Фикус Бењамин у унутрашњостиОд свих племена, Фикус Бенџамина се сматра једним од најкомпликованијих. И није изненађујуће што је питање: “Зашто Бењамин Фицус не расте или не губи своје листје?” Узнемирава много цвјетача.

Главни узроци лошег здравља биљака, који узрокују спорији раст, жутање и пада лишћа, су грешке у неги и неадекватно одабрани услови притвора.

Зашто Бењамин Фицус пролази и шта да ради у таквој ситуацији да спаси биљку? Рођен у подручјима са тропском и суптропском климом, Бењамин Фицус се користи за грејање и високу влажност.

Листови фенгинија Бењамина падају због недостатка и вишка светлости

Лишће фикуса постаје жуто и падаКако би се биљка осјећала “код куће”, активно је пуцала, а од фикуса Бењаминових листова није пао, њему је потребан дуги свјетлосни дан, а освјетљење треба бити свијетле, али расечено.

У поређењу са другим сродним врстама листја, смоква Бењамин је тања и плитка. То значи да могући узроци болесног стања биљке могу бити жарки зрака Сунца. Од воде до испаравања влаге, дехидрације, лишћа, а понекад и до тешких опекотина, вишак сунца негативно утиче на снагу и раст фикуса.

Ослобађање резервне влаге, листа листова претвара жуту прије термина, а затим се распадне.

Побјећи пуца не само да погорша појаву биљака, већ га и слаби. Што је мања на круници крила, спорије фотосинтеза и фикусу недостају потребна енергија за раст.

Нажалост, слична слика може се видети ако Фицус доживи дефицит Сунца. Млади пилићи постају тањи, растегнути. Свјеже листје је ситно, а онај који се налази на доњим слојевима, суши. Као резултат тога, листови падају са смокве Бењамина. Биљка губи украшеност, његова снага је исцрпљена, и без одговарајуће бриге она може пропасти.

Зато Бењамин Фицус не расте ако место за њега није правилно изабрано. Прилично је лако поправити ситуацију. Најважније је то учинити одмах, на првим знаковима лошег здравља зеленог љубимца.

У кратким зимским данима, постројењу је потребно освјетљењеПрема другим правилима бриге потребно је наћи место заштићено од поднева, где ће цвет бити осветљен од 10 до 14 сати дневно, јер ће Фицус оживети. Од јесени до краја марта, корисно је уредити додатну осветљеност у средњем појасу биљке. Ова иста мјера ће помоћи очувању лепоте стабла далеко од прозора.

Узимање свих мера за побољшање животне средине, наравно, повратак претходног изгледа фикуса неће радити. Али раст пуноправног лишћа ће се наставити на новим, младим стабљима.

Бењаминова здрава листјаШта ако Бењамин Фицус откаже листове упркос исправном осветљењу? Не мање редовно биљка пати због других разлога. То укључује:

 • недостатак влаге или, обратно, редовно водоснабдевање земљишта;
 • нацрти;
 • прекомерно сушење ваздуха у соби;
 • непоштовање температуре режима садржаја.

На стање здравља биљке може бити погођено и оштром промјеном ситуације. На пример, шок за фикус прелази из продавнице у кућу, ако се купи у хладној сезони.

Зашто лишће пада са фикуса: хладно, топло и сувим ваздухом

Биљци хитно треба помоћЗашто Бењамин Фицус не расте када је стан хладан? Овај феномен се може објаснити термофилном природом госта из тропова. Али често произвођачи се жале на то да је формирање нових погинака и листја приметно ретардирано на температури угодној за културу од 17-23 ° Ц

Очигледно је у овом случају постројење:

 • био сувише сув ваздух, што се често дешава када грејање ради;
 • ударио у зону деловања хладног ваздуха из отвореног крила, климе или балкона.

Без престанка на сувом ваздуху, Бењамин Фицус прелије листове. Шта радити у овом случају? Померите пот до места где ће биљка бити удобнија, а ако то није могуће, можете:

 • користите домаћи овлаживач;
 • свакодневно наводи круну фикуса са удаљености од 20-30 цм;
 • држите топлу душу и обришите лишће с влажним салветом.

Губитак листова због грешака у наводњавању

Листови Фицуса падају кршењем правила наводњавањаЗа фикус Бењамина једнако је опасно да буде потпуно сува или засићена са влагом:

 1. Када прекомерно заливање, посебно када се држи у хладном ваздуху, биљка развија коријенску гнилобу. Фицус губи способност да активно једе, лишће се осуши и почне да се крчи.
 2. Сува тла изазивају биљку да уштеди влагу, а фикус се ослободи “сувишних потрошача”, то јест, лишћа. Истовремено, стопа раста младих паса се смањује, позивајући легитимно питање цвећара: “Зашто Бењамин Фицус не расте?”

У погон увек задовољан светлом зеленилом и добро додан у расту, између заливања земље под фикусом треба сушити неколико центиметара. Учесталост наводњавања зависи од температуре и влажности ваздуха у просторији, величине биљке и својстава супстрата.

Фицус Бењамин оставља лишће због недостатка исхране

Листови Бењамин фицус падају ако се постројење:

 • налази се у супстрату лоше у органским и минералним супстанцама;
 • нису дуго трансплантирани, а коренци немају прилику да добију толико хране и влаге да задовоље све потребе обрасле круне.

Непосредна мера ће бити ђубрење украсног лишћа са агенсом за течни комплекс. И приликом прве прилике, фикус:

 • обрезан, формирајући више компактну круну и истовремено уклањање голих и мртвих пуцања;
 • пресађена у лоосе хранљиве супстрате, пре избора одговарајуће, веће посуде.

Што дуже време Бењамин фицус није у погрешним условима, то је већи ризик од проналажења штеточина од инсеката на њему.

Штеточине које су се населиле на биљци такође могу узроковати болести биљакаУ слабљеним биљкама најчешће нападају пауци, трипс, оштрице. Када се кућни љубимац одведе у башту за лето, у њега могу живети уши или ларве мува.

Да би спречили непозване госте да спрече раст Бењамин фицуса и листја, биљка је корисна за редовно испитивање и, ако је потребно, третирање системских инсектицида и акарицида.

Фицус Бењамин прелази листе – видео