Ananas sazrijeva na plantažiLjudi koji su prvi put vidjeli biljku ananasa, jedva vjeruju da nije tropski grm, živio u uvjetima nedostatka vlage, ali trave. Ovisno o raznolikosti i raznolikosti, pojedinačni uzorci mogu narasti do dva metra visine, a promjer rozete tvrdih listova varira od 1 do 2,5 metara. I, ipak, ananas je biljna biljka trave koje je čovjek koristio već stoljećima.

Čak i prije otkrića američkog kontinenta, lokalna plemena postala su ananas za proizvodnju slatkog i kiselog voća i jakih vlakana koja se koristila za izradu odjeće, tepiha, ribarskih mreža i košara.

I danas je kultura prepoznata kao jedna od najvažnijih za poljoprivredne zemlje tropskog pojasa. Ananas rasti na velikim plantažama ne samo u Južnoj i Srednjoj Americi, nego iu azijskoj regiji, Australiji i nekolicini afričkih zemalja. U umjerenoj klimi moguće je uzgoj ananasa u staklenicima. A na kućnim prozorima pragovi i vrtovi ova se kultura koristi kao spektakularna ukrasna biljka.

Kako raste ananas?

Oblik cvatnje pupkaBudući da je ananas višegodišnja biljka, prvi mjeseci poslije sadnje potroši se za izradu listova. U ovom trenutku, barel raste i zadebljava se u duljini od 20 do 80 cm, od kojih se uske šiljaste lišće čvrsto spiralno postavljaju.

Unatoč svojoj krutosti i prisustvu oštrih bodova na rubovima mnogih vrsta, listovi na rezu su vrlo sočni.

To je zbog činjenice da je u mjestima izvornih staništa biljaka ponekad trpe ozbiljan nedostatak vlage. To je bio pod Skupljanje i dizajniran konkavan oblik listova ploča na kojoj kapi i rosa svitak dolje na krmu i dolje na njega, gdje se zemlja nalazi na površini od ananasa vlaknastih korijenski sustav.

Cvat se ananasa otapaVoda se nakuplja u sočanoj pulpi lišća, tako da kasnije, ako je potrebno, podupiru čitavu biljku i formiranje fetusa. Koliko ananasa raste do trenutka kad se pojavi na plodu? Ananas je spreman za cvatnju 12-18 mjeseci nakon sadnje. Pojam može varirati ovisno o sorti i biljnoj raznolikosti, ali proces formiranja cvatova i fetusa je sličan u svim vrstama.

Related  Ono što znamo o terapijskim svojstvima dandeliona i kontraindikacija za njihovo korištenje

Cvjetanje i pojava jajnikaNa izduženom, bezlojnom nastavku stabla, otkriveni su mali cvjetovi kombinirani u gustu spiklu ​​cvatu. Broj koralja, duljine ne više od 1,5-2 cm, s bojom ljubičaste ili ružičasto-ljubičaste boje, može biti do dvjesto u cvatu. Prvo, biseksualni cvjetovi se razvijaju na nižim razinama, a cvjetnice se šire do gornjih pupova.

Jajnici predstavljaju bobice koje se nakon formacije počnu međusobno spajati, formirajući sočan ananaz poznat svima pod jednom čvrstom kožom.

Za zrenje gnojiva potrebno je 3 do 6 mjeseci, nakon čega je odrezana. I kako raste ananas?

Kako fetus sazrijeva, biljka započinje brzo stvaranje lateralnih izbojaka kćeri, smještenu u lijevcima, u podnožju rozete, kao i pod samom mlaznicom. Kada je sočan plod odrezan, biljka gubi glavnu točku rasta, a daljnji razvoj može se nastaviti zbog novih izbojaka.

Zreli ananas plod utječe na pticeTo se događa ako ananas raste u prirodi. Nemojte rezati ljudski fetus, unutar kojeg se nalazi mala divlja ananas, dugih i do 3 mm, sjemenki i bočne grane – to znači nastavak života i reprodukcije kulture.

Sjemenke voća koje jedu životinje i ptice, padaju u zemlju, daju novi pucanj, a izbojci iz sinusa lako se ukorijeniti.

Ali kod ananasa, koje se prodaju u trgovinama, čak i ako dobro pogledate, malo je vjerojatno da ćete naći barem nekoliko sjemenki. Kako ananasa raste na plantažama iu staklenicima? A gdje sjeme nestaje?

Kako ananasa raste na plantažama?

Na plantažama, ananas se uzgajaju iz korijena petiolaOd ananasa je postao iznimno popularan diljem svijeta, njegova rastuća poljoprivrednici su sudjelovali ne samo u Južnoj i Srednjoj Americi, gdje je biljka je otkrivena i uzgaja stoljećima, ali iu drugim pogodnim klimatskim uvjetima u regiji. Najveće plantaže ananasa postoje u Aziji, Južnoj Africi, Australiji i južnoj Sjedinjenim Državama.

Ovdje se kultura uzgaja intenzivnom tehnologijom pomoću velikih plodnih rano zrenja. U zemlji ananas pada u obliku ukorijenjenih reznica duljine od najmanje 20 centimetara. Biljke su zasađene na dva reda, ostavljajući udaljenost od oko 1,5-2 metra između pojedinih ananasa i stvarajući šire redove.

