cvjetni astilby u vrtuVišegodišnji Astilbe, ljeto ugodan izgled, kao da lebdi iznad bujne lišće raznobojnim izmaglici, gotovo dvije stotine godina stanovnici su puni staklenike, vrtove i parkove. Za dugo vremena, tijekom koje je proučio i povratiti Astilbe, razred, fotografije i opis vrste čelika su zanimljivi i dostupni ne samo botaničarima, ali jednostavno ljubitelje ukrasnog bilja. Danas je rodom iz istočne polutke visoko cijenjen i voljen u Europi, SAD-u i naravno u Rusiji.

Biljke s prekrasnim mrežastu rozete lišća i lakih paniculata cvatovima su proširena zbog relativne jednostavnosti skrbi, hladno otpornost i jednostavnu prenosivost od sjene, kao i obilje sorti i hibrida.

Sveukupno postoji nekoliko desetaka astilba vrsta na svijetu, ali nekoliko “dalekoistočnih” i “sjevernoameričkih” vrsta pridonijele su najviše kultiviranju kultivara.

Ovisno o vrsti i raznolikosti, biljka astilbe može doseći visinu od 15 centimetara do 2 metra. Osim toga, moderne sorte su nevjerojatno drugačije:

 • oblik sjedi na dugim peteljkama radikalnih lišća;
 • veličina i izgled cvatnje;
 • strukturu i bojanje fino elegantno cvijeće.

Vlatast cvatovi na vrhovima stabljike pojavljuju se u srpnju i završava cvatu bliže padu, svaki šiljak zadržava dekorativnu evidenciju 20-35 dana. Oblik cvata varira i može biti panikuliran, piramidalan, opušten ili nalik na romb.

Vrste astilbe i osnivači njegovih kultivara

Takva sorta je zasluga ne samo prirode, koja je otvorila mnogo različitih vrsta astilbe, ali i uzgajivača. Da bi se dobile bujne cvjetnice biljnih vrtova, uglavnom su korištene sljedeće vrste:

 • japanska;
 • Kineski;
 • David;
 • Thunberg;
 • holophylla.

Prve uzgajane sorte Astilbe, poznate od fotografija i opisa do aktualnih cvjećara, dobivene su još u 19. stoljeću. Prvi navijač i entuzijast kulture bio je francuski botaničar E. Lemoine. Kao primjer njegovog uzgoja, možete donijeti bijeli brand Astilba Mont Blanc.

Astilba Mont BlancAstilba Mont Blanc je svojevrsno srednje razdoblje cvatnje s bijelim piramidalnim cvjetovima dužine od 15 do 20 centimetara. Visina grma doseže 60 centimetara. Istodobno, cvjetne kapice rastu iznad gracioznog smeđkastog zelenog lišća za oko 20 cm. Cvjetanje počinje krajem srpnja, a kraj – u drugoj polovici kolovoza.

Unatoč značajan doprinos razvoju kulture, francuski se ne smatra čovjekom kojemu je Astilba zbog svoje “briljantne karijere”. Osnivač kulture je Georg Arendz. Ovaj njemački znanstvenik i prirodoslovac stvorio je mnoge vrste, doslovce otkrivajući ljepotu astilbe cijelom svijetu. Kao znak poštovanja prema zaslugama Arendesa, njegove su se sorte spojile u veliku grupu, nazvanu po autoru i danas je postala vrsta standarda.

Astilba David (A. Davidii)

Astil'ba DavidBila je to vrsta Astilbe koja je dolazila sa sjeverozapadne Kine, a dijelom iz Mongolije u svom uzgojnom djelu koje je Arends koristio. Divlje i uzgojene biljke su prilično visoke. Pedunci dostižu visinu od 150 cm, a svijetlo zelena, sa smeđim peteljčicama i središnjim venama ostavlja pola niže. Cirrus ploče su vrlo atraktivne, ali kada se u prvim danima kolovoza pojavljuju velike piramidalne cvjetnice, ni jedan cvjećar neće odoljeti šarmu biljke! Visina pahuljice od 30 do 40 cm, u cvjetovima u prirodi, prevladava lila-generička boja.

Ova vrsta astilbe odrasla je u vrtovima širom svijeta više od jednog stoljeća, ali poznati su najpoznatiji hibridi Arendas.

