, nije potrebno napraviti juhu od cikle. Svakako, voljene će voljeti srdačnu grah ili grašku juhu s vrhovima, juhu od gljiva ili vegetarijansku juhu s ljetnim povrćem.

Video o mladoj repu i lišća