Najbolje vrste mogu cvatu već 12 mjeseci nakon sadnje u tlu. Kada se usjeva bere, biljke se bere i nove biljke odvedu iz njihovih izbojaka iz izbojaka u sinusima lišća.

U tropima, koristeći mehanizirano navodnjavanje, suvremene pripreme za suzbijanje štetočina i bolesti, kao i gnojidbu i gnojidbu, moguće je dobiti do tri usjeva godišnje na otvorenom terenu.

Related  Kako pravilno zalijevati ananasa i razviti lijepu biljku

No, sve nije tako jednostavno u uzgoju ananasa na plantažama. Ispada da biste dobili masivan planirani usjev biljaka da vas cvatu. Ako je za to upotrijebljen ranije uobičajeni dim od požara, onda se sada bave obradom biljaka s acetilenom. Samo pod utjecajem ananasa plina na plantažama počinju položiti cvjetne pupoljke.

žetvaCvatnja koja se pojavljuje na dugom peduncleu ne umanjuje zabrinutost poljoprivrednika. Ispada da je moguće postići zrenje voća, u kojem nema sjemenja ili samo njihove osnove, sprječavajući unakrsno oprašivanje biljaka.

Da biste to učinili, koristite zaštitne mjere protiv insekata, pa čak i na svakom cvatu nosite zaštitne kapice. Uostalom, na Havajima, na primjer, biljke ove vrste vole oprašivati ​​pčele ili leptire, ali ptice ptice.

Ananas u stakleniku: neobičan usjev iz predgrađa

Uzgoj ananasa u staklenikuPočevši od XVI stoljeća u Europi, ananas, kao i dobrodošle goste iz Južne Amerike tropima, uzgajaju u staklenicima. Danas je moguće, pogotovo što moderna tehnologija čine ga lako za njegu ananasa u stakleniku i smanjiti cijenu svojih sadržaja. Zbog korijenski sustav ananasa potrebna površina tipa u zemlji je ograničen na sloj od oko 20 cm. Inteligentno raspoređivanje zalijevanje i gnojidbu i organizacija dodatnog osvjetljenja za 6-8 sata, raste ananas, kao na slici, neće biti veća od tropska plantaža.

Optimalna temperatura kultivacije ove kulture je 23-30 ° C. Niža ili viša temperatura pozadine značajno utječe na brzinu razvoja biljaka koje slabe i mogu biti izložene svim vrstama bolesti i štetočinama.

Tlo za ananas pripremljeno je posebno, miješanje tla u vrtu, humusa, perlita, treseta i dodavanje zdrobljenog ugljena. Biljke su dobre za malo povećanu kiselost, čija razina u tlu može dosegnuti 4,0-5,0 jedinica. Za održavanje ananasa u stakleniku može se zalijevati zakiseljenom toplom vodom. Vlažnost za navodnjavanje i navodnjavanje lišća ne smije biti hladnija od zraka. Pažljivo vlažite istu tlaku kako ne biste uzrokovali stagnaciju vode i propadanje korijenskog sustava i stabljike.

Related  Što je djetelina i koja su njegova korisna svojstva

Za zalijevanje ananasa koristite toplu zakiseljenu voduPoput ananasa na plantaži, biljke se također tretiraju acetilenom ili više puta fumigiraju dimom kako bi se dobilo usjev. Koliko ananasa raste u uvjetima staklenika, kada možemo čekati prvu žetvu? Kod korištenja kvalitetnog sadnog materijala, pažnje i oplodnje sadnog materijala tijekom aktivnog rasta, vrijeme dobivanja zrelih ananasa u stakleniku nije ništa više nego u otvorenom polju.

Ananas u loncu

Ananas uzgaja u loncuKao kultura s okusom ananasa široko se koristi u SAD-u, južnoj Europi i drugim zemljama s toplom klimom. Spektakularna velika biljka savršeno ukrašava vrt i kuću. U tom slučaju, za sadnju češće, ne koriste se biljke vrste Ananas comosus var. comosus, poznat svima na policama voćnih dućana, i njegovih bliskih srodnika – ukrasnih malih voćnih sorti.

Posebno zanimljive su biljke podvrste Erectifolius, Ananassoides i Bracteatus s jestivim sitnim plodovima, ponekad i smeđim svijetlim lišćem. Plodovi na vrhu izbojaka takvih biljaka, naravno, slabiji su od okusa, ananasa iz staklenika ili nasada negdje u Portoriku.Kod kuće, ananas se uzgaja iz pramena

Ako kod kuće želite dobiti jako slatko ananas, morate ga pokušati uzgajati s vrha voća kupljenog u trgovini.

Da biste razumjeli sve suptilnosti procesa, možete vidjeti fotografije i videozapise o tome kako ananasi rastu i što im je potrebna kultura. Složenost skrbi za ananas u loncu je osigurati potrebnu temperaturu biljke, poštujući pravila navodnjavanja i hranjenja. Ali gledajući rast ananasa, možete naučiti odgovoriti na zahtjeve zelenog kućnog ljubimca. I nakon 1-1,5 godina poslije sadnje doći će vrijeme da biljka cvjeta i donese plod.

Video – kako ananas raste