Astilby Arends (A. Arendsii Hybrida)

Astilbe White Rock and RollSvijetla predstavnik zajednice – Astilbe Rock and Roll razreda Arends s čistim bijelim cvijećem, zeleno lišće, sjedeći na crvenkasto-smeđe stabljike, duge cvatnje i kompaktan grm. Kao što se može vidjeti iz fotografije i opisa sorte, Astilba je sačuvao svoje specifične osobine.

Related  Upoznavanje sa šarmantnim delphinium u vrtu

Isto je svojstveno i vrstama iz skupine interspecijalnih hibrida Arends. Ove biljke karakteriziraju zajedničke značajke:

 • visina unutar 100 cm;
 • širina odraslog grma obloga ili izbočenih oblika doseže 70 cm;
 • složen, nazubljen na rubu i opetovano izrezani lišće imaju glatku, ponekad sjajnu površinu i tamnozelenu boju;
 • mali, kao i sve vrste astilbe, cvjetovi mogu biti obojani u svim nijansama bijele, ljubičaste, ružičaste ili purpurne i sakupljene u kompaktnim velikim cvjetovima;
 • Cvjetanje se javlja u srpnju i kolovozu, u trajanju od 4 do 6 tjedana.

Astilby Arends kombinira nekoliko desetaka učinkovitih i poznatih sorti vrtlara.

Astilba ametistAstilba Ametist je pravi dragulj u zbirci. Ametist je namijenjen grupnim i jednim plantažama u polusjenici. Biljke oko 80 cm visoke izgledaju dobro u pozadini i mogu igrati glavnu ulogu u cvjetnom postelju između lišća domaćina, paprati i drugih zelenila. Raznolikost se odlikuje glatkim svijetlo zelenom, žućkastom bojom i gustim cvjetovima panikule, dostižući dužinu od 30 cm.

Pluta svijetlo ljubičasto cvijeće, ostavljajući svijetlu četku, kao pravi ametist, stvara mnoštvo ružičastog, plavkastog i ljiljanog svjetlucanja. Cvjetanje astilbe počinje u srpnju i traje do mjesec dana.

Astilba NemoCvjetovi nemo’s astilbe ili Nemo imaju intenzivnije boje od prethodne, a oni se otvaraju tjedan ili dva kasnije. Činilo se da se intenzivna ružičasta s ledenom refluksom svijetlih četki zasjenjuju sjenovitim kutovima vrta, gdje će se ta biljka osjećati ugodno. Visina grma doseže 75 cm, a ukrasni listovi sorte obojeni su bogatim zelenim tonovima.

Astilba DiamantBijela Astilba Diamant je viša od sestara. Njezina grmlja na vrhuncu vegetacije doseže visinu od 90 cm, a prljavi cvjetovi koji formiraju široku paniku pojavljuju se u prvom desetljeću srpnja i utonuli tek krajem mjeseca. Zahvaljujući 30 centimetara raskošnih cvjetnica, dizel Astilbe Diamant jednako je dobar u cvjetnom posteljici iu rezu. Svjetlosni listovi s smeđim zupčastim vrhovima savršeno su krenuli u mliječnu bjelinu cvjetova.

Astilba RadiusRelativno nova hibridna vrsta među Astilbe Arends je Radiusova sorta s bogatim crvenim cvjetovima koji čine nepregledne cvjetnice leptira dugih 30 centimetara. Neobična značajka biljke je jarko crvena lišća koja se pojavljuje u proljeće ispod snijega. Tada lišće dobivaju poznatiju tamnozelenu boju, a potom, u drugoj polovici srpnja, tisuće purpurnih cvjetova Astilbe Radiusa otvaraju iznad njih.

Astilba bijela GloriaVrste astilbe s bijelim cvjetovima uvijek su svježe. Svojim cvjetanjem “osvjetljavaju” najskrivenije, sjenovite kutove. Nije iznimka – Astilba White Gloria visine 80 centimetara s gustim romboidnim cvatovima visine do 20 centimetara. Za razne White Glorie, tipično je srpanjsko cvjetanje od 3 do 5 tjedana.

Astilba Anita PfeiferČisto ružičasto ili s laganim boja lososa, cvijeće Astilbe Anita Pfeiffer otkrivaju se bliže kolovozu. Raznolikost s kasnim razdobljem cvatnje, kao i njezini najbliži srodnici, ne prelazi visinu od jednog metra. Astilba Anita Pfeifer tvori bujnu travnatu grmu iz više puta zelenog lišća na smeđim petiolama. Kada dođe vrijeme za cvjetanje, preko zelenila pojavljuju se smeđe ili crvenkaste stabljike, okrunjene zamjetljivim cvjetovima zamamljenih.

