bonsai sakuraBonsai sakura u prirodnim uvjetima može doseći velike veličine. Uz pravilnu njegu, bit će smještena u malu lonac, dok ostaje točna kopija japanske trešnje. Sakura je priznat simbol Istočne Azije, čije cvjetanje prati nacionalni praznik. Smanjena reprodukcija takvog stabla moguće je rasti kod kuće, ali taj proces je dugotrajan i naporan.

Opis raznovrsnosti

mini cvjetovi trešnjeBonsai japanski sakura je ukrasno stablo koje se lako može ukorijeniti u kući. Otporna je na povećanu kontaminaciju plina u sobi, ali zahtijeva dobru svjetlost i dnevno navodnjavanje.

Sakura je cijenjen zbog neobičnih cvjetova, u boncima dostižu 1 cm promjera. U prirodi su svijetle ružičaste, ali možete kupiti umjetno izvedene sorte s crvenom, zelenom, ljubičastom i drugim bojama. Pojedinačno cvijeće se skuplja u cvatu.

Kako rasti stablo od sjemena

sjemenke japanske trešnjeUzgoj bonsai sakura iz sjemena kod kuće je teško, ali moguće. Proces mora biti pripremljen unaprijed i biti strpljiv. Do formiranja bonsai nije niži od običnih stabala, a dobivanje punog domaćeg vrta može biti u 10-20 godina, podložno svakodnevnoj njezi.

Sjeme bonsai sakura se može kupiti u specijaliziranim trgovinama. Bolje je uzeti više sjemenki, jer je postotak klijavosti i preživljavanja dovoljno nizak. Morate biti spremni za činjenicu da će samo 1-2 sjemena od 10 pretvoriti u punopravno stablo. Postoji određeni algoritam za pripremu i sadnju bonsai sakura kod kuće:

  1. Sjemenke su scribbled (nadkalyvayut) kako bi se ubrzao proces klijanja. Dan prije sjetve treba staviti u vodu na sobnoj temperaturi.
  2. Zatim se sjeme stavi u lagano navlaženu zemlju, produbljujući za 0,5-1 cm.
  3. Za klijanje, sjeme bonsai sakura mora proći stratifikaciju koja će oponašati prirodne zimske uvjete. Spremnik je prekriven filmom i poslan je u hladnjak 2 mjeseca.
  4. Nakon ovog vremena, sjeme nastavlja klijati na sobnoj temperaturi i dobrom svjetlu, održavajući konstantnu vlagu u tlu.

Related  Cvjetni vrt u rukama jelišarskog zimzelena

cvjetanje mladog bonsai sakuraKad sjeme počinje klijati, mora se zaroniti – presaditi u novo tlo. Ako se sadnice stavljaju u zajednički spremnik, udaljenost između njih ne smije biti veća od 10 cm. Najbolje je posaditi biljke u zasebne bonsai – posebne ravne posude.

Vrijedno je konzultirati s prodavateljem kako uzgojiti bonsai sakuru iz sjemena. Različite vrste imaju svoje preferencije za tlo, hranjenje ili navodnjavanje. Zajedno s sjemenkama morate kupiti svu potrebnu opremu i unaprijed znati o pravilima za brigu o patuljcima.

ukrasni bonsai

Pravila za njegu bonsai

Oni koji su uspjeli uzgajati bonsai stablo kod kuće, prepoznaju se – biljka je vrlo hirovita i zahtijeva svakodnevnu njegu. Posebna se pozornost posvećuje režimu navodnjavanja. Ljeti, bonsai treba pola čaše vode dnevno, inače brzo može umrijeti od suše. Zimi, voda je rjeđe. Ništa manje važno je osvjetljenje u sobi. Bonsaiitsy imaju u najzahtjevnijim područjima, zaštićeni od nacrta.

bonsai sakura u unutrašnjostiBonsai se uzgaja u ravnim posudama promjera do 20 cm, tako da korijenski sustav ne može rasti. Transplantacija biljaka provodi se svake godine, nužno skraćivanje korijena. Odabir tla treba uzeti odgovorno – Sakura dobro raste u tlima s visokim sadržajem dušika, humusa i kalija. Organska gnojiva uneseni su u zemlju oko mjesec dana prije sadnje, dušik se dodaje izravno zajedno s sadnicama.

bonsai sakura u vrtuKada raste bonsai sakura može proizvoljno oblikovati krunu, koristeći improviziran način. Deblo mladog stabla čvrsto je pričvršćen žicom ili istezanjem. Kada biljka dosegne visinu od 25 do 30 cm, glavni pucanj je izrezan, tako da kruna raste u širinu. Nakon cvatnje, možete smanjiti bočne izbojke, tako promijeniti smjer njihovog rasta. Rižoto se skraćuje na svakom presađivanju kako bi se spriječio rast stabla u visini.

Drugi način za zaustavljanje rasta biljaka je primjena horizontalnih rezova uz kore. Od njih, sok će biti dodijeljen, što će oslabiti bonsai i ostaviti ga patuljasti.

minijaturna trešnja s čvrstu debluPostoje mnoge vrste kruna u bonsai sakuri. Možete napustiti glavni prtljažnik ravno, ili možete oblikovati neobične zavoje. Ako pravilno izdržite tehnologiju uzgoja i svakodnevno dajte biljci malu količinu vremena – cvjetati će svako proljeće ukrasnim cvjetovima.

Related  Korisna svojstva i preporuke za korištenje gljive

Kako rastu bonsai – video