Masovno zalijevanje listova orhideja uzrokuje alarm Soba orhideja su pretežno autohtono stanovništvo tropskih i suptropskih područja planeta, koje zahtijevaju pažljivu i ravnomjernu trepidaciju. Odgovor na pitanje: “Zašto orhideje imaju žuto lišće?” U većini slučajeva postoje pogreške u skrbi ili dobivanju cvijeta u neugodnim uvjetima.

Naravno, biljke nisu vječne, a njihovo lišće neizbježno daje put novom. Ali kad listovi mijenjaju boju i izblijede u velikom broju, zaslužuje pažnju i zabrinutost ljubitelju zatvorenih orhideja.

Zbog čega li listovi orhideja postaju žuti i kako se nositi s takvim ozbiljnim problemom? Na izgled biljke, gotovo se sve pogreške cvjećara odražavaju. Najčešće je krivnja za cvijetom:

  • netočno navodnjavanje;
  • pogrešno mjesto za lonac s orhidom;
  • nedostatak prehrane ili neravnoteže u uvođenju gnojidbe;
  • biljnih bolesti ili štetočina.

Listovi orhideja postaju žuti zbog nepismenih zalijevanja

Pogrešno navodnjavanje uzrokuje pojavu žućkastog lišćaKada je biljka eksterno zdrava, nema znakova truleži na korijenu, vlaženje mrlja ili sušenja, a niže lišće orhideja postaju žute, u ogromnoj većini slučajeva to je nedostatak vlage. Mnogi cvjećari, zalijevanje orhideja, poput običnih uskih sjemena, ne upijaju cijeli volumen podloge. Nedostatak vlage, biljka pokušava smanjiti otpad i žrtvovati donji niz lišća.

Što ako orhideja postane žuta? Rješenje problema će biti povećanje volumena vode opskrbljene korijenima. Ako je cvjećar navodnjavao prije pojave vlažnosti uz pomoć uobičajenog kanta za zalijevanje, ima smisla pokušati navlažiti tlo uranjenjem ili pod tekućom tekućom vodom, ostavljajući sve prekomjerne količine vlage.

Ne manje od umjetne suše orhideja šteti zaljevu korijenskog sustava. U tom slučaju lišće se ne osuši, a češće postaju mlitavi, postaju tromi i dobivaju smeđkasto-žutu, nezdravu boju. Ako pregledate korijene, često pokazuju znakove truljenja. Takav postrojenje zahtijeva hitnu pomoć u obliku uklanjanja pogođenih područja i transplantacije u svježu podlogu.

Razlog zaleđenog lišća je nedostatak ili suvišak sunca

Ornamentalni list, izravnavanje sunčeve svjetlostiZnak nedostatka sunčeve svjetlosti nije samo istezanje izbojaka, već i promjena boje lišća iz bogate zelene do žute boje. I reakcija cvijeta je postupno i oštra, sve do pada nižih listova. Da biste spriječili situaciju u kojoj orhideja postaju žute, trebate pronaći prikladno mjesto za cvijet, a zimi osigurati umjetnu rasvjetu.

Većina vrsta orhideja zahtijeva dugi dan, ali ne pod direktnom sunčevom svjetlošću. Ako je u orhideću prekomjerno jaka svjetlost, listovi postaju žuti i postaju pokriveni mrvicama opeklina sušenja.

Listovi orhideja postaju žuti zbog tvrde vode i višak gnojiva

Reakcija postrojenja s viškom gnojiva i prekomjernom vlagomPrekomjerni sadržaj soli u vodi za navodnjavanje negativno utječe na cijelu biljku, ali lišće su prvi koji signaliziraju promjenu životnih uvjeta i lošeg zdravlja. Ponekad je teško odrediti razlog zbog kojeg orhideje mijenjaju žute lišće. Pojava podloge i lonca može postati izvorni nagovještaj. Ako pokazuju tragove taloženja soli u obliku bjelkastog razvoda i plaka, otkriva se objašnjenje žutosti.

Tvrda voda izaziva razvoj kloroze. Lišće orhideja postaje žuto, samo vene ostaju zelene. Zatim su izbojci goli, a biljka može umrijeti.

Kako bi se spasio cvijet, moguće je transplantacijom i kompetentno provođenim preljevom od listova, za koje se koriste samo specijalizirani spojevi.

Cvjetnu orhideju ne treba presaditi, ali višestruko pranje podloge sa smjesom destilirane i obične stojeće vode bit će vrlo korisno. Ista metoda pranja odnosi se na orhideja koja je pretrpjela višak gnojiva ili uporabu neprikladnog, neuravnoteženog pripravka za hranjenje.

Orchid je hitno potrebno sušiti i presaditiKoji drugi uzroci uzrokuju promjenu boje lišća? Zašto orhideje imaju žuto lišće? Čimbenici koji guraju biljke na takvo ponašanje, stvarno puno. To može biti prirodna reakcija na promjenu stanja, na primjer, nakon kupnje ili kao posljedica sezonskih promjena koje vlasnik ne primjećuje.

Listovi postaju žuti na orhideji, ako je lonac u kojem se cvijet nalazi dugačak. U tom se slučaju biljka uredno prenosi na veći volumen.

Infekcija štetnika orhideja

Na biljku utječe gljivična infekcijaRedovno zalijevanje podloge dvostruko je opasno za orhideje, jer je ispunjeno razvojem ne samo putrefaktivnih, nego i gljivičnih infekcija. Oslabljena biljka privlači krpelje i insekte štetnika.

Ako se problem otkrije na vrijeme, kada lišće orhideja postaje žuto i izblijedi, ali korijenski je sustav još uvijek izvediv, nakon sanitizacije i navodnjavanja fungicida, cvijet presađuje u novo tlo. Nažalost, infekcija se brzo širi i može brzo dovesti do smrti uzorka cvjetanja odraslih.

Na suhom zraku, pauk ugriz i korijen krhotina napada orhideje sobe. Štetnici napadaju izbojke, rizome i listove, uzrokujući da orhide postanu žute, a sama biljka ozbiljno je oslabljena zbog nedostatka prehrane.

Zaražena biljka umireAko se liječenje akaricidnim preparatima ne provodi na vrijeme, cvijet izgubi odrasle lišće, a rast novog usporava. Ako postoje štetnici tla, nemojte se ograničiti na prskanje, puno je učinkovitije kombinirati ovaj postupak s transplantacijom.

Video o uzrocima žutiranja lišća orhideja