Related  Rasti u zemlji kući različite vrste i vrste anemoni

Astilba Sestra TheresaVeličanstveni niz Astraea Sethra Theresa ili Sestra Theresa tijekom cvatnje stvara nevjerojatan učinak ružičaste nježne pjene na pozadini zasićenog zelenila. Posebnost sorte je vrlo bujna, svjetlost cvjetnice svijetlo ružičaste boje.

Iako su prve sorte astilbe dobivene gotovo 200 godina, botaničari još uvijek ne mogu postići konsenzus o njihovoj klasifikaciji. Više od 50 vrsta danas se klasificira kao skupina hibrida i može se uključiti u različite vrste ili sorta zajednica.

Astilbe AmericaZa uzgoj u polufinalu, američki stupanj astilbe sa svjetlo-lila gusta cvjetnica cvjetova savršeno odgovara. Visina Astilbe kuta u Americi ne prelazi 70 cm, ali čak i kod takvih kompaktnih dimenzija za kulturu, ova se sorta ne može previdjeti.

Asortiman Batsy CuperusaPosebnost sorte Betsy Cooperus je nježna, vrlo osjetljiva cvatnja oblika koji se opušta. Svijetlo ružičasto ili gotovo bijelo cvijeće Betsy Cuperusa zadržavaju dekorativnost do 25-30 dana.

Astilba Gloria PurpureaMeđu uzgajivačima cvjetnih sorti su Astilba Gloria Purpura s bogatim ružičastim ili lužnatim cvjetovima. Postrojenje do 70 cm visoke se ističe veličanstvenim cvjetovima u obliku dijamanta – panicles i neobične lišće s smeđim ili crvenkastim tonovima. Iako Astilba Gloria Purpurea cvjeta nekoliko tjedana manje od drugih sorti, gustoća i svjetlost cvatnje teško je pronaći jednako.

Astilba Koning AlbertObožavatelji snježnih bijelih cvjetova cijenit će ocjenu Koening Albert s labavim, velikim cvjetovima i tamnozelenim lišćem.

Astilba Thunberg (A.

Astilba crvena privlačnostIako je priroda Astilbe Thunberg naći samo u malom prostoru od ruskih Kurilskih otoka do Japana, biljka je dugo cijenjena po botaničarima i ljubiteljima ukrasnog bilja. Divlji primjerci ove vrste ne prelaze visinu od 80 cm, od kojih se većina javlja u stablima s apikalnim cvjetovima koji se pojavljuju usred ljeta. Šarene velike panicles duge 25 cm imaju oblik ležanja, a bijeli cvjetovi proizvode nježnu svjetlosnu aromu.

Po prvi put su biljke ove vrste posađene u vrtu u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća. Od tada Tunbergova Astilba je jedan od omiljenih za mnoge obožavatelje kulture. Najviše prirodno i djelotvorno sklone cvjetove izgledaju u polumraku i blizu vode, gdje se astilbe voli naseliti u prirodi.

Hibridi Thunberg (A. Thunbergii Hybrida)

Zahvaljujući ovoj vrsti astilbe, pojavili su se brojni hibridi i sorte, koji su već dugi niz godina popularni među cvjetnim vinogradarima.

astilba profesor van der WielenAktivnu pažnju uživa Astilba profesor Van der Wielen s mliječno-bijelim cvjetovima na tankim crvenkasto-smeđim stablima. Visina ove sorte doseže 90-150 cm. Dužina cvjetnica od raščića dužine 45 cm pogodna je za veličinu grma. Vrijeme cvjetanja počinje u srpnju.

Astilba StraussenfederSjajno cvjetanje Astilbe Straussenfeder privlači izgled ne samo s elegantnim oblikom i veličinom cvatova, već prvenstveno svojim neobičnim bojama koralja. Biljke Straussenfeder rastu na 80-100 cm, cvjetaju krajem srpnja i ukrašavaju sjenovitim dijelovima vrta i kutovima pod difuznim suncem.

Raznolikost Astilba crvenog šarmaJoš jedna varijanta Astberga, Thunbergovog crvenog šarma, udario je bogato crveno-ljubičasto nijansirano cvijeće i smeđkasta boja mladog lišća. Mjesto za takvu svijetlu raznolikost može se naći u središtu prostranog cvjetnjaka ili pod krunama stabala, gdje Astilbe crveni šarm ne smeta izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Related  Izvrsni japanski bonsai: javor u minijaturi

Astilba korejski (A. Koreana)

Astilbe korejskiNe čudi da su aboridžinske vrste astilbe u Koreji, Kini i Japanu dobili imena koja odgovaraju njihovoj domovini. U sjeveroistočnoj Kini i Korejskog poluotoka nastanjuje srednje dugoročno Korejski visinu Astilbe od 50-60 cm. Između ostalog bilja ističe prisutnost smeđe gomila na stabljikama i stražnje strane lišća. Cvjetovi u obliku guste pomične lutke sastoje se od bijelog vrhnja ili ružičastog cvijeća.

Kineski astilba (A. chinensis)

Kineski astilbaKineska astilba je znatno veća od korejske sorte. Njegove stabljike dostižu visinu od 1 metra, odmah ispod krnjeg lišća na dugim peteljicama. Kolona ove biljne vrste prisutna je samo na venama i uz rub lišća. Glavna boja malih cvjetova je ružičasta, bijela ili lila. Cvjetovi se skupljaju i pahuljaste guste cvatnje duljine do 35 cm. Kineska astilba pripada kasnoj vrsti, cvjetanje se može diviti od druge polovice kolovoza.

Astilba japanski (A. Japonica)

Japanska astilba

Japanski astilba – vrsta zvijezde u poznavateljima ove kulture. Na temelju toga izvode se mnoge izvorne sorte i interspecifični hibridi.

Široke, rasprostranjene biljne grmlje u visinama dostižu 60-80 centimetara. Aromatski cvjetovi, poput glatkih lišća s uzorkom, čuvaju se na crvenim stablima. U prirodi, dominira bijela ili ružičaste boje cvijeća, ali zahvaljujući radu uzgajivača, moderne sorte japanske Astilbe dati 30 cm cvat jorgovana, ljubičaste i grimizne boje.

Japanski hibridi (A. Japonica Hybrida)

Za većinu ortoza i hibrida dobivenih na toj osnovi, kompaktnost, procvat cvjetanja, prisutnost sjajnih lišća i rani izgled cvijeća su karakteristični. Stvoritelj prvih biljaka ove skupine bio je H. Arends, stoga se neke vrste ponekad smatraju Arendseovim astilbeom.

Astilba BremenVrlo mali 45 cm visok Astilbe Bremen prikladan je za sadnju u vrtu ili raste u kulturi lonaca. Kompaktni grm Bremena s originalnim tamnim lišćem i ružičastim cvatovima do 15 cm dugo neće ostaviti ravnodušnim cvjećarima.

Astilba GladstoneNešto veći od prethodnog razreda, Gladstone Astilbe s bogatim bijelim cvjetovima, sakupljenim u karakterističnom za Gladstone piramidalne cvjetnice.

Astilba japanski MontgomeryJedan od najsjajnijih u obitelji japanskih sorti je Montgomery Astilbe, nešto više od 60 centimetara. Luksuzne biljke s neobičnim crvenkastim lišćem u drugoj polovici srpnja osvijetljene su tamnim crvenim bljeskom gustih cvatova. Cvjetanje japanske Astilbe Montgomery traje dva tjedna, ali za to vrijeme ima vremena ostaviti neizbrisiv dojam.

Astilba Red SentinelSvjetlije Japanski Astilbe Montgomery samo njegova „sestra” u grupi – Klasa Astilbe Crvena Sentinel visine od oko jednog metra i grimiznim-crvena pupova na gotovo na boju graciozna stabljika. Listovi ove sorte također imaju primjetnu crvenu boju. Cvjetovi Crvenog Sentinela su gusti, uski, a njihov izgled pada na drugo desetljeće srpnja.

Astilba Peach BlossomPeach Blossom Astilba, nazvana po cvjetanju stabala breskve, potpuno opravdava svoje ime. Smeđe-zelene stabljike biljke pokrivene su početkom srpnja s ružičastom delikatnom pjenom, sjenom i svježinom koja podsjeća na latice breskve. U ovom slučaju, cvijet breskve grm je prilično mali. Njegova visina ne prelazi 60 cm, a duljina cvatnje je 15 centimetara.

Astilba u pejzažnom dizajnu – video